green.magnolia 31.01.09, 21:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mynia0 tylko nie sms! 31.01.09, 22:03 Martynka z każdego sms-a dostanie zaledwie 50 gr. jesli ktoś chce pomóc, lepiej zrobic przelew na konto mamy - pieniadze w fundacji są księgowane wolniej, a czas bardzo się liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Green.magnolia 31.01.09, 23:16 Sugeruję poczytanie poczty i zastosowanie się, bo poproszę o bana. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: Green.magnolia 01.02.09, 13:07 dlaczego wycięłaś ten post? czy prośba o pomoc to coś złego? nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Green.magnolia 01.02.09, 20:41 W sensie moralnym nie. W sensie stosowania się do Regulaminu i Netykiety takie prośby zamieszcza się: a) Jeden raz. Nie: "jeden na pół godziny", nie: "po jednym na każdym forum", a już absolunie nie: " po jednym na każdym forum co pół godziny". Jeden raz. [Spam] b) Na forum Pomocne emamy, gdzie wisi już wątek Martynki i można sie do niego dopisać. [Podział tematyczny forum - bliższe informacje m. in. w Regulaminie w nagłówku.] Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: Green.magnolia 01.02.09, 22:03 wszystko pięknie, ale czy życie dziecka jest ważniejsze od cholernej netykiety??? Odpowiedz Link Zgłoś
mama2chlopakow Re: Green.magnolia 01.02.09, 22:13 mynia0 napisała: > wszystko pięknie, ale czy życie dziecka jest ważniejsze od > cholernej netykiety??? mynia0 nie nerwuj się tak.Każde zycie jest wazne nawet bardzo.Ale myslę,ze jakbys była na miejscu moderatorki postapila bys dokladnie tak samo.JEden watek mniej czy więcej nic nie zmieni.a jej tzn.moderatorki taka niewdzięczna rola. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Green.magnolia 01.02.09, 22:14 Wiesz co? Ja dostaję już........-nie napiszę brzydko,bo wrazliwa z Ciebie osóbka. Ja mam już dość !! Na kazdym forum po 3-4 różne watki,a to o Martynce,Kacperku itd. Po to jest stosowane forum aby tam umieszczać tego typu wątki. Rozumiem,że potrzebna jest pomoc dla dzieci,ale to już chyba w tej chwili przesada. Sama pomagam jak umiem dla ludzi w potrzebie np.w schronisku dla rodzin w sytuacji kryzysowej,ale nie umieszczam co rusz na wszystkich dostępnych forach. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: Green.magnolia 01.02.09, 22:47 dobrze, wszystko dobrze, tylko można było wątek przesunąc, połączyć - a nie kasować. i to w sumie tylko o to chodzi. Gosiu, ja bardzo cenię twoja wiedzę, bo bezczelnie korzystam z niej od 6 lat ale wiesz, myślę sobie, że akurat Ty nie powinnas mieć dość. zawsze mozna w wątek nie wchodzić. a do poprzedniczki Gosi - wiem, że moderowanie to ciezka sprawa, ale tak czy siak - trzeba byc człowiekiem. a ja po prostu mam miękką pewną częśc ciała. i sumienie nie pozowliłoby skasowac podobnego wątku. przenieśc owszem. połączyc tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Green.magnolia 01.02.09, 22:58 Myniu alez ja nawet NIE wchodze na te watki,bo od razu widać o co chodzi w tytule. Cóż jednak mam,bo jak widzę na kazdym forum to samo i wisza na nim po 2-3 takie wątki to się nie dziw. Idź sobie na Oslą ławkę,to tam zobaczysz watki niejakiej jagody i jest ich ok.20. Wiele takich watków jesli jest na nie odzew moderatorzy je łączą ze sobą i po prostu wklejaja na konkretne forum np.Pomocne emamy. Więc tam można podglądać jak sie chce. Albo jesli taka osoba chce pomóc może umieścić linka w sygnaturce z prośba o pomoc. A w ten sposob nie łamie się netykiety. Czyli owca cała i wilk syty Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Green.magnolia 01.02.09, 22:55 "Życie Martynki" miałaś na myśli. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=615 A co z życiem i zdrowiem: Kacperka Mateusza Pawła Mateusza Igora Oliwerka Nikoli Oliwki Filipka Dawidka Zuzi Hubercika Izy Wiktorka Marty Maciusia... I dziesiątków innych dzieci i dorosłych osób? Wyobraź sobie teraz, ze po cztery osoby chcące pomóc każdemu z wyżej wymienionych zakładają raz na godzine wątek na ten temat. I jak Ci się widzi taka opcja? Fajnie, nie? Wszystkie dyskusje gina w powodzi jednego procenta, a założyciele wątków podbijają je dodatkowo rozmaitymi "up", "hoop w górę", "przypominamy", "XXX czeka"... Byle tylko być na samej górze. Robi sie kaszana, a wątków i tak nikt nie czyta, bo wszyscy sie wynieśli na fora zamkniete, gdzie nikt im nachalnie nie wciska 7643246107364046327 raz, komu mają oddać swój 1%. I właśnie żeby nie nastepowały takie sytuacje mamy cholerną Netykietę i gó...any Regulamin. Rozumiesz teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: Green.magnolia 01.02.09, 23:03 Gosiu, na oślą to ja czasu nie mam BJ, wszystko pięknie, ja naprawde rozumiem, że jestes od pilnowania porządku, ale uważam, że mozna to robic w bardziej ludzki sposób. i to wszystko. można było przesunąć wątek, a nie kasować. nie dziw się, że są tacy durnie-wrażliwcy jak ja. ludzie maja prawo robic wszystko, żeby pomóc. i nie powinnas tego ograniczać w taki sposób, jak to sie stało z tym wątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Green.magnolia 01.02.09, 23:44 To zobacz na dole czwartej strony: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=396&s=4 i na poczatku piatej: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=396&s=5 A twoje poparcie jest tylko slowne, nawet nie zmienilas sygnaturki Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: Green.magnolia 01.02.09, 23:52 no i co w związku z tym? wiem, że wątki sie powielają, umiem czytać. zdaje się, że nie czytacie ze zrozumiemiem. nie spodobało mi sie wykasowanie postu autorki. no i dodam, straszenie banem. powtórze po raz ostatni - wystarczyło wątek przenieść, wystarczyło napisać - jak to wielokrotnie moderatorzy robią - taki wątek juz jest. i zablokować, żeby nikt sie dopisać nie mógł / no chyba, ze nie jest to tutaj możliwe - na różnych forach jest z tym różnie/. traktując w ten sposób wątki podobne niejako zabija w ludziach wrażliwość i chęć pomocy. nie kazdy jest taki oblatany, zeby szukać, wystarczy przenieść i pokierować. a nie traktowac z góry. to nie jest przyjazne. a to, czy moje poparcie jest takie czy inne, to wybacz Miko - mój problem i moja prywatna sprawa. nie Tobie to oceniać. Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Green.magnolia 02.02.09, 00:02 a ja mysle, ze kazdy rodzic majacy podobna sytuacje pukalby do wszystkich mozliwych drzwi i blagal o pomoc kazdy, kto natknie sie na taki post, moze pomoc, a jesli pomoze, to moze rowniez przyczynic sie do uratowania zycia dziecka wiem, ze takie watki sie powielaja, ale nie zycze nikomu, sobie tez - znalezc sie w sytuacji rodzicow chorego dziecka, ktory blaga o pomoc (bo bez niej jego dziecko nie ma szans na dalsze zycie), a co czyta? - ze watki sie powielaja, ze ludzie maja dosc, ze trzeba watek skasowac bo regulamin... pewnie, najlepiej nie czytac, bo to mnie nie dotyczy, ja mam przeciez zdrowe dziecko... powstaja czasem tak bezsensowne watki, gdzie glownym tematem jest d...Maryni - i co? nikt ich nie kasuje? moze przestanmy sie w koncu zajmowac byle czym, a zacznijmy pomagac...bo warto Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Green.magnolia 02.02.09, 00:47 Mynia: Napisałam do Green.magnolii maila, którego nie raczyła odebrać, za to załozyła kolejny wątek. Spam to spam. Procedury są takie, a nie inne. Za nagminne spamowanie dostaje sie bana i nie ma to nic wspólnego ze straszeniem. Koniec kwestii. "traktując w ten sposób wątki podobne niejako zabija w ludziach wrażliwość i chęć pomocy." Jeśli ktoś faktycznie chce pomagać i dostaje informacje o Pomocnych, to wie, gdzie i jak pomagać. Tam są instrukcjie i dziewczyny z doświadczeniem w pomocy. "nie kazdy jest taki oblatany, zeby szukać, wystarczy przenieść i pokierować. a nie traktowac z góry. to nie jest przyjazne." Ale każdy jest dość oblatany, żeby nie odbierać maili od moderatora, a potem udawac zdziwionego. Jeśli GM była dość sprytna, zeby założyć swoje forum, to ma dość oleju w głowie, żeby odbierać pocztę i odnajdywać bez trudu pozostawione tam informacje. Moderatorzy nie traktują z góry tylko sprzątają i nie muszą być przyjaźni tylko efektywni. Co do mnie - nie mnie oceniać, czy jestem przyjazna. Niech się wypowiadają inne użytkowniczki. Batutka: Ostatnio właśnie rodzic poprosił mnie o usunięcie wątku, który bez jego zgody założyła dobra duszyczka. Też wątek pomocowy. Jestem w sytuacji rodzica chorego dziecka. Nie aż tak chorego, jak Martynka, ale na wyzdrowienie nie liczę. I pisze tu wiecej takich mam. Przemyśl kolejny wpis. Chcesz pomagac? Zacznij na Pomocnych emamach. Jeśli widzisz jakiś wątek, który jest bezsensowny i kwalifikuje się do skasowania - zgłoś. Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Green.magnolia 02.02.09, 00:31 W bardziej ludzki sposób, czyli zamiast wszystkich jedno forum zaśmiecić spamem? Poczytaj sobie to forum, które Ci zalinkowałam. Poczytaj uważnie. Nie tylko wątek Martynki, ale i inne. Moze to pomoże Ci zrozumieć, że ja wiem coś o "durniach-wrażliwcach". Nie tylko takich, jak Ty i o takich, dla których znakomitą formą pomocy jest spam, bo spam nic nie kosztuje. Ludzie mają prawo robić różne rzeczy, żeby pomóc, ale nie wszystko. A inni ludzie mają obowiązek wywiązywać sie sumiennie z zadań, których sie podjeli, bez wzgledu na to, co ktokolwiek sobie o tym myśli. Mozesz sobie myśleć, ze nie mam sumienia, że jestem okropna i co tylko sobie życzysz. Trudno. Serce mi nie pęknie, bo na czas adminowania wyłączam emocje. Ale nie mów mi, co powinnam, a szczególnie nie mów przed poczytaniem tamtego forum. Dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Green.magnolia 02.02.09, 07:42 wszystko pieknie ale Martynka umiera. Zamiatanie pod dywan nie zmieni tego faktu Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Green.magnolia 02.02.09, 09:26 To dlaczego kolejna osoba bije pianę, zamiast w sygnaturce umieścić link do strony Martynki? Bo łatwiej ejst się kłócić z moderatorem niż wejść w ustawienia forum, zmnienić sygnaturkę, wylogować się, zalogowac i sprawdzić na f testowym, czy działa. A słowo honoru, lepiej działa sygnaturka pod postem niż spam. Spam irytuje, przede wszystkim irytuje. Natomiast sygnaturki pod ciekawymi wypowiedziami na forum często są klikane. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Green.magnolia 02.02.09, 13:26 Dlaczego uwazasz ze wyrazenie swojej opinii to bicie piany? Zamiast sgnaturki zrobilam przelew Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Green.magnolia 02.02.09, 13:31 aurita napisała: > Dlaczego uwazasz ze wyrazenie swojej opinii to bicie piany? > Zamiast sgnaturki zrobilam przelew Aurita, jak rozumiem - w tym momencie protestujecie przeciwko skasowaniu tego wątku, argumentując to tym, że im więcej osób zobaczy apel, tym lepiej. Dobrze rozumiem? Zatem nie bez podstaw jest sugestia Miki o umieszczeniu linku w sygnaturce. Zadziała tak samo - czyli rozpowszechni apel, ale nie będzie łamać netykiety i regulaminu. Zamiast dramatyzować i rozpaczać nad bezduszną biurokracją, która "zabrania" rozpowszechniania w taki a taki sposób, lepiej imho spożytkować energię na zastanowienie się, w jaki sposób ominąć przepisy i osiągnąć pożądany cel. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Green.magnolia 02.02.09, 14:43 > Zamiast dramatyzować i rozpaczać nad bezduszną biurokracją, Rozpaczam nad umierajacym dzieckiem. A ze biurokracja moglaby raz przymknac oczy to juz inna bajka. W obliczu takiej tragedii dywagowanie na temat spamu i netykiety uwazam absolutnie nie na miejscu. Podobnie jak biezaca dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Green.magnolia 02.02.09, 16:56 Jeśli biurokracja zrobi precedens w postaci jednorazowego przymknięcia oczu, to za moment zostanie: 1) zalana spamem, bo potrzebujących są setki tysięcy [argumentem koronnym bedzie "a ona mogła"]; 2) obrzucona zgniłymi jajami i ukamienowana przez forumowiczów, którzy: a) mają spamerskie wątki usuwane i bardzo im z tym źle, wiec zakładają kolejne; b) mają dość szalejącego spamu i słuszne pretensje do biurokracji, że do tego dopuściła; 3) zrugana słusznie przez przełożonych z żądaniem naprawienia skutków własnej decyzji, co będzie już fizycznie niemożliwe; 4) wylana na zbity pysk z funkcji ku uciesze kilku spamerów i trolli; 5) zastąpiona kimś, kto przypuszczalnie wprowadzi zamordyzm taki, że normalnym ludziom odechce się pisać. Poza tym obawiam sie, że codziennie umiera ileś tam osób, jest to przykre, smutne i tragiczne, ale nikt nie ogłasza z tego tytułu żałoby światowej. Wiem, boli i jest okrutne. Ale prawdziwe. Tak samo Ty z powodu Martynki nie poniechałaś wykonywania obowiązków w pracy/domu, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Bj. 02.02.09, 09:30 ja dobrze wiem, gdzie moderujesz i czym sie zajmujesz. siedzę na tym forum od lat. ale nie to jest istotne. nie myślę ani że jestś okropna ani bez sumienia. myśle tylko, że jestes nadgorliwa. ten wątek i tak zginąłby śmiercią naturalną, szybko spadłby na 2 stronę i nawet nikt by go nie zauważył. no i nie moge pojąc definicji spamu - wybacz, ale spam to cholerstwo które zatyka moja skrzynkę, a nie prośba o pomoc, nawet setna z kolei. co do magnolii, no wiesz, nie każdy ma obowiązek siedzieć w necie i czytac pocztę. ja sama raz jestem, raz mnie nie ma, a pocztę gazetową czytam raz na pół roku przesuń wątek, zablokuj, upomnij, zrób cokolwiek - ale nie kasuj. to dziecko umiera. wiem, wiem, zaraz powiesz, że sa tysiące takich dzieci, i owszem, będziesz miała niestety rację, ale gdyby nie net, żadno z nich nie miałoby najmniejszych szans. Odpowiedz Link Zgłoś
krolowanocy Re: Bj. 02.02.09, 10:16 pozwolę sobie wtrącić: mynia0 napisała: Cytatco do magnolii, no wiesz, nie każdy ma obowiązek siedzieć w necie i czytac pocztę. ja sama raz jestem, raz mnie nie ma, a pocztę gazetową czytam raz na pół roku skoro zakładamy skrzynkę to wypadałoby tam zaglądać - jak ktoś wchodzi do netu żeby zamieścić posta, to może również zajrzeć do skrzynki. ba, nie musi wcale o tym pamiętać, jest Outlook, Thunderbird, Mail.app i inne - wystarczy skonfigurować i poczta z każdego konta spływa automatycznie na komputer, wystarczy kliknąć i przeczytać. Cytate sa tysiące takich dzieci, i owszem, będziesz miała niestety rację, ale gdyby nie net, żadno z nich nie miałoby najmniejszych szans. przesadzasz. w czasach "przed netem" ludzie organizowali zbiórki na chore dzieci, dawali znać przez telefon, sąsiadów, znajomych, znajomych tych znajomych... owszem, net może jest szybszy, ale nie przesadzajmy, to jest tylko narzędzie. narzędzie, które w dodatku łatwo może prowadzić do zobojętnienia na takie tragedie, bo jak się widzi setny, tysięczny wątek/post o chorym dziecku to nietrudno pomyśleć - "wszystkim i tak nie pomogę". Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Bj. 02.02.09, 12:01 "myśle tylko, że jestes nadgorliwa." Dlatego, że robię to, co do mnie należy? To, czego sie podjęłam, kiedy zaproponowano mi adminowanie? Czy kasjerka tez jest nadgorliwa wydając Ci dokładnie resztę? Wiem, wiem, ona to robi za pieniądze, ja sprzątam za frajer, w czynie społecznym czyli... "ten wątek i tak zginąłby śmiercią naturalną" Liczyłam na to, że ten, w którym teraz dyskutujemy zaskutkuje odczytaniem maila przez GM i też zginie. Ale sie rozwinął i to w takim kierunku, że ani go na Osła, ani na żadne inne forum, bo dotyczy głównie tego. "szybko spadłby na 2 stronę i nawet nikt by go nie zauważył" Jakkolwiek może Cie to zaskakiwać, są ludzie, którzy czytają więcej, niż jedna stronę. Ba! Wątek byłby sztucznie podbijany, jestem pewna. No i w dallszym ciągu nie zmienia to faktu spamerstwa. Definicja spamu? Proszę uprzejmie: forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html i tamże: "Nie spamuj - nie zamieszczaj tej samej informacji w wielu miejscach." Ergo: nie musi zatykać skrzynki. Może skutecznie zatkać forum. Co do Magnolii, to skoro jest w stanie wpuścić mnie na forum, a do tego trzeba zajrzeć w pocztę, to chyba i inną korespondencję mogłaby odbierać. Co do Magnolii: kiedy zakładała konto powinna była sie zapoznać z Regulaminem. Dodatkowo logika podpowiada, ze jeśli wątki jednej osoby znikają z jakichś przyczyn, to... No właśnie: z jakichś przyczyn. I może warto podumać, albo zapytać, a nie ponawiać. Chyba, że sie wie, czemu znikają. Magnolia ma ponad 20 lat, a nie 12, nie robi wrazenia dziecka specjalnej troski, wiec bądźmy dorośli. Była upominana, jeden wątek wisi, reszta to spam na Osła. "sa tysiące takich dzieci, i owszem, będziesz miała niestety rację, ale gdyby nie net, żadno z nich nie miałoby najmniejszych szans." 15 - 16 lat temu net nie był tak popularny, jak teraz. Nawet 10 lat temu nie był. A WOŚP jakoś sobie radzi, chociaż nie organizuje imprez bez przerwy, a wątki dotyczące też są usuwane, jeśli przekraczają jedna sztukę tematyki ogólnej. Nic wiecej się z tym zrobić nie da, mimo moich najszczerszych chęci. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: Bj. 02.02.09, 12:45 wiesz, co, trudno się rozmawia przytaczasz mi te cytaty z netykiety, ja naprawde rozumiem, ze pilnujesz porządku i wcale mnie nie ciekawi, czy to robisz społecznie czy nie.piszesz - społecznie - tym większy ukłon. ale mnie sie ta netykieta nie podoba i tyle. nie tak widzę def. spamu. wciaz sądze, że jestes nieco nadgorliwa, natomiast porównanie z kasjerką, no wybacz, ale to dwie różne rzeczy. mamy po prostu dwie rózne wrażliwosci, jestesmy różnymi osobami, mamy różne poglądy i to by było na tyle. pilnuj więc swojej netykiety, a ja pozostane przy swoim zdaniu. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Bj. 02.02.09, 16:38 Wiesz co? Mi nie chodzi o to, żeby sie z Tobą bić. Wrażliwość to jedna sprawa, a obowiazki inna. Masz rację, nie ma znaczenia, czy w czynie społecznym, czy nie: praca to praca. Kwestie Regulaminu i Netykiety mi nie podlegają. Jeśli masz zastrzeżenia/watpliwości - pisz na Forum o Forum, albo na maila forum@gazeta.pl. Nie chodzi mi o to, zeby Cię przekonać. Chciałabym, żebyś zrozumiała, czemu moderatorzy robią tak, a nie inaczej. I może dzięki moim tłumaczeniom nie tylko Ty zrozumiesz, ale i ileś innych osób. Że to nie jest tak, że podły adminz kamiennym sercem wykopuje w kosmos wszystko, co mu nie leży. Ludzie zazwyczaj mają różne poglądy i wrażliwość i dlatego jedni spamują Martynką, skutecznie zrażając forumowiczów tak do siebie jak do Martynki, a inni pilnują, żeby na Pomocnych nie legły sie trolle i wyłudzacze, albo działając zespołowo, żeby na Gwiazdkę 250 dzieci dostało prezenty. Skala może różna, bo "zorganizowanie" prezentu to nie uratownie komuś życia, ale każdy sie stara jak umie, prawda? Pozdrawiam również. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: Bj. 02.02.09, 20:10 ja rozumiem, ale nie musi mi się to podobać. i nie traktuj tego jako atak na siebie, mnie sie nie podoba nie to, co zrobiłaś, tylko dlaczego musiałaś tak zrobić. i to chyba najprecyzyjniej oddaje wszystko, co miałam w tej sprawie do powiedzenia.pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_mi zgadnijcie co??? 02.02.09, 21:41 teraz wątek przeniósł się na forum Wcześniaki Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: zgadnijcie co??? 02.02.09, 22:03 Wcześniaki są forum prywatnym, o ile wiem, wiec nie będzie mi to spędzać snu z powiek. Na prywatnych może sobie wisieć wszystkich. Chociaż mam nadzieję, że na moje Poddasze nie trafi, bo tam bywa może z 8 osób, takie mam forum, o! Odpowiedz Link Zgłoś