Dodaj do ulubionych

Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varach?

15.07.08, 16:48
Warto? Fajnie było? Dobry cel na podróż z małymi dziećmi? Nie mogę się zdecydować.
Obserwuj wątek
    • socka2 Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 15.07.08, 16:50
      bylam na Malcie i w Amsterdamie. fajnie bylo smile
      • sanna.i Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 15.07.08, 16:58
        Eeee, w Amsterdamie też byłam, Malta za daleko. Coś bliżej bym chciała, dziecko
        małe, a ja chcę jechać samochodem.
        • beata985 Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 15.07.08, 17:40
          samochodem na Bornholm to nie za bardzo, chyba, ze masz taki wehikuł
          jak miał Pan Samochodzikwinksmile)
          Karlowe zostają
          • sanna.i Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 15.07.08, 18:35
            Można samochód na prom przecież.
    • malmat9 Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 15.07.08, 20:26
      Ja byłam w Karlovych Varach, ale bez dziecia (no prawie, był wtedy w brzuchu).
      To typowe uzdrowisko, bardzo malownicze ale dla dzieci chyba trochę nudne. Dużo
      knajp i sklepów z biżuterią. Mnóstwo Rosjan (w większości restauracji próbowano
      mówić do nas po rosyjsku - słowiański typ urody, czy cóś?). Niedaleko są
      Marianske Lazne (w tym wypadku przewaga emerytów niemieckich) oraz Frantiskove
      Lazne (tam jest fajny aquapark). Dookoła Karlovych Varów jest trochę szlaków
      turystycznych po lasach i pagórkach (i nawet kolejka, taka jak na Gubałówkę).
      Ogólnie miło, sympatycznie i trochę nudno...
      A Karlove Vary można sobie pooglądać w ostatnim Bondzie - udają Czarnogórę.
      • sanna.i Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 16.07.08, 09:20
        Dzięki bardzo.
        Moje dziecko skończy dopiero 2 lata, więc te atrakcje też nie muszą być takie
        znowu ho ho ho. smile
        Aquapark, góry, kolejka linowa to juz cos. Poza tym mamy tylko tydzień urlopu,
        więc przez tydzień moze sie nie zanudzimy?
        A drogo było? Na przykład ceny na termy?
        • malmat9 Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 16.07.08, 11:58
          Drogo raczej nie było... z tym, że my nie korzystaliśmy z żadnych zabiegów i
          innych takich. Wszystkie źródła wód mineralnych są ogólnodostępne i darmowe
          (trzeba uważać bo niektóre są bardzo gorące - na własne oczy widziałam jak dwóch
          skośnookich turystów, chyba Japończyków, zrobiło sobie danie typu gorący kubek
          na wodzie moneralnej prosto z kraniku) - jedno źródło jest szczególnie
          fascynujące dla dzieci bo pluje wodą jak gejzer na wysokość jakiś 10m. Spaliśmy
          w czymś, co się nazywa Quest Hostel - w dwupokojowym "apartamencie" z kuchnią
          (wyposażoną w podstawowe naczynia i sprzęty)i łazienką - zaraz wkleje link -
          podobało się nam tam.
          Do aquaparku też wklejam linka - cennik jest na stronce.
          Przypomniało mi się, że warto jeszcze pojechać do Chebu - ma bardzo ładny,
          malowniczy rynek, a jak się człowiek trochę poszwenda to może trafić do
          klasztoru franciszkańskiego z odtworzonym renesansowym ogródkiem (ślicznym) w
          którego kącie stoi sobie zapomniany Lenin.
          My w ogóle lubimy Czechy i panującą tam mało nerwową atmosferę...

www.hostel-karlovy-vary.cz
          www.aquaforum.info

• sanna.i Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 16.07.08, 12:30
            O, to miło było.
            Ja zarezerwowałam wstępnie pokój w hotelu, bliżej centrum. Ceny dość wysokie,
            ale postawiliśmy na wygodę i zachciało nam się również wyżywienia, żeby nie gotować.
            Źródła są darmowe, ale kąpiele w termach zapewne już płatne? Zabiegów również
            nie planujemy, póki co.Wszelkie sąsiadujące ładne miejsca też mnie interesują,
            będziemy mieli samochód, więc jak nam się znudzi to jazda w teren.
            Góry i cały obszar na zdjęciach wyglądają ładnie...
            Dzięki za wszelkie info.
        • jusytka Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 16.08.08, 21:41
          Co do kolejki linowej, jest tam taka, która przypomina nieco wjazd na nasza
          Gubałówkę. Na górze jest jeszcze wieża Diana, z której roztacza sie ładny widok
          na całe Karlove Vary. Ładnie widać tam również przepiękną cerkiew św Piotra i
          Pawła,
    • renipodlas Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 12.08.08, 22:40
      polacam bornholm jest super jedyny minus to trochę wysokie ceny.
      polecam wypad z rowerem ale można pożyczyć też na miejscu razem z
      przyczepką dla małych dzieci i zwiedzić całą wyspę .
      mają tam cudowne plaże z białym piaskiem.muszę się streszczać -
      dziecko woła - pozdrawiam
    • jusytka Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 16.08.08, 21:38
      Na Bornholm ze Świnoujścia płynie prom tylko raz w tygodniu w sobotę, juz za
      kilka dni wybieraja sie tam moi rodzice na tygodniowa wycieczke rowerową, wiec
      mogę ci później coś wiecej opowiedzieć.
      W Karlovych Varach byłam kilka tygodni temu z dziećmi i mówiąc szczerze nie
      zrobiło na mnie wiekszego wrażenia. Wszędzie tłumy, głównie Niemców i Rosjan (w
      podeszłym wieku), to nie jest miasto przyjazne rodzinom z dziećmi niestety, a
      tej ciepłej wody ze źródeł nie dalo się wypić. Duzo fajniej jest we
      Franciszkowych Łaźniach.
    • sanna.i Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 29.08.08, 19:20
      Dzięki za wszelkie odpowiedzi, właśnie wrociliśmy z Karlovych, gdzie spedzilismy
      6 dni. Troche sie tych atrakcji uzbieralo: w Karlovych kolejka gorska, we
      Franciszkovych Aquapark, w Marianskich spiewajaca fontanna, w Becovie nad Teplou
      zamek i muzeum zabawek, motocykli i rowerow, w Cheb zamek i ladny rynek. Dziecku
      sie podobalo,drogo nie bylo.Same Karlove sa piekne,choc rzeczywiscie tlumne.
      Zeby fajnie spedzic tam czas potrzebne sa dwa warunki- samochod do dyspozycji i
      nie wiecej niz 5 czy 6 dni tam na miejscu.
    • robertrobert1 Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 30.08.08, 12:01
      sanna.i napisała:

> Warto?

Na Bornholm? Warto.

> Fajnie było?

Tak, fajnie.

> Dobry cel na podróż z małymi dziećmi? Nie mogę się zdecydow
      > ać.

Moim zdaniem to dobry cel podrozy tylko zalezy jaka forme turystyki
      przyjmiesz. Obejzyj moje zdjecia i sama ocen:

picasaweb.google.com/Dorota.i.Robert/BornholmRugiaLipiec2008
      • sanna.i Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 30.08.08, 20:27
        Wygląda fajnie.Przypomina mi moją wycieczkę objazdową po Holandii.Ale twoje
        dzieci są sporo starsze, dlatego zostawię sobie Bornholm na przyszły rok, albo
        za dwa lata.
        • robertrobert1 Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 31.08.08, 10:02
          Ale i przy mlodszych tez tak mozna. Rozwiazaniem jest przyczepka
          dziecieca. Sa jedno i dwu-osobowe. Kupujesz w Polsce albo
          wypozyczasz na wyspie i mozesz smigac bez ograniczenia bo przeciez w
          przyczepce dzieci nie beda sie meczyc. Wystarczy tylko chciec.
      • jusytka Re: Byłyście na Bornholnmie lub w Karlovych Varac 31.08.08, 11:23
        Fajne fotki, moi rodzice wrócili z Bornholmu wczoraj i zaraz idę wysłuchac
        relacji. Wiem tylko, że są zachwyceni, w ciagu tygodnia zjeździli na rowerach
        całą wyspę. Odprowadzałam ich na prom - 90% pasażerów promu miało ze soba rowery.
        Owszem, mozna je wypozyczyc na miejscu, ale jest to drogie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka