Dodaj do ulubionych

z nerwów, że zabrałam chusteczki przestała oddycha

01.04.05, 21:52
Dziś przeszłam coś strasznego. Moja prawie 1 roczna córeczka siedziała na
nocniczku i bawiła sie chusteczkami (takimi nawilżonymi). Zaczęła je wyciągać
jedną po drugiej z opakowania, wieć je jej zabrałam. Zaczeła strasznie
płakać, a właściwie tak zaciągnęła powietrze, że przestała oddychac.
Podniosłam ja szybko z nocniczka, a ona nic, tylko zaczela robic sie sina.
Odwróciłam ja jak przy np. przy zadławieniu i stukalam mocno w plecy a ona
nic. Potwornie się przestraszyłam !!! Juz mialam ja zaczac reanimowac, ale
załapała i zaczeła płakać. To cos strasznego. Co w takim przypadku
robic?????!!!! Czy któras z Was miala cos podobnego???
Obserwuj wątek
    • agazet3 Re: z nerwów, że zabrałam chusteczki przestała od 01.04.05, 22:19
      To mogą być bezdechy. Córka mojego brata jak miała 3 miesiące nagle zaczęła
      robić się sina, sztywnieć. Też trzęśli nią, pomogło ale za chwilę powtórka.
      Wezwali karetkę, małą zabrali do szpitala. Była w nim ok. 2 tygodni (to było 8
      lat temu)zrobili wszystkie badania serca itp. Nie wiadomo co było przyczyną
      tych bezdechów. Lekarze stwierdzili, że po prostu tak się zdarza.
      Może warto zrobić jakieś badania?
    • edytahph Re: z nerwów, że zabrałam chusteczki przestała od 01.04.05, 22:54
      Już znalazlam odpowiedz na tym forum - trzeba dmuchnac w buźkę. Mam nadzieję,
      ze nie bede musiala tego stosowac. Ale najadlam sie strachu...
    • mamaskarba Re: z nerwów, że zabrałam chusteczki przestała od 02.04.05, 08:21
      Musisz po prostu mocno dmuchnąć dziecku w buzię, proste, ale niezwykle
      skuteczne. Maluch zaraz złapie powietrze. Nie powinno się doprowadzać do tego,
      żeby dziecko robiło się sine. A takie zanoszenie się to nic groźnego. Naprawdę,
      spróbuj następnym razem jak to się powtórzy, jak nie zadziała to jeszcze raz
      dmuchnij. U mojego synka, też prawie rocznego, pomaga.
    • saraanna Re: z nerwów, że zabrałam chusteczki przestała od 03.04.05, 21:52
      Ja tez tak mialam jak bylam mala ,mialam okolo 1,5 roku do tego jeszcze
      padalam sztywna na podloge.Lekarz powiedzial mamie ze to histeria ,ale nic nie
      pomogl.Dopiero jak sie babcia dowiedziala co wyprawiam kazala mi po prostu
      dac klapsa.Moze bylo to drastyczne ale skuteczne.Mama poczekala az dojde do
      siebie a potem mi wlala i juz wiecej tego nie zrobilam.Cale szczescie ze moja
      corcia nie odziedziczyla tego po mnie bo chybabym musiala prosic mame bo sama
      nie mialabym serca zeby jej jeszcze dac klapsa.
      • karolcia111 Re: z nerwów, że zabrałam chusteczki przestała od 04.04.05, 14:39
        z tym dmuchnięciem tez kiedyś słyszałam, podobno skuteczne nawet jak sie
        dziecko zakrztusi, ale na szczęście nie musiałam tego testować.
        • kopytko1 Re: z nerwów, że zabrałam chusteczki przestała od 04.04.05, 15:27
          Ja też dmucham w bużkę dziecka,klapsy jeszcze nie były potrzebne smile I zawsze
          trzeba zachować spokój!Nie panikować..

Ewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka