Dodaj do ulubionych

niemowlę z wadą wrodzona stópek - paluszek 2 i 3

01.10.06, 01:00
Witajcie Mamy,
mój 10 m-czny syn ma zrośnięte 2 paluszki u obu stópek. Wstyd przyznać ale
dopiero niedawno to z mężem zauważylismy, niemniej jednak po przeczytaniu
kilku artykułów dotyczących tematu wad wrodzonych stóp, uważam, że jest
to "zjawisko", które nazywa się w języku fachowców "SYNDAKTYLIA".

Moje pytanie dotyczy tego, czy któraś z was spotkała się z tą przypadłością i
jak wyglądało leczenie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi,dosia26
Obserwuj wątek
    • kbart Re: niemowlę z wadą wrodzona stópek - paluszek 2 01.10.06, 06:37
      moj siostrzeniec ma to samo. Ma prawie 10 lat i nikt nie zwraca na to uwagi,
      niedawno dowiedziąłam się ja o tym. Jego rodzice zauważyli tez niedwno.
    • wieczna-gosia Re: niemowlę z wadą wrodzona stópek - paluszek 2 01.10.06, 09:41
      ja mam zrosniete palce. moj syn ma zrosniete palce- nie zamierzam tego leczyc smile
      parelat temu przeczytalam ze zrastanie palcow u stop, podobnie jak brak zebow
      trzonowych, brak owlosienia ciala, to mutacje ewolucyjnie do przodu a nie do
      tylu smile))
      ja ze zrosnietymi palcami nigdy nie mialam zadnych problemow.
    • marzenia341 Re: niemowlę z wadą wrodzona stópek - paluszek 2 01.10.06, 11:17
      Dziwi mnie że nie zauważono tego wcześniej??? Moje dzieci przy kąpieli, gdy je
      przebierałam- były oglądane od stóp do głowy!
      • dosia26 Re: niemowlę z wadą wrodzona stópek - paluszek 2 01.10.06, 14:19
        Nie pytam o zdziwienie, tylko o konkretny problem. Ja też oglądam swoje dzieci,
        a taka sytuacja to u nas zupełna nowość, stąd przeoczenie.
    • b.bujak Re: niemowlę z wadą wrodzona stópek - paluszek 2 01.10.06, 11:18
      kiedys dziadek mojego męża ogladal uwaznie stopki mojego syna - troche mnie to
      zdziwilo a on na to pokazal mi swoje stopy - tez ma zrosniete po dwa palce i
      patrzyl, czy prawnuk to odziedziczył...
      jak widac takie przypadki sie zdarzaja i mozna z tym zyc... dziadek juz ponad
      90 lat smile
      • lia_may Re: niemowlę z wadą wrodzona stópek - paluszek 2 01.10.06, 13:01
        dziewczyna, z ktora lezalam na porodowce rodzila czwartego syna. Kazde z jej
        dziecioraz jej maz mieli zrosniete palce u nozek. Wydaje sie byc to
        dziedziczne, ale absolutnie w zyciu nie przeszkadza.

Pamietam jak polozna przyszla i powiedziala do niej: "prosze pani, pani syn ma
        zrosniete palce u stop!" a ona na to odpowiedziala z usmiechem: "kolejna zabka
        w rodzinie. moj maz i pozostali trzej synowie rowniez maja zrosniete palce i
        zyja zdrowosmile"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka