Dodaj do ulubionych

Pierwszy glutenowy posiłek

06.07.04, 11:26
Co wprowadzacie? Kiedyś podobno dawało sie skórke od chleba, ale w chlebie są
przecież drożdże... No i jeszcze takie pytanie czy jeśli dziecko je zupki ze
skrobią pszenną bezglutenową to znaczy że nie jest uczulone na pszenicę i
mogę mu podawać jeśli nie będzie uczulony na gluten?
Dzięki

Aż się boję zapeszyć. Od paru tygodni mamy skórkę czyściuteńką! No poza małym
incydentem który szybko zszedł!
Udało nam się wprowadzić ryż którego nie mógł jeść wcześniej i pierwszy owoc -
morelę. Czyżby wreszcie nadchodził upragniony koniec męk?
Pozdrawiam Magda
Obserwuj wątek
    • oskar2003 Re: Pierwszy glutenowy posiłek 06.07.04, 11:38
      Po testach bicom okazało sie ,ze mój synek za pare dni będzie miał rok jest
      uczulony na gluten .Odstawiłam wszystko a tu w deserkach przeczytałam -mąka
      pszenna bezglutenowa -paranoja

pozdrawiam
      • magda-lis Re: Pierwszy glutenowy posiłek 06.07.04, 11:54
        Nierozumiem. Skoro jest uczulony na gluten to na pszenicę bezglutenową nie
        powinien być. Czy moze mi to ktoś wyjaśnic?
        • halina_mama_leny Re: Pierwszy glutenowy posiłek 06.07.04, 12:11
          magda-lis napisała:
          > Nierozumiem. Skoro jest uczulony na gluten to na pszenicę bezglutenową nie
          > powinien być. Czy moze mi to ktoś wyjaśnic?
          Mogę spróbować smile Wprawdzie czysto teoretycznie, bo akurat alergia na gluten
          nas szczęśliwie nie dotyczy, ale czytałam, że w wypadku stwierdzonej alergii na
          gluten nie nalezy podawać skrobii pszennej bezglutenowej, bo tak naprawdę to
          ona jest wprawdzie w wysokim stopniu, ale jednak nie całkowicie pozbawiona
          glutenu. A przy alergii wystarczają minimalne dawki alergenu.. "Bezglutenowość"
          tej skrobii wystarcza przy nietolerancji glutenu czy celiakii, ale nie przy
          alergii na gluten.
          A odpowiadając na twoje pytanie, co podawac jako pierwszy posiłek glutenowy, to
          raczej odradzałabym chleb. Bo moga byc drożdze, jak tego chleba sama nie
          upieczesz, to zawsze istnieje ryzyko, że tak sie zapłacze troche mleka, jakies
          polepszacze, swiństwa, którymi smarują skórke, żeby błyszczała... Sugerowałabym
          jaką kaszkę i to najlepiej nie pszenną, tylko z mniejszą zawartoscia glutenu,
          chyba najlepiej wymieszaną z jakąś normalnie jadaną kaszką bezglutenową, bo po
          poierwsze na pierwszy raz i tak dasz odrobinke, której nie ma jak zrobic
          osobno, a p;o drugie, może uniknie się w ten sposób dramatów, jesli nowośc
          zasmakuje, a niestety nie można jej będzie jeść...

Pozdrawiam
          H.
          • halina_mama_leny Re: Pierwszy glutenowy posiłek 06.07.04, 12:15
            halina_mama_leny napisała:
            > sie zapłacze troche mleka,
            Ło jeżu - "zaplącze", rzecz jasna smile
          • lch74 Re: Pierwszy glutenowy posiłek 14.09.04, 00:04
            halina_mama_leny napisała:
            > "Bezglutenowość"
            > tej skrobii wystarcza przy nietolerancji glutenu czy celiakii, ale nie przy
            > alergii na gluten.

Czy możesz mi powiedzieć czym się różni alergia na gluten od nietolerancji glutenu czyli celiakii? Radzę poczytać www.celiakia.pl/modules.php?op=modload&name=Choroba&file=przyczyny
      • lch74 Re: Pierwszy glutenowy posiłek 06.07.04, 12:08
        Jak sama piszesz w niektórych deserkach jest maka pszenna BEZGLUTENOWA, więc dzieciom nietolerującym glutenu nie zaszkodzi, nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą paranoją???
    • agastaga Re: Pierwszy glutenowy posiłek 06.07.04, 12:13
      Wyjaśniam: uczulenie na gluten to nie to samo co uczulenie na pszenicę. Dla
      osób uczulonych na pszenicę trzeba wyeliminować wszystlo co pszenicę zawiera w
      tym również skrobię pszenną bezglutenową. Jeśli zaś jest uczulenie na gluten to
      eliminuje się zboża glutenowe:pszenicę, zyto, jęczmień i owies. Można natomiast
      stosować skrobię pszenną bezglutenową.
      Co do pierwszego posiłku glutenowego, to wg klasyfikacji szkodliwości (takiej
      praktycznej nie teoretycznej) to wygląda to tak: owies najmniej szkodliwy,
      żyto, jęczmień i pszenica (szkodzi najbardziej). Mój synek jest teraz na
      prowokacji glutenem i mamy raczej unikać czystej pszenicy.
      Pozdrawiam Aga
    • kruffa Re: Pierwszy glutenowy posiłek 06.07.04, 12:16
      Ja też sie nad tym zastanawiam. Z tego co czytałam najlepiej wprowadzać w
      kolejności: owies, jęczmień, zyto, pszenica.
      Bo gluten - glutenem, a alergen z pokarmu alergenem. W myśl tej zasady i
      zgodnie ze stwierdzeniem lekarki (zgadzam się z nią) bez pszenicy żyć można -
      jest najsilniejszym alergenem ze zbóż - zamierzam za jakiś czas podać małej
      owsiankę na wodzie z owocami albo z nutramigenem. W Warszawie w jednej piekarni
      moza kupić chleb zytni tylko na zakwasie - też rozważam podanie.
      Zresztą wczoraj widziałam chyba mąkę żytnia i chyba owsianą - kupie z spróbuję
      zrobic z tego jakies nalesniki albo cóś smile - na razie dla siebie żeby zobaczyć
      czy to coś jest zjadliwe smile)))
      • magda-lis Re: Pierwszy glutenowy posiłek 06.07.04, 12:54
        Rozumiem, że gluten a alergen z pokarmu to dwie rożne rzeczy, ale moje pytanie
        brzmi: czy jeśli dziecko jadło już skrobie pszenną bezglutenową i wiem ze go
        nie uczula to czy mogę podac pszenne pieczywo jako pierwsze i da mi to pewnosć
        w razie czego co do glutenu, czy całe ziarno to znowu coś innego niz
        odseparowana skrobia?
        O Boże nigdy nie myślałam, że będe " dzielić włosa na czworo " wink
        A co do tej pszenicy to dodawana jest do zupek dla alergików...
      • mygda Re: Pierwszy glutenowy posiłek 06.07.04, 14:15
        tez sie nad tym zastanawiam....

Jas wg testow ma alergie na gluten ( III grupa !! sad((((
        jest na diecie bezglutenowej
        lekarz mi poiwdzial ,ze najniebiezpueczniejszym bialkiem jest jakies tam bialko
        w pszenicy, moze wywolac wstrzas sad(((
        ale Jas je skrobie pszenna bezglutenowa, no i tez mnie zastanawia czy to
        oznacza ,ze na pszenice jako taką nie jest uczulony???????
        jak bedzie mial 3 latka mamy mu zaczac wprowadzac gluten ale wlasnie w
        kolejnosci takiej ze pszenica na koncu...
        no i jestem glupia!!! sad((((((

moze ktos wie i nas oświeci....smile
        • kruffa Re: Pierwszy glutenowy posiłek 06.07.04, 14:38
          To ja odpowiem tak:
          Nasze dzieci maja bardzo ograniczoną dietę i podając pszenicę uzywamy produktów
          z pszenicy oczyszczonej np. mąka, bo nie wyobrażam sobie aby dać maluchowi
          gotowanę pszenicę - tak wiec podajemy coś co oprócz teoretycznych walorów
          samakowych nie posiada żadnych większych wartości odzywczych. Ponadto pszenica
          ma to do siebie, że potrafi po pewnym czasie uczulić.
          I to by było na tyle smile))
    • justysia25 Kuchnia alergika zawiera coś z pszenicy?? 06.07.04, 22:31
      Hej
      Przeczytałam właśnie w którymś tu wątku że pszenica dodawana jest do zupek dla
      alergików. No i chyba mnie krew zaleje jeżeli to prawda.
      Czytam właśnie skład "marchewki z delikatnym filetem z kurczaka" no i nie widzę
      żeby coś takiego było w składzie. Jest tylko kasza kukurydziana. A dziś
      pierwszy raz dałam synkowi taki posiłek bo może go uczulają młode warzywa. Już
      sama nie wiem bo od 1,5 m-ca wysypka nie schodzi a diety mu nie rozszerzałam.
      No i jeżeli jest jakaś pszenica to wysypka na pewno się utrzymasad( Już nie mam
      siły ani pomysłów od czego to.
      Odpowiedzcie bardzo proszę
      Pozdrawiam
      Justyna
      • magda-lis Re: Kuchnia alergika zawiera coś z pszenicy?? 06.07.04, 22:47
        justysia25 napisała:

> Hej
        > Przeczytałam właśnie w którymś tu wątku że pszenica dodawana jest do zupek
        dla
        > alergików.

Zgadza się przeczytałaś to w tym wątku.
        W niektórych zupkach jest skrobia kukurydza, w innych ryż a w jeszcze innych
        pszenica (skrobia) jako zagęstnik.
        Może uczula go kurczak? Łatwo sprawdzisz podając kurczaka z serii naturalnie
        proste - Gerber.
        Pozdrawiam Magda
    • hankam Re: Pierwszy glutenowy posiłek 14.09.04, 20:27
      No dobrze, poczytalam sobie i zaczne od platkow owsianych. Myslicie, ze lepiej
      zrobic prowokacje, czy podawac w ilosciach minimalnych?
      A co z kasza gryczana? Nasz alergolog twierdzi, ze zawiera minimalne ilosci
      glutenu (ale na trzy lata wykluczyl, a potem Jo nie chciala wziac do ust), to
      samo twierdzi o kaszy jaglanej.
      Chyba jednak do niego pojdziemy.
      • lch74 Re: Pierwszy glutenowy posiłek 14.09.04, 20:43
        Pierwszy raz słyszę, żeby gryka i proso zawierały gluten (przede wszystkim chodzi tu o białko o nazwie gliadyna).
        Pozdrówkismile
        • halina_mama_leny Re: Pierwszy glutenowy posiłek 14.09.04, 20:50
          lch74 napisała:

> Pierwszy raz słyszę, żeby gryka i proso zawierały gluten
          Takie "przemyslowo" pakowane to może tak, jakieś sladowe ilości, bo te same
          maszyny itp., ale przecież można kupić takie z "przekreslonym kłosem".
          Też zdziwiona (acz nie szalenie, bo nawykła do dziwnych pomysłów lekarzy i nie-
          lekarzy),
          H.
          • hankam Re: Pierwszy glutenowy posiłek 17.09.04, 20:05
            A jednak tak mi powiedziano - moze chodzilo o zboza przemyslowo pakowane.
            Przy kosmicznym poziomie antycial u Joasi wolalam dmuchac na zimne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka