Dodaj do ulubionych

Robione maści natłuszczająco-nawilżające-przepi s

31.10.08, 20:52
Podajcie prosze jakies receptury na dobre masci robione...chce cos podsunąc
lekarzowi dobrego do wypisania, mysle ze cos z lanoliną, wazeliną, moze
cynkiem, parafiną...?
jakie stosujecie?
prosiłabym o dokładny skład - bede wdzieczna
Obserwuj wątek
    • qqazz Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 31.10.08, 22:28
      Nie wiem czy to dobry pomysł ale swego czasu testowalismy tez żel aloesowy z
      herbalajfu, skutków ubocznych nie było, o efektach pozytywnych trudno mi cos
      powiedzieć bo mała generalnie była akurat na etapie poprawy dosłownie z dnia na
      dzień, ale ma on działanie łagodzace i leczące podraznienia skóry więc moze
      byłby jakis efekt i u ciebie? Lekarz pewnie odradzi ale nam np. lekarze
      odradzali sudokrem który dzialał rewelacyjnie polecajac na siłę kremy które
      tylko pogarszały sprawę.

pozdrawiam
    • izydorek70 Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 31.10.08, 23:47
      Odradzam tl.cunku jako składnik maści,które mają
      nawilżać,natłuszczać-on ma działanie wysuszające-więc odpada.
      Lekarze znają przepisy na maści o takim działaniu-wystarczy poprosić.
      Wiele osób jest zadowolonych z działania maści cholesterolowej-
      świetnie łagodzi i natłuszcza -przepis np. taki:
      sol.vit A 50 000j
      ung.cholesteroli ad 100,0
      Bardzo popularna jest też:
      sol.vit.A 50000j
      hascobaza ad 100,0. Niestety po tej córeczkę obsypalo jeszcze
      bardziej.Rzeczywiście są też maści oparte na lanolinie(ale tez moze
      uczulać),eucerynie,wazelinie białej-ale muszę poszukać,bo nie mam
      nic pod ręką.Może łatwiej zapytac jednak lekarza,widzi dziecko i
      może dobrac coś odpowiedniego.Przynajmniej teoretycznie.Pozdrawiam
      serdecznie.
      • qqazz Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 01.11.08, 00:05
        No cholesterolowa jest niezła (i niedroga) przy AZSie i podobnych schorzeniach,
        przy innych raczej nie pomoze ale spróbowac zawsze można, lekarze co prawda dosc
        niechetnie ja przepisują ale dobry alergolog bez problemu wypisze receptę.

pozdrawiam
        • corelll Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 01.11.08, 01:09
          lek powiedziala mi ze cholesterolowa jest do zluszczania...
          ?
          innych specjalnie nie znala-pediatra...alergolodzy tez nic specjalnego nie
          polecilisad
          • qqazz Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 01.11.08, 10:46
            Wiesz cos robic musisz i muszą to być eksperymenty z masciami, lekarze jakoś za
            bardzo ci pomóc nie mogą a nie raz się zdarza ze nie potrafia w prostszych
            przypadkach zabraniając tego co pomaga i na siłę wciskając to co szkodzi.
            Przypomniało mi się ze w niektórych aptekach mozna kupić gotową maść
            cholesterolową więc może poszukaj i spróbuj, zaszkodzić raczej nie zaszkodzi a
            spróbować chyba warto, jak nie pomoze to przynajmniej bedziesz wiedziała że nie
            pomaga.
            No i dieta, dieta i leczenie od srodka, problemy skórne to często efekt tego co
            sie dzieje w srodku organizmu więc same mascie niewiele pomogą.

pozdrawiam
            • hazel-eyes Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 01.11.08, 10:59
              mój alergolog zapisał Małej maść z euceryną, wazeliną,
              hydrocortizonem i vit a, ale dokładnego przepisu nie znam.
              rewelacyjna jak na razie.
              • corelll Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 01.11.08, 17:04
                hazel - ja takich mam 2 w lodówce - nie stosuje bo hydrokortyzon to steryd! -
                niszczy skóre
                a cholesterolowa własnie kupiłam gotowa w aptece ale nie wiem czy to ta o ktorej
                piszecie
                quazzz - ale o jakiej diecie piszesz? moja dzidzia ma 5 miesiecy...jestem
                wycienczona bo nic nie jem a skóra córki i tak fatalna, od tygodnia mieszam moje
                mleko z bebilonem pepti - i tym bede karmic, nie mam sily juz rozszerzac swojej
                diety bo nie wiem jak miałabym badac czy daje objawy alergiczne czy nie...
                wiem ze pewnie mleko niczego nie zmienia le przynajmniej ja zaczne normalnie
                jesc - mam nadzieje ze nie robie małej duzej krzywdy ze ja odstawiam, ale dłuzej
                nie dam radysad
                jesli chdzi o skóre to wyszedł gronkowiec, ale okazuje sie ze mala jest cała
                skolonizowana przez gronkowca, lek uwaza ze to co jest teraz na skórze -
                czerwone suche placki to nie koniecznie sprawka gronkowca bo gronkowiec powoduje
                wybroczyny...mowi tez ze jesli kupy ok, mała przybiera to nie ma sensu leczyc od
                wewnatrz...antybiotykami, przepisała jakies leki homeopatyczne ale nie wiem co
                to jest, mowi ze skóra jest atopowa i trzeba sie z nia pogodzic a tylko łagodzic
                suchosc przzez natłuszczanie - modle sie zeby to szybko mineło...bo nie
                wyobrazam sobie zeby córeczka miała zyc z taką skórą - POCIESZCIE MNIE...
                • izydorek70 Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 01.11.08, 21:12
                  Nie poddawaj się.W wolnej chwili pogrzeb tutaj na forum-zobaczysz
                  ile było podobnych i jeszcze trudniejszych przypadków.Jeśli nie
                  radzisz sobie z dietą,jeśli nie widać żadnych pozytywnych wyników
                  jej stosowania-to jasne -przejdż na bebilon pepti albo nutramigen-
                  tak będzie lepiej i dla ciebi i dla dziecka.Gdy stan skóry się
                  poprawi i nadejdzie na to czas-będziesz wprowadzać do diety malucha
                  nowe pokarmy-wtedy łatwiej będzie to kontrolować niż w tej chwili.
                  A swoją drogą twoja lekarka nie przekonuje mnie.Możesz zmienić
                  lekarza?Jeśli chodzi o pielęgnację skóry atopowej-polecam ci całą
                  serię Emolium-do kupienia w aptece.Krem i emulsja specjalna są
                  rewelacyjne,jest także olejek do kąpieli.U mojej alergiczki
                  sprawdziły się.Maść cholesterolowa jest b. dobra-spróbuj-i wcale nie
                  złuszcza(co za pomysł).Z maści gotowych możesz spróbować maść
                  ochronną z vit.A,maść nagietkową,albo zwykły linomag,świetny jest
                  też bepanthen.Inne natłuszczaczo-nawilżacze to
                  lipobase,dermobaza,cutibaza,elobaza i całe mnóstwo jeszcze.Ale
                  spróbuj Emolium-polecam.Niestety nigdy nie wiadomo czy któraś z
                  maści nie uczuli-ale tego nie dowiesz się zanim nie spróbujesz.
                  Głowa do góry.
                • hazel-eyes Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 02.11.08, 16:13
                  ale ten hydrokortizon zapisał lekarz alergolog,a komuś trzeba
                  zaufać, bo w przeciwnym wypadku bym się zamęczyła! druga sprawa, że
                  ten sam lekarz wyprowadził mojego syna z bardzo slinej skazy
                  białkowej-teraz Młody ma 6 lat, skórę jak jedwab (bynajmniej nie
                  zniszczoną) i je co chce. ja też jestem zmęczona rozszerzaniem diety
                  (bo karmię piersią i tak jak Ty na większość jedzenia mogę sobie
                  najwyżej popatrzeć), ale chcę dziecku pomóc i zamiast trzymać maść w
                  lodówce, to ją stosuję jeśli widzę, że jest poprawa. głowa do góry!
                  • corelll Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 02.11.08, 16:19
                    jesli pomaga to ok, ja musiałabym smarowac codziennie i cala powierzchnie ciała
                    - wiec to bez sensu, jak przestawałam to sie odnawialo
                    chce zeby corka miala ladna skórke
                    a twoj starszy syn - normalnie mu sie skóra opala? nie zostaja biale placki?
                  • corelll Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 02.11.08, 16:21
                    a co twoj lek mowi - nie jesc i karmic jak najdluzej piersia?
                    nie wiem czy dobrze robie przechodzac na mleko sztuczne
                    • corelll Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 02.11.08, 16:23
                      i jesli mozesz napisz jakie bylo postepowanie przy starszym synku? ile go
                      karmilas piersia? od kiedy rozszerzalas diete? dawlas jakies leki?
                      • hazel-eyes Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 02.11.08, 16:38
                        Synek opala się równiutko. Ten lekarz powiedział mi, żebym się nie
                        marwiła, bo córka też z tego wyrośnie. też martwię się tak jak TY,
                        że dziewczynka-musi mieć gładką skórę itp. jak usłyszałam AZS, to od
                        razu łzy w oczach-bo ja w ogóle panikara jestemsmile
                        Przy Synku skaza białkowa była odkryta późno, bo partacze z ośrodka
                        mówili, że "na coś uczulenie". Syna karmiłam 9 miesięcy, ale jadłam
                        różne białkowe produkty, bo nikt nie zdiagnozował skazy.Aż Syn
                        dostał takiej dziwnej chrypy. Wezwaliśmy tego alergologa-stwiedził
                        skazę i zaczęła się dieta, ale już dla Syna, bo ja już nie karmiłam.
                        bardzo restrykcyjna, szokująca wręcz, ale przeżyliśmy i jest ok.
                        Teraz, przy Córce (tak jak Twoja ma 5 miesięcy) zalecił wyłącznie
                        karmić piersią do 6 miesiąca życia dziecka, potem będę rozszerzała
                        dietę. Nie mogę jeść nic związanego z krową i kurczakiem, czekolady,
                        lodów, orzechów. jak mam ochotę na jajecznicę-to owszem, ale z jajek
                        przepiórczychsmile) Synek też przez jakiś czas jadł jajecznicę z takich
                        jajek.chętnie odpowiem na Twoje pytania, jeśli jeszcze jakieś masz.
                        pozdrawiam serdecznie
                        • hazel-eyes Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 02.11.08, 16:49
                          acha jeszcze-też smaruję Córkę całą tą maścia-buzię też- 2 razy
                          dziennie. i oilatum do kapieli.
    • przeciwcialo Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 03.11.08, 09:37
      Nadal jestes zainteresowana maścia natłuszczającą? ma taka świetna,
      trzymam w lodówce a dzieki niewielkiemu dodatkowi parafiny nie
      zastyga ona w twardy kamień. Taki robiony odpowiednik Balneum baby
      krem.
      • corelll Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 04.11.08, 11:45
        napisz skład plizzz...
        powiem wam tfu tfu zeby nie zapeszyc ze od kilku dni widze poprawe
        1. nie jem glutenu ani ziemniaków
        2. piore w płynie (nie wiedziałam ze jest) i wczesniej prałam w yelpie a pozniej
        w platkach mydlanych
        3. kapie w wodzie przegotowanej
        4. smaruje kremem z rossemana za 4zł i na to mleczko z a-dermy
        nie wiem czy to cos z tego zadziałało czy ot jest chwilowe - zobaczymy
        • przeciwcialo Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 04.11.08, 16:54
          Parafini liq. 5,0
          Eucerini
          Aqua dest. aa ad 100,0
          Fajna masc natłuszcająca. Trzymaj w lodówce. Zaletą jest to że ona
          nie tężeje w tej lodówce i łatwo ja nabrac. Jak bedziesz miec
          receptę to bedzie kosztowac 5 zł, bez recepty niewiele wiecej.
          • corelll Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 04.11.08, 18:57
            super, dziekuje slicznie
            a ile mozna przechowywac w lodówce - kiedys mi powiedziano w aptece ze 2 tyg -
            faktycznie tak krótko?
            • przeciwcialo Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 04.11.08, 19:18
              Ja trzymam do zuzycia- 3-4 mce. Tam nie ma się co zepsuc. Ja uzywam
              ja do ra, stóp tak więc nie lezy za długo w tej lodówce.
              Maści z witaminami zawsze konserwuje 5 czesciami na 100 1% kwasem
              bornym. Wtedy trwałość jeszcze dłuższa przy trzymaniu w lodówce.
      • corelll hazel-eyes - napisz na gg 797831 04.11.08, 11:45
    • rybalon1 Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 05.11.08, 09:45
      polecam robiony krem z apteki
      wazelina 33,3 g
      euceryna 33,3 g
      woda 33,3 g / przepis na 100 g kremu - koszt w aptece na
      recepte chyba 5 zł ( tak było kiedys) tylko jeśli uzywacie tego dla
      małych dzieci nie dajcie sobie zapisac w składzie kwasu
      bornego ........nie wolno go stosowac u dzieci.
      • corelll Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 05.11.08, 10:01
        a jakby tak je polaczyc = wazelina, parafina moze lanolina, woda i eucerna - co
        to jest ta eucerna i po co?
    • corelll Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 05.11.08, 18:26
      dzisij znowu brzuszek wyglada gorzejsad
      ja juz nie wiem od czego to jestsad((((((((((((
    • corelll Re: Robione maści natłuszczająco-nawilżające-prze 07.11.08, 15:11
      kupilam dzisiaj w aptece masc robioną - hascobaza, eucerna, parafina - zobaczymy
      jak zadziała

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka