gostr2 08.09.06, 17:17 Hej! Spotkam kogos w ten weekend na naukach przedmałżenskich w Oławie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inkageo Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 17:23 A są??? O której godzinie? Dzwonię od poniedziałku do parafii Św. Piotra i Pawła, ale nikt nie odbiera... Odpowiedz Link Zgłoś
gostr2 Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 17:41 Dodzwoniłam się wczoraj, po kilku podejsciach. Dowiedziałm sie, ze są od godz 18. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 17:44 A możesz mi dać jakąś wskazówkę jak tam trafić? Chyba wiem, który to kościół, ale gdzie konkretnie jest spotkanie? Nie jestem z Oławy.. I jeżeli wiesz to napisz mi proszę ile godzin jest przewidzianych i na którą godzinę w niedzielę To dwa dni i koniec, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
unioncityblue Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 18:07 a nie wiecie, czy trzeba sie wczesniej umawiac, zapisywac itp, czy mozna po prostu pojechać? ja bym sie najchetniej wybrała za tydzień, a tez cos nie moge sie dodzwonic. bede wdzieczna za jakies szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
gostr2 Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 18:16 Ja nie jestem nawet z Dolnego Śląska, dowiedziałam się z forum op naukach, zadzwoniłam i jadę. Takiego maila dostałam od dziewczyny, która w nich uczestniczyła: (jannik cytuję Cię) "no wiec chodzi o parafie sw piotra i pawla w olawie tel. 071 3034637. 20 minut z wroclawia autostrada na poludnie. z poznania masz troche dalej, ale mysle, ze warto przyjechac. my bylismy tam w marcu i okazalo sie, ze przyjezdzaja tam ludzie z calej polski, z warszawy, z gdanska, a nawet z bialegostoku byli. biora nocleg w olawie i zostaja na weekend aby miec to z glowy... bylo chyba ze 100 osob. musisz zadzwonic, bo nie w kazdy weekend sie to odbywa, i ksiadz ci powie, kiedy jest najblizszy termin. wyglada to tak: sobota, godz. 18.00, msza w kosciele, 30 minut z kazaniem, potem przejscie do salki i krotki wyklad (okolo godzine), prowadzony przez 2 ksiezy. zadnych przynudzan o naturalnych metodach planowania rodziny czy cos takiego po prostu to, co ksiadz powinien mowic, czyli o milosci, modlitwie, malzenstwie, takie tam. w niedziele to samo - tez od 18 i o 20.00 wychodzisz z zaswiadczeniem o naukach nam to polecila kolezanka i jak dla mnie - bomba. polecam." Nawet nie wiem gzie jest ten kościół, ale trafimy Zaraz dzwonię rezerwowac nocleg we Wrcławiu, myślę, że spotkam tam wiele forumek ) Odpowiedz Link Zgłoś
gostr2 Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 18:16 Aha, nie trzeba sie zapisywać, tylko przyjechać na 18.00 na mszę Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 18:21 Dzięki wielkie Ale się cieszę Więc w takim razie do jutra W Oławie też jest kilka hotelików, mijam je jak jadę do Wrocławia, nawet jeden nazywa się "Marta" (tak jak ja), ale standard pewnie jest średni.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jannik Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 23:56 bedziecie zadowolone ten kosciol jest w centrum, taki chyba zoltawy od frontu (albo jasnorozowy? ;- ), wejscie jest jakby do kamienicy, bo kosciol jest w ciagu budynkow; jak wjezdzasz od strony wroclawia do centrum olawy, to po lewej stronie i o ile pamietam, to taki niewielki park jest kolo kosciola, taki placyk; latwo znalezc powodzenia zycze i wy mi tez zyczcie bo slub w tą niedziele ). Odpowiedz Link Zgłoś
jannik jasnorozowy 09.09.06, 00:02 jednak jasnorozowy od frontu tu zdjecie images3.fotosik.pl/156/54058a53f17dfd7f.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
gostr2 Re: jasnorozowy 09.09.06, 11:27 jannik wielkie dzięki!!! Zycze Wam wszystkiego dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
sweetnice Re: jasnorozowy 09.09.06, 12:04 nauki w Kościele Św Piotra i Pawła sa super usłyszelismy z narzeczonym wiele fajnych slów mądrości i innych trwało to szybko ale było sensowne bez żadnych opłat poprostu jedzie sie tam i nikt nie pyta skąd sa przyszłe młode pracy a co do hotelu marta to jest to super hotelik będziemy mieli tam wesele więc byłam i widziałam a opinia że jest średni bo przy drodze jest nieco krzywdząca Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: jasnorozowy 09.09.06, 12:18 Witaj Przepraszam, nie chciałam krytykować hotelu bo nigdy w nim nie byłam Z zewnątrz wygląda bardzo sympatycznie Bałam się go polecać właśnie ze względu na brak wiedzy na jego temat Pewnie wpadniemy tam dzisiaj na kolację po naukach, wreszcie będzie okazja Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sweetnice Re: jasnorozowy 09.09.06, 12:35 w marcie jeszcze nie jadłam bo bylismy tam tylko ogladać przygotowana sale na wesele a potem pojechalismy podpisac umowe natomiast kuchnię wypróbowała moja babcia z chrzestnym i bardzo sobie chwalili ale myślę że bedziecie zadowoleni co do nauk to nie mam wątpliwości że dobrze że się zdecydowaliscie włąsnie na ten kościoł tam sa super księża Odpowiedz Link Zgłoś
roxy11 Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.09.06, 12:36 Dziewczyny a co z wpisami z poradni? To też można na miejscu załatwić czy oddzielnie? Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 14:13 no właśnie, podnoszę wątek. Niestety od kilku dni nie mogę się dodzwonić pod podany nr. Czy ktoś może wie, kiedy rozpoczynają się kolejne nauki? Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 16:21 nikt naprawde nie wie? A dodzwonić się nadal nie mogę, nikt nie odbiera ... Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 16:25 Też mieliśmy problem z dodzwonieniem się, kancelaria jest czynna pewnie tylko przez godzine-dwie dziennie, musisz próbować o różnych porach. Teraz jest czas kolęd więc nauk pewnie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 16:35 rozumiem, że poradnię należy "załatwić" osobno? Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 17:09 Najpierw się dowiedz czy poradnia wogóle jest wymagana. Ostatnio zapytałam księdza, gdzie mieszczą się te poradnie w naszym mieście, a on bardzo się zdziwił i powiedział, że żadne spotkania w poradni nie są potrzebne.. Dziwna sprawa.. Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 19:00 pytałaś o to księdza, który prowadził nauki w Oławie? Rozumiem, że ty uczęszczałaś na te właśnie nauki? Zaświadczenie ukończenia nauk dostajesz już po tym 2-im dniu, a co ze spowiedzią przedślubną? I kiedy wpisujesz się na listę uczestników spotkania (jeśli takowa istnieje, a jesli nie, to skąd ksiądz wie, kto uczestniczył rzeczywiście w tych spotkaniach, jesli jest tam tak dużo par?) Mam mały mętlik ... Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 19:08 no a kiedy spisuje się tzw. protokół przedmałżeński? Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 19:12 O poradnię pytałam księdza, który będzie udzielał nam ślubu. Tak byłam na naukach w Oławie. Nie było żadnych zapisów ani listy obecności. Pod koniec sobotniego spotkania ksiądz nas policzył, żeby wiedzieć ile zaświadczeń ma przygotować. W niedzielę rozdał zaświadczenia, sami je wypełnialiśmy, a on je podpisywał i podbijał. Protokół spisuje się chyba 3 miesiące przed ślubem już w tej parafii, w której jest ślub. Spowiedź też jest przed ślubem, o tym powie Ci ksiądz u którego będziesz spisywała protokół, on też da wam kartki do spowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 19:31 DZIĘKI!!! Teraz tylko pozostaje mi dodzownić sie do Oławy i zapytać o termin nauk... Jeszcze raz bardzooo dziękuję! Ale własnie podobno to żaswiadczenie o wizycie w poradni jest potrzebne / wymagane tam, gdzie bierze się ślub? Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 19:36 Też tak myślałam, ale w mojej parafii widocznie nie jest.. Musisz o wszystkie szczegóły zapytać księdza z parafii, w której bierzecie ślub. Odpowiedz Link Zgłoś
myszoritka Re: Oława nauki- będzie ktoś 10.01.07, 23:47 Też nie moge się tam dodzwonić Czy ktoś miał może więcej szczęścia i wie, kiedy zaczynają się najbliższe nauki? Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 11.01.07, 11:10 dołączam się do pytania, kolejny dzień nie mogę sie dodzwonić, choc próbuję naprawdę co godzinę... Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 12.01.07, 15:02 DODZWONIŁAM SIĘ!!! Narazie z uwagi na kolędę nauk nie ma, należy dowiadywac się po połowie lutego. Czyli do zobaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
myszoritka Re: Oława nauki- będzie ktoś 14.01.07, 21:37 Potwierdzam Ja się co prawda dodzwonić nie mogłam, więc wybraliśmy się tam dzisiaj na mszę. Ksiądz stwierdził, że nauki rozpoczna się w II połowie lutego. Generalnie potwierdził, że będą trwały 2 dni. W ogóle to strasznie "szybki" ten ksiądz: msza w 30 min., list skrócił do minimum, a gadać z nami nie chciał, bo stwierdził, że się spieszy... Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 16.01.07, 13:08 Jeśli będziesz wiedziała, kiedy dokładnie rozpoczną sie te nauki, daj proszę znac na forum. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 01.02.07, 13:06 juz chyba jest w większości parafii po kolędzie, czy nic nie wiadomo, kiedy będa wznowione te nauki w Oławie? Odpowiedz Link Zgłoś
gatta26 Re: Oława nauki- będzie ktoś 13.02.07, 12:44 Dziewczyny, znacie może termin nauk w Oławie? Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 13.02.07, 15:19 no właśnie ... nie mogę znów się dodzownić. Odpowiedz Link Zgłoś
gatta26 Re: Oława nauki- będzie ktoś 13.02.07, 15:47 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44777&w=56866843 Odpowiedz Link Zgłoś