Dodaj do ulubionych

Oława nauki- będzie ktoś

08.09.06, 17:17
Hej! Spotkam kogos w ten weekend na naukach przedmałżenskich w Oławie?
Obserwuj wątek
    • inkageo Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 17:23
      A są??? O której godzinie? Dzwonię od poniedziałku do parafii Św. Piotra i
      Pawła, ale nikt nie odbiera...sad
      • gostr2 Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 17:41
        Dodzwoniłam się wczoraj, po kilku podejsciach. Dowiedziałm sie, ze są od godz
        18. Pozdrawiam!
        • inkageo Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 17:44
          A możesz mi dać jakąś wskazówkę jak tam trafić? Chyba wiem, który to kościół,
          ale gdzie konkretnie jest spotkanie? Nie jestem z Oławy.. I jeżeli wiesz to
          napisz mi proszę ile godzin jest przewidzianych i na którą godzinę w
          niedzielęsmile To dwa dni i koniec, prawda?smile
          • unioncityblue Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 18:07
            a nie wiecie, czy trzeba sie wczesniej umawiac, zapisywac itp, czy mozna po
            prostu pojechać? ja bym sie najchetniej wybrała za tydzień, a tez cos nie moge
            sie dodzwonic. bede wdzieczna za jakies szczegóły.
    • gostr2 Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 18:16
      Ja nie jestem nawet z Dolnego Śląska, dowiedziałam się z forum op naukach,
      zadzwoniłam i jadę. Takiego maila dostałam od dziewczyny, która w nich
      uczestniczyła: (jannik cytuję Cię)
      "no wiec chodzi o parafie sw piotra i pawla w olawie tel. 071
      3034637.
      20 minut z wroclawia autostrada na poludnie. z poznania masz troche
      dalej, ale mysle, ze warto przyjechac.
      my bylismy tam w marcu i okazalo sie, ze przyjezdzaja tam ludzie z
      calej polski, z warszawy, z gdanska, a nawet z bialegostoku byli.
      biora nocleg w olawie i zostaja na weekend aby miec to z glowy...
      bylo chyba ze 100 osob.

musisz zadzwonic, bo nie w kazdy weekend sie to odbywa, i ksiadz ci
      powie, kiedy jest najblizszy termin.
      wyglada to tak:
      sobota, godz. 18.00, msza w kosciele, 30 minut z kazaniem, potem
      przejscie do salki i krotki wyklad (okolo godzine), prowadzony
      przez 2 ksiezy. zadnych przynudzan o naturalnych metodach
      planowania rodziny czy cos takiego wink po prostu to, co ksiadz
      powinien mowic, czyli o milosci, modlitwie, malzenstwie, takie tam.
      w niedziele to samo - tez od 18 i o 20.00 wychodzisz z
      zaswiadczeniem o naukach wink
      nam to polecila kolezanka i jak dla mnie - bomba. polecam."

Nawet nie wiem gzie jest ten kościół, ale trafimy smile
      Zaraz dzwonię rezerwowac nocleg we Wrcławiu, myślę, że spotkam tam wiele
      forumek smile)
    • gostr2 Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 18:16
      Aha, nie trzeba sie zapisywać, tylko przyjechać na 18.00 na mszę
    • inkageo Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 18:21
      Dzięki wielkiesmilesmilesmile Ale się cieszęsmilesmilesmile Więc w takim razie do jutrasmile W
      Oławie też jest kilka hotelików, mijam je jak jadę do Wrocławia, nawet jeden
      nazywa się "Marta" (tak jak ja), ale standard pewnie jest średni.. Pozdrawiamsmile
      • jannik Re: Oława nauki- będzie ktoś 08.09.06, 23:56
        bedziecie zadowolone wink
        ten kosciol jest w centrum, taki chyba zoltawy od frontu (albo jasnorozowy? ;-
        ), wejscie jest jakby do kamienicy, bo kosciol jest w ciagu budynkow; jak
        wjezdzasz od strony wroclawia do centrum olawy, to po lewej stronie i o ile
        pamietam, to taki niewielki park jest kolo kosciola, taki placyk; latwo
        znalezc wink
        powodzenia zycze i wy mi tez zyczcie bo slub w tą niedziele wink).

• jannik jasnorozowy 09.09.06, 00:02
          jednak jasnorozowy od frontu
          tu zdjecie

images3.fotosik.pl/156/54058a53f17dfd7f.jpg
          • gostr2 Re: jasnorozowy 09.09.06, 11:27
            jannik wielkie dzięki!!!
            Zycze Wam wszystkiego dobrego!
            • sweetnice Re: jasnorozowy 09.09.06, 12:04
              nauki w Kościele Św Piotra i Pawła sa super usłyszelismy z narzeczonym wiele
              fajnych slów mądrości i innych trwało to szybko ale było sensowne bez żadnych
              opłat poprostu jedzie sie tam i nikt nie pyta skąd sa przyszłe młode pracy

a co do hotelu marta to jest to super hotelik będziemy mieli tam wesele więc
              byłam i widziałam a opinia że jest średni bo przy drodze jest nieco krzywdząca
              • inkageo Re: jasnorozowy 09.09.06, 12:18
                Witajsmile Przepraszam, nie chciałam krytykować hotelu bo nigdy w nim nie byłamsmile
                Z zewnątrz wygląda bardzo sympatyczniesmile Bałam się go polecać właśnie ze
                względu na brak wiedzy na jego tematsmile Pewnie wpadniemy tam dzisiaj na kolację
                po naukach, wreszcie będzie okazjasmile Pozdrawiamsmile
                • sweetnice Re: jasnorozowy 09.09.06, 12:35
                  w marcie jeszcze nie jadłam bo bylismy tam tylko ogladać przygotowana sale na
                  wesele a potem pojechalismy podpisac umowe natomiast kuchnię wypróbowała moja
                  babcia z chrzestnym i bardzo sobie chwalili ale myślę że bedziecie
                  zadowoleni smile co do nauk to nie mam wątpliwości że dobrze że się
                  zdecydowaliscie włąsnie na ten kościoł tam sa super księża smile
    • roxy11 Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.09.06, 12:36
      Dziewczyny a co z wpisami z poradni? To też można na miejscu załatwić czy
      oddzielnie?
      • amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 14:13
        no właśnie, podnoszę wątek. Niestety od kilku dni nie mogę się dodzwonić pod
        podany nr. Czy ktoś może wie, kiedy rozpoczynają się kolejne nauki?
        • amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 16:21
          nikt naprawde nie wie? A dodzwonić się nadal nie mogę, nikt nie odbiera ...sad
          • inkageo Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 16:25
            Też mieliśmy problem z dodzwonieniem się, kancelaria jest czynna pewnie tylko
            przez godzine-dwie dziennie, musisz próbować o różnych porach. Teraz jest czas
            kolęd więc nauk pewnie nie ma.
            • amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 16:35
              rozumiem, że poradnię należy "załatwić" osobno?
              • inkageo Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 17:09
                Najpierw się dowiedz czy poradnia wogóle jest wymagana. Ostatnio zapytałam
                księdza, gdzie mieszczą się te poradnie w naszym mieście, a on bardzo się
                zdziwił i powiedział, że żadne spotkania w poradni nie są potrzebne.. Dziwna
                sprawa..
                • amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 19:00
                  pytałaś o to księdza, który prowadził nauki w Oławie?

Rozumiem, że ty uczęszczałaś na te właśnie nauki?
                  Zaświadczenie ukończenia nauk dostajesz już po tym 2-im dniu, a co ze
                  spowiedzią przedślubną?
                  I kiedy wpisujesz się na listę uczestników spotkania (jeśli takowa istnieje, a
                  jesli nie, to skąd ksiądz wie, kto uczestniczył rzeczywiście w tych
                  spotkaniach, jesli jest tam tak dużo par?) Mam mały mętlik ...
                • amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 19:08
                  no a kiedy spisuje się tzw. protokół przedmałżeński?
                  • inkageo Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 19:12
                    O poradnię pytałam księdza, który będzie udzielał nam ślubu. Tak byłam na
                    naukach w Oławie. Nie było żadnych zapisów ani listy obecności. Pod koniec
                    sobotniego spotkania ksiądz nas policzył, żeby wiedzieć ile zaświadczeń ma
                    przygotować. W niedzielę rozdał zaświadczenia, sami je wypełnialiśmy, a on je
                    podpisywał i podbijał. Protokół spisuje się chyba 3 miesiące przed ślubem już w
                    tej parafii, w której jest ślub. Spowiedź też jest przed ślubem, o tym powie Ci
                    ksiądz u którego będziesz spisywała protokół, on też da wam kartki do spowiedzi.
                    • amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 19:31
                      DZIĘKI!!! Teraz tylko pozostaje mi dodzownić sie do Oławy i zapytać o termin
                      nauk... Jeszcze raz bardzooo dziękuję!smile

Ale własnie podobno to żaswiadczenie o wizycie w poradni jest potrzebne /
                      wymagane tam, gdzie bierze się ślub?
                      • inkageo Re: Oława nauki- będzie ktoś 09.01.07, 19:36
                        Też tak myślałam, ale w mojej parafii widocznie nie jest.. Musisz o wszystkie
                        szczegóły zapytać księdza z parafii, w której bierzecie ślub.
                        • myszoritka Re: Oława nauki- będzie ktoś 10.01.07, 23:47
                          Też nie moge się tam dodzwonićuncertain
                          Czy ktoś miał może więcej szczęścia i wie, kiedy zaczynają się najbliższe nauki?
                          • amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 11.01.07, 11:10
                            dołączam się do pytania, kolejny dzień nie mogę sie dodzwonić, choc próbuję
                            naprawdę co godzinę...
                            • amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 12.01.07, 15:02
                              DODZWONIŁAM SIĘ!!!smile Narazie z uwagi na kolędę nauk nie ma, należy dowiadywac
                              się po połowie lutego.
                              Czyli do zobaczenia!smile
                              • myszoritka Re: Oława nauki- będzie ktoś 14.01.07, 21:37
                                Potwierdzambig_grin

Ja się co prawda dodzwonić nie mogłam, więc wybraliśmy się tam dzisiaj na mszę.
                                Ksiądz stwierdził, że nauki rozpoczna się w II połowie lutego. Generalnie
                                potwierdził, że będą trwały 2 dni. W ogóle to strasznie "szybki" ten ksiądz:
                                msza w 30 min., list skrócił do minimum, a gadać z nami nie chciał, bo
                                stwierdził, że się spieszy...
                                • amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 16.01.07, 13:08
                                  Jeśli będziesz wiedziała, kiedy dokładnie rozpoczną sie te nauki, daj proszę
                                  znac na forum. Dzięki!
                                • amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 01.02.07, 13:06
                                  juz chyba jest w większości parafii po kolędzie, czy nic nie wiadomo, kiedy
                                  będa wznowione te nauki w Oławie?
    • gatta26 Re: Oława nauki- będzie ktoś 13.02.07, 12:44
      Dziewczyny, znacie może termin nauk w Oławie?
      • amelia00 Re: Oława nauki- będzie ktoś 13.02.07, 15:19
        no właśnie ... nie mogę znów się dodzownić.
    • gatta26 Re: Oława nauki- będzie ktoś 13.02.07, 15:47
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44777&w=56866843
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka