Dodaj do ulubionych

Kontrowersje wokół naboru na UMK

IP: 129.81.192.* 20.07.05, 01:04
Kontrowersje i balagan - to dotyczy przyjec na studia
na wielu uczelniach wyzszych w Polsce Anno Domini 2005!

p.S. I znow "reform" dokonano w sposob najgorszy
z mozliwych!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: "stara maturzystka Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: 195.117.138.* 20.07.05, 08:44
      ja też uważam, że jest to niesprawiedliwe - zdawałam w starej maturze trzy
      przedmioty - miałam 5,6 i 5 = 280 pkt - nowa matura to są co najmniej cztery
      przedmioty - ilośc punktów jest automatycznie wieksza. Na wybrany kierunek się
      nie dostałam - zabrakło mi punktów !!!
      • Gość: szuflandia Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 13:36
        Nikt Ci nie zabraniał zdawania większej ilości przedmiotów na starej maturze i
        nie masz racji - na nowej minimum to tez 3 przedmioty:) i wiele osób pozostało
        przy takim właśnie minimum.
      • Gość: gosiak Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 16:21
        trzeba bylo sie dzieciaczki uczyc...nowa matura w porownaniu ze stara to
        pestka...
      • Gość: James Bond stara m Re: nie tak łatwo mieć 5 na starej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 16:52
        Na nowej było dużo wyników powyżej 90... a 6 na starej nie było prawie wcale!
        • Gość: Marta Re: nie tak łatwo mieć 5 na starej! IP: 213.25.208.* 20.07.05, 21:44
          tak - sami mielismy wyniki powyzej 90, wyobraz sobie.
    • Gość: żart zawsze zostaje AB, to też uniwerek :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 08:56
      Nie chcecie UMK, zawsze zostaje AB, to też uniwerek :-)
      • jakub_lauder Re: zawsze zostaje AB, to też uniwerek :-) 20.07.05, 08:57
        AB czy AKWkzPdazm?
    • Gość: śmiech Re: na sociolgii to nawet mieli 100 na 100 punk IP: *.torun.mm.pl 20.07.05, 13:26
    • Gość: szuflandia Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 13:38
      nooo, brawo za artykuł, w końcu ktoś to zauważył:) jak na umk przy 94,6 pkt
      jest sie na poz. 38 na liście to nawet nie chce wiedzieć ilu wyżej mamy starych
      maturzystów.
      • Gość: mupp Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: *.torun.mm.pl 20.07.05, 14:11
        Mam nadzieje, ze to zostanie jeszcze jakos rozdmuchane, bo na razie to pani
        Góra z politologii przyznala, ze nabor byl niesprawiedliwy...

... i na tym sie skonczyło?

Ja sie na politologie nie dostalem, na stosunki miedzynarodowe się udało...
        Dlaczego? Przeciez kryteria byly takie same, liczba miejsc tylko o 20 wieksza,
        grupa skladajaca papiery to w wiekszosc takze kandydaci na politologie... Wiec
        skad to?

Bo na stosunkach był egzamin dla starych maturzystow... I wszystko bylo zdrowo
        i jasno poukladane...

Sorry, ale nie uwierze ze na stosunki dostalem sie 'w pierwszej serii', a na
        politologie zabraklo mi 11 punktow...

Dla mnie to skandal
      • Gość: studentka Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 16:28
        jestes zabawna... uwazasz,ze 3 czy 5 lat temu to starych maturzystow nie
        bylo???!!! ze jak ja zdawalam po swojej maturze,to nie wykosili mnie ciz
        estarszych lat??!! nie macie sie czym bronic wiec wymyslacie bzdury,cieszcie si
        ze mieliscie konkurs swiadectw,a nie egzaminy,po ktorych zobaczeniu by wam oczy
        na wierzch wyszly! uwazacie,ze jak pisaliscie nowa mature to juz wam wszytsko
        sie nalezy!!!???? smieszne!! life is brutal!! a na umk zawsze byl wysoki
        poziom,trzeba bylo sobie do zielonej gory zlozyc papiery!!!!!!!!!!
        • Gość: mupp Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: *.torun.mm.pl 20.07.05, 16:58
          Smieszne to jest to, ze masz nicka 'studentka', bo Twoj poziom czytania ze
          zrozumieniem i ogolnej madrosci jest gdzies w okolicach zera

Wytlumacze Ci jak pacjentowi szpitala psychiatrycznego. Zrozumiesz?

Uwaga

Mam wyniki X, Y, Z.

Wyniki X, Y, Z, to wyniki matur na poziomie podstawowym i rozszerzonym z
          j.polskiego, angielskiego i WOSu

Składam papiery na politologię i na stosunki międzynarodowe w Toruniu. Wieksza
          konkurencja jest na stosunki miedzynarodowe, po prostu duzo wieksa ilosc
          kandydatow/miejsce

Na obu kierunkach jest konkurs swiadectw. Kryteria na obu kierunkach są TAKIE
          SAME. Brane pod uwagę są wyniki X, Y, Z

Ogłoszenie wyników. Moja punktacja to 79.7 (na 100 mozliwych)

Na stosunki miedzynarodowe dostałem się od razu, bez zadnych odwolan i innych
          glupot.

Na politologie zabrakło mi 11 punktów.

Skąd taki rozrzut, skoro na stosunkach byla wieksza liczba kandydatow, a i oni
          w wiekszosci stanowia te sama grupe osob? Nie mowie, ze musialem sie dostac na
          politologie, ale to conajmniej dziwne, ze zabraklo az tylu punktow.

Wystarczy chwila analizy sposobu rekrutacji i wszystko staje sie jasne.

Na stosunkach miedzynarodowych był egzamin wstępny dla tych ze stara maturą.
          Na politologii natomiast, oceny ze swiadectw maturalnych były przeliczane na
          procenty. I w ten sposob, wystarczylo miec na swiadectwie 5-tki i 6-tki (co,
          jak wiadomo, bylo czesciej spotykane niz te nizsze oceny + sam fakt, ze matura
          byla oceniana WEWNETRZNIE), zeby dostac sie bez problemow.
          A 'nowi' maturzysci musieli skleić po 90% ze wszystkich egzaminow, co bylo
          praktycznie niewykonalne.

Dziwnym trafem ludzie dostają się w innych miastach bez problemu (i to na
          jabrdziej renomowane uczelnie), a tutaj nie mogą.

Zapewne studiujesz jakiś kierunek w stylu chemia, bo z takim poziomem
          kojarzenia faktów nie sądze, żeby Cie gdzie indziej przyjeli (ze o studiach
          humanistycznych nie wspomne, wystarczy sprawdzic jak piszesz, lol :P), ale
          musisz wiedziec ze na kierunkach typu prawo/politologia/innych mocno
          obleganych, ZAWSZE byly egzaminy wstepne. ZAWSZE. A w tym roku - konkurs
          swiadectw. I o ile konkurs swiadectw mial sie sprawdzic, w kontekscie calego
          programu reformy oswiaty (matura zewnetrzna, mozliwa do obiektywnej oceny w
          calym kraju itd.), przy nowej maturze (i w wiekszosci miejsc sie raczej
          sprawdzil), o tyle przeliczanie STAREJ matury na NOWĄ w taki sposob (80% to byl
          bdb wynik, a to odpowiada '4' na starym swiadectwie), jest absolutnie
          niedopuszcalne, kuriozalne, mylne, krzywdzace, niesprawiedliwe, CHORE.

Zastanow sie zanim cos takiego napiszesz, bo osmieszylas się i to niesamowicie.

Studentka? Smiech na sali
          • Gość: studentka Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 17:28
            kobieto opanuj sie!!! do kogo Ty masz pretensje,ze nie napisalas matury na
            100%??? chyba nie w tym recz,zeby doszukiwac sie filozofii w tym,jak wygaladala
            rekrutacja na politologii,a jak na stosunkach!!! ciesz sie,ze sie dostalas i
            nie jecz tu nikomu,bo tragedia Cie nie spotkala!!!Sa tacy,ktorzy nie dostali
            sie nigdzie,a Ty robisz z igly widly.Masz znajomych na studiach to popytaj,jak
            wygladaly rekrutacje na najbardziej oblegane kierunki i czy na roku maja
            samych "pomaturzystow"??!! trzeba bylo zajrzec na uw na liste peselow iz
            obaczyc ile tam osob na rozne kierunki zdaje od rocznikow 69 po 86.......
            mozesz mi jezdzic po zyciorysie,bo mnie to nie razi...znam swoja wartosc,ale
            nie patrze egoistycznie jak Ty,ze to tylko mojemu rocznikowi nalezy sie miejsce
            na studia,bo sytuacja jest ta sama co roku!co roku probuja Ci,co sie nie
            dostali i Ci,ktorzy chca postudiowac jeszcze cos innego lub to,o czym marzyli!!!
            a Ty tego nie zmienisz!chyba,ze pozwiesz UMK,ze Cienie przyjeli na jeden
            kierunek a na drugi tak!!no tacy oni niesprawiedliwi...biedactwo...
            • Gość: mupp Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: *.torun.mm.pl 20.07.05, 18:24
              Odpisze raz jeszcze:

"chyba nie w tym recz,zeby doszukiwac sie filozofii w tym,jak wygaladala
              rekrutacja na politologii,a jak na stosunkach!"

- no wlasnie w tym rzecz! Nie widzisz ogromu poszkodowanych osob, po prostu NIE
              MOZNA BYLO SIE DOSTAC na politologie w Toruniu, jesli zdawalo sie mature w tym
              roku... Moze z 5-10 cyborgow zostalo przyjetych, ale nie więcej.

"Sa tacy,ktorzy nie dostali sie nigdzie,a Ty robisz z igly widly"

- Przeciez nie pisze o swojej sytuacji, ktora WCALE mnie nie martwi, tylko na
              SWOIM przykladzie, bo go DOSKONALE ZNAM, pokazuje jak chory był ten system. Nie
              dla siebie, zrób coś kiedyś nie tylko dla siebie, polecam

"Masz znajomych na studiach to popytaj,jak wygladaly rekrutacje na najbardziej
              oblegane kierunki i czy na roku maja samych "pomaturzystow"??!!

- oczywiscie ze nie, bo wszedzie byl zdrowy system rekrutacji. Ale nie na UMK!

"ale nie patrze egoistycznie jak Ty"

- :D

"tylko mojemu rocznikowi nalezy sie miejsce na studiach"

- czy Ty naprawde nie mozesz przeczytac tego co napisalem? tu chodzi TYLKO i
              WYLACZNIE o przeliczanie ocen ze starej matury, na procenty. Nawet niech sobie
              bedzie, ale 6 = 100%, 5 = 90%, 4 = 80% ?! To w ogole sie nie ma do
              rzeczywistosci! Przeciez Ci ktorzy zdawali mature w zeszlych latach mogli sie
              dostawac na wszystkie uczelnie w Polsce, ale po egzaminach (albo na stosunki
              miedzynarodowe na UMK). I chyba nikt nie jest poszkodowany, prawda?
              A w konkursie swiadectw, przy takim przeliczaniu jakie zastosowano na UMK,
              tegoroczni nie tyle maja mniejsze szanse, co praktycznie nie maja ZADNYCH szans
              zeby sie dostac.
              Rozumiesz w koncu?!

Ja nie moge narzekac i nie narzekam na swoją sytuację, bo jest komfortowa

Ale to nie znaczy ze mam siedziec i patrzec jak innym, ktorzy zdali mature DUZO
              LEPIEJ ode mnie, rujnuje się życie...
          • Gość: studentka Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 17:30
            i jeszcze jedno! uwazasz,sie za taka madra i taka tolerancyjna,a nasmiewasz sie
            z ludzi chorych umyslowo...zastanow sie Ty przyszla studentko,co sama soba
            reprezentujesz w ten sposob...
            Zegnaj!
            • Gość: studentka Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 17:42
              ach,jeszcze przeprosiny,bo plec Ci zmienilam... :))) :PPP a myslalam,ze to baba
              taka pyskata...bo na dobra sprawe,do Ciebie nie odpisywałam tylko do
              szufcostam,ale skoro zaczales to bylo "milo" wymienic poglady :PPPP
              zegnaj Mupp w wersji meskiej
              • Gość: mupp Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: *.torun.mm.pl 20.07.05, 18:16
                A gdzie ja tu pisze o SOBIE?
                Oprocz Ciebie, to tu chyba nikt nie pisal o SOBIE

Ja pisze o innych, skonczylem IV LO i widze jak wiekszosc mojej klasy nigdzie
                sie nie dostalo

Moze w Twojej pustej glowie nie miesci sie cos takiego, ale widzisz, w zadnym
                wypadku nie chodzi mi o mnie i smieszy mnie ze piszesz 'idz i pozal sie jaki
                jestes biedny'. Gdybys umiala czytac, to bys zrozumiala ze cel był i jest
                DOKŁADNIE ODWROTNY - system przyjmowania na wydziale humanistycznym byl
                SKRAJNIE CHORY, a ja moge o tym mowic otwarcie i obiektywnie, bo mnie to NIE
                DOTYCZY (jesli o emocje chodzi, bo nie jestem zalamany tym ze sie na
                politologie dostalem), a moge na podstawie swojej sytuacji to pokazać tym,
                ktorzy mają w sobie choć odrobinę zrozumienia i empatii

I nie nasmiewam sie z psychicznie chorych, tylko tlumacze Ci tak jak trzeba
                tlumaczyc im. Nie ma w tym zadnych emocji, po prostu przeanalizowalem Cie
                naprędce i wybralem taki sposob, zebys na pewno zrozumiala. No tak, ale to
                trzeba umiec rozumieć tekst...

P.S. W wyborach prezydenckich będziesz głosować na A. Leppera?
                • Gość: mupp Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: *.torun.mm.pl 20.07.05, 18:26
                  Odpisze raz jeszcze:

"chyba nie w tym recz,zeby doszukiwac sie filozofii w tym,jak wygaladala
                  rekrutacja na politologii,a jak na stosunkach!"

- no wlasnie w tym rzecz! Nie widzisz ogromu poszkodowanych osob, po prostu NIE
                  MOZNA BYLO SIE DOSTAC na politologie w Toruniu, jesli zdawalo sie mature w tym
                  roku... Moze z 5-10 cyborgow zostalo przyjetych, ale nie więcej.

"Sa tacy,ktorzy nie dostali sie nigdzie,a Ty robisz z igly widly"

- Przeciez nie pisze o swojej sytuacji, ktora WCALE mnie nie martwi, tylko na
                  SWOIM przykladzie, bo go DOSKONALE ZNAM, pokazuje jak chory był ten system. Nie
                  dla siebie, zrób coś kiedyś nie tylko dla siebie, polecam

"Masz znajomych na studiach to popytaj,jak wygladaly rekrutacje na najbardziej
                  oblegane kierunki i czy na roku maja samych "pomaturzystow"??!!

- oczywiscie ze nie, bo wszedzie byl zdrowy system rekrutacji. Ale nie na UMK!

"ale nie patrze egoistycznie jak Ty"

- :D

"tylko mojemu rocznikowi nalezy sie miejsce na studiach"

- czy Ty naprawde nie mozesz przeczytac tego co napisalem? tu chodzi TYLKO i
                  WYLACZNIE o przeliczanie ocen ze starej matury, na procenty. Nawet niech sobie
                  bedzie, ale 6 = 100%, 5 = 90%, 4 = 80% ?! To w ogole sie nie ma do
                  rzeczywistosci! Przeciez Ci ktorzy zdawali mature w zeszlych latach mogli sie
                  dostawac na wszystkie uczelnie w Polsce, ale po egzaminach (albo na stosunki
                  miedzynarodowe na UMK). I chyba nikt nie jest poszkodowany, prawda?
                  A w konkursie swiadectw, przy takim przeliczaniu jakie zastosowano na UMK,
                  tegoroczni nie tyle maja mniejsze szanse, co praktycznie nie maja ZADNYCH szans
                  zeby sie dostac.
                  Rozumiesz w koncu?!

Ja nie moge narzekac i nie narzekam na swoją sytuację, bo jest komfortowa

Ale to nie znaczy ze mam siedziec i patrzec jak innym, ktorzy zdali mature DUZO
                  LEPIEJ ode mnie, rujnuje się życie...
                  • Gość: :( Re: mupp ma rację - nawet na ekonomię starzy byli IP: *.torun.mm.pl 20.07.05, 19:02
                    od nowych maturzystów, a tam byli przyjmowani od 85 punktów wzwyż.
                    Jak ktos ze starej matury z wynikiem np. 90 pkt złożył na kilka kierunków, to
                    zawyżył limit punktów i do tego na kżdy kierunek sie dostał.
                    Zwracam uwagę na formularz sprawdzania wyników indywidualnych :
                    administracja - 80 pkt
                    ekonomia - 85
                    politologia -90
                    prawo - 88
                    socjologia /piecioletnie/ -90
                    socjologia / trzyletnie/ - 86
                    stosunki -78
                    zarządzanie marketing - 78
                    • Gość: :) Re: maturzyści nie martwcie się są wolne miejsca IP: *.torun.mm.pl 20.07.05, 19:07
                      wiadomosci.onet.pl/1133275,11,item.html
                • Gość: K Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: 158.75.5.* 21.07.05, 13:25
                  Gratuluję Ci mupp kultury osobistej.
                  Może na studiach Cię jej nauczą.
                  Nauczyciel akademicki - kierunek ścisły.
    • Gość: ja Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 20.07.05, 19:09
      Zawsze bylem zdanie i nikt mnie nie przekona ze na uczelnie to dana uczelnia
      powinna robic egzaminy.
      1. poniewaz to uczelnie wie jakich wiadomosci wymaga
      2. w kazdej ze szkol matura to inne ocenianie czyli, niesprawiedliwe ocenianie

Bo latwiej jest ocenic panu X z UMK, czy panu X ktory poleci sbosob oceniania
      swoim podwladnym ktorzy sie na tym znaja bo "w tym siedza"
      • Gość: jb Re: poczytajcie o co chodzi i dyskutujcie : IP: *.torun.mm.pl 20.07.05, 22:36
        www.umk.pl/rekrutacja/zasady_2005/wh/#pol
        • Gość: Akademik ;) Re: poczytajcie o co chodzi i dyskutujcie : IP: *.torun.mm.pl 20.07.05, 23:09
          Mupp ma sto procent racji.. A ktos kto tego nie widzi.. jakies -9 dioptri..
          • Gość: Loyola Re: poczytajcie o co chodzi i dyskutujcie... IP: 129.81.192.* 21.07.05, 21:46
            Tak jak poprzednio napisalem - te problemy dotycza
            nie tylko UMK. Dotycza wielu uczelni i kierunkow
            w Polsce. A to znaczy, ze cos jest nie tak
            jak byc powinno!
            • Gość: ;( Re: poczytajcie o co chodzi i dyskutujcie... IP: *.torun.mm.pl 22.07.05, 16:15
              miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,2832914.html
    • Gość: Stefan Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 13:00
      Nie przeżywajcie tak, nowa matura w porównaniu ze starą jest dziecinnie prosta,
      więc o wiele łatwiej ją zdać na lepsze oceny. A swoją drogą UMK powinien zrobić
      egzaminy wstępne na wszystkich kierunkach, to by ułatwiło sprawę. Ja kończyłem 2
      kierunki i na każdy zdawałem egzamin, wiadomo, że czasem oceny z matury nie
      odzwierciedlają prawdy.
      • Gość: Gosia Re: Kontrowersje wokół naboru na UMK IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 24.07.05, 14:52
        JA zdawalam 2 lata temu stara mature, moj brat w tym roku nowa. I uwazam ze
        nowa matura jest wiele trudniejsza poniewaz, trzeba nauczyc sie trafic w klucz,
        po drugie sprawdzaja to obcy nauczyciele (nie znaja twoich zalet ani wad, wiec
        sa bezstronni) sprawdzana jest wiedz ogolna (wiec musisz wiedziec wiele
        wiecej), no i musisz byc na tyle inteligentny i bystry zeby czytac podteksty.
        Samo wykucie nic nie pomoze. Te przetargi typu stara matura byla trudniejsza,
        to jakis absurd, mysle ze nie wiecie o czym mowicie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka