1939

(16 wyników)
  • wyborcza.pl/1,76842,7083113,Slowacja_przeprasza_Polske_za_1939.html W tragicznym wrześniu 1939 r. słowaccy żołnierze weszli na terytorium Polski u boku nazistowskiej armii niemieckiej i wielu obywatelom Polski zapisali się w pamięci jako jeden z agresorów - pisze słowacki wicepremier. 1 września 2009 r. upłynęło 70 lat od rozpoczęcia drugiej wojny światowej. Wojny, którą do dzisiaj słusznie uważa się za największą wojenną masakrę w historii współczesnej. Sześć gwałtownych lat ...
  • Stefan Starzynski , bohaterski prezydent Warszawy , po pierwszych barbarzynskich bombardowaniach mowil do mieszkancow Warszawy " ...nikt nie ludzil sie z nas , aby na wojnie nie bylo ofiar , nikt z nas nie ludzil sie aby nie bylo bombardowania , nikt z nas nie ludzil sie aby bombami miasta nie obrzucano. Nie mamy do czynienia z rycerskim narodem , nie mamy do czynienia z kulturalnym narodem , tylko z barbarzyncom ktory nie zachowuje zadnych praw miedzynarodowych , ktory bombarduje miasto, l...
  • www.dziennik.pl/wydarzenia/article434710/Jak_we_wrzesniu_1939_Polska_pogonila_Hitlera.html Minelo 70 lat a polska propaganda nadal opowiada bajki, w ktore bezkrytycznie wierza niemal wszyscy Polacy.
  • Fajne wideo www.pardon.pl/artykul/3574/wroclaw_w_1939_roku_wideo
  • www.dziennikzachodni.pl/wiadomosci/442199,prowokacja-gliwicka-raz-jeszcze-niebawem-premiera-filmu,id,t.html ciekawe co powiedzom juzas o Hanioku i inkszych wersjach ofiar eli aby bydom wiedziec ze Haniok sie sondziou skuli tego ze go przed wojnom chcieli wydalic ...(?)
  • www.rp.pl/artykul/28,212189_Scigana_za_porwanie_syna_.html Ścigana za porwanie syna Zdesperowana Polka porwała z ulicy własne dziecko, do którego straciła prawa rodzicielskie. Wszystko odbyło się jak w filmie kryminalnym. Beata Pokrzeptowicz-Meyer jest ścigana niemieckim listem gończym. Według prokuratury w Düsseldorfie w piątek na jednej z ulic tego miasta Polka uprowadziła dziewięcioletniego Moritza, synka, do którego nie miała praw rodzicielskich. Grozi jej za to pięć lat więzieni...
  • nowaonline.strefa.pl/12Romek.htm Wytyczne polityki pruskiej przed wybuchem I wojny światowej była znana wypowiedź kanclerza Otto von Bismarcka, "Bijcież Polaków dopóki im nie odejdzie ochota do życia (...) jeśli mamy istnieć musimy ich wytępić". Dymisja Bismarcka nie oznaczała istotniejszych zmian w polityce wewnętrznej Prus. Cesarz Wilhelm, w czasie przemówienia wygłoszonego w Malborku, w 1902 r. zapowiadał, że poskromi "polską butę i zuchwałość". Minister spraw wewnętrznyc...
  • Zamek Królewski w Warszawie 1920 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/The_Royal_Castle%2C_Warsaw.jpg/416px-The_Royal_Castle%2C_Warsaw.jpg1939 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/63/The_Royal_Castle_in_Warsaw_-_burning_17.09.1939.jpg/754px-The_Royal_Castle_in_Warsaw_-_burning_17.09.1939.jpg1945 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/The_Royal_Castle_in_Warsaw%2C_1945.jpg------------------------------------ Zamek Królewski w Warszawie – barokowo-klasyc...
  • www.bydgoszcz.pl/ Czcigodni Zebrani! Dziękuję organizatorom dzisiejszej sesji za zaproszenie mnie na wykład. To dla mnie wielki zaszczyt, pewne uhonorowanie mojej dawnej, od 1942 roku prowadzonej działalności. Te słowa skłaniają mnie do powiedzenia kilku słów o mojej przeszłości, jako że olbrzymiej większości uczestników dzisiejszego zebrania moja postać nie jest znana. Ukończyłem studia w 1931 roku, przed wojną pracowałem w sądownictwie. Podczas wojny mieszkałem jako wysiedlony...
  • www.forumromanum.de/member/forum/forum.php?action=ubb_show&entryid=1075557361&mainid=1075557361&USER=user_239103 &threadid=2
  • Sender Gleiwitz Am 31. August 1939 wurde der Reichssender Gleiwitz vom SS-Sturmbannführer Alfred Naujocks zusammen mit fünf oder sechs SS-Leuten im Auftrag des Chefs des deutschen Sicherheitsdienstes Reinhard Heydrich überfallen, die sich – in Zivil gekleidet – als polnische Aufständische ausgaben und eine vorbereitete Rede verlasen ("Die Stunde der Freiheit ist gekommen!"). Für Adolf Hitler lieferte diese Aktion den Vorwand für den Beginn des Zweiten Weltkriegs. Hitler ...
  • wyborcza.pl/1,75477,7912979,Bankrut_Europy_sie_zbroi.html
  • www.radiostacjagliwicka.republika.pl/artykuly/artykuly.htm 31 sierpnia 1939 o godz. 20.00 do niemieckiej radiostacji w Gliwicach wtargnęło kilku uzbrojonych esesmanów w pol­skich ubraniach cywil­nych. Dowodził SS-Sturmbannführer Alfred Naujocks, wyznaczony przez SS-Gruppen­führera Reinharda Heydricha, szefa Głównego Urzędu Służby Bezpieczeństwa Rzeszy, działającego na bezpośrednie polecenie Hitlera. Akcja otoczona była najściślejszą tajemnicą. Ustalono tylko tekst hasła, które Heydrich miał...
  • TAK MYSLI! www.totalwar.org.pl/board/viewtopic.php?p=182077&sid=e85949ccfdc149a521f95c771a0260c3
  • pl.wikipedia.org/wiki/Ofiary_nazizmu_w_Polsce_%281939-1945%29 Ofiary nazizmu w Polsce - to miliony obywateli polskich, zamordowanych w wyniku realizacji niemieckiego programu ludobójstwa w czasie okupacji niemieckiej w Polsce w latach 1939-1945. Program fizycznej likwidacji określonych grup ludnościowych lub jej wybitnych przedstawicieli, określony założeniami polityki narodowego socjalizmu, był realizowany na drodze eksterminacji w obozach pracy, obozach koncentracyjnych, masowych egzekucj...
  • www.gazetawyborcza.pl/1,75248,4375954.html Westerplatte zostanie w ciągu dwóch lat przywrócone do stanu sprzed II wojny światowej. Powstanie Muzeum Pola Bitwy, które odtworzy polską placówkę. To plan Ministerstwa Kultury. O bohaterskiej obronie Westerplatte we wrześniu 1939 r. każdy słyszał w szkole. Nikt nie mógł jednak zobaczyć, jak naprawdę wyglądała. Teren walk, czyli dawnej Wojskowej Składnicy Tranzytowej, został bowiem w latach 60. przerobiony na park-pomnik, a zachowane ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się