1939

(9 wyników)
  • Smutna rocznica ... wiadomosci.onet.pl/2044585,11,item.html Może ktoś zna jakieś opowieści na temat sowieckiej okupacji 1939-1941 w naszej okolicy ?
  • "I Pułk Strzelców Podhalańskich zorganizował obronę na wzgórzach na wschód od m. Klimkówka i pod Grybowem. 6 września Niemcy opanowali północną część miasta. 7 września oddziały polskie zostały wycofane z miasta. I PSP uczestniczył również w walkach w obronie Krosna i bitwie o Birczę. Po przekroczeniu granic przez wojska sowieckie ze względu na brak amunicji, straty w ludziach i znużenie żołnierzy, 19 września dowództwo Pułku podjęło decyzję złożenia broni i zaprzestania dalszej w...
  • wiadomosci.onet.pl/1247603,1292,1,kioskart.html Zmartwychwstała po latach niewoli Polska niespełna dwadzieścia lat cieszyła się wolnością. Nagle została napadnięta i rozebrana najpierw przez Niemców, a następnie przez sowiecką Rosję. Sowieckie wojska zaatakowały, gdy Polacy bronili jeszcze Warszawy, Helu i wschodnich rubieży Rzeczypospolitej. To był nóż w plecy walczącej Polski, którą Mołotow nazwał "pokracznym bękartem traktatu wersalskiego". Polacy byli mordowani, osadzani w wię...
  • 10 lutego 1940 roku Sowieci rozpoczęli wielkie deportacje ludności cywilnej z terenów zdobytych we wrześniu 1939 roku - właśnie upłynęła 65 rocznica. Przez internet poznałem panią mieszkającą w Australii, której rodzinę mieszkającą w Jamnej Dolnej wysiedlono (chyba do Kazachstanu). Czy znacie lub słyszeliście o innych osobach wysiedlonych z terenu naszej gminy przez Sowietów w 1940 i 1941 roku ?
  • Wyczytałem w jednym z postów Darina że jest w posiadaniu owego szematyzmu. I tu pytania - czy dotyczy on całej greckokatolickiej diecezji przemyskiej czy tylko Apostolskiej Administracji łemkowszczyzny ??? Drugie pytanie - jakiego okresu on dotyczy - z tego co wiem do drugiej wojny ukazało się kilka takich szematyzmów - ostatni w 1936 roku /dla AAŁ/, Fragmenty Błażejowskiego są cytowane na www.lemko.org , dysponuję tez skanami wybranych stron tego szematyzmu -niemniej jestem 'Zywotn...
  • Po zajęciu Birczy przez Sowietów w 1939 roku zaczęli oni budować bazę wojskową na Błoniu - na terenie (obecnie) byłego POM-u, osiedla POM i byłego Kółka Rolniczego. Drewniany jednopiętrowy blok na Osiedlu służył za mieszkane rodzinom oficerów, obecna wytwórnia lamp to dawne koszary,przed koszarami przy drodze stał murowany szpital (obecnie nie istniejący). Na lewo od portierni POM były również koszary - 3 hale(ostatnio był tam tartak), dalej elektrownia (obecnie siedziba Zakłedu Go...
  • www.electronicmuseum.ca/Poland-WW2/ukrainian_insurgent_atrocities/ukrainian_nationalism_pol.html
  • Data powstania wsi nie jest znana. W 1478 roku bracia Jan i Rafał z Humnisk herbu Gozdawa załozyli w Boguszówce parafię rzymsko-katolicką i zbudowali kościół. Nie wiadomo dlaczego siedzibą parafi była ta niewielka osada, zamiast Birczy, będącej centrum okolicznych dóbr, do której przeniesiono ją dopiero w 1463 roku. Aż do początku XIX wieku Boguszówka stanowiła uposażenie łacińskiej parafii bireckiej. W 1921 roku wieś liczyła 42 domy, 233 mieszkańców(214 rzym., 7 grek.,12 mojż.)Jak widać by...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się