1939

(8 wyników)
  • Czy ktoś na tym forum pamięta o tej dacie, ludziach którzy wtedy walczyli w obronie kraju?
  • Wojewoda nie nadaje tego rodzaju odznaczeń a jedynie wręcza!
  • Do zajęcia się ruchem oporu w latach 1948-51 zostały przy życiu tylko nastolatki, które w powojennym okresie wybijania żołnierzy AK, NSZ-u i WiN-u były w wieku najwyżej lat 14. Zakonspirowane organizacje młodzieży działały w miastach. Składały się prawie całkowicie z uczniów szkół średnich, którzy schodzili się na tradycyjne zbiórki harcerskie i śpiewy przy ognisku w lesie niezależnie od zbiórek „czerwonego harcerstwa” Icka Kordbluma (ps. Jacek Kuroń). Mówiąc patet...
  • Czy ktos sie orientuje, jak w Bydgoszczy wygladala sprawa przejmowania majatkow, mieszkan, wysiedlania Polakow po opanowaniu miasta przez Niemcow w IIWS?
  • Wiadomosc z Bydgoszczy: not. jh 26-12-2002, ostatnia aktualizacja 27-12-2002 18:13 Proponuje Piotr Graszek Marzy mi się odbudowa fontanny Potop w parku Kazimierza Wielkiego. Moja babcia opowiadała mi, jak wielką atrakcją była ona przed wojną w Bydgoszczy i jakie tłumy przewijały się wokół niej. Wiem, że budowa Potopu 100 lat temu nie była tania, bowiem obejmowała prace od podstaw. Tymczasem Niemcy w 1943 roku zniszczyli jedynie brązową rzeźbę. Niecka fontanny z otaczaj...
  • www.bydgoszcz.naszemiasto.pl/wydarzenia/300571.html Są dowody dywersji w Bydgoszczy! Czwartek, 18 września 2003r. Jak się okazuje, dokumentów potwierdzających fakt niemieckiej dywersji 3 i 4 września 1939 r. nie trzeba było wcale szukać w archiwach w Moskwie czy w Niemczech. Wystarczyło dokładnie przejrzeć to, co znajduje się w Bydgoszczy, w kościelnych parafiach. Nikt z dotychczasowych badaczy-historyków na to wcześniej nie wpadł. W tych dniach sensacyjnego odkrycia dokonali bydgos...
  • Dla przypomnienia: Dziś mija 64. rocznica ataku ZSRR na Polskę. 17 września 1939 roku milion żołnierzy radzieckich Frontu Białoruskiego i Ukraińskiego przekroczyło wschodnie granice Rzeczypospolitej. Agresja była konsekwencją podpisanego 23 sierpnia 1939 roku tajnego protokołu dodatkowego do Paktu o Nieagresji pomiędzy Rzeszą Niemiecką i Związkiem Socjalistycznych Republik Radzieckich. Ustalono w nim strefę wpływów obu państw w Europie Wschodniej. W Polsce interesy Niemiec ...
  • Sto lat!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się