1939

(14 wyniki)
  • Przez dwa lata ,prawie dwa miliony Zydow ...masowa kolaboracja z Sowieckim okupantem ,zdrada.... I dlaczego zaden rzad po..komunistyczny nie zajal sie jeszcze Zydami zdrajcami ? ROZKAZ GEN.ANDERSA W SPRAWIE ZYDOW Dowodztwo Polskich Sil Zbrojnych w ZSRR Stab Buzuluk 30.11.1941 W zwiazku z zalaczonym moim rozkazem L.dz.1730 Kamc.Sztabu z dnia 14.11.1941 r. w sprawie udzialu Zydow w Polskich Silach Zbrojnych w ZSRR wyjasniam ,scisle do wiadomosci podleglych mi dowodcow co ...
  • Gdyby Armia Radziecka nie zajęła połowy Polski we wrześniu 1939 to co byłoby wtedy - czy te tereny zajęłaby Armia Niemiecka czy może pozostałyby wolne ???? Czy te tereny pod okupacja niemiecką miałyby "lepiej" czy "gorzej" - jak przebiegałaby taka okupacja?. Czy odżyłyby stare niezgody pomiędzy ludnościa białoruską, ukraińską i litewską tych ziem a ludnościa polską i jak te "niezgody" przebiegałyby ? Czy w wyniku tych akcji "niezgody" nie mielibyśmy dzisiaj wiecej (a może mniej...
  • Podobno od 1936 roku miała miejsce współpraca poiędzy tymi krajami. Nie tylko gospodarcza, ale również wojskowa (szkolenie sowieckich oficerów w Niemczech). Czy ktoś zna jakieś szczegóły na temat albo mógłby odesłać do literatury? Z góry dziękuję.
  • Geneza Jedwabnego przedstawiona przez Osseya jest sluszna. Nie wchodzac w takie czy inne polityczne poglady, trzeba widziec zarowno fakt pomocy Sovietom - jakich udzielali im Zydzi w wywozkach Polakow, jak tez pomocy Niemcom przez wielu Polakow w wywozkach Zydow. Niemieccy i soviecccy okupanci skrzetnie wykorzystali niechec dzielaca Polakow i Zydow. I to oni glownie sa i Jedwabnemu i wielu innym podobnym zdarzeniom winni. Dla rownowagi podam, ze w miasteczku Bodzanow na Zachodni...
  • Czy ktoś z was wie dlaczego Anglia i Francja w 39 roku, w ramach gwarancji udzielonych Polsce, wypowiedziały wojnę tylko Niemcom a ZSRR i Słowacji nie? Przecież te kraje też napadły na Polskę. Czy może gwarancje dotyczyły tylko napaści ze strony Niemiec?
  • cheremis.livejournal.com/269855.html
  • [u]Uwaga wstępna 1[/u]: nie jestem pewien, czy ten wątek powinien być na forum „Historia”, ale niektóre wypowiedzi/sformułowania, spotykane również na tym forum, sprawiają, że mam ochotę wyjść z siebie i stanąć obok. [u]Uwaga wstępna 2[/u]: porażające jest dla mnie to, jak bezrozumnie niektórzy szafują określeniami z gatunku narodowości, nie zastanawiając się przy tym, do jakich absurdów mogłoby dojść, gdyby ich sposób rozumowania stosować konsekwentnie. [u]Ad rem…[/u] ...
  • 6 X 1939 r. A. Hitler wygłosił w Reichstagu przemówienie, w którym proponował Anglii i Francji pokój na swoich warunkach, czyli rozbiór Polski między Niemcy a stalinowską Rosję miał nie podlegać dyskusji. Jakoś mało się mówi o tym obchodząc rocznicę powstania państwa podziemnego.
  • Właśnie mija czterechsetletnia rocznica bitwy pod Kłuszynem która miała miejsce 4 lipca 1610 roku (24 czerwca wg kalendarza juliańskiego) podczas wojny polsko-rosyjskiej 1609-1618. Bitwa stoczona została między wojskami ljędsiechskimi pod dowództwem ljęchskiego magnata, hetmana polnego Koronnego od 1588 do 1618, wojewodę kijowski od 1608, kasztelana lwowskiego od 1590, sekretarza królewskiego od 1573, zwycięzcę wielu kampanii przeciwko kacapów-Moskali, Szwecji, Imperium Osmańskiem...
  • Nie będąc wiele lat w Polsce, nie uczyłem się historii poczatku II Wojny Światowej wystarczajaco, by znać dokładną odpowiedź na nastepujace pytanie: Co stało się z trzema tonami złota, które jechały ostatnim pociągiem z Józefem Beckiem i Śmigłym Rydzem, do Rumunii? Był to cały skarb Narodowy Polski, który starano uratować przed Niemcami. Słyszałem, że Rumunia zezwoliła, by złoto przemycono do Francjuskiej Polonii, ale wolałbym profesjonalną opinię.
  • witam, wiem że w z początkiem wojny taki fakt (wypad polskiego oddziału całkiem głęboko wgłąb terytorium Niemiec) miał miejsce. Czy ktoś mógłby naprowadzić mnie na szczeóły ? Dzięki. ---
  • czy ktoś zna tą pozycję :Daniel Heintz, „Größte Zumutung…“ – Vergehen gegen die historische Wahrheit: Über die angeblichen und tatsächlichen Verbrechen der Wehrmacht in Polen im September/Oktober 1939 Vorwort von Dr. Franz Uhle-Wettler Regin-Verlag, Straelen 2007 112 Seiten, broschiert, € 12,90 Zbliża sie 70 rocznica wybuchu wojny, a w związku z tym będą poruszane różne tematy. Tak się składa, że rodzina mojej żony od strony ojca pochodzi z Bydgoszczy i o...
  • Przeczytałem wiele opracowań na ten temat od Józefa Mackiewicza po Generała Andersa i z pewnym zażenowaniem stwierdzam,że późniejsze opracowania wyraźnie przerysowują liczbę Polaków zabitych w Ostaszkowie,Starobielsku i Kozielsku . Pamiętajmy,że mamy do czynienia z faktem historycznym ,który miał miejsce ,a nie z faktem ,który się dzieje . Zatem liczba ofiar nie ma prawa rosnąć . Według polskich danych / jeszcze choćby z 1968 r / między listopadem 1939 a kwietniem 1940 przebywało w ...
  • Czyżby geny kłamały? (dane wg iGENEA) Narody pierwotne [b]w Polsce[/b] Germanie 60 % Słowianie 25 % Żydzi 10 % Narody pierwotne [b]w Niemczech[/b] Celtowie 45 % Germanie 25 % Słowianie 20 % Żydzi 10 % Narody pierwotne w Austrii Germanie 35 % Słowianie 35 % Żydzi 10 % Fenicjanie 10 % Narody pierwotne w Rosji Słowianie 35 % Celtowie 30 % Wikingowie 12 % Żydzi 10 % Narody pierwotne w Norwegii Wikingowie 88 % Germanie 12 % Narody pierwotne w Danii Wikingowie 6...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się