akademickich

(24 wyniki)
  • [quote]Ponad połowa Polaków uważa, że warunkiem rozwoju polskiej gospodarki jest faworyzowanie uczelni technicznych kosztem humanistycznych, bo inżynierowie są dla gospodarki cenniejsi - wynika z sondażu CBOS zrealizowanego w ramach projektu "Akademickie Mazowsze 2030".[/quote] gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90442,10587894,Polacy_za_inwestowaniem_w_inzynierow_kosztem_humanistow.html Projekt za pieniadze EU: [quote]Jego celem jest stworzenie prognozy rozwoju szkolnictwa wyższego na tle syt...
  • Nigdy nie pisałam (nie miałam potrzeby) pisać profesjonalnego cv akademickiego w wersji polskiej. I teraz nagle mam, i nie wiem, jak to ugryźć: czy poza- i około-akademickie doświadczenie zawodowe mam tam wpisywać, jak w każdym innym? Jesli tak, czy mam je jakoś inaczej umiejscowić? Czy mam w nim zawrzeć jedynie informacje relewantne do pracy jaką mam podjąć, czy też ma to być pełne, kompletne cv, wzbogacone o akademickie elementy (wybrane publikacje, stowarzyszenia, zainteresowania bad...
  • Mam pytanie- czy ktoś korzystał z wyjazdu w ramach Erasmusa (dla pracowników naukowo-dydaktycznych) i może podzielić sie wrażeniami, udzielić kilka wskazówek? Chodzi mi głównie o sposób wyboru uczelni zagranicznej (do kogo się zwracać, w jakiej formie- telefon, e-mai; czy są jakieś ogólne oferty), o metodę tworzenia "work planu" (co zawiera, jak się go tworzy, w jakim stopniu w jego tworzeniu partycypuje uczelnia goszcząca). Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
  • na wesoło :-) www.timeshighereducation.co.uk/story.asp?storycode=411642
  • Kojarzycie jakieś książki lub filmy przedstawiające świat uczelni? Ja po pierwszej zagranicznej konferencji przeczytałam "Mały świat" Davida Lodge'a, a że bardzo mi się spodobał humor i klimat, to sięgnęłam po "Zamianę", a później po inne książki tego autora, tytułów nie pamiętam, niektóre były bardzo przeciętne. Z "poważniejszej" literatury do głowy przychodzą mi "Hańba" Cotzee i "Piętno" Rotha (widziałam tylko film). Punktem wyjścia w obu powieściach jest odejście w dramatycznych okol...
  • Co zrobić w takiej sytuacji? Do kogo kierować ew. skargę? Dodam tylko, że używając słowa "niekompetentny" mam na myśli brak znajomości podstawowych (!) zagadnień, które "teoretycznie" powinien znać przeciętny student 3 roku. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • Wow, myślałem, że u nas jest źle, ale patrząc na to, co wyprawiają ConDems w UK, nasze ministerstwo ma się od kogo uczyć fechtunku kijem i marchewką: www.guardian.co.uk/education/2011/mar/27/academic-study-big-society
  • pomysl brytyjskiego uczonego, ktory proponuje nam nastepjacy kodeks etyczny, z ktorym zreszta zgadzam sie.
  • Chciałem dodać swój komentarz na łamach FA. Ubawiło mnie bowiem to "50 milionów złotych na: wspieranie humanistycznych projektów badawczych, finansowanie badań fundamentalnych dla polskiego dziedzictwa kulturowego, tłumaczenie na języki obce rodzimych czasopism, promowanie osiągnięć polskich humanistów oraz specjalne wsparcie młodych naukowców". Jakoś tak w moim umyśle informacja ta zestawiła się z inną, przeczytaną niedawno, o formułowaniu aktu oskarżenia wobec 25- letniego (!...
  • Od jakiegoś czasu z czysto amatorskim zainteresowaniem podczytuję sobie trochę literatury o początkach ludzkości, kształtowaniu się ludzkich zachowań, języka, i tak dalej. Od co najmniej pół roku nic z tych rzeczy nie miałam w ręku, bo pisałam pracę. A dzisiaj obudziłam się śmiejąc w głos, bo przyśniło mi się, że czytam artykuł po angielsku o możliwych do wyróżnienia częściach mowy w kodzie komunikacyjnym małp Bonobo - widziałam dokładnie w tym śnie wyliczone tryby i czasy, które w nim ...
  • Jak w temacie. Pomiędzy mgr a rozpoczęciem doktoranckich chba będę chciał popodróżować torchę po świecie. Będę miał 2-3 publikacje i rekomendację. Czy po kilku latach wciąż będę mógł w takim razie wrócić gdzieś (niekoniecznie w Pl) na jakąś uczelnię i robić doktorat? Dziedzina: pokrewna fizyce teoretycznej / kosmologii
  • W polskim systemie nauki i szkolnictwa wyższego nie jest znana instancja mediatora akademickiego, mimo że mediator miałby wiele pracy, bo nasz system jest przyjazny patologiom. Pracownicy uczelni i instytucji naukowych nie bardzo wiedzą gdzie się zwracać w celu rozwiązywania konfliktów, sporów, w przypadku szykanowania psychicznego, czy wielu innych sprawach wynikajacych z relacji interpresonalnych czy złej organizacji pracy nfamob.wordpress.com/2009/09/02/dzialania-na-rzecz-pow...
  • Niby też "nauczyciel", ale zupełnie inny status. Jestem nauczycielką w szkole podstawowej, moja znajoma jest nauczycielem akademickim, dr hab na wyższej uczelni. Ja pracuję w dużo cięższych warunkach, jestem odpowiedzialna za dzieci, ona natomiast uczy dorosłych ludzi, więc kwestia odpowiedzialności odpada. Ja mam 18 godzin dydaktycznych na tydzień, ona 10. Ja zarabiam 1500 na rękę, ona trzy razy tyle i ma w dodatku czas, żeby jeszcze dorobić na prywatnych uczelniach. Nie rozumiem, dlac...
  • na FN kol. Wieczorek z NFA otworzyl nowy watek na temat plagiatow. dla niego wlasciwie nie jest problemem juz wykrywanie plagiatow (wydawalo mi sie zawsze, ze to wlasnie to jest problem), ale to, ze nie mamy porzadnego systemu opluwania plagiatrow. nie ma znaczenia prawo i jego stosowanie, najwazniejsze jest miec sposob na wyrejestrowywanie..... blogjw.wordpress.com/2009/05/26/na-froncie-walki-z-plagiatami-bez-zmian/ niestety, nie zmieniam zdania: NFA idzie o to zeby przywalic. ...
  • Nie wiem za bardzo co zrobic. Stala sie rzecz dziwna, wydaje mi sie bezprecedensowa, i nie wiem wobec kogo nalezy w tej sprawie interweniowac. Jak czesc z Panstwa wie, mieszkam dosc daleko, ale moze jakis historyk na miejscu zechcial by cos z tym zrobic? Oto historia. Kilka dni temu w Warszawie odbyly sie Targi ksiazki historycznej. Dzialacz zwiazany z prawica, twierdzi, ze powolujac sie na 13 artykul Konstytucji i wyrok sadu wroclawskiego w sprawie zakazu publikacji ksiazk...
  • w Polsce. Jesli was urazilem slowem uczynkiem lub zaniedbaniem to jedynie dlatego ze bylem nieswiadom ponizszego linka, ktory przedstawia program liceum: absolwenci.wroclaw.pl/ponadgimnazjalne.aspx?menuv=23&menuh=3&menuu=18 W moim wieku trudno sie czemukolwiek dziwic, tym bardziej jak sie mieszka tam gdzie ja, ale po zobaczeniu tego szczena walnela mi o glebe. Co tam widzimy: - Na fizyke, astronomie, biologie i chemie razem wziete przypada tyle godzin co na WF. -...
  • "Rektor Uniwersytetu Wrocławskiego przyciął o połowę stawki wykładowców za prowadzenie zajęć w języku angielskim [...] Prorektor uniwersytetu bierze pod uwagę, że część wykładowców może zrezygnować z prowadzenia takich zajęć: - Zakładam, że znajdą się osoby, które uznają, że nie schylą się po sto złotych. Liczę jednak, że większość zachowa się racjonalnie - mówi prof. Cach. Proponuje rozwiązania stosowane na innych uczelniach. - W Lublinie i w Poznaniu godzina wykładu w języku obcym lic...
  • www.krasp.org.pl/news/sciezka.pdf Moim zdaniem jest to propozycja znacznie lepiej przemyslana niz propozycje ministerstwa.
  • "Przeciętna pensja w grupie najlepiej zarabiających warszawiaków wynosiła w ub. miesiącu 7,1 tys. zł (brutto). Takie wynagrodzenie otrzymywali m.in. prawnicy, specjaliści od zarządzania i reklamy, [b]nauczyciele akademiccy[/b][u][/u], architekci i księgowi."
  • www.timeshighereducation.co.uk/story.asp?storycode=410346 Po pierwsze, nie zgadzam się. Prawda, żeby dotrzeć do wyników, muszę się przedrzeć przez sporo nudnej i żmudnej roboty, muszę ją móc zainteresowanym zademonstrować, ale same wyniki są fajne i ciekawe :-) Po drugie, ja osobiście jednak mam wątpliwości, czy to się kwalifikuje jako praca akademicka. W ogóle creative/applied arts to jest trochę szara strefa. Mój partner jest w tej szarej strefie i otwarcie przyznaje, że w pracy ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się