Forum Na emigracji Polacy w Holandii
ZMIEŃ
      amsterdam

amsterdam

(7 wyników)
    • Witam, dostałem się na studia w Amsterdamie. Zastanawiam się czy warto wyjechać. Jednym z kontrargumentów są koszty utrzymania. Wiem, że za jakies lokum potrzebne mi będzie ok 350 - 400 euro/miesiac. Jak jest z jedzieniem? Nie umre majac na ten cel 400 euro na miesiac? :)
    • W dzisiejszej "Gazecie Swiatecznej" (wersja papierowa) publikowany jest obszerny reportaz nt. spolecznosci muzulmanskiej w Amsterdamie. Autor - Sasza Malko, holenderski dziennikarz i reporter. Dla zainteresowanych kilka pierwszych akapitow: Ostatnio zachodnie dzielnice Amsterdamu zwane "zaglebiem muzulmanskim" zrobily sie slawne. Tu wlasnie mieszkal Mohamed B., zabojca rezysera Theo van Gogha. Wielu ludzi w dzielnicy Baarsjes go znalo. Tu po jego aresztowaniu marokanscy chlopcy...
    • Czytam watki na forum, zwlaszcza te dotyczace opieki medycznej, i troche jestem przerazona. Skoro tak ciezko jest sie dostac do lekarza specjalisty, jak w takim razie wyglada sprawa badan cytologicznych, ktore jak wiadomo kazda kobieta powinna wykonywac przynajmniej raz w roku (jestem zwolenniczka badania co pol roku tak z doswiadczenia)?
    • Hej wszystkim-po przerwie...dosc dlugiej. Mieszkam obecnie w Purmerend -pod Amsterdamem -szukam tu jakis rodakow,z ktorymi czasem mozna pogadac,moze na impreze wyskoczyc czy cos. Przeprowadzilam sie tu meisiac temu-moi przyjaciele mieszkaja w Tilburgu i teskno mi za nimi.Widujemy sie co drugi weekend,ale w sumie chcialabym poznac tutaj kogos. Znam paru Holendrow,ale czasem milo pogadam po polsku-zeby z wprawy nie wyjsc;-) Mam 23 lata,jestem normalna dziewczyna z paroma pasjami w z...
    • Witam wszystkich serdecznie! moja kolezanka zamierza odwiedzic mnie w Polsce i chcialabym sie dla niej dowiedziec jakie sa mozliwosci przelotow.Interesuja nas tylko loty,zadnych busow,ale tez nie wiemy czy jest tylko Skyeurope czy cos jeszcze w podobnej cenie.I jeszcze ciekawa jestem czy ktos z Was juz korzystal z tych tanich linii i jak a jest Wasza ocena punktualnosci,obslugi na pokladzie itd,itd.Dziekuje z gory za informacje.
    • Gazeta Wyborcza, 12 stycznia 2005 r. Szefowie Ajaksu Amsterdam nie chcą już, aby określano ich mianem klubu żydowskiego. - Zintensyfikujemy dialog z naszymi kibicami - zapowiada rzecznik klubu Simon Keizer. Od wielu lat podczas meczów Ajaksu jego kibice wywieszają flagi izraelskie i transparenty z gwiazdą Dawida. Najbardziej zagorzała grupa w środku gwiazdy umieszcza literę "f" - od nazwy sektora, na którym zasiada. - Ajax jest postrzegany jako klub żydowski i niektórzy z naszyc...
    • witam(18)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się