Dodaj do ulubionych

Podroz samolotem do Polski

16.11.04, 11:33
Witam wszystkich serdecznie!

moja kolezanka zamierza odwiedzic mnie w Polsce i chcialabym sie dla niej
dowiedziec jakie sa mozliwosci przelotow.Interesuja nas tylko loty,zadnych
busow,ale tez nie wiemy czy jest tylko Skyeurope czy cos jeszcze w podobnej
cenie.I jeszcze ciekawa jestem czy ktos z Was juz korzystal z tych tanich
linii i jak a jest Wasza ocena punktualnosci,obslugi na pokladzie
itd,itd.Dziekuje z gory za informacje.
Obserwuj wątek
    • c.holender Re: Podroz samolotem do Polski 16.11.04, 17:57
      Z lotniska Shiphol pod Amsterdamem lataja tylko (przynajmniej na razie): LOT,
      KLM i z tanich Sky Europe. Niestety nie orientuje sie, ale moze inni tani
      przewoznicy stwierdzili,ze wola latac z Rotterdamu, wiec warto sprawdzic.
      Nie ma znaczenia, czy przewoznik jest tani, czy drogi, bo spozniac moga sie
      wszyscy - czasami zalezy to po prostu od warunkow atmosferycznych, chociaz
      czasami psuja sie tez samoloty ;-).
      Nie mam doswiadczen z tanimi przewoznikami, ale wiele juz bylo publikacji na
      ten temat. Rozna pewnie jest obsluga pasazerow w przypadku wlasnie spoznien,
      ale to jak sie okazuje tez nie do konca zalezy od ceny biletu. Mnie dwa razy
      przetrzymali na lotnisku przez ponad 3 godziny - raz LOT w Amsterdamie (ale
      dostalismy wtedy vouchery na posilek na lotnisku, nie wiem, moze dlatego, ze to
      byl wieczorny lot). Drugi raz KLM (tez ponad 3 godziny) w W-wie (nic nam nie
      dali, nawet kawy i w dodatku niejasno informowali, o ktorej godzinie mozemy sie
      spodziewac wylotu).
      Jakosc obslugi moim zdaniem zalezy od ludzi, a nie od ceny biletu. Zakres tej
      obsugi jest troche inny, ale wiesz za co nie placisz. W tanich liniach po
      prostu za wszystko, co chcesz skonsumowac na pokladzie musisz po prostu kupic.
      Ale przez dwie godziny lotu spokojnie mozna sie obyc bez tego posilku (w KLMie
      sa tak ohydne kanapki, ze lepiej by bylo gdyby tez je odliczyli od horrendalnie
      wysokiej ceny blietu, a przy okazji wszyscy byliby zdrowsi...)
      Pamietaj, ze Sky podaje ceny bez oplat lotniskowych, ktore w porownaniu z cena
      biletu sa dosyc duzym kosztem (na tym polega tez m.in. trick tanich biletow) -
      samoloty laduja na glownych lotniskach (wielkosc tych oplat zalezy od
      lokalizacji lotniska i od serwisu obslugi naziemniej, np. dla linii lotniczych
      drozsze jest wykupienie "rekawa" przez ktory pasazerowie dostaja sie
      bezposrednio do terminala).
      KLM i Sky lataja boeing'ami 737 (to takie srednio duze samoloty - po trzy
      miejsca z kazdej strony korytarza), LOT lata emrbaer'ami (to takie malenstwa -
      sa rozne modele, ale zazwyczaj w kokpicie sa dwa fotele z jednej, jeden fotel z
      drugiej strony).
      Czasami regularni przewoznicy tez maja fajne promocje cenowe, ale trzeba
      polowac i liczyc kase, bo tez zazwyczaj, zeby pokazac atrakcyjna cene odejmuja
      oplaty lotniskowe. Poza tym to oferty dla tych co mogla planowac wyjazdy z
      duuuuzym wyprzedzeniem.
      Wszystkie info mozna sprawdzic tez na stronie www.schiphol.nl/ - lacznie
      ze sciagnieciem aktualnego rozkladu lotow.

PS. Polecam tez artykul w miare "swiezy" o tanim podrozowaniu:
      polityka.onet.pl/162,1172691,1,0,2459-2004-27,artykul.html
      • yennefer81 Re: Podroz samolotem do Polski 17.11.04, 01:23
        Mialam przyjemnosc leciec samolotem "do" i "z" Amsterdamu. W pierwszym wypadku-
        panstwowe linie lotnicze (nie polskie), dali nam darmowa kawe i jakies zmeczone
        kanapki, cena nie ybla az tak wygorowana, ale nie to, co w SkyEurope.
        Stewardessy byly niemile i widac, ze jeszcze ze starego systemu, mialy wszystko
        w nosie.
        SkyEurope z Amsterdamu- cena 80 euro z oplatami lotniskowymi (czasem mozna
        trafic taniej, najtaniej to chyba 25 euro za bilet + 33euro oplat wszelakich na
        Schiphool). Napoje na pokladzie (tzn. kawa i herbata) sa gratis, za reszte
        trzeba placic, poza tym te 2h to rzeczywiscie sie da wytrzymac bez kupowania
        roznych rzeczy. W moim wypadku nie bylo zadnych opoznien, wszystko bylo tak jak
        mialo byc, obsluga uprzejma i profesjonalna.
        Nie zgadzam sie rowniez, ze te linie korzystaja z glownych lotnisk- chodzi
        wlasnie o to, ze uzywaja one lotnisk mniej popularnych tam, gdzie tylko to
        mozliwe, w pozostalych przypadkach, tzn. jesli sa zmuszone, korzystaja z tych
        glownych. LOT rowniez podaje cene biletu a na dole, obok *dopisek- cena bez
        oplat lotniskowych i bez oplaty za wystawienie biletu. Nawet nie chce myslec,
        ile ta oplata za wystawienie biletu wynosi. I raczej nie dam zarobic "normalnym
        przewoznikom" jesli bedzie istniala mozliwosc skorzystania z uslug low cost. Z
        Amsterdamu polecam wiec SkyEurope- im wczesniej kupis zbilety tym lepiej.
        • c.holender Re: Podroz samolotem do Polski 17.11.04, 12:28
          yennefer81 napisała:
          > Nie zgadzam sie rowniez, ze te linie korzystaja z glownych lotnisk- chodzi
          > wlasnie o to, ze uzywaja one lotnisk mniej popularnych tam, gdzie tylko to
          > mozliwe, w pozostalych przypadkach, tzn. jesli sa zmuszone, korzystaja z tych
          > glownych.
          Mi chodzilo o konkretny przypadek polaczen Amsterdam-Warszawa. To jest raczej
          wyjatek. W innych przypadkach znacznie czesciej tanie linie korzystaja z
          drugorzednych lotnisk. A co do tego gdzie by woleli ladowac - kiedys jak
          zaczynal Ryanair (z tego co sie orientuje pierwszy tani) bylo glosno o tym, ze
          duze porty lotnicze po prostu nie chca obslugiwac tanich przewoznikow...
    • arleta66 Re: Podroz samolotem do Polski 17.11.04, 14:52
      No dziekuje,juz prawie wszystko wiem,ale jeszcze ciekawa jestem jak to jest z
      rezerwacja w Skyeurope.Jesli wezmiemy okres nieswiateczny czyli kiedy nie ma
      wiekszego ruchu w podrozach,to na ile wczesniej trzeba dokonac rezerwacji
      i...gdzie za nia zaplacic w Holandii.Jesli przez internet to napiszcie jak to
      zrobic,czy akceptuja wszystkie karty a jesli nie to jakie i jak wyglada cala
      procedura.
      Moja kolezanka ,ktora ma mnie niebawem odwiedzic obarczyla mnie niejako
      odpowiedzialnoscia za dostarczenie jej wyczerpujacych informacji odnosnie
      organizacji podrozy.Musze sie z tego wywiazac,bo zalezy mi na jej wizycie a
      poza tym to starsza kobieta i do tego nie zna polskiego.Dlatego za wszelkie
      informacje serdecznie wszystkim dziekuje i czekam na dalsze.
      • c.holender Re: Podroz samolotem do Polski 19.11.04, 10:56
        wejdz sobie na strone skyeurope i tam powinnas znalezc wszystkie informacje.
        Okazuje sie, ze z Amsterdamu lataja jeszcze do Krakowa.
        Chyba najlepiej rezerwowac i placic (mozna karta) przez internet, bo przez
        agencje dochodzi jeszcze oplata za wystawienie biletu.
        A planowac - im predzej tym lepiej. Jak upolujesz bilet za 25 EURO (w jedna
        strone i bez oplat lotniskowych ofkors) to zamawiac, bo promocje za 1 EUR
        trafiaja sie rzadziej i trudniej je upolowac. Z tego co wiem to standard cena w
        sky = 45-50 EUR (w jedna strone).
    • martanowa22 Re: Podroz samolotem do Polski 13.04.05, 14:05
      No wlasnie:jak teraz podrozujecie do Polski?Skyeurope nie lata juz do W-wy wiec
      akurat dla mnie to duza strata,z Krakowa mam za daleko a poza tym wybieralam
      samolot bo szybciej,a nie po to,by wlec sie z Krakowa kilka godzin do
      centrum.Jak jezdzicie?
      • aretse11 Re: Podroz samolotem do Polski 22.05.05, 13:23
        teraz jest promocja z skyeurope i wychodzi razem 80-90 euro w 2
        strony..niestety..chociaz krocej to miastem docelowym jest Krakow..i nie
        wyobrazam sobie tluc sie pociagiem z Krakowa..+pociag tez kosztuje..Chce
        dojechac latem do Pnia..obecnie szukam kierowcy,z ktorym moglabym sie
        zabrac..razem bedzie taniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka