ateny

(134 wyniki)
  • www.mlecznepodroze.pl/2012/10/13/kolejna-ciecia-w-zimowej-siatce-lot-kasuje-ateny-belgrad-erywan/ i Grecja na koniec swiata sie przesuwa.... Ze do Salonik nic nie raczy latac sie przyzwyczailismy ale nawet Ateny? Jak zyc na takim odludziu?
  • Jak juz Wam wcześniej pisałam 6ego lecę z moim greek loverem do Polski na stałe. Mimo ogromnej selekcji ja się po prostu w walizkę nie mieszczę :( Ceny kurierów powalają, poczta również, a autobusy kursujące z Aten nie jeżdża do Gdańska,a nie mam nikogo np. w Wawie kto mogłby paczkę odebrać i mi ją wysłać pocztą. Macie pomysły jak to zrobić i się nie zrujnować? A może wybiera się któraś z Was niebawem z Aten do pl samochodem na przykład? Kompletnie nie wiem co robić...
  • Beatka zarządziła, że w poniedziałek wieczorem z chęcią poplotkuje z nami na swojej słynnej werandzie (wiadomo gdzie)! Podpisujcie się kochaniutkie ;-)
  • Co tam się dzieje... bosz... Bądźcie ostrożne jak tylko możecie:( Z naszego wyspiarskiego od Tomka przed chwilą: forum.gazeta.pl/forum/w,37196,125545958,126576178,WOJNA_na_ulicach_Aten_.html
  • Czy ktoras z Was jest zaszczytna mama dziecka ktoro uczy sie w szkole polskiej w Atenach nauczanie codzienne ramowe?mam zamiar od wrzesnia posłac tam mojego synka wiec chciałabym dowiedziec sie czegos blizej o szkole!czy warto ,jacy nauczyciele tam ucza!słyszałam ze kiedys był autobus dowozacy dzieci do szkoły czy to nadal aktualne!? a pozatym czy w dzielnicy w ktorej jest szkoła łatwo znalesc mieszkanie?niestety nigdy nie mieszkałam w Atenach wiec wybaczcie moja niewiedze i pytanie!m...
  • Witam Was, chciałabym się wybrać do Aten, niestety sama... chciałbym Was podpytać czy jest to bezpieczna dla samotnej kobity podróż, może jakieś wskazówki i rady, widziałam, że lotnisko na mapie wygląda daleko od Aten, jak najlepiej się przemieścić... najbardziej pasujący mi rejs ląduje o 00:10, mam obawy co do późnej pory, czy mogłybyście polecić mi jakiś hotel? jak z językiem, czy komunikacja w języku angielskim będzie wystaczająca? czego najlepiej unikać... z góry dziękuję za...
  • Cześć Dziewczyny! Jestem nowa na tym forum. Mam pewien problem. Począwszy od pierwszego marcowego weekendu raz w miesiącu będę pojawiała się w Atenach. Dostałam propozycję pracy. Mam pewne obawy przed pierwszą podróżą. Nie znam greckiego i nigdy nie byłam w Atenach, pracodawcę znam tylko z maili i zdjęć. Czy mogę liczyć na Wasze wsparcie, jak już będę na miejscu? Mój e-mail: marta.kami@yahoo.com
  • Witam, nosze sie z zamiarem powrotu do Aten. Po 2 miesiacach spedzonych w kraju ojczystym nie do konca potrafie sie w Polsce odnalezc i stad te rozwazania, czy do Aten, czy do innego kraju, oczywiscie za chlebem... Decyzje musze podjac juz teraz a waham sie, bo nie wiem, jak sie rozwija dalej ten caly kryzysowy problem. Czy podrozalo? Np. czy podrozala spozywka? Jak teraz ceny wynajmu mieszkan sie ksztaltuja? Np. moze ktos z Was wie ile biora sobieteraz za czynsz w Kallithea, Pireusie c...
  • Nie mnie, nie mnie - nie bójcie się he he!! Dziewczyny moje, mój bliski znajomy Grek rezydujący tutaj, jutro rano leci do Aten na tydzień i właśnie zadał mi pytanie: "Co ja mam zapakować? Jakie ubrania? Ciepło tam czy zimno? Jak będzie przez najbliższy tydzień?"... Słuchajcie, łapy opadają: do Greków naprawdę trzeba mieć anielską cierpliwość a ja to żywcem do nieba jak nic...Żeby Grek, rodowity Grek z Aten, mnie...echh... Oni są jak dzieci po prostu ...:( Pomóżcie, se par...
  • Witam drogie Forumowiczki, czy wiecie (lub uczęszczałyście może) do szkoły przy ambasadzie polskiej w Atenach, gdzie można nauczyć się greckiego i potem przystąpic do egzaminów. Na stronie interentowej ambasady jest tylko ogólna informacja ( i oczywiście nieaktualna jeżeli chodzi o rok). Mam pytanie o zasady przyjęcia, potrzebne dokumenty, jakie są koszty i kiedy zaczyna się rok akademicki. A może znacie jeszcze jakieś inne szkoły w Atenach dla cudzoziemców ? pozdrawiam i z góry dzięk...
  • Kochane mam wielka prośbę- musze na 01 czerwca zamówić dla grupy pielgrzymkowej miejsce na mszę św. w Katedrze Katolickiej na Omirou9 i wszystko ok tylko od ponad tygodnia śle emaile po niemiecku i angielsku i guzik, nikt nie odpowiada. Moj grecki nie jest jeszcze na tyle super, zeby prowadzic w nim korespondencje- dogadam sie w sklepie, hotelu itd ale emaile z osoba duchowną...jakoś mnie to przeraża. Nie wiem, czy oni nie znają niemieckiego lub angielskiego, albo liściki nie dochodzą??...
  • Dziewczyny dekoder nam wysiadl :( Maz wlasnie polecial do sklepu z takimi rzeczami, ale fachowiec kreci glowa i mowi, ze uklady scalone, ze przarabane. Nie mam pod reka polskiej gazety a pamietam, ze sie oglaszali ze sprzedawaja, naprawiaja. Ktora z Was wie gdzie dokladnie? Litosci, w srode gra reprezentacja!!! Juz pomine, ze dekoder wysiadl w sobote i ominela nas liga polska :((
  • Witam jestem nowa. Przylatuję 23go do Aten na 2 tyg i nie bardzo wiem jak mam się spakować patrzyłam już na temp ale nic mi tak naprawdę nie mówi bo wiem jaki wiatr potrafi być w Grecji bo często tam bywam ale nigdy nie byłam pomiędzy listopadem a marcem więc proszę Was o radę czy np czy kozaki mi się przydadzą czy lepiej adidasy kurtkę lepiej jakby wiosenną? Proszę o pomoc
  • Czesc Dziewczyny bardzo dziekuje a przyjecie, chociaz nie jestem Polka w Grecji (czego czasami zaluje:-)). Ja sie od razu chcialam poradzic i podpytac szczegolnie tych, ktore w Atenach mieszkaja. Bo ja bede wlasnie w Atenach 25 marca...znaczy moge byc a nie wiem czy warto. Juz sie troch na forach podpytywalam, podobno parady wojskowe i wielka feta...ale moze cos dokladniej mozecie napisac? Czego oczekiwac? czy warto dostosowywac wyjazd do obchodow Dnia Niepodleglości w Atenach wlasnie? I jes...
  • kochane, 1 listopada lece z mezem i blizniakami do aten i zabawimy tam do 6.11. bede zakrecona jak diabli bo mamy wielka rodzine i chrzciny. na te chrzciny przyjezdzaja moi przyjaciele z polski sztuk 3 + 11chlopak. mam juz dla nich hotel w thissio ale boje sie ze nie bede miala dla nich duzo czasu. a oni chca zwiedzac i poznawac ale ni w zab obcego jezyka. podpowiedzcie mi co powinni zobaczyc, w jakie dni mozna zwiedzac za friko, moze jakas podpowiedz o tanszych biletach na metr...
  • Chcialam zapytac juz od jakiegos czasu, ale dzisiaj zmobilizowaly mnie zdjecia bebiak. Juz calkiem niedlugo bede w Atenach i bardzo bardzo chcialabym przespacerowac sie uliczka na ktorej akurat bedzie (beda??) laiki. I niestety nie mam pojecia gdzie sie udac:-) Podpowiecie? Chodzi mi o piatek lub sobote, tylko te dwa dni spedze akurat w miescie:-) pozdrawiam Maraska
  • Cześć moje Polki kochane - pomóżcie, plizzzz... :-) bo kto jak nie Wy??? Jedna z bardzo Bliskich mi Dusz postanowiła coś zmienić w swoim życiu i wymyśliła sobie, że przeprowadzi się z Warszawy do Aten:-) Dla Duszy tej Grecja to pasja, czy i namiętność - nie wiem he he, ale pomysł może być świetny (jak będzie miała spore pokłady cierpliwości dla Greków i tak zwanego everyday life in Greece) jeśli potraktować to w charakterze choćby jednej z przygód życia :-) Póki co Blisk...
  • Wiem, ze byl juz ten watek ale jest zaarchiwizowany :) Od kilku dni jestem w Atenach, a dokladnie we Varkizie. Jeszcze nie wiem czy na stale czy tymczasowo :) Ale chce sie wybrac do HM w Maroussi - Avenue Shoping Center na ulicy 41-45 Kifissias Ave. I nie moge tego znalesc na moich planie miasta. Mam tylko Kifisou i to mala uliczke. A taki porzadny plan kupilam, ba wraz z przedmiesciami. Bu ratujcie! I moze ktoras wiec jak z Varkizy dojechac? :)
  • Wraz z rodziną przylatuję nad ranem do Aten. Mam pytanie o bilet autobusowy z lotniska do centrum. Wiem że jest cos takiego jak bilet całodobowy. Czy zawiera on przejazd z lotniska czy tylko w obrębie centrum przez dobę. A z lotniska trzeba kupić inny jednorazowy? Czy na bagaż potrzebny jest oddzielny bilet? Może również wiecie czy ten bilet całodobowy obejmuje przejazd tramwajem (chodzi mi o plażę)czy jest tylko na metro i autobus. Wiem że moze korzystacie z innych biletów miesz...
  • Czesc dziewczyny, Mam male pytanko. Otoz - poztanowione, przyklepane - w kwietniu lece wreszcie do Polski (po czterech latach) :-)) A wracam lotem nocnym, w Atenach laduje o 3 rano, i wlasciwie moglabym od razu leciec na Korfu, ale rozwazam tez opcje zatrzymania sie u tesciowej na jakies dwa dni. Poniewaz kompletnie nie znam lotniska w Atenach, zastanawialam sie, czy istnieje jakis transport do centrum o tej nieludzkiej porze?? Co prawda wyczytalam, ze sa kursuja linie nocne, a...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się