Dodaj do ulubionych

Menu na baby shower

25.01.12, 10:43
Bardzo proszę o pomoc...
Organizuję siostrze baby shower i potrzebuję pomocy w przygotowaniu menu na taką imprezę.
Zaproszonych będzie 20 kobiet, z czego nie wiadomo jeszcze ile przyjdzie, ale powiedzmy że 15 będzie na pewno.
Na forum ciążowym, gdzie zapytałam o organizację, jedna z dziewczyn napisała, że u niej były trzy ciepłe posiłki - to chyba przesada? Myślałam raczej o popołudniu, podwieczorku, czyli ciastach, słodyczach, owocach, 2-3 różnych sałatkach i przegryzkach, bakaliach...
Czy robić jednak coś na ciepło - tu myślałam o kąskach drobiowych w panierce i sezamie z jakimiś salsami (2-3 rodzaje).
Co myślicie? Jakie sałatki można zrobić - myślałam koniecznie o owocowej :D bo siostra przepada, a to też ciekawy sposób na podanie owoców.

I jedno pytanie jeszcze - o naczynia. Myślałam o tym, zeby kupić jednorazowe naczynia w błękitnym kolorze (siostra spodziewa się synka), żeby zaoszczędzić potem sprzątania (impreza będzie u niej w mieszkaniu) i znoszenia wielu garów (talerzy, szklanek, sztućców) i mycia ich w międzyczasie. Czy to bardzo nieeleganckie, czy na takie babskie spotkanie może być?
Obserwuj wątek
    • kaskahh Re: Menu na baby shower 25.01.12, 10:59
      bylam na czyms takim.
      byl tort jakis marcepanowy, z bucikami chyba jako deko - rozowy, bo to dziewczynka

do tego jajka z niespodzianka, kinder bueno i jakies tam dzieciowe slodkosci

do tego kawa i szampan, dla mamy soki dla dzieci
      na slodko ogolnie bylo
    • zia86 Re: Menu na baby shower 25.01.12, 17:48
      Świetnie, że są osoby, które zaczynają u nas organizować baby shower. :) Zapraszam na swojego dzieciowego bloga(link w stopce), tam właśnie niedawno dodałam artykuł o organizacji baby shower.
      Nie wiem jaki macie temat przewodni ale ja bym postawiła raczej na słodkie rzeczy, drobne przekąski. Dużo inspiracji znajdziesz tutaj - Słodkie bufety na baby shower
      Uważam, że na takim przyjęciu powinno być raczej lekko. Postawiłabym na drobne przekąski, w stylu foodfinger, plus np. dwie sałatki. Wszystko zależy też od stylu i pory dnia w jakim planujecie baby shower, jeśli będzie to popołudniowo-wieczorne przyjęcie to wtedy rzeczywiście można pokusić się o zrobienie jednego ciepłego dania. Trzy ciepłe dania to za dużo. W tym przyjęciu nie chodzi o siedzenie przy stole i jedzenie. ;)
      • basienka-the-best Re: Menu na baby shower 25.01.12, 18:06
        zia, a jaki może być motyw przewodni baby shower? Dziecięcy? Bo jakoś nic mi nie przychodzi do głowy innego, poza tym jakoś mnie zaczyna wkurzać, ze każde przyjęcie ma mieć od razu tematy, kolory. To ma być po prostu spotkanie babskie a nie szukanie przez pół roku odpowiedniego balonika z odpowiednim nadruczkiem ;)
        Dzięki za podrzucone linki, na pewno spojrzę i skorzystam bo się opisałaś na blogu na pewno coś ciekawego wynajdę :) Mam nadzieję, ze ten CDN nastąpi niedługo :D
        • zia86 Re: Menu na baby shower 25.01.12, 18:39
          Motyw może być przeróżny, od lekkiego i tradycyjnego, np. kolor, który określa płeć dziecka, przez coś co reprezentuje przyszłą mamę(np. jej hobby, pasje, jakieś wydarzenie związane z przyszłym dzieckiem itd.), po np. coś śmiesznego, lub dziwnego. Ciężko tak doradzić nie znając osoby, ale np. można zrobić baby shower domowe spa, może to być jakiś prosty motyw np. kolor(np. wszystko w jednym kolorze, albo wręcz przeciwnie motyw tęczowy), kwiat(może ma jakieś ulubione, które zawsze przynosi jej partner?), albo zwierzątko(np. biedronki są przesłodkim motywem) może jakiś geograficzny(np. kraj, do którego przyszła mama chciałaby się wybrać, albo taki z którego ma miłe wspomnienia, a może dziecko poczęło się np. w podróży poślubnej?), może to być też coś słodkiego związanego z dzieckiem(np. literki, baśnie, może imię dziecka jeśli jest znane), może też być to coś zupełnie odjechanego i na pierwszy rzut oka nie kojarzącego się z bocianikowym, jak np. bollywood, albo jakiś okres w historii. Może w końcu być vintage, jako pojęcie ogólne lub jako np. '50, czy '80.

Oczywiście przyjęcie nie musi mieć motywu, ale w momencie kiedy większość rzeczy robią organizatorzy, to może być ciężko uniknąć misz maszu w dekoracjach, zaproszeniach, menu itd.
          • ding_yun Re: Menu na baby shower 28.01.12, 22:30
            może jakiś geograficzny(np. kraj, do którego przyszła mama chciałaby
            > się wybrać, albo taki z którego ma miłe wspomnienia, a może dziecko poczęło się
            > np. w podróży poślubnej?),

O matko. Do głowy by mi nie przyszło ogłaszać całemu światu gdzie się dziecko poczęło i robić z tego motyw przewodniego baby shower. To już naprawdę się ociera o brak dobrego smaku i jakiś chory ekshibicjonizm.

Nawiasem mówiąc do idei baby shower nic nie mam, zgodnie z zasadą, że każda okazja do imprezowania jest dobra, ale ... czy tylko mnie się wydaje, że organizowanie przyjęcia z kolorkami przewodnimi i motywikami dzieciaczkowymi w stylu słitaśne pastelowe kolorki i oh-so-cute biedroneczki to jest jakiś objaw zdziecinnienia?
            • Gość: tais86 Re: Menu na baby shower IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 29.01.12, 10:09
              Nie ding_yun, nie tylko Tobie.
            • zia86 Re: Menu na baby shower 29.01.12, 12:55
              Są ludzie, którzy nie mają z tym problemu, a ja ponieważ nic nie wiem o gościu honorowym to pokazałam całe spektrum możliwości. :)
              To nie objaw zdziecinnienia, to po prostu miłe przyjęcie, które ponieważ nie odbywa się co chwile ani nawet co roku powinno mieć trochę inną oprawę, niż co tygodniowe babskie pogaduchy. ;) Ale oczywiście każdy zrobi tak, jak najlepiej przyszłej mamie, bo to jej mamy sprawić przyjemność.
              • ding_yun Re: Menu na baby shower 29.01.12, 21:12
                zia86 napisała:

> Są ludzie, którzy nie mają z tym problemu, a ja ponieważ nic nie wiem o gościu
                > honorowym to pokazałam całe spektrum możliwości. :)

Mnie właśnie dziwi to, że dla pewnej grupy osób (podejrzewam, że nawet całkiem sporej) komunikowanie swiatu gdzie począł się potomek miesci się w spektrum pomysłów na motyw przewodni baby shower.
                Oraz nawet nie będąc gościem honorowym na żadnym baby shower nadal mam prawo podzielic się spostrzeżeniami :)
      • Gość: ola Re: Menu na baby shower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.12, 01:31
        przepraszam, weszłam na jeden z Twoich blogów i z przerażeniem znalazłam to
        dzieciece-inspiracje.blogspot.com/2011/11/newborn.html
        naprawdę uważasz, że to słodkie?!
        aaałaaa. O ile zdjęcia śpiącego dziecka w ramionach mamy to rzeczywiście coś pięknego, o tyle te zakrawają o znęcanie się nad dziećmi. Wiem, pewnie chodziło o coś w stylu Annie Geddes, ale ten fotograf mocno wyszedł poza granice dobrego smaku.
        • squirk Re: Menu na baby shower 01.02.12, 01:39
          To na pewno do mnie? Bo gwarantuję, nie mam nic wspólnego ze strasznymi lalkami i z pewnością nie ma żadnych "moich blogów" - czyli źle Ci się w drzewku post wkleił :-)
          • Gość: ola Re: Menu na baby shower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.12, 01:44
            squirk napisała:

> To na pewno do mnie? Bo gwarantuję, nie mam nic wspólnego ze strasznymi lalkami
            > i z pewnością nie ma żadnych "moich blogów" - czyli źle Ci się w drzewku post
            > wkleił :-)

ojoj to było do zia86, oczywiście. Z taką dumą odsyła do swoich blogów, więc z ciekawości weszłam i ze strachu uciekłam!
    • bobralus Re: Menu na baby shower 25.01.12, 22:26
      A co to jest foodfinger? Palec zrobiony z jedzenia?

Ja bym postawiła podwieczorkowo - małe eleganckie kanapki z pastami, serem żółtym i ogórkiem, twarożkiem z łososiem i wszystkim co się łatwo robi i może być jedzone przez ciężarną. Do tego jakiś słodki wypiek (scones, babka drożdżowa czy muffiny np. owsiane) podany z konfiturą, miodem albo po prostu jakieś smaczne ciasto niezbyt skomplikowane do "zagryzania" sałatki owocowej. Do tego jakiś fajny napój - na zimę dobry jest miodowo-imbirowo-cytrynowy albo smakowa herbata.

W tv Anna Olson robiła kiedyś coś w tym stylu okołodzieciowego i mnie osobiście podoba się taka opcja - elegancka, niewymuszona, prosta w wykonaniu i wygodna w konsumpcji. Można nawet na upartego uznać, że motywem przewodnim jest angielski podwieczorek. Papierowe talerze ok, chyba, że zaprosisz królową angielską, żeby się trzymać koncepcji:)

• jackk3 Re: Menu na baby shower 25.01.12, 23:04
      Prysznic prezentow dla dziecka. A jakie jest polskie okreslenie?
      • beata_ Re: Menu na baby shower 26.01.12, 05:46
        jackk3 napisał:

> Prysznic prezentow dla dziecka. A jakie jest polskie okreslenie?

Nie ma, bo to obcy naszej tradycji/kulturze "zwyczaj" - co nie znaczy, że zły :-)
        • zia86 Re: Menu na baby shower 26.01.12, 13:48
          Ja się spotkałam z określeniem bocianikowe. :)
          • beata_ Re: Menu na baby shower 26.01.12, 17:46
            zia86 napisała:

> Ja się spotkałam z określeniem bocianikowe. :)

Może trochę jeszcze zgrzyta (ze względu na nowomodność całej imprezy), ale zdecydowanie lepsze niż ten prysznic :D
            Przynajmniej wiadomo z grubsza, o co chodzi :-)
    • Gość: en Re: Menu na baby shower IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.12, 23:06
      Kanapeczki dobry pomysl, poza tym jezeli robia je dwie dobrze zorganizowane osoby, idzie to migiem (a powinny byc swieze). Moze jeszcze minigalaretki miesno-jarzynowe albo tylko jarzynowe, albo male terynki takie na jeden kes.
      • Gość: en Re: Menu na baby shower IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.12, 23:11
        Jeszcze jedno - nie robilabym wylacznie slodkiego przyjecia, wiele osob nie lubi slodyczy w nadmiarze. We mnie sama mysl o takim slodkim wieczorku - podwieczorku budzi dreszcz przerazenia.
    • glicea3 Re: Menu na baby shower 26.01.12, 12:33
      Ostatnio organizowałyśmy dla przyjaciółki baby shower, która spodziewa się dziewczynki. Były różowe jednorazowe talerzyki i serwetki, do tego bezalkoholowe koktaje na bazie owoców, tarty na słono i słodko, jakieś ciasto, kanapeczki, koreczki. Przyszła mama była bardzo zadowolona i wzruszona. Miły zwyczaj, mimo że zapożyczony, bo dziewczyna przed porodem może się zrelaksować no i dostać wiele prezentów dla malucha.
      • zia86 Re: Menu na baby shower 26.01.12, 13:50
        No tarty są super! :)
        W ogóle można zrobić rzeczy, które można zrobić na słodko i normalnie, jak właśnie tarty, babeczki. :)
        • Gość: dorotkah Re: Menu na baby shower IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.01.12, 17:47
          Po polsku by fajnie brzmialo "bocian".Menu na bociana:-)))
          Zalezy czy to bedzie w poludnie czy wieczorem.Mozna zrobic cos a la angielska herbatke z tymi wszystkimi kanapeczkami,scones,ciasteczkami,cupcakes,pastelowo i lekko.
    • Gość: bobralus Re: Menu na baby shower IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.12, 16:23
      Bardziej chodziło mi o fakt, iż jeśli już to mówi się finger food. W tego typu zlepkach pierwsze słowo = przymiotnik, drugie = rzeczownik. Stąd moja drobna uszczypliwość:)
      Gdyby powiedzieć shower baby, to nie otrzymalibyśmy prysznica (prezentów) dla dziecka, ale prysznicowe dziecko albo coś równie dziwacznego.
      Jeśli trzymamy się opcji, że anglicyzmy pozwalają lepiej określić niektóre zjawiska (z czym jestem gotowa się zgodzić) to nie zaprzeczajmy sami sobie, używając ich bez zrozumienia i błędnie, bo wtedy nie wyrażamy już zupełnie nic poza swoją własną ignorancją.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka