15.04.11, 17:03
Chcialabym zrobic Pasche na Wielkanoc. Tu gdzie mieszkam nie mam dostepu do twarogu.
Znalazlam nastepujacy przepis
Pascha
2 l mleka
laska wanilii
0.5 l kwaśnej śmietany
6 jaj
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
bakalie
sposób przygotowania
Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno.Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Dodać bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

Kwasnej smietany tez nie mam. Czy slodka smietane moge zakwasic sokiem z cytryny lub jogurtem ?
Jak myslicie czy to dobry pomysl i czy cos z tego wyjdzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: marbor1 Re: Pascha IP: *.aster.pl 15.04.11, 20:57
      Ja bardzo często zakwaszam słodką śmietanę sokiem z cytryny, jeśli jest mi potrzebna kwaśna i gęsta..
    • bene_gesserit Re: Pascha 15.04.11, 21:03

Oczywiscie, ze mozesz i wyjdzie. Mozesz wrecz uzyc kwasnego jogurtu pol na pol ze smietaną. Z tym ze zamiast pol litra smietany dalabym jeden caly bez zmieniania innych proporcji. Tzn to byloby pol litra smietany i pol litra charakternego jogurtu.

A, odradzam slodkie-slodkie bakalie w rodzaju daktyli czy owocow kandyzowanych, raczej aromatyczne suszone morele czy ciemne rodzynki, skorki cytrusowe itd. I imho do srodka nie ma sensu wrzucac orzechow czy migdalow - ser je 'przezre' i malo je bedzie czuc, a dodatkowo orzechy wloskie reaguja z serem i zabarwiaja go na niefajny, szaro-fioletowy kolorek. Za to do ozdoby na wydaniu prazone migdaly lub platki - jak najbardziej.
    • anthonyb Re: Pascha 15.04.11, 21:28
      Dziekuje bardzo za podpowiedz. U mnie w domu tego rodzaju deseru sie nie robilo. Nigdy go tez nie jadlam. Nie mam wiec zadnego doswiadczenia w tej sprawie. Zrobie chyba probe :-)
    • anthonyb Re: Pascha 15.04.11, 21:49
      czyli przystrajac przed podaniem?
      Ile ten deser wytrzymuje w lodowce? tzn. Jesli zrobie ser w piatek a deser w sobote to mam nadzieje ,ze bedzie dobry przez swieta.
      Z 2 litrow mleka jak myslicie ile tego deseru bedzie?
      • bene_gesserit Re: Pascha 16.04.11, 02:07
        To nie mleko robi mase, ale smietana/jogurt i jajka glownie. Generalnie im wiecej bialka, tym wiecej paschy. Tego z litra smietany/jogurtu nie wychodzi za duzo - nieduza okragla blaszka (ale nie rob tego w blasze, bo przejdzie jej smakiem na amen, najlepiej w jakims plastiku, ceramice albo szkle).

Trzyma sie w lodowce dlugo, w koncu jest przegotowane - ale u mnie znika szybko.

Przystajac przed podaniem, jesli chcesz udekorowac jakimis orzechami czy migdalami. Jesli uzyjesz, bo ja wiem, paskow moreli i wisienek w Maraschino (ktore z powodu natretnie mdlej slodyczy nie nadaja sie do srodka), to mozesz przystroic wczesniej, czemu nie.
    • Gość: genny Re: Pascha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 22:00
      Robię z bardzo podobnego przepisu, jest dobra. A będzie bardzo dobra, jeśli doda się spirytusu lub innego mocnego alkoholu. Ale spirytus imo najlepszy.
      A masła to chyba ciutkę przydużo.
      • anthonyb Re: Pascha 15.04.11, 22:13
        a ile masla sugerujesz?
        Alkohol mam dodac przy mieszaniu masy maslanej z serem?
        • bene_gesserit Re: Pascha 16.04.11, 02:09
          Masla mozna dodac mniej, ale deser bedzie sie bardziej kruszyc. W moim przepisie jest wspolczesna kostka - 200g, czyli niewiele mniej przy podobnych proporcjach.

Zamiast spirytu - o ile - dodalabym jakiegos likieru owocowego, najlepiej cytrusowego.
        • Gość: genny Re: Pascha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 09:38
          Likier owocowy jakoś zabarwi, może niekoniecznie ładnie. Likiery poza tym są dosyć słabe i słodkie. Ja spirytus wlewam przed dodaniem bakalii. A masła tak, jak Bene mówi, wystarczy 200g
    • anthonyb Re: Pascha 16.04.11, 11:25
      jeszcze raz dzieki za podpowiedzi . Bede dzialac :-)
    • mysza54 Re: Pascha 16.04.11, 16:52
      Fajny przepis na paschę jest w "Przekroju" nr.12 autorstwa Adama Geslera.On pisze żeby użyć slodkiego, tłustego twarogu, myślę, że może być serek mascarpone, skoro nie masz dostępu do twarogu.Ja bedę tak robić, zobaczymy co wyjdzie:) "Przekrój "można czytać on line.
      • anthonyb Re: Pascha 16.04.11, 18:54
        mysza54 daj znac jak wyjdzie z mascarpone
    • Gość: km Re: Pascha IP: *.net-serwis.pl 16.04.11, 17:36
      Paschę robię na Wielkanoc od ponad 30 lat - surowcem wyjściowym jest w moim przepisie biały ser (zmielony w maszynce do mięsa z gęstym sitkiem).
      Składniki:
      1 kg białego sera,
      1 kostka masła,
      5-8 żółtek
      1 kubek słodkiej śmietanki (30 -36%, raczej nie UHT)
      0,25 - 0,5 kg cukru (w zależności od upodobań, kwaśności sera i ilości dodawanych bakalii),
      bakalie: kandyzowana skórka pomarańczowa, sparzone rodzynki
      wanilia/ aromat waniliowy, aromat rumowy
      Wykonanie:
      zaczynam od ukręcenia żółtek z cukrem, potem dodaję kolejno masło, śmietankę, zmielony ser, aromaty i bakalie
      Otrzymana masa jest półpłynna. Trzeba ją schłodzić w lodówce co najmniej przez kilkanaście godzin.
      Schłodzoną masę wykłada się na wyłożone płótnem sito (durszlak). Po związaniu płótna należy "zawiniątko" obciążyć i wstawić do lodówki na co najmniej kilkanaście godzin. Uwaga: w lodówce trzeba durszlak postawić w garnku czy misce, bo trochę płynu pocieknie. Przed podaniem wyjąć z płótna.
      Gotowa potrawa jest raczej dosyć słodka i dużo się jej nie da zjeść, ale w lodówce może spokojnie postać kilka dni.
      Pozdrawiam
      km
      • anthonyb Re: Pascha 16.04.11, 18:56
        km dziekuje za przepis
        problem polega na tym, ze nie mam dostepu do twarogu :-)
        • peeska Re: Pascha 18.04.11, 17:00
          Robiłam kiedyś z gotowego twarogu, ale odkąd mam ten przepis (b. podobny do Twojego) nie wróciłam do starego. Nie robię klasycznej paschy tylko taki mini torcik - Spód tortownicy wykładam biszkoptami nasączonymi kawą i spirytusem. Do masy dodaję rodzynki i płatki migdałowe (bardzo pasują i przyjenie chrupią, a są na tyle delikatne, że nie zabijają smaku). Na wierzch kładę owoce (truskawki/ananas z puszki/ brzoskwinie) i zalewam galaretką w tym smaku. Słodka masa fajnie smakuje z kwaskiem owoców i galaretki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka