blues

(10 wyników)
  • Na marginesie wywiadu z Nalepą w Machinie. Chodzi mi o pytanie Gnoińskiego, co artysta myśli o opiniach, że blues jest martwy. Mniejsza o odpowiedź, bo była mętna, tylko o tezę. Zgadzam się z nią, choć oczywiście można mi zarzucić, że "skąd mogę o tym wiedzieć, skoro nie słucham kapel z tych muzycznych okolic". Tak mi się wydaje, odpowiadam, a energię do takiego twierdzenia czerpię z kosmosu. Tak więc blues umarł gdzieś w latach 70-tych (a najlepiej, przynajmniej ten najbadziej ...
  • Blues!(6)

Od Bluesa wszystko sie zaczęło !
  • Kilka dni temu słyszałem przypadkowo płytę, która bardzo przypadła mi do gustu. Niestety okoliczności, w jakich się to stało, uniemożliwiają bliższą charakterystykę muzyki, ale mam swoje podejrzenia. Tylko proszę o łagodne traktowanie, o tym kierunku muzycznym nie mam bladego pojęcia. Zasłyszaną płytę nazwałbym bluesową, ale nie była smutna, raczej jazzowo improwizacyjna. Czy na podstawie tak żałośnie krótkiej charakterystyki ktoś może podpowiedzieć mi: 1) czy istnieje "wesoły", pozytywny b...
  • wlasnie od dwóch godzin cieszę sie utworkami z cd1 czyli "abattoir blues". nie wytrzymałem i ściągnąłem (a za każdym razem obiecuje sobie że zaczekam do premiery). jak wam się podoba to co mr cave z szajką "potworzyli"?
  • Ekkehard Ehlers to postać, którą interesuję się od dłuższego czasu, nie miałem jednak dotąd okazji przysłuchać się bliżej jego twórczości. Taką okazją stał się jego najnowszy album "A Life Without Fear". Ehlers jest twórcą płodnym i niezwykle kreatywnym. Jako Auch grał minimal techno i house, w projekcie März gra elektroniczny avant-pop, nagrana wspólnie ze Stephanem Mathieu płyta "Heroin" to moim zdaniem jedna z najciekawszych elektronicznych płyt ostatnich lat, samplował zarówno Beat...
  • www.polskieradio.pl/trojka/wiadomosci/?id=3100 <nie moja muzyka, ale szacunek wielki>
  • w te sobotę o 20.45 - niezyjaca legenda bluesa. Podziwiałem go ze zdecydował sie na nagranie z Santaną - pozornie odległe od siebie pólki.
  • Jakoś ostatnio zwykły flow nowości nam się załamał, więc chciałem to choć trochę naprawić sytuację, polecając Koleżankom i Kolegom dwie tegoroczne płyty: Jedna to gorąca nowość, chwilowo chyba niedostępna w handlu <palacz>: Califone - Roots & Crowns. Zdaje się, że parę osób oprócz mnie słuchało tutaj Califone - pozostałym wyjaśniam, że to takie dziwadło gdzieś między country, bluesem (banjo ! - czy zauważyliście, że ostatnio wszyscy kochają banjo ?), i eksperymentem, dużo różn...
  • tyle tu ciekawych wątków, zespołów, solistów, że ośmielę się przypomnieć ojca Białego Bluesa (niech mi Alexis Korner wybaczy...) Kiedyś był dla mnie Numerem Jeden a i teraz lubię do niego wracać, boć przecież on ciągle żyje (oby jak najdłużej!) i nagrywa. Jednak najwyżej sobie cenię Jego początkowe lata i płyty - z końca lat 60-tych i początku 70-tych. Widziałem go na żywo w Opolu (chyba w 1972?), ale już wtedy kombinował z popem co trudno się łączy z bluesem. No i miał cudowny okre...
  • sluchacie czasem? nie jestem az tak bardzopograzony w bluesie, ale lubieposluchac, czesciowo ze wzgledu na "marudzenie" prowadzacego:) pzdr. tb

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się