brzozie

(34 wyniki)
  • ...brzozy lub innych drzew,traw moze dawac objawy skorne? pokrzywka,ktora piecze glownie po kontakcie z woda,posmarowaniu kremem i robi sie bardzo czerwona,w ciagu dnia prawie nie widoczna i nie dokucza dziecku.jak sobie radzicie z takimi zmianami skornymi? czym złagodzic?fenistyl dziala ale nie wiem jak dlugo mozna go stosowac
  • Zerwałam w lesie gałęzie brzozy. Teraz już listki trochę rozkwitły. Powiedzcie mi czy ta brzoza z liściami może uczulac? Kuba zaczął kaszleć i ma katar. Na dworze nie pokasłuje a jak tylko wejdzie do domu to zaczyna. Nic nowego oprócz tej brzozy nie mam w domu...Sama nie wiem poradzcie... Pozdrawiam Kasia i Kuba prawie 6 lat
  • od dwoch dni nie mam zadnych objawow uczulenia na pylki brzozy i to przy takiej pogodzie! (W-wa) czy obserwujecie to samo u siebie lub dzieci? serwisy o pyleniu podaja jeszcze wysokie stezenie, ale wydaje mi sie ze informacja jest opozniona o kilka dni (przynajmniej tak bylo z rozpoczeciem pylenia) podzielcie sie prosze swoimi spostrzezeniami, bo moja mala jest na sterydach wziewnych i nie chcialabym jej niepotrzenie 'szprycowac' pozdr
  • reakcje krzyżowe szaleją. Tak mnie uswiadomiła lekarka. Dlatego policzki mojej córki ostatnio czerwone mimo, że do diety nic nie wprowadziłam. Zakazała dawania surowych owoców i soczków, wszystko ma być gotowane kilka minut. Może komuś, kto tak jak ja zdesperowany nie wie co się dzieje, ta informacja pomoże w indentyfikacji przyczyn np. pogorszenia stanu skóry. Koniec pylenia brzozy - połowa maja. Pozdrawiam.
  • W serwisach pyłkowych podają, że nie. A ja widzę pierwsze objawy (tak mi się wydaje).
  • Help! Nie potrafie nigdzie znalezc.
  • Od dwóch tygodni mój synek 5 latek chrypi, nasiliła się astma i co tydzień ma zmieniane leki, czy Wasze dzieci teraz też tak regują na przyrodę? Martwi mnie głównie ta chrypka..:(
  • Moje półtoraroczne dziecko ma alergię na niektóre pokarmy i pyłki (brzoza (?) + trawy) - alergolog przepisał Xyzal i Advantan (Xyzal do końca lipca). Advantanem nie smaruję, bo nie akceptuję sterydów, Xyzal zaczęłam podawać (mimo ogromnych wątpliwości). Dziecko nadal ma wysypkę - co więcej, wysypka obejmuje coraz większe obszary ciała. Zrobiłam błąd, podając dziecku w okresie przed pyleniem śliwki, brzoskwinie i żyto, czyli pokarmy, które zdawały się nie uczulać - pewnie przez to wytworzyły s...
  • Czy jak dziecko ma zrobione testy wziewne i nie ma alergii na brzoze a z testów pokarmowych jest uczulony na seler to o co chodzi z tą alergią krzyżową gdzie może być uczulony na brzoze,marchew...To jak jest uczulony czy nie ???Ja tego nie rozumiem jeden lekarz aplikuje leki alergiczne twierdząc,że alergia na brzoze a drugi lekarz ze tylko wystarczy wykluczyć pokarmy z selerem i nie zaleca podawania leków.Czy można zrobić jakieś dodatkowe badania dla pewności ..........HELP!!
  • U nas od wczoraj pogorszenie na maxa, kichanie, oczy czerwone, z twarzy robi się skorupa, czyli wszystko to co w zeszłym roku. Na szczęście w czwartek wyjezdżamy do sanatorium do Sopotu na 3 tygodnie. Mam nadzieję, że będzie lepiej :-(((
  • Synek ma prawie 4 lata. Stwierdzoną silną pyłkowicę: drzewa, trawy - przez cały sezon pylenia. Problem jest z owocami. W styczniu odstawiłam mu wszystkie owoce (soki, dżemy, surowe, suszone - wsio) i przeszła mu pokrzywka, która utrzymywała się pół roku. Inne zmiany skórne też się zagoiły. Od tego momentu próbuję wprowadzić jakiś owoc ale mi się nie udaje. Reakcje ma takie (podaję też z wcześniejszego okresu): - sok Gerbera jabłkowo-gruszkowy: drobne ciemne plamy dookoła ust, reakcja ...
  • Za chwilę brzoza zacznie pylić na potęgę (i "da czadu" jakiś czas) uważajcie więc na surowe jabłko i marchewkę - ryzyko alergii krzyżowej
  • moja córka(2,5) ma alergie wziewną, tzn. kaszle, co prawda sporadycznie ale zawsze w maju pojawia sie wysypka wokół szyi, jak widac coś ja uczula z powietrza. dziewczyny co teraz pyli???
  • Corka (prawie 3 lata) miala ostatnio swedzące zmiany skorne (powoli znikaja) dokladne w czasie, kiedy pylila brzoza. Czy alergia na pylki moze wychodzic na skorze? Do tej pory myslalam, ze alergie wziewne objawiaja sie kichaniem i zaczerwienionymi oczami.
  • Witam Wszystkich, Od 5 dni podaję synkowi soczek BoboVita (jw). Po 2 dniach na policzkach wyskoczyły małe krostki. Nie są swędzoące, synek się nie drapie. Cały czas jesteśmy na Bebilonie Comfort 1(idziemy nowym schematem). Czy to może być uczulenie na jabłko? W rodzinie brak alergików, tylko ja od 2 lat mam katar sienny w porze pylenia brzozy i topoli :( Mam nadzieję, że nie - w końcy jabłka sa praktycznie w większości soków i deserów... Z góry dziękuję za podzielenie się dośw...
  • Zauważyłam ostatnio w wypowiedziach niektórych mam na forum, że przy stosowaniu diety przeciwgrzybiczej u swoich dzieci, zamiast normalnego cukru stosują KSYLITOL do słodzenia. To błąd! Już wyjaśniam dlaczego. 99% wszystkich uczuleń w Polsce dotyczy uczulenia na brzozę, a przez to z powodu reakcji krzyżowych także na inne rośliny - główne warzywa i owoce: marchew. pietruszka, seler, koper, jabłka, śliwki, truskawki...itd. itd.... Macie więc prawie 100% pewności, że Wasz mały ale...
  • Chciałam was zapytać o to: [b]1.[/b] czym się różnią od siebie testy - z krwi i te poprzez nakłuwanie na skórze. Na skórze nakłuć jest ileś tam, ale podejrzewam, że może kilkanaście (?) , nie robią przecież 100 nakłuć. Natomiast z krwi można robić tzw. panele lub osobno każdy alergen, jest tego masa. Które są bardziej wiarygodne? [b]2.[/b] Przykładowo z krwi: mamy panel: MIESZANKA DRZEW: olsza szara, brzoza brodawkowata, leszczyna, dąb, wierzba. Czy jeśli zrobię ten panel to wyjdzie,...
  • Często spotykam w postach takie zdanie, że do tej pory dziecko jadło dany pokarm i było ok, aż tu nagle wysypka, bóle brzuszka itp. I przypomina mi się temat pt. alargie krzyżowe. Czyli alergik uczulony nb.na pyłki leszczyny ma unikać w tym czasie orzeszków (może nie najszczęśliwszy przykład), gdy pyli brzoza nie podawać min. jabłek). Czy któraś z was zna to bliżej? Temat aktualny o tyle,że pylenia w leszczyny i olchy w pełni. Pozdrawiam
  • Witam, proszę napisać czy ta nalewka jest naprawdę skuteczna, trochę o niej przeczytałam i zastanawiam się nad kupnem jej. Czy podajecie ją dzieciom jeśli tak to jak dawkujecie i ile trwa kuracja. Czy można podawać ją profilaktycznie. Moja córeczka w styczniu skończy 5 lat, od zawsze ma sińce pod oczami, suchą skórę, ciągły katar który kończy się często zapaleniem oskrzeli, pół roku temu miała robione testy alergiczne i wyszło że jest uczulona na olchę, leszczynę i brzozę, ale nie jestem jako...
  • na alergeny wziewne, w tym trawy i brzozę? I tak musimy pobrać krew, więc byłoby przy okazji. Drugie pytanie: Jakie alergeny radzicie sprawdzić, jeśli dziecko miało nawracające krostki na nóżkach od października do czasu pylenia brzozy (wtedy dostał inne objawy, więc zyrtek), największe od początku marca do końca kwietnia. Kiedy brzoza przestała pylić, odstawiliśmy zyrtek, krostki wróciły na ok 2 tyg. Teraz ich nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się