Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      cenzura

cenzura

(11 wyników)
    • Mam pytanie czy ktoś dysponuje wykazami książek w które ingerowała cenzura? Czy jest jakaś strona z tego typu informacjami? Najlepjej by było gdyby były zaznaczone fragmenty które zostały pominięte lub w które cenzorzy ingerowali.Jeśłi ktośposiada informacje na ten temat lub wie gdzie takie informacje zdobyć to prosze o kontakt na forum lub na mejla bonzaj@interia.pl
    • Merlin cenzuruje recenzje książek. Parę miesiecy temu przeczytałem zbiór opowiadań "Zapach szkła" Andrzeja Ziemiańskiego. Będąc dzisiaj na stronie merlina wszedłem dość przypadkowo na stronę poświęconą tej książce. Spodziewałem się niezłej nagonki na tego grafomana w dziale recenzji. Cóż, zdziwiłem się bardzo, bo wszystkie pięć recenzji, w tym rencenzja z GazWybu dają Ziemańskiemu maksymalne pięć gwiazdek. Aby kolejni naiwniacy jak ja (też kupiłem tę książkę w merlinie) nie wydal...
    • miasta.gazeta.pl/katowice/1,35022,5209463.html Nie mogły zakazać czegoś bardziej sensownego? :)
    • Wydawałoby się że nie. A ja mam dziwne wrażenie że jest książka która nie trafi na polski rynek. Chodzi mi o "Omertę" Mario Puzo. Pisarz popularny, książka dobra (w każdym razie bardzo dobre czytadło), a jednak się nie ukaże. Przeczytałem tę książkę dwa lata temu i pożyczyłem ją pewnemu włascicielowi wydawnictwa. Był zachwycony po przeczytaniu, a jednocześnie w jego świńskich oczkach dojrzałem kalkulator przeliczający zyski. Niestety, gdy widziałem się z nim ostatnio stwierdził, że n...
    • Polecam książke. po przeczytaniu mialam tylko jedno w glowie: SZOK!
    • Czy spotkaliscie sie z taka sytuacja, ze nie zostala zamieszczona recenzja przez was napisana? Bo ja tak i wlasnie sie zastanawiam czy to dzialanie nagminne.
    • Mam wrażenie, że ostatnio na tym forum działa cenzor z nożycami. Nie chodzi mi już o to, że kasuje niektóre całkiem zwyczajne wątki. Robi coś jeszcze trudniejszego do przyjęcia, usuwając jedne wypowiedzi a inne pozostawiając. Potrafi ocenzurować istniejący wątek, jedne wypowiedzi usuwając, inne pozostawiając. Czyni to według niepojętego dla mnie klucza, bo w przypadkach, o których wiem, żadne niecenzuralne słowa nie padły. Kto z Was zetknął się z tym zjawiskiem?
    • Wątek dla fanów :) Czy ktoś może potwierdzić, że ta książka była w PRL-u ocenzurowana? Szukam też artykułu albo książki Brocha dotyczącej archetypów w "Pzw". Proszę o jakąś podpowiedź.
    • Czy wie ktoś czy Wniebowstapienie Konwickiego z 1982 roku, wydanie bodaj Iskier jest pełnowartościowe? Chodzi mi o ewentualne ingerencje cenzury.
    • Wydane za PRL-u bez pewnych drażliwych części, a potem wydane ponownie w wersji pełnej po 1989 roku. Chodzi o to, że nigdy nie wiadomo, czy warto kupować w antykwariacie książkę wydaną przed 89 rokiem. Dwa przykłady na początek: "Blaszany bębenek" Grassa, "Kaputt" Malapartego.
    • "na wiwat do piachu języki maszerują na egekucję słowa"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się