Gość: skorpionka IP: *.chello.pl 15.12.05, 11:23 Jak zrobić makówki?poproszę o przepis. Jadłam w zeszłą wigilię u znajomych,chciałabym zrobic w tym roku u siebie tylko nie wiem co potrzeba i jak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostraheli Re: Makówki prośba o przepis 15.12.05, 13:36 tu sa dwa przepisy z Kuchni. Mniej wiecej oba sie zgadzaja, bo tyle jest przepisow ile kucharek. Mozna uzyc chałki, mozna uzyc bułki zwyklej lub słodkiej. Mozna mak gotowac w mleku lub w wodzie, z wieksza iloscia miodu lub mniejsza - zalezy od upodoban. Ilosc bakalii tez wg. upodoban. kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5744007,P_KOBIETA_PRZEPISY.html kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,-2447036,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Jeszcze toche inaczej 15.12.05, 16:14 Przygotowany mak jak w poprzednich przepisach.Mleko zagotowuje z maslem, miodem i bakaliami dodaje mak(bez gotowania w wodzie) troche budyniu waniliowego,gotuje i zalewam sucharki.Po wystudzeniu do lodowki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorpionka Re: Makówki prośba o przepis IP: *.chello.pl 15.12.05, 18:40 Dziękuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
paprocka Re: Makówki prośba o przepis 15.12.05, 23:47 Makówki 0,25 kg maku zmielonego, 1 l mleka, 6 łyżek cukru, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka soli, migdały, orzechy, rodzynki. Mleko zagotować, dodać mak i resztę składników. Ja piekę (przy strucli) chałkę drożdżową i układam warstwami chałkę i polewam masą makówkową. Proporcja na ok.10 osób. Przepis mam od koleżanki ze Śląska z 1973 roku ha.....i od tamtej pory jest w menu naszej wieczerzy. Odpowiedz Link Zgłoś