Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      chodnik

chodnik

(5 wyników)
    • Przed moja posesja jest pas trawnika o szerokosci okolo pol metra a dalej chodnik i jezdnia. Chodnik nie przylega bezposrednio do posesji, tylko w dwoch miejscach- na wysokosci furtki oraz bramy wjazdowej utwardzenie laczy sie z chodnikiem. Czy w w/w przypadku mam obowiazek odsniezac chodnik?
    • Kumpel musi odśnieżać chodnik przy drodze na wysokości swojej posesji. To wie. I że może za brak tegoż dostać niezły mandacik (tzn. w powiecie białostockim nie wiemy dokładnie)-to też bierze pod uwagę. I że jak ktoś złamie nogę, to może poprzez firmę ubezpieczeniową nieźle go "załatwić" finansowo. I tu mam pytanie: W jakim momencie można dostać mandat za nieodśnieżony chodnik? Po godzinie od ustania opadów? A jeśli padało w nocy, to do której godziny trzeba uprzątnąć chodnik? I ...
    • Witam Przed moją posesją (mieszkam w szeregowcu) znajduje się chodnik dwufunkcyjny (czerwony polbruk - chodnik i miejsce do parkowania dla mieszkańców). Nadzór zarząd dróg. Problem mój, a raczej naszego szeregowca powstał 5 lat temu, kiedy zaczęła się budowa na przeciwko budynku wielorodzinnego. Obecnie z uwagi na za mały parking przy tym budynku jego lokatorzy stawiają auta przed naszymi posesjami często blokując bramy wjazdowe i miejsca postojowe przed ogrodzeniem. Wielokrotne inter...
    • witam .grunt pod chodniki ma juz wlasne numery ksiag wieczystych. gmina na mocy jakiejs ustawy odcieła je od reszty dzialki z przeznaczeniem na chodniki (no i ok). ale mam pytanie jakie sa zwyczajowe /prawne ramy takich negocjacji? dodam ,ze działke budowlana sprzedałem oczywiscie pomniejszona o grunt wyznaczony pod chodniki. czy w trakcie negocjacji na ktore zostałem zaproszony do urzedu gminy w sprawie sumy odszkodowania za utracona powierzchnie moge domagac sie takiej samej ceny ...
    • Mam taki problem. Przy moim bloczku spółdzielnia zbudowała mały parkingi. Każdy z mieszkańców może tam wykupić miejsce i jest takich kilku. Na parking wjeżdża się małą drogą prowadzącą wzdłuż niego, której przedłużeniem jest chodnik położony przed blokiem. Właściwie jest to część parkingu częściowo oddzielona od niego krawężnikiem. Na końcu tej niby drogi jest miejsce gdzie zmieści się samochód i nie zastawia wjazdu na parking, ale zastawia wjazd na chodnik. Problem w tym, że na tym mi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się