Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      chodnik

chodnik

(31 wyników)
    • Witam Panstwa i prosze o poradę - mam następujaca sprawę. WM ma działke po obrysie budynku, prze budynkiem jest chodnik, dotychczas sprzątany był przez miasto, czyli właściciela terenu. zarzad WM otrzymał pismo, w którym miasto informuje wspólnotę, że zaprzestaje sprzątania chodnika i powierza te obowiazki wspólnocie, przy czym koszty prosi uwzględnić w zaliczce na potrzeby utrzymania nieruchomości czy jest to zgodnie z ustawą, i czy koszty sprzątania chodnika mogą obciążać właś...
    • Dzień dobry, bardzo proszę o poradę w nastepującej sprawie. Jesteśmy małą wspólnotą (1 dom - 13 rodzin), która powstała po wykupieniu mieszkań zakładowych. Zakład sprzedał nam grunt pod domem. Chodnik i trawniki są własnoscią zakładu. Chodnik jest w opłakanym stanie, chcieliśmy go wybrukować, mamy na to pieniądze, ale jednen własciciel wspólnoty sprzeciwił się. Twierdzi, że wspólnota nie może wydawać pieniedzy na nie swoja własność. Zakład nam tego chodnika nie wyremontuje, bo to...
    • nasza nieruchomośc została sprzedana nam właścicielmom po obrysie budynku,przed naszą posesją jest pas zieleni a następnie chodnik za którego oczyszczanie płacimy nie małe pienądze,mam pytanie czy musimy płacić za sprzątanie chodnika.
    • Stan prawny: WM - 10 lokalowa, która kupiła lokale od gminy oraz grunt lecz po obrysie budynku. Są na to stosowne dokumenty. Wobec powyższych faktów mam pytanie - jak w tytule. PS Ostatnio czytałem na ten temat i uwazam, ze obowiązki utrzymania czystości chodnika należą do gminy. Ale nie mam stosownych przepisów. Gdzie je szukać? Pozdrowienia
    • Chodnik przed blokiem nalezy go Urzedu Miasta i Gminy ,jednak wspolnota chcialaby ,aby urzad ulozyl nowy chodnik.Urzad wyrazil zgode , ale wspolnota musi poniesc koszty robocizny. W tym celu wspolnota podjela uchwale , ktora zostala przeglosowana wiekszoscia glosow za takim rozwiazaniem . Pytanie brzmi czy mozna zaplacic za ulozenia chodnika z funduszu remontowego ? Czy jest to zgodne z prawem , czy nalezaloby zaplacic z kosztow zarzadu ?
    • Mam następujące pytanie; akt notarialny i protokół z rokowań w sprawie ustalenia warunków nic nie mówi o chodniku, za który mam teraz słono zapłacić. Wiążą mnie wszelkie uchwały podjęte wcześniej dotyczące kosztów remontu budynku i instalacji ani słowa o chodnikach ,duzych terenach zielonych,które stały się miejscem psich spacerów.Kto pokrywa koszty remontu chodnika w sytuacji kiedy lokal sprzedano po obrysie budynku,pragnę zauważyć, że w/w chodnikiem maszerują tabuny dzieci do szk...
    • Witam Bardzo proszę osugestie i ewentualne rozwiązania nastepującego problemu: Czy na modernizację( wyłożenie polbrukiem) chodnika biegnącego obok naszego bloku,ale leżącego na terenie gminnym można przeznaczyć pieniądze z funduszu remontowego naszej wspólnoty? Pozdrawiam
    • Witam Serdecznie może ktoś podzieliłby się swoją wiedzą na temat tego :Kto ma obowiązek odśnieżać chodnik przy ulicy, który od terenu Wspólnoty oddzielony jest pasem zieleni miejskiej ok 3-4 m. Moich wątpliwości nie budzi obowiązek taki jeśli teren WM bezpośrednio przylega do chodnika ale jeśli tak nie jest to przy jakiej odległości należy to do WM a przy jakiej nie. Ps. My przez całą zimę mimo wszystko sprzątaliśmy ale lepiej by było wiedzieć choćby ze względu na odpowiedzialność za ew. mand...
    • Witam! Czy wspólnota mieszkaniowa, której nieruchomość została sprzedana po obrysie, zobowiązana jest do sprzątania chodnika przed nią i zatoczek dla samochodów?
    • Zacznę może od opisu problemu: w frontowym (publicznie dostępnym) chodniku mamy (spółdzielnia) pas "zieleni". Zieleni w cudzysłowie ponieważ, co większe moto-głąby zrobiły sobie z niego parking, z kilkoma sąsiadami stwierdziliśmy że wartobybyło przywrócić trawnik w tym pasie i wykopać z niego samochody. Oczywiście żeby cokolwiek z tego wyszło musielibyśmy ogrodzić ten pas jakimś płotkiem uniemożliwiającym wjazd samochodem. Teraz pytanie: jak to ma się od strony prawnej, tzn czy spół...
    • Od budynku dzieli nas pas zieleni 4m i każą nam odśnieżać drogę parking własność gminy.
    • W naszej wspólnocie pojawił się problem osób, parkujących poza miejscami postojowymi: chodnik, drogi osiedlowe itp. Chcemy, jako zarząd, wprowadzić regulamin porządkowy parkowania na terenie wspólnoty. Czy taki regulamin może określać kary za jego nieprzestrzeganie? Czy ogólnie zarząd wspólnoty jest upoważniony do nakładania jakichkolwiek kar finansowych na mieszkańców lub gości wspólnoty naruszających porządek i regulaminy? Jakie prawa ma zarząd wspólnoty w egzekwowaniu takich kar? A ...
    • Czy spotkal się ktoś z naliczaniem opłaty za utrzymanie czystośći oraz energię elektryczną NW według ilość osób zamieszkujących lokal? Osobiście wydaje mi się że opłata ta powinna być uzależniona od ilości udziałow, czy uzależnianie wysokości opłaty od ilości osób w ogóle jest zgodne z przepisami?
    • Dzień dobry, w naszej wspólnocie (13 włascicieli) zrobiliśmy remont chodnika, którego koszt przekroczył fundusz remontowy wyliczony juz na koniec 2008 roku. Mielismy środki aby za remont juz teraz w lipcu zapłacić, bo pożyczylismy pieniądze z funduszu statutowego. Czy w sprawozadniach finansowych w przyszłym roku, może być wykazana strata na funduszu remontowym? Czy można poradzic sobie z tym problemem w jakiś inny sposób? Ela L.
    • Witam i mam uprzejme pytanie: czy na współwłaścicielach nieruchomości położonej w centrum miasta ciąży obowiązek odśnieżania przed tą nieruchomością? My tak myśleliśmy i wynajmowaliśmy sprzątaczkę do sprzątania klatki schodowej i odśnieżania, ale podobno jesteśmy w błędzie. Czy ktoś może mi pomóc w tej sprawie? kinga
    • Czy osoba niepełnosprawna ma prawo żądac od wspólnoty mieszkaniowej dostosowania części wspolnych budynku dla osob poruszjących się na wózku? W budynu brak jest podjazdów (na schodach ktroe prowadzą do wind) a drzwi windy sa za wąskie aby można było wjechać wózkiem inwalidzkim, więc osoba niepełnosprawna jest de facto uwięziona we walsnym domu. Być może są przepisy, na które mozna się powolać występując do wspólnoty z prośbą o wykonanie prac mających na celu umożliwienie niepełnos...
    • Została podjęta uchwała o remoncie balkonów.Właściciele mieszkań na parterze i ostatnim piętrze balkonów nie posiadają.Czy w takiej sytuacji oni też muszą partycypować w finansowaniu tego tego przedsięwzięcia? Oczywiście środki będą pochodzić z funduszu remontowego.
    • 4 września br. wchodzą w życie zmiany w ustawie Prawo o ruchu drogowym (i kilku innych ustawach). Można będzie ustanowić "strefę ruchu". Przepisy ustawy będą obowiązywały [b]w pełni[/b] na [u]drogach publicznych[/u], w [u]strefach zamieszkania[/u] (tak było dotychczas) oraz dodatkowo w [b]strefach ruchu[/b]. Strefę ruchu ustawa definiuje następująco: Art. 2. 16a) [b]strefa ruchu[/b] - obszar obejmujący co najmniej jedną drogę wewnętrzną, na który wjazdy i wyjazdy oznaczone są [u]od...
    • nasza wspólnota liczy koło 15 mieszkań. Mam teren zielony i miejsca parkingowe. Niestety miejsc jest za mało i cześć lokatorów parkuje przed klatką na chodniku bądź też na trawniku. próbujemy przekształcić część terenu zielonego na parking ale sprzeciwia się temu jedna lokatorka. Czy uda nam się to zrobić? I co mimo uchwały o zakazie parkowania, samochód nadal będzie zaparkowany na chodniku? Można wezwać policję?
    • Przed remontem chodnika przed posesją, woda z bramy posesji spływała przez chodnik do studzienek burzowych na ulicy. Podczas remontu chodnika, około 2 lata temu, popełniono błąd podnosząc go ponad poziom wjazdu do posesji. Teraz woda z bramy posesji nie może spływać, stoją tam kałurze, mury nasiąkają i powstaje grzyb w przylegającym mieszkaniu. Czy istnieją jakieś regulacje prawne, na które można się powołać w piśmie do Gminy (właściciel chodnika) by prosić ją o naprawę istniejącącej ni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się