IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 19:46
Moj znajomy po czterdziestce ,Polak na emigracji,często wspomina swoje
ulubione cukierki "Kawusie"(smakują kawowo i chyba miały ciut alkoholu w
środku),ktore jadł jako"młodzież",czy spotkali się Państwo gdzieś w sprzedaży
z nimi,albo z czyms o zbliżonym smaku.Chciałabym mu sprawić radosc i zakupić
je...Pozdrawiam...
Obserwuj wątek
    • Gość: ola787 widzialam IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 09.12.05, 19:51
      to sa cukierki czekoladowe, z nadzieniem kawowym, nie pamietam nazwy firmy, ale
      na 100% w sklepie porzadnym na haslo KAWUSIE beda wiedziec o co chodzi. Nie
      jestem pewna, ale byc moze sa one skladnikiem ktorejs z tych miesznek cukierkow
      czekoladowych i moze akurat ywoj znajomy "wylowil" kawusia, ktory tak mu utkwil
      w pamieci. Ale te cukierki na 100% ,funkcjonuja, ze tak powiem...
      • Gość: Doma Re: widzialam IP: 217.17.33.* 09.12.05, 19:55
        Są Kawusie w Mieszance Wedlowskiej. Czy to te "kawusie" to nie wiem. Moim zdaniem nie mają alkohou w środku, ale pewne rzeczy lepiej smakowały kiedyś niż teraz, więc może to te same, ale w uboższej wersji. Wydawało mi sie w dziciństwie,ze nie ma lepszych cukierków niż Kasztanki i okazało się, że te co robią teraz to już nie to samo ....
        • veeto1 Re: widzialam 09.12.05, 20:00
          Stara jestem jak Troja i ni diabła ni kojarzę żadnych innych kawusiów niż te z
          mieszanki. Skleroza mnie bierze czy inny czort?
          • ania1022 Re: widzialam 09.12.05, 20:12
            To sa male cukiereczki, wielkosci i ksztaltu ziarenek kawy i maja ociupinke
            alkoholu w srodku. Nie wiem gdzie w Polsce mozna kupic, tutaj kupowalam je w
            niemieckim sklepie.
            • Gość: Danusia podziękowania i pytanie do Ani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 20:35
              Serdecznie dziekuję za odpowiedzi forumowiczom i porady:-),Aniu a jaka nazwę
              mają w Niemczech,bo znajomy tam mieszka właśnie...
              • to-wlasnie-ja Re: podziękowania i pytanie do Ani 09.12.05, 20:55
                Ja tez poprosze o nazwe, bo nigdzie ich nie znalazlam,a tez pamietam. Ulzylo mi, bo juz patrzyli na mnie jakbym miala zwidy:)))
              • Gość: ania1022 Re: podziękowania i pytanie do Ani IP: 205.193.50.* 09.12.05, 21:33
                Po niemiecku nie wiem. Mieszkam w Kanadzie i kupowalam je pod naza "coffee
                beans" (ziarenka Kawy).
    • brynia2 Re: Kawusie 09.12.05, 21:42
      Ja też zaczynam kojarzyć, jakie to były cukierki. Wielkości ziarenka kawy, coś
      jakby draże. Skorupka trzeszcząca, krucha, oblana czekoladą, a w środku likier
      kawowy albo jakiś inny alkohol, dobrze nie pamiętam. Jesu, ile to lat temu
      jadłam te cukierki. Nie wiem, czy są w sprzedaży, ale jeśli są, to z pewnością
      odbiegają od tamtych.
    • Gość: smutas13 Re: Kawusie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 21:57
      Piszesz o cukierkach .
      Ja mam stary przepis na ciasteczka - kawusie .

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka