Dodaj do ulubionych

Czarny ryż

09.06.11, 23:00
Stosujecie w kuchni? Jeszcze nigdy nie jadłam, mam ochotę spróbować :-) Gotujecie go tak samo jak biały bez mieszania?
Obserwuj wątek
    • bagatella Re: Czarny ryż 09.06.11, 23:07
      Sorry, ale ja mam z czarnym ryzem zle wspomnienia i juz go nie kupuje:(
      Raz, ze byl klopot by go ugotowac w tych luskach, a dwa, ze z tym ryzem
      przywleklam do domu ze sklepu chinskiego mole spozywcze i walczylam z nimi dosc dlugo:(
      • 83kimi Re: Czarny ryż 09.06.11, 23:13
        To niefajnie, ale mole mogą się trafić wszędzie, w mące, kaszy... Chyba nie mają związku z kolorem ryżu... ;-)
    • lashqueen Re: Czarny ryż 10.06.11, 08:25
      Jest pyszny. Ostatnio często go gotuję (włoski, nazywa się Venere). Gotuję na sypko w osolonej wodzie, mieszam na początku, po wrzuceniu do wody i w trakcie też kilka razy zamieszam. Gotuje się on dość długo i pozostaje bardzo jędrny. I pachnie bardzo przyjemnie. W porównaniu z prawie bezwartościowym białym ryżem jest bardzo zdrowy.
      Do tej pory robiłam go głównie z morskimi dodatkami, bo świetnie do siebie pasują. Z warzywami oczywiscie też. Ugotowany doprawiam natychmiast oliwą i już w takiej formie jest bardzo smaczny.

Nie wiem, kto (ktoś z niewidocznych u mnie) i co dokładnie pisze o robakach, ale ja z czymś takim się nie spotkałam.
      • 83kimi Re: Czarny ryż 10.06.11, 09:30
        Super, właśnie ryż, który widziałam w sklepie nazywa się Venere :-) To muszę kupić i wypróbować. A powiedz jeszcze, bardzo się różni w smaku od białego ryżu?
        • upl Re: Czarny ryż 10.06.11, 10:21
          uwielbiam
          ale nie jako dodatek do dania ale na przykład jako składnik dania - tak jak tu - z wietanmskim sosem, na ostro i z awokado albo krewetkami - rewelacja
        • lashqueen Re: Czarny ryż 10.06.11, 10:43
          > A powiedz jeszcze, bardzo się różni w smaku od białego ryżu?

Oj, zdecydowanie tak!
          • upl Re: Czarny ryż 10.06.11, 11:38
            ma lekko orzechowy posmak
    • cafem Re: Czarny ryż 10.06.11, 12:09
      Pyszny - cudowny w połączeniu z rukolą, orzeszkami piniowymi i kozim serem.
    • rozyczko Re: Czarny ryż 10.06.11, 20:04
      czesto mieszam go z bialym - fajnie wyglada na talerzu :)
    • kaskahh Re: Czarny ryż 10.06.11, 21:00
      czarne venere do risotto,
      mam
      ale jeszcze nie gotowalam....
      • linn_linn Re: Czarny ryż 11.06.11, 07:37
        Faktycznie moze byc: tyle, ze 40-45 minut to dla mnie zdecydowanie za dlugo.
        Ciekawostka: woda, w ktorej gotowal sie ryz venere, moze byc uzyta do zrobienia ciasta na pizze.
      • 83kimi Re: Czarny ryż 11.06.11, 10:25
        kaskahh napisała:

> czarne venere do risotto,
        > mam
        > ale jeszcze nie gotowalam....

Do risotto? To jakaś jeszcze inna odmiana tego ryżu?
        • kaskahh Re: Czarny ryż 11.06.11, 22:21
          venere czarne z Piemontu.
          Z tegoz ryzu bedzie kiedys tam risotto.
          • 83kimi Re: Czarny ryż 11.06.11, 22:24
            kaskahh napisała:

> venere czarne z Piemontu.
            > Z tegoz ryzu bedzie kiedys tam risotto.

Hmm, to ten ryż jest w końcu kleisty czy zawsze sypki? Bo z tego, co zrozumiałam raczej sypki, a ten do risotto jest kleisty...
            • lashqueen Re: Czarny ryż 12.06.11, 07:59
              Nie jest to ryż nadający się na risotto. Czarne risotto uzyskuje się poprzez dodatek atramentu sepii.
              • linn_linn Re: Czarny ryż 12.06.11, 08:10
                Tez tak myslalam i specjalnie sprawdzilam:
                www.risovenere.it/ricette.php?l=it
                Moim zdaniem na pewno dyskwalifikuje go dlugi czas.
                • lashqueen Re: Czarny ryż 12.06.11, 08:26
                  Producentowi na pewno na rękę, by klienci kupowali ten ryż także na risotto, zamiast innego ryżu ;). Tylko po kiego Czarka głosi się, że na risotto to tylko odpowiedni ryż musi być, o określonych cechach. Venere oddaje malutko skrobi do wody. Nie wspominając już o karkołomnym czasie gotowania się tego ryżu.
                  Ja tam wolę pozostać przy tradycyjnym risotto z carnaroli. Z tego też powodu inne ziarna (kasza, farro, pszenica) wolę sobie ugotować na sypko, doprawić oliwą i innymi składnikami.
                  • linn_linn Re: Czarny ryż 12.06.11, 09:01
                    Ja tez odkad sprobowalam carnaroli, kupuje tylko ten. Dla mnie mn. wiecej 18-20 minut to i tak duzo, wiec 45 minut na risotto jest nie do przyjecia.
              • zewszad_i_znikad Re: Czarny ryż 29.08.15, 13:40
                Ależ da się zrobić risotto z czarnego ryżu. Atrament nie wchodzi u mnie w grę - naprawdę nie wszyscy są mięsożerni. Ale robiłam z czarnego ryżu np. risotto z bakłażanem i pomidorami i wyszło bardzo dobre.
                • znana.jako.ggigus fajny pomysl!! 31.08.15, 09:48

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka