83kimi 09.06.11, 23:00 Stosujecie w kuchni? Jeszcze nigdy nie jadłam, mam ochotę spróbować :-) Gotujecie go tak samo jak biały bez mieszania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bagatella Re: Czarny ryż 09.06.11, 23:07 Sorry, ale ja mam z czarnym ryzem zle wspomnienia i juz go nie kupuje:( Raz, ze byl klopot by go ugotowac w tych luskach, a dwa, ze z tym ryzem przywleklam do domu ze sklepu chinskiego mole spozywcze i walczylam z nimi dosc dlugo:( Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Czarny ryż 09.06.11, 23:13 To niefajnie, ale mole mogą się trafić wszędzie, w mące, kaszy... Chyba nie mają związku z kolorem ryżu... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Czarny ryż 10.06.11, 08:25 Jest pyszny. Ostatnio często go gotuję (włoski, nazywa się Venere). Gotuję na sypko w osolonej wodzie, mieszam na początku, po wrzuceniu do wody i w trakcie też kilka razy zamieszam. Gotuje się on dość długo i pozostaje bardzo jędrny. I pachnie bardzo przyjemnie. W porównaniu z prawie bezwartościowym białym ryżem jest bardzo zdrowy. Do tej pory robiłam go głównie z morskimi dodatkami, bo świetnie do siebie pasują. Z warzywami oczywiscie też. Ugotowany doprawiam natychmiast oliwą i już w takiej formie jest bardzo smaczny. Nie wiem, kto (ktoś z niewidocznych u mnie) i co dokładnie pisze o robakach, ale ja z czymś takim się nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Czarny ryż 10.06.11, 09:30 Super, właśnie ryż, który widziałam w sklepie nazywa się Venere :-) To muszę kupić i wypróbować. A powiedz jeszcze, bardzo się różni w smaku od białego ryżu? Odpowiedz Link Zgłoś
upl Re: Czarny ryż 10.06.11, 10:21 uwielbiam ale nie jako dodatek do dania ale na przykład jako składnik dania - tak jak tu - z wietanmskim sosem, na ostro i z awokado albo krewetkami - rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Czarny ryż 10.06.11, 10:43 > A powiedz jeszcze, bardzo się różni w smaku od białego ryżu? Oj, zdecydowanie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: Czarny ryż 10.06.11, 12:09 Pyszny - cudowny w połączeniu z rukolą, orzeszkami piniowymi i kozim serem. Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: Czarny ryż 10.06.11, 20:04 czesto mieszam go z bialym - fajnie wyglada na talerzu :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: Czarny ryż 10.06.11, 21:00 czarne venere do risotto, mam ale jeszcze nie gotowalam.... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czarny ryż 11.06.11, 07:37 Faktycznie moze byc: tyle, ze 40-45 minut to dla mnie zdecydowanie za dlugo. Ciekawostka: woda, w ktorej gotowal sie ryz venere, moze byc uzyta do zrobienia ciasta na pizze. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Czarny ryż 11.06.11, 10:25 kaskahh napisała: > czarne venere do risotto, > mam > ale jeszcze nie gotowalam.... Do risotto? To jakaś jeszcze inna odmiana tego ryżu? Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: Czarny ryż 11.06.11, 22:21 venere czarne z Piemontu. Z tegoz ryzu bedzie kiedys tam risotto. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Czarny ryż 11.06.11, 22:24 kaskahh napisała: > venere czarne z Piemontu. > Z tegoz ryzu bedzie kiedys tam risotto. Hmm, to ten ryż jest w końcu kleisty czy zawsze sypki? Bo z tego, co zrozumiałam raczej sypki, a ten do risotto jest kleisty... Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Czarny ryż 12.06.11, 07:59 Nie jest to ryż nadający się na risotto. Czarne risotto uzyskuje się poprzez dodatek atramentu sepii. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czarny ryż 12.06.11, 08:10 Tez tak myslalam i specjalnie sprawdzilam: www.risovenere.it/ricette.php?l=it Moim zdaniem na pewno dyskwalifikuje go dlugi czas. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Czarny ryż 12.06.11, 08:26 Producentowi na pewno na rękę, by klienci kupowali ten ryż także na risotto, zamiast innego ryżu ;). Tylko po kiego Czarka głosi się, że na risotto to tylko odpowiedni ryż musi być, o określonych cechach. Venere oddaje malutko skrobi do wody. Nie wspominając już o karkołomnym czasie gotowania się tego ryżu. Ja tam wolę pozostać przy tradycyjnym risotto z carnaroli. Z tego też powodu inne ziarna (kasza, farro, pszenica) wolę sobie ugotować na sypko, doprawić oliwą i innymi składnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czarny ryż 12.06.11, 09:01 Ja tez odkad sprobowalam carnaroli, kupuje tylko ten. Dla mnie mn. wiecej 18-20 minut to i tak duzo, wiec 45 minut na risotto jest nie do przyjecia. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Czarny ryż 29.08.15, 13:40 Ależ da się zrobić risotto z czarnego ryżu. Atrament nie wchodzi u mnie w grę - naprawdę nie wszyscy są mięsożerni. Ale robiłam z czarnego ryżu np. risotto z bakłażanem i pomidorami i wyszło bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś