Dodaj do ulubionych

Co to za potrawa "czarne"?

13.09.11, 23:01
Już któryś raz słyszałem, że ktoś był na wsi i jadł czarne. Z opisu pasowałoby mi to do kaszanki, ale nie pchanej do flaka tylko jedzonej "na świeżo" (jakkolwiek to makabrycznie brzmi).
Czy ktoś mi naświetli to czarne, co to u licha jest?
Obserwuj wątek
    • annjen Re: Co to za potrawa "czarne"? 13.09.11, 23:10
      to czarny salceson, czyli coś pomiędzy kaszanką, a salcesonem, z dodatkiem krwi, ale bez kaszy. nie potrafię podać dokładnej receptury, sama w życiu tego nie próbowałam, ale ten produkt ma sporo amatorów.
      • felinecaline Re: Co to za potrawa "czarne"? 13.09.11, 23:30
        Wg moich wspomnien czarne (na Mazowszu) byla to kaszanka z kaszy "manny", ale moze sa roznice regionalne.
      • sibeliuss Re: Co to za potrawa "czarne"? 14.09.11, 07:53
        W dawnej Warszawie na czarny salceson mówiło się "fiut" :)
        • waga170 Re: Co to za potrawa "czarne"? 23.06.18, 22:56
          en.wikipedia.org/wiki/Moïse_Tshombe
          Ten i Lumumba byli co rusz pokazywani w telewizji w latach 60-tych.
          Dlatego na czarny salceson mowilo sie wtedy "Czombe".
          Poprosze pol kilo Czombego:)
    • 363636r Re: Co to za potrawa "czarne"? 14.09.11, 10:34
      W moich stronach "czarne" mówi się na kadrela. To taka krwista wędlina tyle, że bez kaszy. Wypełniaczem jest manna, a koniecznym dodatkiem kawałeczki słoniny.
      Tu masz na zdjęciu obok kaszanki:
      fotoforum.gazeta.pl/photo/3/bb/qc/fdrs/dJuKg5Z2PmaQxFQwmX.jpg
      • Gość: jankesrolex Re: Co to za potrawa "czarne"? IP: *.dynamic.mm.pl 18.06.18, 13:47
        Dobrze powiedziane = To kiszka krwista czyli krew zwierzęca wymieszana z kaszą manną i słoniną.PYCHOTA - Jehowi jej nie jedzą,bo ich religia zabrania, i to dobrze bo jest kadryla dla mnie więcej. Najgorsze jest to że ta kiszka jest mało znana i trudno ją kupić....
    • smutas13 Re: Co to za potrawa "czarne"? 14.09.11, 10:43
      sibeliuss napisał:

> Już któryś raz słyszałem, że ktoś był na wsi i jadł czarne.
      > Czy ktoś mi naświetli to czarne, co to u licha jest?
      Wg. moich wspomnień z dzieciństwa (Mazowsze) "czarne" składało się z bułek - Weka,
      słoniny pokrojonej w kostkę, przypraw i krwi świńskiej. Nigdy nie widziałam procesu wytwarzania, ale jadłam i wtedy - smakowało mi. Teraz, chyba nie odważylabym się zjeść.
    • sibeliuss Re: Co to za potrawa "czarne"? 15.09.11, 16:08
      Zmartwię Cię, jestem rodowitym Warszawiakiem od wielu pokoleń. Przed 1945 nie było pojęcia plastikowej "obudowy", więc nie ośmieszaj się.
    • Gość: Takorzecze Re: Co to za potrawa "czarne"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.16, 23:42
      Czarne to wędlina podrobowa składająca się głównie z krwi i bułki (w odróżnieniu od kaszanki, która składa się m.in. z krwi i kaszy) z dodatkiem podrobów (wątróbka, płuca itp.) oraz dużej ilości pokrojonej w kostkę słoniny) i jak najbardziej napełnia się tym kiszki :)
      • Gość: x to jest bułczanka IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 28.03.16, 14:52
    • ana119 Re: Co to za potrawa "czarne"? 28.03.16, 08:37
      A może czernina?
      • mhr2 Re: Co to za potrawa "czarne"? 28.03.16, 09:36
        gdzie kupić dodatki?
        • Gość: x Entenblut beim Metzger deiner Wahl IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 28.03.16, 09:59
      • Gość: x czernina podobna do kaszanki?????? IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 28.03.16, 09:54
        • ana119 Re: czernina podobna do kaszanki?????? 28.03.16, 18:50
          To wymień potrawę z krwią zjadaną na surowo?
          • Gość: x czernina to zupa, ugotowana na rosole i krwi IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 28.03.16, 23:32
            kaczej, czyli bardzo odlegla od kaszanki
            • ana119 Re: czernina to zupa, ugotowana na rosole i krwi 29.03.16, 18:59
              Czerninę gotuje się z krwi wieprzowej, gęsiej lub kaczej
              • Gość: x nie będą politycy mnie uczyli gotowania IP: *.hsi15.unitymediagroup.de 29.03.16, 20:28
                ty możesz im ślepo wierzyć.
                Nawet w PRL nie pozwalano sobie oficjalnie na takie podróbki.
                • ana119 Re: nie będą politycy mnie uczyli gotowania 29.03.16, 21:24
                  ?
    • Gość: jankesroleks Re: Co to za potrawa "czarne"? IP: *.dynamic.mm.pl 18.06.18, 13:54
      CZARNE - dawniej było nazywane KADRYL a obecnie w jednym sklepie SPOŁEMOSKIM w Częstochowie spotkałem pod nazwą jako KISZKA KRWISTA....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka