Forum Zwierzęta Forum weterynaryjne
ZMIEŃ
      czyszczenie

czyszczenie

(25 wyników)
    • nasz sunia ma 12 lat, rok temu miała czyszczone (w narkozie) ząbki - znowu mamy problem z zapachem, dziąsełka znowu zaczerwienione, kamien, miejscami ciemnozielony czy można ryzykowac i znowu czyscic? czy codzienne mycie po tym czyszczeniu pomoże? (pasta dla psów, miękka szczoteczka) teraz boję sie ruszyc, bo dziąsełka krwawią przy najlżejszym szczotkowaniu ząbki nie wypadają
    • czy można czyścić kotu uszy olejkiem parafinowym???
    • Moja sunia sznaucer mini na niekopiowane uszy wiec za "oklapniete". Uszy sa zdrowe, regularnie czyszczone ale martwi mnie ze na zewnetrznej czesci ucha skora jest jakby brudna.Nie jest rozowa tylko taka jakby brazowawa.Probowalam jej to myc ale nie schodzi. Czy to brod i czym to czyscic czy tak poprostu ma?
    • Jak i czym czyścić zęby u psa? Wet do którego chodzę,mówi, że nie widzi takiej potrzeby, bo sunia nie ma jeszcze kamienia nazębnego, ale nie bradzo mnie przekonał. No bo po co mam dopuścić do tego kamienia skoro można mu zapobiec? Poradźcie coś, proszę
    • Czy, jak i czym należy psu czyścić uszy??
    • Od półtora roku mam kocura. Rok temu na wakacjach weterynarz wykrył u niego ścierzbowca usznego. Choroba uaktywnia się podczas cieplejszych dni. Kocur chodzi z przyklapniętymi uszami, cały czas drapie się po uszach. Przy czyszczeniu uszu u kota zauważyłam ciemnobrązową wydzieliną oraz coś w rodzaju "fusów". Kot był leczony: Dexometazone, Iromec i Betanox. W tym roku sytuacja się powtórzyła. Weterynarz radziła, aby stosować OTOSOL podczas czyszczenia. Wczoraj wyczyściłam mu uszy...
    • ma 12 lat moja pociecha i od jakiegoś czasu nie pozwala np. podnosić sie na ręce, czy czyścić łap. Wtedy warczy i próbuje gryźć. Nie widać żadnych oznak choroby. Normalnie biega, skacze, wskakuje na łóżko itp. Nie piszczy co wskazywałoby na jakiś ból. Nie wiem co z tym zrobić, nigdy taki nie był. Bardzo proszę o Waszą pomoc.
    • moj piesek jamnik chodzi od roku na czyszczenie gruczolu odbytu weterynarz wyciska mu cos tam. ale ostatnio dwa razy dostal zapalenia gruczolu. i weterynarka nie wie dlaczego. zapisala mu na 7 dni czopki do odbytnicze (przeznaczone dla ludzi na leczenie hemoroidow). a potem ma przyjsc na kontrole . pytam i licze na odpowiedz. jak weterynartz nie wie to kto ma wiedziec?
    • Proszę , polećcie mi jakąs pastę do mycia zębów, ale taką która pies może połknąć. Mam 5letniego yorka, który był już dwa razy na czyszczeniu zębów tzn zdejmowaniu kamienia pod narkoza. Ostatnią narkoze bardzo źle zniósł, myślę, że wet podał mu jej za dużo. Miał spadek krążenia krwi. Pies nie daje sobie czyścić zębów, dlatego w rachube wchodzi tylko taka, którą może połknąć. Z góry dziękuję.
    • Mam kotke buraskę, jest w domu rok. Jest to kot domowy, niewychodzący. Mam problem z jej uszkami, stale sa brudne. Weterynarz kazał czyścic patyczkami z watka nasączoną wodą utlenioną. Czyściłam i paradoksalnie im więcej czyściłam tym uszy częściej sie zapychały wstrętnym czrnym błotem.-dwa dni po dokładnym wyczyszczeniu były całe brudne , prawie do samej góry!!! Uszy ciągle są podraznione, zaczerwienione. Dziś w końcu kot rozdrapał prawe ucho do krwi. Szybko do lecznicy maż z nim p...
    • Witam Mam kotka 10-tygodniowego. Wygląda na zdrowego-ładnie je, bawi się, jednak zauważyłam, że bardzo swędzą go uszka.W uszkach pojawia się brunatny nalot, który daje się wyczyścić,jednak widzę, że maluszek często się drapie i wstrząsa główką, do tego czasami łzawią mu oczka i zbierają się "śpiochy" Czy to jest jakaś infekcja i muszę koniecznie do weterynarza, czy mogę mu jakoś sama pomóc? Pozdrawiam Ala (Będąc na szczepieniu z kociakiem pytałam się o łzawiące oczka, ale wet...
    • jestem włascicielka 6-cio letniego psa rasy cocer-spaniel. od jakiego czasu zauwazyłam, że z jego jamy ustnej wydobywa sie brzydki zapach. co oczywiscie jest dokuczliwe dla mnie i moich najblizszych. od jakiegos czasu pies dostaje tabletki DEZO TABS, ale nie pomagaja. miał czyszczone zeby i robione badanie z wymazu z dziaseł (24.07.2006r.). wynikiem jest grokowiec. nasza weterynarz podała mu leki i powiedziała, ze napewno po nich zachamuje sie rozwoj gronkowca i zniknie brzydki za...
    • Witam, Może ktoś spotkał się z podobnym problemem. 14-miesięczny labrador, ogólnie zdrowy, drapie się po uszach i pod uszami, nawet się tarza trąc uszami po podłożu, uszy ma czyszczone, ale i tak są zaczerwienione. Poza tym jako ciekawostka: kiedy się go w uszku drapie to mruczy jak najęty, a po drapaniu aż się wyrywa żeby wylizać palce drapiącego..
    • Proszę o informację, jak mam wyleczyć moją suczkę z notorycznego saneczkowania. Chodziłam po lekarzach, leczyłam kilkakrotnie, wiem że to wiąże się z czyszczeniem odbytu. Ale niestety, efekt był 3-dniowy. Weterynarze wzięli niezłą kasę, a ja zostałam sama z tym problemem. Pies się męczy i ja razem z nim. Co robić? Pomóżcie!
    • Od ok. półtora miesiąca mamy kotkę, którą przygarnęliśmy z dworu. Kotka od początku miała świerzbowca usznego- od razu podjęliśmy leczenie. Advocate na kark+ Oridermyl do uszu+ czyszczenie co drugi dzień patyczkami do uszu z płynem do czyszczenia. Po ok. 2 tygodniach wydawało się, że uszka już są czyste, zaniechaliśmy więc dalszego czyszczenia i wtedy nastąpił nawrót, do tego nasz drugi kot się również zaraził :( W tej chwili co drugi dzień czyścimy obu kotom uszy, używamy Oridermylu, a świer...
    • Panie Doktorze serdecznie proszę o poradę w sprawie płynu do czyszczenia uszu. Muszę dośc często czyścić uszy mojemu psiakowi. Podobno istnieje płyn który sam wymywa wydzielinę. Ja dośc nieporadnie radzę sobie z czyszczeniem wacikiem na pensecie. Nie chciałbym zrobić krzywdy mojemu ulubieńcowi. Pozdrawiam serdecznie....
    • Pani doktor i forumowicze mój 9 m-czny onek od ponad 2 tygodni co jakiś czas potrząsa głową i drapie się w uszy że aż popiskuje przy tym uszy mają specyficzny zapach (wcześniej go nie było), czyściłam mu je na zewnątrz ale chyba coś w nich zalega w środku. Nie chcę mu zrobić krzywdy czyszczeniem w środku nawet sobie nie daje . Wieczorem wpuściłam mu krople dla ludzi SULFARINOL po 1 kropli do uszu. Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale dopiero po 01.01 będę u weta. Czy mogę coś jeszcze zrobi...
    • Moja kotka zlapala od swojej mamusi swierzb, w uszach miala czarno i strasznie sie drapala. Nie moglam patrzec dluzej na jej cierpienie i wybralam sie do weterynarza. Zrobil jakas miksture w skladzie: oridermyl, akaryl, canar, imaverol,lymalox. Dodatkowo dostala krople na kark Stronghold. Czyscilam jej przez miesiac uszy 3 razy dziennie i zapuszczalam ta "miksture" ale nic nie przechodzilo, potem bylo coraz lepiej, w koncu niby sie calkiem wyleczylo i jest juz prawie ok. Minal juz...
    • Uszy(7)

Witam! Mam 4 i pol miesiecznego pieska rasy Shih tzu. Jak bylam z nim na szczepieniach to pani doktor czyscila mu uszka, mial je bardzo brudne i zaniepokojona tym pani doktor wziela wydzieline na badania pod mikroskopem ktore wyszly w porzadku; z uszek zostaly rowniez przez pania doktor wyrwane wloski. Ostatnio zauwazylam ze moj piesio bardzo czesto drpaie sie po uszach, trzepie tez glowa. Ostatnio wyczyscilam mu sama uszka patyczkiem (lekarz powiedzial ze moge, tylko zeby nie wk...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się