Gość: maxim IP: *.itpp.pl 25.11.03, 18:51 prosze o przepis na soczystą fasolke po bretońsku z mięskiem i kiełbaską , z góry dziękuję maxim Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ktys1 Re: fasolka po bretońsku - poprosze IP: 80.55.171.* 25.11.03, 19:30 fasolę namocz na noc . Następnego dnia ugotój do miękkości dodaj przesmażoną cebulkę, kiełbaskę, boczek, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz .Jedz z bułeczką lub chlebkiem. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidecka Re: fasolka po bretońsku - poprosze 25.11.03, 22:21 faosle namocz oczywiście przez noc. Ja do fasolki kupuje karczek i jakąś kiełbase (śląska lub toruńska). Napierw cebule odsmażam, dodaje karczek i dusze. Jak juz karczek bedzie w maire miekki dodaje kiełbasę. Przyprawy to sól, piperz, papryka czerwona i oczywiście najwazniejszy majeranek. Potem dodaje ugotowaną fasole razem z tą wodą. jak jest mało geste dodaje mąke. ja nie doadej przecieru. tak wole :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: fasolka po bretońsku - poprosze IP: *.wp3.ptc.pl 25.11.03, 22:33 Fasolka jw. Gotuję w nowej wodzie z listkiem, kminkiem, aż będzie miękkawa. Dodaję trochę warzyw - marchewkę, pietruszkę, suszony liść selera - jakby na zupkę. Topię troszkę boczku, smażę na nim duuuużo cebuli, dadaję kiełbaskę, wszystko łączę, dodaję trochę mąki zmieszanej ze śmietaną, przecier... Lubię, mniam. Choć bez mięska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxim Re: fasolka po bretońsku - poprosze IP: *.itpp.pl 29.11.03, 13:48 dzięki wiedziałam że moge na Was liczyć maxim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka I jeszcze... IP: *.wp3.ptc.pl 29.11.03, 20:59 Na koniec podypuję majerankiem i odrobinką bazylii - bo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: fasolka po bretońsku - poprosze IP: *.proxy.aol.com 29.11.03, 15:50 Bardzo zalecem czy to do fasolki po bretońsku, czy do chili, czy jakiejś innej podobnej potrawy z fasoli dodać pokrojone w kawałki parówki. Odpowiedz Link Zgłoś
oposs Re: fasolka po bretońsku - poprosze 01.12.03, 10:12 dołączam się z małym pytankiem: jaką fasolę kupić i ile (porcja dla 2-3 osób) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno fasolka IP: 217.11.133.* 01.12.03, 10:49 Najlepszy jest "piękny jaś" A ile, to zależy od apetytów, choc można zamrozić resztę i mieć na później. Dla dwojga łakomczuchów potrzebne jest 0,5 kg suchej fasoli. Odpowiedz Link Zgłoś