-
Witam, dzisiaj odebrałam wyniki badań na TSH i ft4, oto one:
TSH - 29,040
ft4 - 0,64
Czy ktoś może mi powiedzieć co one oznaczają?
Dodam, że w zeszłym tygodniu robiłam samo TSH i miałam 25,070. Czy to możliwe, żeby w ciągu tygodnia aż tak się pogorszyło? Aha, dodam że jestem pół roku po porodzie i coś czytałam, że to może minąć samo ale czy to prawda?
Oczywiście do endokrynologa jestem już umówiona ale dopiero na 8 października a chciałabym już teraz wiedzieć mniej więcej co się dzieje w...
-
Dzien dobry,
Stwierdzono u mnie niedoczynnosc tarczycy, od ponad roku biore 50mg euthyroxu.
Wyniki badan robionych co kilka miesiecy sa do siebie b. zblizone:
lipiec 2011: marzec 2012:
TSH 0,7 TSH 0,7 uiU/ml norma (0,35 - 4,94)
ft3 33% ft3 45%
ft4 77% ft4 88%
TSH bez zmian, zawsze za wysokie procentowe ft4. Ferrytyna i morfologia krwi w normie.
Samopoczucie: sennosc w ciagu dnia, oslabienie, nadwaga (!), ...
-
Witam. Na Wszym form jestem pierwszy raz wiec chcicłam sie z Wami przywitać.
Krótko o sobie. Mam Hashimoto- malejąca tarczyca, przeciwciała małe tylko anty
Tg nieznacznie przekroczone. Lecze sie rok ale objawy miałam juz od bardzo
dawna. Wciąz mam problem z ustawieniem dawki. Około pażdziernika na dawce 125
euthyroxu miałam ft4 na poziomie 72 % a ft3 62%, TSH 0.07 i lekarka kazała
utrzymać dawke czułam sie super i nie tyłam.
24 listopada w medycynie pracy kazali mi zrobić wyniki i wyszł...
-
tsh 1.69
ft3 4.67
ft4 1.39
to wyniki mojego syna.
zrobiłam mu ostatnio komplet badań,poniewaz ciągle narzekał na złe
samopoczucie i bez przerwy łapał infekcje.poza tym ja od lat walczę
z nadczynnością.Z tymi wynikami poszliśmy do enokrynologa a ona nam
na to,że są w porządku i że podwyższone ft3 jeszcze nie świadczy o
chorobie.czy ma rację??proszę o pomoc
-
Jestem w I trymestrze ciąży (8 tydz). dziś odebrałam wyniki badań. Czuję się wreszcie bardzo dobrze. Nie mam np uderzeń gorąca.
Nie wiem jednak, czy to dobre wyniki, jak myślicie:
tsh 0,35
ft4 1,35 (norma dla I trymestru 0,9 - 1,5)
-
witajcie,
wlasnie otrzymalam wyniki hormonow (tsh, anty-tpo, anty-TG, ft3,ft4) i morfologii, wszystko jest w normie, zastanawia mnie, czy ft3 i ft4,oba na poziomie 49% (no z roznica 0,5%) to ok? wydaje mi sie ze tak,ale wole zasiegnac porady.
Dodam ze lekow zadnych nie biore, czekam na wizyte u ENDO, wtedy tez poprosze o USG tarczycy. Jak pare lat temu mialam ją badana (2006 i 2007) to byla bardzo mala, w 2007 pojemnosc 4,6ml (w 2006 była większa),ale TSH i anty-TPO w normie. Przez jaki...
-
Kochani. Jestem już całkiem skołowana, gdyż ze względu na przebytą
operację (wycięcie całkowite tarczycy - rak) jestem pod stałą opieką
endo i dostaję kontrolne badania tylko na tsh (bez ft3 i ft4). Gdy
proszę o pozostałe - otrzymuję odpowiedź, że przy wyciętej tarczycy
z powodu raka są to badania niepotrzebne. Z kolei na forum czytam,
że jednak osoby bez tarczycy robią tzw. komplet. Proszę Was o
odpowiedź - do czego potrzebne są badania ft3 i ft4 w takim
przypadku, jak mój? W j...
-
Witam.Jestem nowa na forum,widzę że mogę tu otrzymać poradę,dlatego
piszę.Chciałabym się dowiedzieć jak to jest z procentową
interpretacją ft3'ft4.Robiłam badania już dawno,bo w lipcu.Teraz
powtórnie dermatolog kazał powtórzyć ,ale jeszcze nie mam
wyników,dlatego prosiłabym o interpretację starych:
FT3-3,22 norma: 2,23-5,35
FT4-15,68 norma: 9,14-23,81
Wyszło mi procentowo:FT4 44.58% ,FT3 31.73% .
Mam ogólnie słabe samopoczucie,ciągłe zmeczenie,ból głowy,suchość
skory,uczucie zim...
-
Witam,
niedoczynność miałam zdiagnozowaną rok temu. Wyniki na początku zeszłego roku:
TSH=4,85
Ft4=13,88
Miałam wtedy również badania PTH, DHEA-S, A-TPO, A-TG, wapń, FSH, Oestradiol, Testosteron, Prolaktyna (zlecone częściowo przez ginekologa, częściowo endokrynologa)te wszystkie w normie, poza nieznacznie podwyższonym DHEA-S. USG wykazało guzka, jestem po biopsji, która wyszła ok, zalecenie powtarzania USG co pół roku, ostatnie USG bez zmian.
Od sierpnia zeszłego roku biorę Euthyrox.
...
-
ft3 -7%
ft4 17%
TSH 17% (1,2 przy normie 0d 0,55)
obj tarczycy 8,6ml (kobieta lat 50)
wyników starszych nie mamy.
leczona tarczyca w wieku mlodzienczym,
objawy: ospałość, problemy z koncentracja,cienkie rzadkie włosy(tluste),
Diagnoza lekarza(z dzisiaj): nic nie dolega, na ft3 i ft4 patrzy sie tylko przy nadczynnosci,a ze tarczyca mniejsza to nic. Ja sie spieram, zeby dalej sie leczyla,poszukala innego lekarza.
A co wy na to??
-
Będę wdzięczna za każde podpowiedzi.
pół roku temu urodziłam córkę, przed ciążą miałam badania hormonalne ,tsh i ft4 były w normie tsh coś ok.2, ft4 nie pamiętam..Po porodzie jakiś miesiąc temu zrobiłam wyniki morfologi i tarczycy ( czułam się senna, robiło mi się gorąco od czasu do czasu).. morfologia wyszła ok
oto one z 08.04
tsh
0,097 ( norma 0,300-4,5)
ft4
20.38 ( norma 7,20-17,20)
ft3
6,19 ( norma 2,00-4,40)
umówiłam się 20.04 do endo, który przepisał mi tiamazol 3razy dziennie ...
-
na czym polega "mechanizm obronny" tarczycy podczas dużych ćwiczeń fizycznych?? Kiedyś wyczytałam tu trochę na ten temat i pisaliście, że nie należy dużo ćwiczyć, bo.. i tu nie pamiętam.. No to nie ćwiczyłam dużo.. tyłam choć dietę trzymałam. Gdy robiłam coś z sobą nic się nie działo wielkiego, zmiany niewielkie, jak mało "robiłam" tyłam, a jak nic nie robiłam to też tyłam. Doszłam do momentu wielkiej frustracji. Od stycznia zarzynam się wręcz na siłowni. W pierwszym miesiącu schudłam 6kg i ...
-
Witam proszę o interpretację.12.01.2010 miałam takie wyniki
Tsh 1.79
ft4 15.1
wyniki z dnia 11.02.2010
tsh 1.52
ft4 12.3
Powiedzcie mi proszę dlaczego tak mam skoro spada mi ft4 to tsh powinno rosnąć
prawda?A mi poleciało ft4 i tsh.Napisze że te wyniki zrobiłam w tak krótkim
odstępie ponieważ dwa razy w ciągu tygodnia zasłabłam.Strasznie szybko wali mi
serce przy czym mam niskie ciśnienie.Oczywiście Pani endokrynolog nic złego w
tym nie widzi.pokazałam te wyniki in...
-
Witam
Drogie forumowiczki i forumowicze pomóżcie dobrać dawkę Euthyroxu. O niedoczynności u siebie wiem od maja tego roku. To chyba hashimoto - mała tarczyca V-5,4 ml. Choroba zaczęła się bardzo wysokim Tsh 33 (do dziś dnia nie jest ono niestety wyregulowane). Sama podnoszę sobie dawkę, ale teraz, kiedy zbliżam się do normy, nie chciałabym z nią przeholować.Mam również niską ferrytyne i b12 - czyli standard. Aktualnie biore wyłącznie euthyrox. Jutro ide do lekarza po żelazo i powalczyć o b12...
-
Kochani, co mam robić? Od kilku lat leczę sie na niedoczynność, mam hashimoto.
Ostatnio zrobilam badanie ale tylko na TSH i po kilku dniach jeszcze na ft3 i ft4.Od kilku miesiecy biorę Euthyrox 75 pięć razy w tygodniu i 100 dwa razy w tygodniu .
[b]A wynik TSH 0,28 przy normie (0,40-4,00) [/b]
[b]ft3 4,05 (4,1-8,3) czyli poniżej normy
ft4 14,61 (9,00-20,0) [/b]
To są wyniki sprzed dwóch tygodni.
Byłam u edokrynologa i powiedział mi żebym nie martwiła sie tym niskim ft3, że tak c...
-
am problemy z waga po porodach.od czasu pierwszego czyli od 4 lat mam problemy z tarczyca.Biore Euthyrox 125.Wynik TSH z przedwczoraj 1,55....I teraz moje pytanie.Niektorzy mowia, ze to nic nie znaczy.To ze nie moge schudnac moze miec glebsze dno.Z msamo TSH nic nie oznacza..To juz nic nie rozumiem..To skad mam wiedziec , ze wszystko jest ok.Przeciez skoro zazywam Euthyrox i tsh jest w noermie to o co chodzi..Jesli bym miala wieksze np ft4 czy ft3..To co wtedy?...Przeciez i tak tylko na niedo...
-
Witam serdecznie!!! Mam problem z ustawieniem odpowiedniej dawki dla siebie hormonów.We wrześniu przeszłam operację usunięcia prawie całej tarczycy z powodu dwóch guzków.Przed zabiegiem miałam nadczynność.Teraz po operacji organizm szaleje.
Wyniki na dawce 112,5 Letroxu :
ft4-1,41(0,93-1,7)-62,34%
ft3-2,92(1,5-4,10)-54,62%
Obecnie przyjmuję co trzeci dzień połowę tab.Novothyralu 75(37,5) +75 Letroxu ,a w pozostałe dwa dni 100 Letroxu. Na takiej dawce byłam dwa miesiące i zrobiłam badan...
-
Witam chciałbym się doradzić was oraz dowiedzieć czy ft3 i ft4 jest tak bardzo ważne w leczeniu niedoczyności tarczycy ponieważ ja się na nią lecze i lekarz który mnie leczy od ponad 2 lat wykonuje tylko tsh i ft4 a jeśli chodzi o ft3 to mówi że jest ono nieistotne a ja się zle czuje ostatnio i pomimo podwyższonego tsh do prawie 10 (lekarz rodzinny robił badanie) po 2 tygodniach spadło do 6 (badanie od endykrynologa) a ft4 wynosiło 1,24 nie zmienił mi dawki euthyroxu a ja się czuje poprostu f...
-
po ile robicie badania hormonow i usg w warszawie? szukam najtaniej.
poki co najtaniej [u]przychodnia saska 61 ,warszawa[/u]
ft3/ft4 20zl
anty-TPO /anty-TG 24zł
+ wkłucie 5zł
pozostałe (z innego watku skopiowane)
[u]Laboratorium Fryda, szpital Wolski www.fryda.pl [/u]
TSH, FT3 i FT4 kosztuje 63 zł.
[u]Laboratorium ALAB [/u]
TSH - 21 zł
FT3 - 27 zł
FT4 - 27 zł
A-TG - 39 zł
A-TPO - 37 zł
Wit B12 - 33 zł
Ferrytyna - 29 zł
[u] a zna ktos ceny ...
-
Witam mam niedoczynnosc tarczycy i wczoraj odebrałam wyniki bety i jestem w 5-6tyg.ciazy. Odebrałam równiez wyniki:
TSH: 0,174uIU/ml norma 0,270-4,200
FT4: 15,20pmol/l norma 12-22
Zażywam euthyrox 100 i 75 na przemian.100-poniedziałek,sroda,piątek. 75 w pozostałe dni. W lipcu tsh miałam 3,5 a ft4 12,82. Dlatego tez pani doktor mi zwiekszyła mi dawke bo ft4 było za niskie. Teraz jak dzwoniłam aby umowic sie na wizyte okazało sie ze jej nie ma i bedzie 10 pazdziernika dopiero! Pryw...