Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wynikow

24.12.23, 00:13
Proszę o interpretację wyników. Objawów które skłoniły do badania- znaczne przytycie bez zmiany diety, pogorszenie metabolizmu i zaparcia, zmiany na paznokciach, zmiejszenie koncentracji i ogólne osłabienie.
Tsh 1,409 (0,350-4,494)
Ft3 2,64 ( 1,71-3,91)
Ft4 0,94 (0,7-1,48)
Atg 368, 40 (<4.11)
Atpo 323,48 (<5,61)
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 24.12.23, 08:17
      Wyniki nie są dobre idź do endokrynologa potrzebujesz leczenia
      • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 24.12.23, 08:58
        Dzień dobry, dziękuję za odpowiedź, ale czy aż tak? Generalnie te 3 podstawowe wyniki są w środku normy a o czym mogą świadczyć te dodatkowe? Pozdrawiam
        • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 24.12.23, 13:54
          A była Pani u rodzinnego z wynikami ?
          • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 24.12.23, 15:21
            Nie, u rodzinnego nie byłam. Wizytę mam umówiona do endokrynologa na środę. Generalnie z objawów najbardziej niepokojące jest szybkie tycie i zaparcia. Czego objawem może być taki wysoki wynik oraz czy powinnam jakoś przygotować się do wizyty u endokrynolog?
            • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 24.12.23, 16:37
              Wysokie anty tpo i tg to zapalenie autoimmunologiczne w tym hoshimoto a wyniki TSH ft3 i ft4 też nie są optymalne napewno endokrynolog zastosuje leczenie
              • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 24.12.23, 16:42
                Potrzebujesz eutyroxu bo masz za niskie ft4 i dlatego tyjesz i masz zaparcia ale czy lekarz da ci hormon nie jestem przekonany bo wyniki w normie to dla nich jest świętość ale i tak musi się zająć anty bo są wysokie obyś trafiła na endokrynologa który będzie wiedział co zrobić bo u nas w kraju znaleźć dobrego endokrynologa graniczy z cudem pozdrawiam
              • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 24.12.23, 21:02
                Proszę dać znać co lekarz powiedział smile
                • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 24.12.23, 23:53
                  A zmiany na paznokciach ma pani na myśli kruche łamiące się.?wink
                  • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 25.12.23, 12:31
                    Nie, nie paznokcie nawet są twarde ale suche, wolno rosną w porównaniu jak do tej pory i mają takie podłużne pionowe paski na wszystkich paznokciach. Nigdy wcześniej tego nie miałam i różnica jest zauważalna. Myślała, że to ze względu na zbyt mało wody w diecie, z resztą zaparcia też myślałam, że z tym się wiążą. Dopiero ktoś mi podsunął myśl, że to mogą być objawy problemu z tarczycą.
                    • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 25.12.23, 12:36
                      Dam znać w środę wieczorem co dowiedziałam się u lekarza. U mnie akurat objawy, które mam bardzo rzucają mi się w oczy. O ile zmęczenie, senność, brak energii itp. Mogłabym pominąć i pewnie latami zwalać na tryb życia, zmuszając się do walki z tym, o tyle z paznokciami, skóra, metabolizmem itp. nigdy nie miałam problemów, a zmiana o 180% jest dosyć nagła. Pozdrawiam
                      • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 25.12.23, 12:50
                        A i jeszcze jedna rzecz, która na szczęście aktualnie minęła. Miałam taki okres z 3-4 miesiące temu, że wieczorami okropnie bolały mnie łydki, tak od środka jakby, coś jakbym miała coś z krążeniem, żyłami, polewałam je sobie woda i trochę przechodziło, choć nie były ciepłe czy rozpalone. USG nic nie wykazało. Suplement witaminowy łykam. Na szczęście przeszło w końcu samo.
                        • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 25.12.23, 13:31
                          Wszystko pokazują twoje wyniki niestety
                          • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 25.12.23, 13:55
                            Przed wizytą powinnaś zrobić jeszcze wyniki B12 D3 ferrytyne i ze wszystkimi wynikami iść do endokrynologa
                      • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 25.12.23, 18:04
                        Miala Pani może jakeis dolegliwości typu refluks ?
                        • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 26.12.23, 09:18
                          Nie, takiego objawu raczej nie
                          • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 27.12.23, 13:54
                            I jak po lekarzu ?wink
                            • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 27.12.23, 19:16
                              Pani doktor, nic nie zaleciła. Tzn badanie tej za 2 miesiące. W USG tarczyca jest dobra i według niej te objawy które mam nie są od tarczycy i ona dopiero coś będzie mogła zrobić gdyby tsh było wysokie, conajmniej 3,0. Ten wskaźnik zapalenia według niej nic nie znaczy. No nic, mi pozostaje szukać innych przyczyn mojego stanu
                              • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 27.12.23, 19:27
                                Zapalenie nic nie znaczy a wyniki przekroczone na maxa na dodatek brak T4 w organizmie naprawdę bardzo mądra pani endokrynolog poprostu szok jak oni ludzi leczą objawy są typowe od tarczycy stan zapalny na maxa co widać w wynikach a pani doktor mówi że to nie od tarczycy a ciekawe czy wie co oznaczają anty takie wielkie weź ty sobie wpisz w wyszukiwarkę co oznaczają tak wysokie anty i zobaczysz od czego takie są poprostu pani doktor spowrotem do szkoły masakra
                                • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 27.12.23, 19:50
                                  Tzn. Powiedziała, że to może odpowiadać autoimmunologicznej chorobie tarczycy, ale według niej objawy które zgłosiłam, są nie od tarczycy bo według niej dopiero niedoczynność tarczycy mogłaby powodować te objawy a jej w badaniu nie mam więc i objawy są skąd indziej według niej. Zasugerowała też że może coś innego jest powodem moich objawów i może też to coś innego wpływa też na ten stan zapalny w tarczycy 🤷‍♀️ ona podobno może zastosować jakiejs leczenie dopiero gdyby ten stan zapalny faktycznie sposobowal u mnie niedoczynność tarczycy czyli mam się zbadać za 2 miesiące i jeśli tsh wzrośnie ponad 3 to wtedy może być konieczne leczenie. I mam zbadać samo tsh za 2 miesiące dla niej bo ten poziom jest dla niej tylko ważny 🤷‍♀️ według niej moja tarczyca jest i pracuje prawidłowo a przyczyn objawów powinnam sikać gdzieś indziej
                                  • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 27.12.23, 20:07
                                    I gdzie Pani chce szukać dalej przyczyny ? Jakieś pomysły?wink
                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 27.12.23, 20:09
                                    Masakra trzeba jej wydrukować co oznacza wysokie anty i rzucić na biurko a niedoczynność już masz co świadczy o tym niższe Ft4 od ft3 i stąd objawy ona chce czekać aż TSH wzrośnie do 3 a ty będziesz cierpieć że 2 lata aż taki stan nastąpi to jest tak jakbyś poszła do dentysty z mała dziurka i dentysta by powiedział że nic nie zrobi poczekamy aż ząb będzie do wyrwania jak to wszystko czytam to się włos na głowie jeży zamiast zastosować teraz leczenie jak jeszcze są objawy w miarę słabe to będzie czekać aż objawy będą takie że będziesz mieć ciężko z łozka wstać a tarczycę bada się na podstawie TSH ft3 i ft4 do tego anty a nie samego TSH tak się już ludzi nie leczy bo TSH jest parametrem dobrym gdy tarczyca pracuje dobrze a u ludzi którzy mają problem odrazu wyjdzie w ft3 i ft4 co u ciebie właśnie wyszło
                                    • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 27.12.23, 20:37
                                      Hmm a jest tu moze w takim razie na forum jakas lista lekarzy którzy faktycznie znają się na tych chorobach a nie leczą w ciemno według norm? Ja jestem z Krakowa, może kogoś Państwo znają??
                                      • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 27.12.23, 20:45
                                        Wpisz sobie polecani endokrynolodzy forum ale z tego co wiem to dziewczyny pisały że w Krakowie ciężko jest z dobrymi Endo ale możesz poszukać
                                      • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 27.12.23, 23:13
                                        W Krakowie to na pewno masz dużo lekarzy tak mi się wydaje smile ja już byłam u kilku lekarzy i każdy twierdzi że w normie smile a liczyłaś sobie %?

Ps uwielbiam Kraków ❤
                                        • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 28.12.23, 07:53
                                          Jest bardzo dużo endokrynologów w Krakowie ale trzeba czytać opinie ludzi co piszą kilka lat temu dziewczyny właśnie z Krakowa pisały że nie ma dobrego specjalisty od tarczycy i szukały w innych miastach teraz nie wiem trzeba poświęcić trochę czasu i poczytać opinie ludzi tu na forum jest lista polecanych endokrynologów ale też jest lista nie polecanych trzeba poczytać i wtedy może się trafi na dobrego
                                          • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 28.12.23, 10:25
                                            No właśnie chyba znalazłam kogoś polecanego, ale kurczę zastanawiam się bo dopiero co wydała 300zl za chwilę znowu mam wydać tyle samo a tak na prawdę mogę dowiedzieć się że tarczyca na razie jest ok i że trzeba obserwować 🤷‍♀️ a po jakim czasie ma sens zrobić sobie znowu badania krwi, żeby zobaczyć czy jest jakaś tendencja do zmiany w kierunku gorszego?
                                        • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 28.12.23, 10:26
                                          Sprawdzałam w tym kalkulatorze internetowym. A ty jakie masz wyniki? Jakie objawy?
                                          • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 28.12.23, 11:28
                                            Ja w 2023 roku zrobiłam tyle badań różnych tarczycowych najwięcej za każdym razem były inne te wyniki coraz mniejsze smile ale nadal w normie co lekarze twierdzą twierdzili ze to nie tarczyca smile bo wyniki ładne
                                            A moje objawy zaczęły się od jalby depresji tragedia jak się czułam.. bole mięśni zmęczenie, wypadające włosy w zasadzie wszystko co tam wypisane jest do niedoczynności tarczycysmile objawy czasem są dziwne bardzo uncertain I jak masz %?
                                            • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 28.12.23, 12:11
                                              W tym kalkulatorze ft4 to 30,77%, ft3 42,27%
                                              • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 28.12.23, 12:54
                                                Czyli masz wyższe ft3 od ft4 i to już jest źle a tym bardziej oba hormony powinny być powyżej 50% normy powinnaś mieć już przepisany eutyrox i uzupełnić teraz niewielkie braki hormonów i zadbać o to aby obniżać oba anty niestety lekarz nic ci nie przepisał i czeka aż będzie jeszcze gorzej
                                                • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 28.12.23, 13:24
                                                  A tsh masz wysokie ?
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 29.12.23, 13:51
                                                    A masz tak że masz przepływy energii czasem?wink
                                                  • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 05.01.24, 19:26
                                                    Narazie czekam. Może w luty pójdę do innego endokrynologa. Zrobiłam sobie znowu badania
                                                    Tsh 1,707
                                                    Ft3 2,32- 23.73%
                                                    Ft4 0,8 - 12,82%
                                                    Ostatnio doszły momenty, że jest mi zimno mega zimno, pomimo że w domu ta sama temperatura co zwykle.
                                                  • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 05.01.24, 19:27
                                                    Raczej nie mam przypływów energii. Drzemka w ciągu dnia to standard, generalnie dużo bym spała.
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 05.01.24, 19:44
                                                    Ja np miałam tyle objawów że kartkę bym spisała....uncertain
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 05.01.24, 19:43
                                                    Tsh widzę że nie masz wysokiego jak ja i mi żaden lekarz nie chxe dać leku bo twierdzi ze w normie uncertain
                                                  • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 05.01.24, 22:17
                                                    A jakie masz wyniki?
                                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 06.01.24, 07:35
                                                    Wyniki masz bardzo kiepskie i stąd takie objawy hormony ft3ift4 bardzo nisko potrzebujesz uzupełnić T4 w organizmie i wszystko wróci do normy i lepsze samopoczucie poprostu wróci ale czy lekarz przepisze ci eutyrox śmiem wątpić bo u nich norma to świętość a tym bardziej że TSH masz dobre poprostu powiedzą ci że z tarczyca jest ok chyba że trafisz na fachowca wtedy przepisze eutyrox i dobre samopoczucie wróci
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 06.01.24, 11:52
                                                    Ostatnie z października ażsmile
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 06.01.24, 11:53
                                                    I każdy lekarz twierdzi że w normie
                                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 06.01.24, 12:11
                                                    Gdybyś mnie posłuchala w lutym to malutka dawka by załatwiła sprawę teraz to już systematycznie wyniki się psują i oczywiście samopoczucie też się będzie psuło niestety jak będziesz czekać dalej to będzie jeszcze gorzej i objawów złego samopoczucia będzie przybywać
                                                  • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 10.01.24, 12:05
                                                    Ale posłuchała w czym? Co miała zrobić?
                                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 10.01.24, 12:39
                                                    Brać malutka dawkę eutyroxu i sprawa była by o dużo lepsza dzisiaj nie było by żadnych objawów i samopoczucie było by jak wcześniej czyli dobre ma niedobór T4 w organizmie co widać w wynikach i tego się nie da przeskoczyć poprostu brakuje T4 w organizmie i wyniki i samopoczucie z miesiąca na miesiąc się psuje i będzie się psuło widzisz że każdy lekarz u którego była od razu po objawach diagnozował tarczycę ale jak zobaczył wyniki to już mówił że nie tarczyca bo patrzą na TSH co jest w tym wypadku błędem i co pokazują ft3 i ft4 że niedoczynność jest mała dawka załatwia sprawę ale lekarze czekają aż będzie jeszcze gorzej zamiast dać mała dawkę eutyroxu i leczyć już teraz a nie za rok czy dwa jak będzie o dużo gorzej i ta dawka już nie będzie potrzebna malutka tylko o dużo większa widać to po wynikach że w lutym były wyniki jeszcze w miarę i malutka dawka załatwiała sprawę pół roku później już wyniki wywróciły się do góry nogami i objawów zaczęło systematycznie przybywać a później to już wyniki całkiem się popsuły dlaczego lekarze nie leczą odrazu tylko czekają rok dwa trzy aż wyniki się całkiem popsują i samopoczucie całkiem się zepsuje odpowiedzi jest prosta leczą tak jak 5 czy 10lat temu czyli jak wyniki w normie to nie masz prawa narzekać na tarczycę co jest ogromnym błędem bo leczenie tarczycy przez te 5 czy 10 lat poszło bardzo do przodu i teraz już się leczy inaczej wystarczy wejść na niemieckie forum jak tam leczą ludzi i jak trzeba postępować 10 lat temu żaden Endo nawet nie słyszał o tym że trzeba suplementowac Wit d a teraz każdy każe brać i każdy każe badać jej poziom także widać że kilka lat zmieniło ich podejście do Wit D3 w organizmie tak samo z ferrytyna normy da całkowicie nie adekwatne to stanu żelaza w organizmie normą jest od 15 do 400 czy uważasz że człowiek będzie się czuł tak samo jeśli jeden będzie miał np 20 a drugi 300 oczywiście że nie różni a będzie kolosalna i tak samo jest w hormonach jeśli masz niedobór co pokazują wyniki powinno się brać od razu a nie czekać kilka lat aż objawy już będą takie że będziesz chodzić po ścianach i w lato będziesz chodzić ubrana jak w zimie tarczyca odpowiada za cały organizm przy braku T4 w organizmie wszystko pracuje nie poprawnie serce wątroba nerki żołądek układ rozrodczy układ krwionośny układ pokarmowy do tego dochodzą depresja czy nerwica ale to się zmieni za kilka lat będą wszyscy Endo leczyć inaczej tak jak było z Wit d oczywiście są i teraz lekarze Endo którzy się cały czas dokształcają i wiedzą jak już teraz leczyć ale jest ich bardzo mało i trudno ich poprostu znaleźć ale jak już takiego znajdziesz to kilka tygodni człowiek staje na nogi i zapomina o tarczycy tak samo gdy wyniki są w normie a anty są już dużo ponad normę i Endo mówi że tego się nie leczy poprostu masakra oczywiście że się leczy powinni poczytać sobie czym się kończy podwyższone anty i czy m się kończy za kilka lat
                                                  • erwin444 Re: Proszę o interpretację wynikow 16.01.24, 21:58
                                                    I tak brać bo T4 mniejsze od T3 🥱. A później TSH zero hormony stoją w miejscu tętno 120 ciśnienie i złe samopoczucie aż sińce i wory pod oczami sucha skóra i Artur zaleci brać więcej a dr bez badań w poz od razu stwierdził odwodnienie silne i zalecił pić 1 szkl wody co godzinę bo zawsze będzie zimno i problemy. W badaniu moczu ciężar ponad normę . Organizm pozbywa się wódy z przedawkowania i to TSH decyduje a nie ft4. Jak ktoś ma TSH 1,5 czy 3 to może trochę brać ale nie gdy ma 0,5 . Organizm to nie tylko tarczyca . Odkąd piję wodę w dużej ilości jest mi nawet za gorąco a były zimne stopy dłonie . I co Artur? Za mało bo ft4 mniejsze od ft3 ciągle? Tak u ciebie po jodzie może być dobrze a i to nie tylko bo bierzesz tez t3
                                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 17.01.24, 08:28
                                                    Podaj normy do wyników i nie słuchaj mądrego erwina który totalnie nie ma żadnej wiedzy o tarczycy co pokazuje we swoich wpisach i w tym co robi totalny brak wiedzy erwinku
                                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 17.01.24, 08:43
                                                    Bierzesz leki na tarczycę ? Wypadanie włosów może też być od niskiej ferrytyny powinnaś też zrobić anty tpo i anty tg do tego ferrytyne B12 i D3 a ciebie Erwin powinni wywalić z forum bo piszesz bzdury nie słuchasz lekarza bierzesz hormon bez pojęcia a później skamlesz że się źle czujesz a sam do tego doprowadziles więcej robisz złego niż dobrego erwinku dawkujesz sobie hormon sam bez żadnej wiedzy i bez żadnego pojęcia o tarczycy lekarz ci przepisał taka dawkę to idź do niego i powiedz mu że się nie zna a nie wypisuj bzdur na forum bo robisz się żałosny
                                                  • erwin444 Re: Proszę o interpretację wynikow 17.01.24, 18:47
                                                    Wszyscy nie maja wiedzy . Ty masz za wszystkich. Moim zdaniem to hipokryzja no ale to moje zdanie tylko. Ty nie zdajesz sobie sprawy że ludzie mają różne choroby ty tylko wszystko na tarczycę . 90 latkowi z brakiem hormonów też by zalecał euthyrox co by zabio człowieka no ale wynik ważny nie pacjent. Nie mając wiedzy o pacjencie nie badając go nie można radzić z pewnością skutku. Żaden lekarz odpowiedzialny nie będzie leczył poprzez pisanie z pacjentem a ty właśnie to robisz Artur co jest niepoważne . Lekarze nie zawsze a nawet rzadko wiedzą co Zrobić a ty wiesz wszystko najlepiej. Śmieszne i niepoważne .
                                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 17.01.24, 18:54
                                                    No ty masz wiedzę super zmieniać dawkę 4razy w miesiącu i robić 4 razy wyniki które nadają się do kosza i wprowadzając lekarza w błąd masakra
                                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 17.01.24, 19:18
                                                    No lekarze nie wiedzą co zrobić a ty wiesz Erwin czy ty się słyszysz ty już pisałeś że ferrytyna 9 jest dobra na ciebie naprawdę brak słów czy ty wogóle chodziłeś do szkoły piszesz że witaminy też nie potrzebne lekarz ci przepisuje dawkę leku a ty ją zmienisz po swojemu i robisz wyniki które dość że nie są wiarygodne to jeszcze wprowadzasz lekarza w błąd że wyniki są na takiej dawce jak ci przepisał napisz też do lekarza że się nie zna i źle ci dawkę ustalił czemu mu tego nie powiesz ja ci pisałem na początku jaka dawkę masz brać bezpieczna i zrobić wyniki za cztery tygodnie to nie mądry erwinek przez te cztery tygodnie zmienił dawkę 4 razy tak 4razy w ciągu 4tygodni i mało tego jeszcze robił wyniki co 2 tygodnie normalnie szczyt głupoty brak wiedzy i totalna nieodpowiedzialność i skończ skamlec erwinku bo ty nigdy nie ustawisz dawki lepiej słuchaj lekarza bo to się źle dla ciebie skończy gdy chłopcze nie masz wiedzy to siedź na d. e. I słuchaj lekarza a nie rób się wszystko wiedzący bo widać co robisz z dawka leku i z tym co ci lekarz zalecił totalna głupota
                                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 17.01.24, 19:20
                                                    A po drugie to nie jest twój watek i nie zaśmiecają komuś swoimi żalami i twoja głupota wątku
                                                  • erwin444 Re: Proszę o interpretację wynikow 20.01.24, 07:51
                                                    Wróć do szkoły albo do mamra to cię wychowają Arturze. Ty myślisz że wiesz . Wiesz malutko taki fragmencik. Nie zdajesz sobie sprawy że po za twoim przekonaniem jest dużo więcej. Zjedz Snickersa i przestań . Nawet nie chce mi się pisać na temat twoich jałowych wywodów .
                                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 20.01.24, 07:54
                                                    Czy to jest twoj watek 🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦wychowanie to masz ty pokazujesz to erwinku roberciku
                                                  • erwin444 Re: Proszę o interpretację wynikow 20.01.24, 07:46
                                                    To twoje wymysły i twoje tylko przekonanie . Nic więcej . Nie 4 to raz a nawet gdyby to pół tego forum tak robi . A wyniki po 4 tyg to żadna prawda ani zasada. Ludzie biorą 50 za tydzień 56 za następny 62 i po 4 tyg dochodzą do 75. Pół forum zwiększa o ćwierć 25 co 7 dni. A twoja wiedza ze ft4 60 proc i wyższe od ft3 to kibel taki że szok. Już przy 40 proc ft4 TSH zero i im więcej ft4 tym gorzej. I każdy kto ma guzek zazwyczaj robiący ft3 nigdy nie doprowadzi do wyniku ft4 wyżej od ft3. No ale to trzeba mieć wiedzę a nie wyczytać na forum od innych i się mądrzyć zupełnie bezsensownie . To co radzisz to tylko u niektórych się sprawdzi. A ktoś inny gdy się dostosuje do twoich rad poczuje się gorzej . Dlatego lepiej ignorować twoje wywody bo można sobie zaszkodzi. Tzn ty możesz zaszkodzić.
                                                  • erwin444 Re: Proszę o interpretację wynikow 22.01.24, 17:42
                                                    No nie mój więc więcej pisał nie będę tu . I nie jest twój również wątek. Więc po za autorem nikt nie powinien się na tem temat pruć. Szczególnie ty Artur . Już gdzieś widziałem że chętnie byś dyktował co komu wolno. Szczęśliwie za krótki jesteś. Jak mnie mylisz z wątkiem roberto chyba jak pamiętam dobrze to się nad sobą zastanów. Żegnam bez żalu z mojej strony.
                                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 22.01.24, 17:51
                                                    🤦🤦🤦🤦🤦🤦
      • martwie_sie_strasznie Re: Proszę o interpretację wynikow 16.01.24, 20:55
        Witam ja byłam dziś na badaniach niby mam w normie ale martwię się czy jednak nie jest za wysokie . Włosy lecą . TSH 2,100. fT3 4,12. fT4 1,29
        • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 20.01.24, 16:07
          I jak u ciebie?
          • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 26.01.24, 13:23
            U mnie bez zmian. Waga ciągnie rośnie, a ja serio jem mało… 🫣 znalazłam chyba czytając fora lekarza w Krakowie który nie sugeruję się tylko normami a patrzy na objawy. W lutym się do niego wybiorę z nowymi badaniami. Objawy senność total i zmęczenie, +10kg w ciągu kilku miesięcy, często mi zimno, w pracy zdziwieni że odkrywam się kurtka i swetrami bo podobno wcale aż tak zimno nie jest 🤷‍♀️
            • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 26.01.24, 16:35
              Czyli wszystkie objawy niedoczynnosci tarczycy spowodowane brakiem hormonów te twoje objawy są tak oczywiste że dobry lekarz od razu powinien zacząć leczenie
            • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 26.01.24, 18:45
              Ostatnio mam to samo, senność zmęczenie ogromna staram się lekko ćwiczyć że może jakoś rozruszam sięuncertain
              • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 26.01.24, 19:02
                To Ewelina nic nie pomoże jak się nie uzupełni braków T4 to będzie coraz gorzej bo hormonu cały czas brakuję
                • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 27.01.24, 10:24
                  Muszę zrobić badania wkoncu jak to wygląda, i wziąć się za to bo ostatnio głowy nie miałam do tego a u Pana jak?
                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 27.01.24, 13:10
                    Jest dobrze
                    • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 27.01.24, 14:20
                      Troszkę chorowałem miałem jakiegoś wirusa rsv całą rodzina była uziemiona ale już jest lepiej
                      • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 27.01.24, 23:04
                        Życzę dużo zdrówka
                        • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 28.01.24, 08:00
                          Ok dzięki
                          • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 30.01.24, 15:02
                            Ja w piątek idę do lekarza który gdzieś tam na forum wyczytałam że patrzy na objawy a nie trzyma się sztywno norm. Z badań które dostałam na recepcji zalecenia abym miała to tsh, ft3,ft4, anty, żelazo, wapn, prolaktyna, glukoza, insulina. W piątek dam znać co i jak .
                            • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 30.01.24, 15:08
                              No daj znać co ci powiedziałsmile
                              • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 04.02.24, 12:38
                                Byłam w piątek u lekarza polecanego na forum. Lekarz cudowny, miałam wizytę 1,5. Godziny!!! Wszystko m wytłumaczył, z wyników mam też podejrzenie insulinooporności ale zajmiemy się tym dopiero gdy hormon nie usunie tych objawów związanych z tyciem, usypianiem na siedząco po posiłku itp. Mam też podwyższoną prolaktyna ale ta nie daje żadnych objawów związanych z miesiączkowaniem itp. Więc to raczej na pewno narazie zostawimy. Generalnie lekarz super, leczy objawy nie normy!!! Pacjent według niego ma mieć poprawę samopoczucia i to jest dla niego najważniejsze, ta poprzednia lekarkę bardzo skrytykował, bo ona w sumie opisała na karcie szereg moich objawów a wypuściła mnie z niczym z radą że mam się tak czuć, a jak poczuje się jeszcze gorzej i dodatkowe będzie to widać w przekroczeniu norm to łaskawie coś zrobi, to według niego sadyści nie lekarze 🤷‍♀️ jeśli ktoś ma problemy z tarczycą i jest z Krakowa to polecam go z całego serca!!! Dostałam euthyrox 50, na początku teraz 25 a za kilka dni już całą dawkę. Nie wiem czy to autosugestia ale praktycznie od piątku już czuję że mam więcej siły i energii, oprócz tego trochę jestem bardziej nerwowa i wczoraj bolała trochę głowa ale lekarz powiedział że coś się może dziać na początku wprowadzania hormonu. Powiedział przy jakich objawach przerwać zazywanie się zgłosić. Wizytę następną mam za 3 miesiące. Wtedy zobaczymy czy nie trzeba będzie zmienić na lek który ma i ft3 i ft4 i ewentualnie co z insulinoopornoscia. Ja jestem mega zadowolona 🤗
                                • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 04.02.24, 12:46
                                  Nie pisałam jakie miałam teraz wyniki które robiłam na wizytę w piątek
                                  Tsh- 2,529
                                  Ft3 2,93
                                  Ft4 0,92
                                  Przy takich samych jak porzeczko normach, więc tsh już skoczyło a ft nie ruszyło nic. Oprócz tego wapn i żelazo ok, glukoza i prolaktyna podwyższone. Sama się zastanawiam czy to możliwe żeby już po 3 dawkach hormonu tak odczuwać zmianę i czy to nie autosugestia ale czuję dużo mniejszą taką oparniajaca apatię z którą ostatnio się nie rozstawałam. Mam nadzieję, że i inne objawy zaczną ustępować. Pozdrawiam i dziękuję za rady na tym forum smile
                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 04.02.24, 17:45
                                    Teraz jak będziesz brać eutyrox to będzie lepiej oczywiście jeszcze trzeba ustalić dawkę leku dla ciebie na której będziesz się czuć dobrze ale dobrze że lekarz wkoncu znalazł się lekarz który ci pomógł a dziękować nie masz za co po to jest forum powodzenia
                                    • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 04.02.24, 17:58
                                      Cieszę się że wzięłaś sobie do serca moje sugestie i nie posłuchałas że masz wyniki ok poprzedniego lek bardzo dobrze zrobiłaś tak jak ci pisałem że potrzebujesz leczenia to teraz widzisz co znaczy lekarz a lekarz brawo teraz będzie lepiej 😆😆
                                • erwin444 Re: Proszę o interpretację wynikow 04.02.24, 18:42
                                  No i przy jakich objawach przerwać zalecił?
                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 04.02.24, 19:05
                                    Za 3miesiace zrobi wyniki i będzie wszystko jasne co dalej zrobić z dawka i samopoczuciem proste ty erwinku za 3 miesiące dawkę byś zmieniał że 20razy to masz efekty jakie masz nie słuchasz lekarza to masz efekt dziewczyna pójdzie za 3 miesiące z wynikami mała korekta albo i nie wszystko zależy od wyników i samopoczucia i witaj zdrowotności tak to się właśnie robi podstawa to konsekwencja w leczeniu dziewczyne trochę głowa pobolała troszkę dziwnie się czuję na początku ale to normalne ty już byś dawkę zmieniał bo nie dobra jak głowa boli i dziwne objawy naucz się wreszcie człowieku że sam sobie szkodzisz dziewczyna ma być 3 miesiące na jednej dawce bo tak trzeba i to jest podstawa leczenia czy ty erwinku byś wytrzymał 3 miesiące na jednej dawce aby wyniki były wiarygodne oczywiście że nie ale znowu napiszesz że wyniki robi się za tydzień albo dwa każda wypowiedź forumowiczów lub lekarzy leczących pokazują jaką masz wiedzę
                                    • erwin444 Re: Proszę o interpretację wynikow 04.02.24, 19:22
                                      Artur czy ja ciebie pytałem o cokolwiek?
                                      • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 04.02.24, 19:26
                                        🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦
                                  • megi06 Re: Proszę o interpretację wynikow 04.02.24, 20:45
                                    Kazał przerwać przy dużych objawach ze strony serca, jakiś palpitacjach, oplątaniach i ewentualnie przy objawach bardzo niepokojących np. Ból głowy tak nie do wytrzymania że ani przeciwbólowy nie pomaga a człowiek ma ochotę pojechać na sor lub duże biegunka, wtedy jeśli takie objawy się zbiegną z początkiem zażywania leków to mam się z nim skontaktować. Mówił że może boleć głowa, że mogę być podenerwowana, że mogę mieć różne małe objawy związane z tym, że organizm się musi przyzwyczaić i że to normalne.
                                    • erwin444 Re: Proszę o interpretację wynikow 04.02.24, 21:53
                                      Pytam bo kiedyś jeden z forum przy takich objawach zalecał zwiększanie dawki. Co ciekawe temp gdy było w miarę była 36,4 a po zwiększeniu 36,8 do 36,9 a zimno przeraźliwe po zmniejszeniu odwrotnie gorąco. A kto tak radził to jeden z aktywniejszych na tym forum.
                                      • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 05.02.24, 08:28
                                        No tylko to ci kazał lekarz zwiększyć i nie zwalaj winy na kogoś innego bo to sam sobie zwiekszyłes wszystko jest w twoim wątku i co tydzień zmieniałes dawkę totalna głupota i brak wiedzy 🤦🤦🤦🤦🤦
                                    • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 05.02.24, 08:44
                                      Ciesze się że trafiłaś na takiego lekarza, mi niestety nie było dane uncertain A jakieś jego imię nazwisko?smile dawaj znać co i jak u ciebie
                                      • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 05.02.24, 08:57
                                        Widzisz teraz Ewelina co znaczy dobry lekarz pierwszy powiedział że jest wszystko ok a drugi odrazu zaczął leczenie i o tym cały czas pisze jest lekarz i lekarz
                                        • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 05.02.24, 08:59
                                          Gdyby posłuchała pierwszego że jest ok to co by było męczyła by się i szukała innych chorób a winna jest tarczyca
                                          • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 05.02.24, 14:37
                                            No szkoda ze u mnie raczej takich nie ma, musze wyniki sprawdzić wkoncu big_grin
                                            • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 05.02.24, 14:50
                                              Są tylko trzeba szukać czasem trafi się odrazu czasem za 2,5 czy 10 razem pisałem dziewczynie że potrzebuje hormonu i dobrze że nie odpuściła po pierwszym lekarzu bo by cierpiała a teraz gdy już dostała hormon będzie o dużo lepiej
                                              • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 05.02.24, 16:18
                                                A wcale nir miala tsh dużego z tego co widzę
                                                • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 05.02.24, 17:51
                                                  Miała ok 3 ale hormony bardzo nisko i dlatego dostała eutyrox i bardzo dobrze ty taż masz hormony nisko i też powinnaś dostać eutyrox ale lekarz to lekarz jej też pierwszy lekarz powiedział że jest ok a drugi odrazu dał eutyrox dlatego ja pisze że lekarz lekarzowi nie jest równy ja wolę słuchać ludzi którzy przeszli chorobę i wiedzą wszystko o leczeniu niż takich lekarzy jak tych co ty byłaś i takiego tego pierwszego co była koleżanka i powiedział jej że jest ok a ewidentnie w wynikach tak nie było co jej pisałem na samym początku że wyniki ma źle i znowu wyszło na moje bo mądry lekarz wie co zrobić a gamoń powie że to nie od tarczycy
                                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 05.02.24, 17:55
                                                    Pierwsze TSH miała 1,4 ale hormony nisko zobacz sobie co jej odpisałem na pierwszych wpisach i to właśnie jest wiedza
                                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 05.02.24, 17:59
                                                    Ja się nie chwalę tylko pokazuje ludziom takim jak ty czy koleżanka że endokrynolog nie zawsze ma rację i tysiące ludzi takich jak ty wogóle nie jest leczona przez właśnie takich Endo i taka jest prawda niestety
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 06.02.24, 16:30
                                                    No przeczytałam właśnie jeszcze raz wątek hormony nawet podobne do moich smile muszę się wybrać na badania jak się to ma.a dasz namiary na lekarza .?
                                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 06.02.24, 18:39
                                                    No masz rację pierwsze wyniki koleżanki prawie takie same jak twoje Ewelina
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 06.02.24, 18:43
                                                    Ale widziałam tam że szybko jej się pogorszyły czytałam wyniki co wstawiala
                                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 06.02.24, 19:15
                                                    Ale tobie też się pogorszyły ft4 spadło bardzo nisko ft3 wzroslo wyżej co już kwalifikuje cię do brania hormonu tylko TSH ci nie wzrosło tak bardzo jak koleżance ale dobry lekarz nie patrzy na same TSH które u ciebie napewno wzrośnie tylko nie wiadomo za ile tylko patrzy na wszystkie trzy parametry a ty na trzy parametry już masz 2 złe a leczenie pacjenta na podstawie samego TSH jest kompletna bzdura a ciebie właśnie tak postrzegają twoi lekarze czyli na samym TSH a ty masz tak dwa parametry złe i do tego mnóstwo objawów które nie są leczone niestety
                                                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wynikow 06.02.24, 19:20
                                                    Po drugie widzisz że koleżanka ma wyniki cały czas w normach a i tak dostała eutyrox co dla innego lekarza wyniki były by ok więc widzisz lekarza który się zna na swojej robocie i to co ja wszystkim tutaj pisze a drugi gamoń powie że wyniki w normach są ok co jest bzdura
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o interpretację wynikow 19.02.24, 18:56
                                                    I jak Twoje samopoczucie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka