roxica 27.10.05, 13:31 jak się robi marchewkę na gęsto?! będę wdzięczna za wszelkie wskazówki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sarhaw Re: marchewka na gęsto 31.10.05, 10:41 Marchewke pokroic w kostke lub talarki, poddusić na maśle, w międzyczasie podlewać odrobiną bulionu i dalej dusic na wolnym ogniu, ciągle mieszać i kontrolowac poziom bulionu. Ja dusiłam wszystko ok. pół godziny. Wlałam ponad szklankę bulionu. Widać marcheska dużo pije. W sumie marchewki było ok. 8 średnich sztuk. Kiedy marchewka będzie juz prawie miekka, w szklance zimnej wody rozpuscic 2 łyzki maki i zalac marchewke, zostawic do odparowania. Robiłam w zeszłym tygodniu pierwszy raz i wyszła pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK Re: marchewka na gęsto IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 02.11.05, 14:23 1 kg marchwi,1/2 kostki masła(tego 82%),3/4 szklanki mleka,4 łyżki mąki,sól. Marchew po wstępnym oskrobaniu gotuję w całości ok,10 minut.Studzę i dopiero wtedy kroję.Taką marchewkę łatwiej się kroi niż całkiem surową.Po pokrojeniu wkładam do garnka,podlewam wodą(ale nie dużo),dodaję 1/4 masła,przyprawiam i gotuję na małym ogniu do miękkości. W miseczce ucieram pozostałe masło z mąką.Dolewam do tego gorące mleko.Mieszam i tym zalewam miękką marchewkę.Trzeba teraz to wymieszać i chwilę namałym ogniu pogotować. Tak zrobiona marchew w mleczno-maślanym sosie jest bardzo pyszna.Ja zawsze robię jej więcej,gdyż lubię ją jeść nawet bez żadnych dodatków typu kotlet mielony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: marchewka na gęsto IP: *.wa-wa.inpoland.pl 02.11.05, 14:30 Do takiej ilości marchwi robię zasmażkę białą z jednej łyżki masła i z jednej łyżki mąki. Do marchwi [w czasie gotowania] wrzucam 1 goździk lub kawałek cynamonu. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bera Re: marchewka na gęsto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 15:22 Ja po ugotowaniu marchewki dodaję łyżkę masła, czasami dodaję cukru a zagęszczam mąką rozpuszczoną w zimnym mleku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: marchewka na gęsto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 01:59 Marchew gotuję w całosci w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu wodę odlewam do innego naczynia, a marchew studzę a potem kroję w kostkę. W rondlu topię masło (ilość masła zależy od ilości marchwi)potem dosypuję mąkę (pół łyżki), mieszam, rozprowadzam chłodnym wywarem z gotowania i już. Można do smaku dosypać troszkę kwasku cytrynowego. Do tego często dokładam pół puszki groszku konserwowego. Odpowiedz Link Zgłoś
hasufl Re: marchewka na gęsto 03.11.05, 08:16 Ja robię dość duże ilości takiej pysznej marchewki. 1 kg marchwi obieram i zcieram na dużych oczach tarki. W garnku podlewam taką marchewką niedużą ilością wody, dodaję też łyżkę masła, trochę cukru i trochę soli. Tak utarta marchewka dość szybko mięknie w gotowaniu. Cukier delikatnie przełamuje smak całej potrawy. Marchewka gotuje się na delikatnym ogniu, jeśli jest taka potrzeba dolewam wody i doprawiam, ciągle tylko solą i cukrem. Kiedy marchewka jest miękka, na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła i dodaję do niego ok. półtorej łyżki mąki. Kiedy mąka z masłem dobrze się połaczy, dodaję to do marchewki. Mieszam dokładnie wszystko uważając na to żeby marchwka się nie przypaliła, a o to nie trudno kiedy jest już gęsta. Jak trzeba to jeszcze doprawiam. Smacznego!!! Robię tak od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andziurex Re: marchewka na gęsto IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.11.05, 14:29 ja robie tak samo, tylko marchewke kroje w kostke i w czasie gotowania wrzucam listek laurowy i ziele angielskie. Zaprawiam rozmąconą mąką. Moja mama czasami zasmaża białą zasmażka na maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
malwis19 Re: marchewka na gęsto 03.11.05, 19:05 A ja robię tak jak wszyscy(duszenie,masełko i te inne sprawy),ale zamiast mąki dodaję bułkę tartą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: marchewka na gęsto 03.11.05, 19:51 Ja robię też podobnie czyli: marchewkę po oczyszczeniu gotuję w małej ilości wody.Wyjmuję, studzę, kroję i wrzucam do wody w której się gotowała. Na masełku podsmażam bardzo drobno pokrojoną cebulkę i łączę z marchewką. Śmietanę mieszam z mąką i zalewam tym marchewkę. Przyprawiam solą, pieprzem i odrobiną estragonu- zagotowuję cały czas mieszając, żeby się nie przepaliła. I wsio, czasami dodaję też groszek - jest naprawdę pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś