Dodaj do ulubionych

marchewka na gęsto

27.10.05, 13:31
jak się robi marchewkę na gęsto?!
będę wdzięczna za wszelkie wskazówki!
Obserwuj wątek
    • sarhaw Re: marchewka na gęsto 31.10.05, 10:41
      Marchewke pokroic w kostke lub talarki, poddusić na maśle, w międzyczasie
      podlewać odrobiną bulionu i dalej dusic na wolnym ogniu, ciągle mieszać i
      kontrolowac poziom bulionu. Ja dusiłam wszystko ok. pół godziny. Wlałam ponad
      szklankę bulionu. Widać marcheska dużo pije. W sumie marchewki było ok. 8
      średnich sztuk. Kiedy marchewka będzie juz prawie miekka, w szklance zimnej
      wody rozpuscic 2 łyzki maki i zalac marchewke, zostawic do odparowania.

Robiłam w zeszłym tygodniu pierwszy raz i wyszła pyszna.
      • Gość: AnkaK Re: marchewka na gęsto IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 02.11.05, 14:23
        1 kg marchwi,1/2 kostki masła(tego 82%),3/4 szklanki mleka,4 łyżki mąki,sól.
        Marchew po wstępnym oskrobaniu gotuję w całości ok,10 minut.Studzę i dopiero
        wtedy kroję.Taką marchewkę łatwiej się kroi niż całkiem surową.Po pokrojeniu
        wkładam do garnka,podlewam wodą(ale nie dużo),dodaję 1/4 masła,przyprawiam i
        gotuję na małym ogniu do miękkości.
        W miseczce ucieram pozostałe masło z mąką.Dolewam do tego gorące mleko.Mieszam i
        tym zalewam miękką marchewkę.Trzeba teraz to wymieszać i chwilę namałym ogniu
        pogotować.
        Tak zrobiona marchew w mleczno-maślanym sosie jest bardzo pyszna.Ja zawsze robię
        jej więcej,gdyż lubię ją jeść nawet bez żadnych dodatków typu kotlet mielony.
        • Gość: Maria Re: marchewka na gęsto IP: *.wa-wa.inpoland.pl 02.11.05, 14:30
          Do takiej ilości marchwi robię zasmażkę białą z jednej łyżki masła i z jednej
          łyżki mąki.
          Do marchwi [w czasie gotowania] wrzucam 1 goździk lub kawałek cynamonu.
          Maria
          • Gość: bera Re: marchewka na gęsto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 15:22
            Ja po ugotowaniu marchewki dodaję łyżkę masła, czasami dodaję cukru a zagęszczam
            mąką rozpuszczoną w zimnym mleku.
            • Gość: Lilka Re: marchewka na gęsto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 01:59
              Marchew gotuję w całosci w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu wodę odlewam do
              innego naczynia, a marchew studzę a potem kroję w kostkę. W rondlu topię masło
              (ilość masła zależy od ilości marchwi)potem dosypuję mąkę (pół łyżki), mieszam,
              rozprowadzam chłodnym wywarem z gotowania i już. Można do smaku dosypać troszkę
              kwasku cytrynowego. Do tego często dokładam pół puszki groszku konserwowego.
              • hasufl Re: marchewka na gęsto 03.11.05, 08:16
                Ja robię dość duże ilości takiej pysznej marchewki.
                1 kg marchwi obieram i zcieram na dużych oczach tarki. W garnku podlewam taką
                marchewką niedużą ilością wody, dodaję też łyżkę masła, trochę cukru i trochę
                soli. Tak utarta marchewka dość szybko mięknie w gotowaniu. Cukier delikatnie
                przełamuje smak całej potrawy. Marchewka gotuje się na delikatnym ogniu, jeśli
                jest taka potrzeba dolewam wody i doprawiam, ciągle tylko solą i cukrem.
                Kiedy marchewka jest miękka, na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła i dodaję do
                niego ok. półtorej łyżki mąki. Kiedy mąka z masłem dobrze się połaczy, dodaję
                to do marchewki. Mieszam dokładnie wszystko uważając na to żeby marchwka się
                nie przypaliła, a o to nie trudno kiedy jest już gęsta. Jak trzeba to jeszcze
                doprawiam.
                Smacznego!!! Robię tak od lat.
                • Gość: andziurex Re: marchewka na gęsto IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.11.05, 14:29
                  ja robie tak samo, tylko marchewke kroje w kostke i w czasie gotowania wrzucam
                  listek laurowy i ziele angielskie. Zaprawiam rozmąconą mąką. Moja mama czasami
                  zasmaża białą zasmażka na maśle.
    • malwis19 Re: marchewka na gęsto 03.11.05, 19:05
      A ja robię tak jak wszyscy(duszenie,masełko i te inne sprawy),ale zamiast mąki
      dodaję bułkę tartą.
      • gaja011 Re: marchewka na gęsto 03.11.05, 19:51
        Ja robię też podobnie czyli: marchewkę po oczyszczeniu gotuję w małej ilości
        wody.Wyjmuję, studzę, kroję i wrzucam do wody w której się gotowała. Na masełku
        podsmażam bardzo drobno pokrojoną cebulkę i łączę z marchewką. Śmietanę mieszam
        z mąką i zalewam tym marchewkę. Przyprawiam solą, pieprzem i odrobiną estragonu-
        zagotowuję cały czas mieszając, żeby się nie przepaliła. I wsio, czasami dodaję
        też groszek - jest naprawdę pyszna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka