Dodaj do ulubionych

Szpinak na gęsto

23.11.07, 19:45
Jak się robi? Taki do jajka sadzonego?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Szpinak na gęsto 23.11.07, 20:17
      Podsmażasz na oliwie z czosnkiem, przyprawiony solą i białym pieprzem, odrobina
      soku z limonki lub cytryny albo ( ja preferuję) octem balsamicznym i już. Ze
      swieżego szpinaku - 2-3 minuty roboty.
      • justii00 Re: Szpinak na gęsto 23.11.07, 21:43
        ja mrozony szpinak wkladam do garneczka,na malym ogniu go
        odmrazam,nastepnie dodaje lyzke masla,sol,pieprz,zmiazdzony zabek
        czosnku i dusze ok 10 min,na koniec dodaje troche smietanki
        • ba_nita Re:Mrożony szpinak najpierw trzeba odparować.nt 23.11.07, 22:13

• Gość: nieskorzanka Re:Mrożony szpinak najpierw trzeba odparować.nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 22:20
            szpinak robię na zasmażce i wtedy nie trzeba odparowywać go, koniecznie czosnek
            i pieprz, na kwaśno jest brrrr...
            • mneznehoklepne Re:Mrożony szpinak najpierw trzeba odparować.nt 23.11.07, 22:28
              Na cebuli zrobić zasmażkę, dodać mrożony szpinak, póżniej doprawić
              solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ja nie dodaję czosnku,
              ponieważ mąż nie cierpi, ale z czosnkiem jest pyszny.
          • mamusia.1 Re:Mrożony szpinak najpierw trzeba odparować.nt 24.11.07, 07:50
            mrozonego szpinaku nie trzeba odparowac!
          • westina Re:Mrożony szpinak najpierw trzeba odparować.nt 01.12.07, 20:48
            wystarczy dobrze odcisnac
      • westina Re: Szpinak na gęsto 01.12.07, 20:47
        jak dla mnie, duzo czosnku...;)
    • vandikia Re: Szpinak na gęsto 23.11.07, 22:36
      ze 3 łyżki masła, na tym smażysz zamrożony szpinak.
      ja doprawiam czosnkiem i solą

super jest jak polejesz nim kluski, a wszsytko polejesz sosem z
      gorgonzoli (roztopiona gorgonzola-kawalek z łyżką/dwoma śmietany
      gęstej 18%)
    • figgin1 Co wy z tą oliwą? 24.11.07, 08:47
      Na maśle się szpinak smaży, na maśle.
      • Gość: nieskorzanka na oliwie smażę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 17:25
        masła w ogóle nie używam do smażenia
      • ba_nita Re: Bo oliwa jest bardziej smaczna wyobraź sobie. 25.11.07, 16:08
        Oliwa bdb jakości a nie jakieś popłuczyny. W dodatku masło ma nieprzyjemną cechę
        przypalania się a oliwa nie.
        • westina Re: Bo oliwa jest bardziej smaczna wyobraź sobie. 01.12.07, 20:51
          dobry kucharz nie przypala masla.
          Na moj smak, a ten sie moze roznic od innych, szpinak z maslem smakuje pelniej :)
    • qubraq Re: Szpinak na gęsto 24.11.07, 17:26
      Czy wbijanie surowego jajka do szpinaku obok czosnku śmietany, masła i przypraw
      nalezy uznac za błąd?
      • the_kami Re: Szpinak na gęsto 25.11.07, 16:03
        Błąd to chyba nie, ale trzeba uważać, bo ono się błyskawicznie ścina, i szpinak
        będzie twardą masą.
      • ba_nita Re: A. jak śpiewał W. Młynarski - Absolutnie...))) 25.11.07, 16:07

• qubraq Re: A. jak śpiewał W. Młynarski - Absolutnie...)) 25.11.07, 18:15
          ba_nita napisał:

> A. jak śpiewał W. Młynarski - Absolutnie...))

Dzięki! - dawniej tego nie robiłem ale uleglem namowie; tak mi się
          wydawalo, ze jednak chyba cos pokićkałem... :-))
          • aniutek Re: A. jak śpiewał W. Młynarski - Absolutnie...)) 26.11.07, 02:53
            sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2438447
            • Gość: GMK Re: A. jak śpiewał W. Młynarski - Absolutnie...)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 10:00
              Nowy przepis na szpinak przywieziony z Egiptu: szpinak świeży lub mrożony .
              Świeży blanszujemy i siekamy, mrożony rozmrażamy i odlewamy wodę. Mielone mięso
              wieprzowe smażymy w tym czasie z cebulką i jak jest prawie gotowe dodajemy
              szpinak i koncentrat pomidorowy. Dosmaczamy solą,pieprzem, papryką i
              czosnkiem.Smażymy dalej aż będzie gotowe. Proporcje składników takie, by po
              przygotowaniu szpinak i mięso stanowiło równą część potrawy a koncentrat
              stworzył pyszny sos.
              • ba_nita Re:Wieprzowina w muzułmańskim kraju? Ciekawe... 26.11.07, 10:29
                Chrześcijanie koptyjscy (którzy też zresztą nie jadają wieprzowiny ale mogą) to
                zaledwie 6% populacji.
          • aniutek Re: A. jak śpiewał W. Młynarski - Absolutnie...)) 01.12.07, 00:44
            hmm chyba cos jest nie tak, szpinak jak najbardziej pasuje z jajkiem,
            jest zdrowy a absolutnie jest tego potwierdzeniem.
            • qubraq Re: A. jak śpiewał W. Młynarski - Absolutnie...)) 01.12.07, 16:16
              aniutek napisała:

> hmm chyba cos jest nie tak, szpinak jak najbardziej pasuje z
              > jajkiem, jest zdrowy a absolutnie jest tego potwierdzeniem.

Nasz Grzes, ja był malenki mówił "Mamusiu - zupka jest chora"... :-)
    • Gość: bagarmosen Re: Szpinak na gęsto-uwielbiam! IP: 83.16.31.* 04.12.07, 10:14
      a robie zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajac
      czosnek!!!! i smietane wymieszana z niewielka iloscia maki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka