Gość: adamus IP: *.devs.futuro.pl 14.06.05, 16:33 Prosze o przepis, chce zaskoczyc swoja dziewczynę obiadkiem w stylu polskim. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pinos Re: młoda kapusta na gęsto-proszę o pomoc 14.06.05, 16:45 Mój przepis nie jest ani ortodoksyjny, ani osobiście przeze mnie testowany, ale - tak robi Mama: kapustę (białą szatkujesz i wrzucasz do garnka. Dodajesz do tegoż garnka pół szklanki wody na dno. Sypiesz sół, pieprz, zioła (prowansalskie), kminek. Dusiz - na małym ogniu... Mieszając naturalnie. Jak zmięknie, dodajesz pół małego opakowania przecieru pomidorowego (dla zagęszczenia) i jeszcze dusisz. Jesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: młoda kapusta na gęsto-proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 16:02 hm... nie lubię kminku ... Odpowiedz Link Zgłoś
annarea Re: młoda kapusta na gęsto-proszę o pomoc 14.06.05, 16:47 Na gesto to znaczy z zasmazka? Zobacz tutaj mozne znajdziesz jakis pomysl. tekst Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: młoda kapusta na gęsto-proszę o pomoc 14.06.05, 16:49 na dno garnka troche oliwy, do tego szatkowana kapusta, niech się dusi (sama puści wodę ), potem duuuużo koperku, sól, pieprz, cos do zakwaszenia cytyna lub pomidory Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: młoda kapusta na gęsto-proszę o pomoc 14.06.05, 18:52 Ja dodaję do takiej kapusty jeszcz szczypior z cebulki, i tdo tego wszystkiego dodaję śmietanę, rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: młoda kapusta na gęsto-proszę o pomoc 14.06.05, 18:53 zapomniałam, jeszcze dodaję czosnek. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli najbardziej tradycyjny sposob 14.06.05, 16:49 glowke kapusty posiekac odrzuciwszy najpierw zewnetrzne liscie, bo moga byc gorzkie, wrzucic do garnka z 1 cm wrzacej wody (nie wiecej, bo bedzie paciaja, kapusta mloda ma duzo wody w sobie), przemieszac, potrzymac na ogniu chwileczke a wtym czasie pokroic drobno mloda biala cebule lub 2, wrzucic do garnka z kapusta, przykryc przykrywka, cebule tylko chwile zaparzyc i zdjac z ognia. W tym czasie przygotowac biala zasmazke: 3 lyzki masla na 3 lyzki maki, dolac 1/3 szklanki zimnej wody, rozprowadzic zasmazke, wlac do kapusty i zasmazyc przez chwile. Doprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: najbardziej tradycyjny sposob 14.06.05, 17:03 Sie podpisuje pod tradycyjnym przepisem a dodaje jeszcze ciut sosu sojowego czasem do smaku:) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: najbardziej tradycyjny sposob 14.06.05, 21:07 wiesz fettino, ja dodaje vegety, ale boje sie glosno o tym mowic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: najbardziej tradycyjny sposob IP: *.inpoland.pl 14.06.05, 21:30 Kapusta młoda na maśle 1 mała kapusta [ok. 1 kg] 1 pęczek dymki 2 łyżki masła 1 pęczek koperku pieprz, sól i ew. sok z cytryny Umytą kapustę grubo poszatkować. Umytą dymkę pokroić razem ze szczypiorem. W rondlu rosgrzać masło, włożyć kapustę i dymkę, dusić - często mieszając - przez 15 - 20 min. Nie dolewać wody, kapusta puści dużo własnego sosu. Kapusta powinna pozostać jędrna. Doprawić solą, pieprzem i ew. dodać soku z cytryny. Nie zaprawiać zasmażką. Życzę smacznego - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: młoda kapusta na gęsto-proszę o pomoc IP: *.bb.online.no 14.06.05, 22:46 1 cebulkę zeszklić na oleju dodać poszatkowaną nie za cienko młodą kapustkę ok 1 szkl wody 1 jabłoko starte na tarce pomidora bez skóry łyżeczkę cukru szczyptę soli Dusić do miękkości pod przykryciem W tym czasie podsmażam słoninkę (ew. boczek) i wrzucam skwarki do kapuchy (tłuszcz, który się wytopi zostawiam) gdy kapustka już jest miękka, na tłuszczu zmażę łyżkę mąki pszennej (złota zasmażka) i dodaję do kapustki. Do tego kubek śmietany i pęczek koperku... uwierzcie mi: niebo w gębie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: młoda kapusta na gęsto-proszę o pomoc 15.06.05, 00:21 Ja zageszczam kapuste ziemniakiem startym na tarce "na placki". Ilosc ziemniaka zalezy od ilosci kapusty, czasem sa dwa lub trzy. Do kapuchy ofkors cebula mloda, koperek, sol, pieprz, i UWAGA ocet!! no i ten ziemniak starty na koniec jako zageszczacz pyszny, naturalny, beztluszczowy, w sumie malo kaloryczny ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: tu też: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 17:38 ale macie fajne pomysły :-) Odpowiedz Link Zgłoś
alka44 Re: młoda kapusta na gęsto-proszę o pomoc 19.06.05, 18:57 Ja też od lat zagęszczam kapustę i bigos ziemniakiem. bigos to już obowiazkowo. A młodą dusze tak: Do rondelka na odrobine oleju wrzucam pokrojoną cebulke i marchewkę (na półplasterki). To sie dusi po d pokrywką I NA TO WRZUCAM POKROJONĄ KAPUSTĘ. Pod koniec trochę zielonej pietruszki i dużo koperku. Mozna dać trochę śmietany, albo przecieru. To już od smaku zalezy. W ten sposób robię też słynną odchudzającą zupę. Mam zupę na gęsto. A co. Najważniejsze, że działa. Odpowiedz Link Zgłoś