Gość: Młoda IP: *.ghnet.pl / 193.111.144.* 18.03.05, 12:29 No nie wyszło mi,tego nawet pies nie chce jeść. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MGM Re: Ajntopf - gęsta zupa IP: *.columbus.rr.com 20.03.05, 06:52 Brzmi smacznie, sprobuje zaraz jutro, ale zamiast margaryny zasmazke zrobie na odrobinie masla. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tek Re: Ajntopf - gęsta zupa IP: *.de 20.03.05, 08:30 Po pierwsze - to nie jest jednostkowa nazwa dania, tylko ogólna nazwa dań - jednogarnkowych w wolnym tłumaczeniu zresztą. Po drugie - ta wersja JEST wegetariańska, w odróżnieniu od aintopf-ów oryginalnych z kuchni niemieckiej, a przede wszystkim szwabskiej i bawarskiej, które są tłuste, mięsno-warzywne i baaardzo sycąco-rozgrzewające. Sensu stricte nie jest to zupa absolutnie.Przepis oceniam na pałę, a raczej inwencję nazewniczą autora, bo jako zupa warzywna może być nawet smaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: och-du Re: Ajntopf - gęsta zupa IP: *.net.autocom.pl 15.04.05, 20:29 na marginesie tej zupy należy zauważyć, ze jesli sie już czepiasz nazwy to proszę nie używać błędnie określenia: Sensu stricte. Poprawne są jedynie dwa sformułowania: Sensu stricto oraz stricte. Co można powtarzać gotując zupę ajntopf... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .m Re: Ajntopf - gęsta zupa IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 17:50 autor nie napisał w internecie, że przepis pochodzi z papierowego dodatku "kuchnia śląska" - nazwa jest po prostu gwarowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nawiasem Re: Psu to ugotuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 13:09 Miało być : psu to ugotuj mięska z makaronem, troche marchewki do tego, a nie jakiś szajs wegetariański. Psy SĄ mięsożerne. Ludzie jadają zupki jarzynowe, ale w ajntopfie/Eintopf/ chodzi o to, zeby to byly 2 dania w 1. Wiec zupa i miesne drugie. A nie jakaś wodzianka z biedaszybów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syrenka Re: Ajntopf - gęsta zupa IP: *.pools.arcor-ip.net 14.04.06, 16:19 A moze Eintopf ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Ajntopf - gęsta zupa IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 23.04.06, 17:36 Jak na moj gust to sie nazywa eintopf... Czy moze spolszczamy wszystko co sie da? Wiec nastepna zupa powinna sie chyba nazywac "aho blanko kon ubas" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ajntopf - gęsta zupa IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 17:37 przecież to jest z dodatku kuchnia śląska, stąd ta nazwa, na papierze była wyjaśniona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ajntopf - gęsta zupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:04 chrystusie panie, dlugo myslalam, ja to przeczytac... eintopf. sie psize. dla mniej wtajemniczonych :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Ajntopf - gęsta zupa IP: 217.153.131.* 04.07.06, 16:55 Bo to jest Polacy nazwa szlonska a nie niemiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrzatek Schlesischer Eintopf? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.07.06, 20:22 Nie brzmi gesto jak na jednogarnkowe danie raczej podchodzi pod zupke. Ja takie jednogarnkowce wymyslam na poczekaniu. Wrzucam co jest i improwizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Ajntopf - gęsta zupa IP: *.dip.t-dialin.net 23.09.06, 18:00 niemiecka zupa "Eintopf" - nic dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Ajntopf - gęsta zupa IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.13, 20:41 Jest bardzo dobra tylko musisz miec dobry przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Ajntopf - gęsta zupa IP: *.aster.pl 18.11.06, 19:04 Owszem Eintopf (dosłownie : jeden garnek) to gęsta treściwa zupa, ale może to być każda zupa z dużą ilością mięsa, czyli jak sama nazwa wskazuje dwa dania w jednym. Ten przepis jest chyba wymyślony i nie każdemu taki zestaw może smakować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Ajntopf - gęsta zupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 12:04 nie Ajntopf tylko Ein Topf- typowa zupa niemiecka, ktora mozna w aldim kupic:) Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: Ajntopf - gęsta zupa 22.02.07, 21:02 Jakiś mizerny ten " ajntopf " . I po co tyle tłuszczu ? 10 dkg ? I jeszcze zasmażka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wada48 Ajntopf - gęsta zupa IP: *.acn.waw.pl 01.03.07, 00:01 Zupa fantstyczna; ja robię na wywarze z korpusu kurczaka,używam warzyw mrożonych /najchętniej na wagę,bo 1 kg około 3zł/,dodaję ziemniaczki lub kaszę i mam albo ziemniaczankę, albo krupnik.Ziemniaczankę doprawiam zasmażką na słonince, a krupnik śmietanką, albo niczym.. Posypuję natką pietruszki /mam własną,jesienią zamroziłam/. Zupa najlepsza następnego dnia.Wyjadam do dna! Odpowiedz Link Zgłoś