gospodarka

(20 wyników)
  • Pani dr mój 3 latek prawie od zawsze po zaśnięciu bardzo się poci. Myślałam,że tak organizm reguluje temp. po zabawie, ale coraz częściej myślę , że nie w tym rzecz. Bywa ,że głowa i włosy, poduszka są całe mokre, plecy czasami też, ale znacznie mniej niż głowa. Wspomniałam o tym pediatrze przy okazji szczepienie drugiego dziecka i powiedziała ,że trzeba będzie zrobić mu badanie gospodarki wapniowo-fosforanowej. Jak wykonuje się takie badanie? Czy badania ogólne krwi i moczu wychwycą ten prob...
  • Szanowny Panie, Wyszłam właśnie ze swoją 7-tygodniową córeczką ze szpitala (zakaż. ukł. mocz. E.Coli 10^4 wyleczone Biofuroxymem) i zostałyśmy "na odchodnym" uraczone wiadomością, że mała ma zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforowej... co to znaczy? Czym grozi dziecku? WYNIKI mojej Oli: Na-138, K-5.24, Ca-2.60, Cl-107, P-2.36 wszystkie podawane w mmol/l, Fe-78 ug/%, a poza tym: moczn.-16.2 mg/%, gluk.-86 mg/%, AP-333IU/l z góry BARDZO DZIĘKUJĘ za odpowiedź
  • Panie Doktorze, mam 4,5 mies. synka, który ma dość małe ciemiączko 0,5 x 0,5 cm i waży dość dużo - teraz ok. 8 kg. Dostaliśmy jakiś czas temu skierowanie do poradni metabolicznej, żeby sprawdzić, czy wszystko jet ok z gospodarką wapniową. Kilka dni temu otrzymałam wyniki z zaleceniem, żeby zacząć wprowadzać zupy jarzynowe i przeplatać posiłki mleczne z nie mlecznymi oraz dopajać synka. Ponieważ zależy mi na tym, żeby karmić wyłącznie piersią do końca 6 miesiąca zadzwoniłam do p...
  • Witam moje pytanie dotyczy życia z zaburzoną gospodarką wapniowo fosforową Mój synek -teraz ma 9 miesięcy miał w wieku 3 miesięcy stwierdzone takie schorzenie w tym czasie miał już zarośnięte oba ciemiączka i oba szwy czaszkowe było podejrzenie kraniostenozy na szczęście jego głowa ładnie rośnie choć ma widoczny grzbiet na zroście płatów czołowych zęby szły mu powoli w 6 miesiącu wyszły dwie dolne jedynki w tej chwili idzie mu ich 5 jednocześnie poczytałam trochę na ten temat w ...
  • jak zrobic te badania ?czy jest to badanie krwi czy jak sie je wykonuje ,prosze o wyjasnienie dziekuje z gory
  • Witam, moja corka ma 3 mce, rozpoznano u niej zaburzenia gospodarki wapiennej. Wynik z morfologi to: 11,1mg/dl norma:8,7-10,4 Okazało sie tez ze ma za szybko zrastajace sie ciemiaczko, pocą jej sie raczki i stopki i czesto sa zimne.Kazano nam odstawić witaminę D3.Jutro idziemy na ALT i AST i cytomegalie. W ciazy bralam fenoterol i izoptin i ciaza cala przelezana. Dziecko ma tez teraz obnizone napiecie, mamy isc na rehabilitacje. Dr zasugerowala wprowadzenie wczesniej zupek, juz w ...
  • pani doktor, maly (4,5 miesiaca) po dwoch zum, teraz wyniki moczu wygladaja tak: [u]26.10.2009:[/u] barwa: żółta odczyn: kw ciężar właściwy: 1010 nabłonki: pł. nieliczne wpw krwinki białe: 1-2 wpw składniki mineralne: [b]nieliczne szczawiany wapnia[/b] (reszta nb albo w/n) posiew: brak wzrostu w warunkach tlenowych [u]2.11.2009:[/u] barwa: jasno żółta odczyn: kw ciężar właściwy: 1015 nabłonki: pł. nieliczne wpw, okr. poj. wpw (???) krwinki białe: 1-2 wpw składniki minera...
  • Mój 14 m-czny synek nie je w ogóle mięska i trochę niepokoję się czy przypadkiem nie ma niedoborów wit. B12. Chciałabym skontrolowac jej poziom w organizmie poprzez badanie z krwi, jednak zastanawiam się czy jest sens kłuc dziecko i szarpac po laboratoriach, gdzie teraz mnóstwo chorych, czy moze jest taka mozliwosc aby sprawdzic to na podstawie morfologii, poniewaz mam w miare aktualne badanie, tylko nie wiem na co powinnam zwrócic uwagę i który parametr wskazywałby na niedobory tej witaminy....
  • Panie Doktorze, ile podawac vigantolu 10 mies corce, jest na piersi i raz dziennie je sinlac ok 150ml,poza tym zupki z mieskiem, zoltkiem, owoce, kaszka kukurydzina, grysik. ps bede wdzieczna za odpowiedzi na poprzednie ciagle te same pytania pozdrawiam
  • Zgodnie z zaleceniem lekarza, zaczęłam podawać dziecku codziennie kropelkę wit. D3 (Vigantol) od 3 tyg. życia. Zaobserwowałam u synka nasilenie problemów z wypróżnieniem, ból brzucha, ogólny niepokój i rozdrażnienie - synek z trudem uspokajał się, wybudzał ze snu z krzykiem. Po odstawieniu preparatu wymienione objawy stopniowo zanikły. Po dwóch tyg. przerwy znów podałam synkowi Vigantol w zalecanej dawce (1 kropla bezpośrednio do buzi) i znów problem powrócił. Po odstawieniu synek jest...
  • mam wyniki (Nina miała anemię, przyjmowala zelazo, vit b6 oraz kw foliowy.) karmiona jest bebilonem pepti, codziennie dostaje vit d3 (kapsulke). wyniki sie poprawily, wyglada na to, ze rbc, hgb oraz hct juz poszly w gore i sa w zakresach referencyjnych. Zastanawiają mnie za to inne wyniki: Wapń 10,7 - norma 8,-10,2 Fosfor nieoragniczny 5,7 - norma 2,7-4,5 Fosfataza alkaiczna 528 - powinno być mniej niż 390 morfologia jest ok oprócz przekroczonego LYM (ma 7,98, powinno być 2,00...
  • Moje dziecko ma 22 miesiace i jeszcze wyczuwalne ciemiaczko.Zaden lekarz nam nie zwrocil uwagi na to do wczoraj.Bylismy u nowego pediatry(alergologa)i powiedzial ze dziecko ma za duza glowe i nie zarosniete ciemiaczko.Mierzylismy go i waga i wzrost na 25c a obwod glowy na 90.Dziecko rozwija sie prawidlowo.Co moze byc tego przyczyna?Dlaczego mu nie zarasta?
  • Panie Doktorze! Mój synek urodził się z ciemiączkiem 1 na 1 cm. W tej chwili ma 6 m-cy i tydzień. Dowiedziałam się na ostatniej wizycie, że ciemię już zarosło. Problem został przez lekarkę zbagatelizowany. Proszę o odpowiedź, czy tak wczesne zarośnięcie może mieć dla dziecka negatywne skutki, czy powinnam na coś zwracać szczególną uwagę? Czy mam podawać wit. D3? Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
  • moj synek (3 miesiącie i 15 dni)karmiony od urodzenia mlekeim modyfikowanym od 3 dni miał luźne kupki i nie chciał wcale jeśc zrobiłam badania krwi i troszkę mnie niepokoją wyniki co one mogą oznaczać...dodam ze dziś kupki wróciły do normy i powrócił apetyt WAPŃ 11,10 mg/dL -> norma 8,5-10,8 FOSFATAZA ALKALICZNA 478,4 U/L -> norma 82-383 /chłopcy od 1 m-ca do 1 roku / FOSFOR 7,35 mg/dL -> norma 2,5-4,5 BIAŁKO C 9reaktywne-metoda ultraczuła) 0,4 mg/L -> norma 0-6 ...
  • Zaczeło się jak miał jakies 3-4 tygodnie. Główka poci mu się strasznie. Jak go karmię to na mojej ręcę zostają kropelki. Główka szczególnie na potylicy i bokach mokra. Często jak lezy w leżaczku to mokra plama na materiale.Materiał bawełniany. to samo w łóżeczku jak sie przebudzi i kręci. Nie przegrzewam go. W domku ma na sobie cieniutki bawełniany pajacyk i pampersa nawet bez body. Karmiony jest mlekiem modyfikowanym enfamil HA digest. Podaję mu dodatkowo witaminę D. Podaję mu ...
  • Moje dziecko ma ukonczone 4 lata. Od ub. roku cierpi na "bole wzrostowe'. Lekarz tak orzekł po wykonaniu malemu badan krwi (morfologia, ASO, OB) i moczu. Badania wyszly ok. Moje pytanie do Pana Doktora - czy te badania nalezy powtarzać co jakis czas? Czy powinnam jeszcze może wykonać jakies inne badania? Musze powiedzieć, ze maly budzi sie b.często w nocy, krzyczy z bolu przy czym bolą go nie tylko nóżki ale i dostaje przykurczu rączek. Fakt rano juz nic nie pamięta, nie ma opuc...
  • gdy poszłam z Synkiem na pierwsze szczepienie - miał 7 tyg - okazało się, że mu za mocno przyrasta głowa - byliśmy na usg głowy dwa razy w odstepie 1 miesiąca - układ komorowy drożny, nieposzerzony, przestrzeń podoponowa nieposzerzona - wszystkie te struktury po 5mm czyli na górnej granicy normy! (w obu badaniach)Byliśmy też u neurologa i stwierdził asymetrię i w związku z tym rehabilitujemy Synka. Ale głowa rośnie nadal szybko (3,5 m-ca i 44,8cm), ma bardzo duże ciemię, moc...
  • Witam, mam wątpliwości związane z podawaniem mojemu 4 tyg. synkowi wit. D3. W szpitalu powiedziano nam, że w 15 dobie nalezy rozpocząć podawanie, pediatra w przychodni stwierdziła, że skoro ciemiączko ( na podstawie wpisu w książeczce dziecka) jest 1*1 cm to nie ma potrzeby podawania wit.D3. Nie wiem teraz kogo mam słuchać, bo opinie są różne. Co robić? Nie chciałabym zaniedbać tej sprawy. Dziekuje za odpowiedź.
  • Witam Panie doktorze! Mój synek od urodzenia przyjmował tylko cebionmulti 3 krople , teraz ma 4,5 miesiące i Pani doktor kazała dawać 5 kropel cebionmulti i 2 krople vigantolu. Czy to nie za dużo? Waży równo 7 kg, karmię go piersią ale jest uczulony na mleko, jajko gluten, ryby, cytrusy wobec czego ja tego nie jem. Teraz wracam do pracy i wprowadzam 2x nutramigen oraz zupki. Główkę ma trochę krzywą to z powodu podobno takiego ułożenia jeszcze w brzuchu a teraz z tyłu główki zrob...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się