gospodarka

(160 wyników)
  • Amerykańska gospodarka ma się coraz lepiej Nie wklejam treści bo sporo grafiki. Treść jak w temacie: stojeipatrze.blogspot.com/2012/08/amerykanska-gospodarka-ma-sie-coraz.html Ogólnie nie jest tak źle jak malują to pesymiści.
  • Przycinek w swoim komentarzu forum.gazeta.pl/forum/w,17007,131572119,132990356,cos_sie_dzieje.html Antycypując i przestrzegając przed pewnym scenariuszem giełdowym dotknął w swojej wypowiedzi realnej gospodarki. Postanowiłem przypatrzec sie dokładniej kwestii BDI oto co spłodziłem. njusacz.blogspot.com/2012/02/baltic-dry.html oraz njusacz.blogspot.com/2012/02/krwiobieg-gospodarki-aka-baltic-dry-20_04.html Oba wpisy zawierają nierozerwalne z treścią obrazy dlatego też zachęcam do ...
  • Witam. Poszukuje informacji na temat "kiedy i dlaczego schładza sie gospodarkę" (temat referatu)-niestety wszelkie informacje jakie znajduje na ten temat traktuja go pobieznie i wymieniaja tylko na zasadzie "w 1997r zaczeto schladzac w Polsce gospodarke"-nie ma podanych zadnych szczegolow-ani co to jest, ani czemu sie to stosuje. Prosilbym o namiary na jakies pozycje ksiazkowe dotyczace tego tematu badz o wyjasnienie tego pojecia- z gory dziekuje.
  • Ostatnio na moim uniwerku odbyl sie wyklad prof. Baumana powiazany z jego ostatnimi ksiazkami poswieconymi krytyce spolecznestwa konsumpcyjnego w swiecie zachodnim. Nie bede tutaj pisal o co tam chodzi. Jak ktos jest zainteresowany to niech poczyta. W efekcie lektury i rzeczonego wykladu nasunely mi sie na mysl wnioski co do konsekwencji ekonomicznych tez Baumana. Oto dwa z nich: 1. Jaki jest sens/cel dalszego postępu gospodarczego? Trzeba przyznać, że poziom zaspokojenia potrzeb...
  • To w zasadzie news z wczoraj, ale z braku czasu dopiero dzisiaj wklejam: www.bloomberg.com/news/2011-05-19/japan-s-economy-shrinks-more-than-forecast.html "In nominal terms, the economy contracted an annualized 5.2 percent in the first quarter" To jest chyba najwazniejszy news ostatnich tygodni. Tlumaczy zastoj w metalach i surowcach. Wyglada na to, ze rynek stoi i czeka na wysyp papieru i skurcz rynku po skonczeniu QE2. Jesli rynek faktycznie rozpocznie efekt domina, to logiczne jes...
  • 2 newsy i ciekawy komentarz, ktory odzwierciedla poglad na przyszlosc gospodarki, ktory sam prezentowalem kilkakrotnie na tym forum. Tempo produkcji osłabło wcześniej niż oczekiwano, cieszy produkcja budowlana - opinia Mirek Kuk Warszawa, 20.01.2005 (ISB) – Po grudniowych danych widać, że tempo produkcji przemysłowej osłabło wcześniej niż oczekiwano, uważają ekonomiści. Coraz mniejszą rolę we wzroście gospodarczym będzie odgrywał eksport, a grudniowa dynamika produkcji bud...
  • No proszę, socjaliści u władzy, to się zaraz biora za ręczne sterowanie: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3477051.html Gdyby u władzy byli liberałowie, to przekonany jestem, że prywatna TP S.A. na swoich własnych łączach mogłaby sobie blokować kogo by tylko chciała. Psuje się w Polsce atmosfera do robienia (wielkiego) biznesu... ;-) Pozdrawiam,
  • www.wszechpolacy.pl/t.php?id=854 www.mw.jga.pl/kontrrewolucja/listdomlodych.html Mam nadzieję, że teraz nie nazwiecie Pana Romana socjalistą.
  • Z wyksztalcenia jestem..., umiem czytac wskazniki, roznorodne wskazniki i je interpretowac. Ale im nie wierze. Konfrontuje je z infomacjami od ludzi. A teraz mam okazje troche po Polsce popodrozowac i popytac. Obraz, ktory sie z tego wypytywania wylania kontrastuje z tym co przedstawiaja publikatory. Owszem jest pare osrodkow/regionow ktore sie ladnie rozwijaja, ale wiecej sie zwija. Co do plac - to wyglada mi na to ze poszerza się zróżnicowanie. Nie powiem, frapuje mnie te 3165,14zl (p...
  • Na początek proszę spojrzeć jak wygląda cena dolara wyrażona we frankach w ciągu ostatnich 40 lat stooq.pl/q/?s=chfusd&c=mx&t=l&a=ln&b=1 Jak widać w ciągu 40 lat dolar do franka staniał 5 krotnie. To tak jak by za 40 lat dolar miał kosztować 60gr. Te długoterminowe zmiany zapewne można wytłumaczyć inflacją w USA i brakiem takowej w Szwajcarii, ale czym wytłumaczyć te krótkoterminowe wahania? W krótszych okresach widać, że 3krotna zmiana kursu mogła wystąpić w ciągu 9lat, 2krotna w 3lata....
  • Jak wyciągnąć samego siebie z bagna za włosy. I Ben ciągnie te giełdowe indeksy w górę aż miło. Tworząc Wealth effect. Co oczywiście, absolutnie nie oznacza, żeby w jakikolwiek sposób, broń Boże, giełdy były manipulowawane. I ludzie myślą, że są bogatsi. A ponieważ myślą, że są bogatsi to wydają więcej. A ponieważ wydają więcej to PKB od tego rośnie. I wszyscy stają się bogatsi. I w ten oto sposób, gospodarka wyciąga sama siebie z bagna za giełdowe włosy. Prawda, że pięknie brzmi ta bajk...
  • Znalezione w internecie: Economic recovery It is a slow day in the small Minnesota town of Marshall , and streets are deserted. Times are tough, everybody is in debt, and everybody is living on credit. A rich tourist visiting the area drives through town, stops at the motel, and lays a $100 bill on the desk saying he wants to inspect the rooms upstairs to pick one for the night. As soon as he walks upstairs, the motel owner grabs the bill and runs next door to pay his debt...
  • Witam i pytam: kolejna ekipa się kompromituje. Wiele osób boi sie powrotu pis, wszyscy pamiętają kompromitację sld. Czy jest miejsce na nową partię z nowymi twarzami (nie myślę to o piskorskim, dornie, frasyniuku i innych, którzy w ten lub inny sposób już byli)? Czy lepiej dac szanse wejscia nowych twarzy w ramach juz działających partii?
  • Często widząc 20- lub 30-kilkuletnuch gówniarzy, ubranych w dobre, szyte na miarę garnitury lub garsonki, pełnych arogancji, megalomanii i cholernie wyszczekanych, ble-ble-ble'blających swoje analityczne mądrości dla tvn24, tvn/cnbc, polsat news czy tv biznes, zastanawia mnie, czy to ja, mój kraj bądż cały świat(przynajmniej ten obejmujący kulturę anglosaską) zwariował? Bo ktoś musiał, hehe. Najlepsza jest ta ich nowomowa, polegająca na implementacji do swojej, własnej wypowiedzi jak na...
  • gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,64206,6489137,Finansowy_surrealizm.html
  • U was źle, jak w Hiszpanii Wiceszef agencji Moody’s: Polska musi wziąć się za reformy ROZMOWA JĘDRZEJ BIELECKI: Niebezpiecznie wysoki deficyt budżetowy, strajki, niekonkurencyjna gospodarka, wręcz ryzyko bankructwa: Hiszpania w ostatnich miesiącach ma niemal równie złą prasę jak Grecja. A mimo to jej ocena ryzyka spłaty długu pozostaje zdecydowanie wyższa niż Polski. Dlaczego? KENNETH ORCHARD*: Przygotowując naszą ocenę, zwracamy uwagę na wiele czynników. Ale najwa...
  • Dyskusja na tym forum działa bardzo inspirująco :). Wczorajsze przepychanki z bagraczem nasunęły mi taką oto perspektywę: USA jest specyficznym, skrajnym przypadkiem holenderskiej choroby! Zacytuję z Wikipedii (wiem, że to kiepskie źródło, ale wystarczy): -----> Choroba holenderska - Regres gospodarczy spowodowany odkryciem złóż surowców naturalnych. Pojęcie choroba holenderska wprowadził w 1977 r. tygodnik "The Economist", opisując gospodarcze konsekwencje odkrycia w latach 60. duż...
  • gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,35895,6231675,NBP__Banki_zapowiadaja_dalsze_silne_zaostrzanie_polityki.html "Ponad 4/5 banków ankietowanych przez Narodowy Bank Polski (NBP) zaostrzyło politykę kredytową w IV kw. 2008 r. Ze względu na bardzo negatywną ocenę perspektyw przyszłej sytuacji gospodarczej, zapowiadają dalsze silne zaostrzanie polityki w odniesieniu zarówno do kredytów dla przedsiębiorstw, jak i gospodarstw domowych, wynika z ankiety NBP " jestem nowy na tym forum, ...
  • Kombinowanie pod stołem wychodzi coraz gorzej więc teraz pokombinujemy na stole. W tym świetle to może nawet nie trzeba konstytucji zmieniać. Więcej takich reform tfu REFORM! [b]"Rząd stara się, by KE zmieniła klasyfikację składek przekazywanych z ZUS do OFE. "Dziennik" pisze, że oddaliłoby to groźbę przekroczenia 55-proc. progu ostrożnościowego i przybliżyło Polskę do strefy euro. Polski dług spadłby z 50 do 37 proc. produktu krajowego brutto"[/b] WP ostatnio szaleje. Tytuł n...
  • Prosze to przyczepic na gorze: www.idorfman.com/Charts/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się