Dodaj do ulubionych

Ważność gotowanych jajek

IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.12, 13:16
Ugotowane wczoraj (na twardo) już dziś wydają mi się lekko "stare", tak samo jako składnik sałatki.
Czy są jakieś określone wymogi czasowe, po których gotowane jajka stają się niezjadliwe?- skorupka w żadnym miejscu nie uszkodzona jak co ;-)
Obserwuj wątek
    • 83kimi Re: Ważność gotowanych jajek 16.11.12, 13:50
      Czy trzymałaś je w lodówce? Jeśli tak, to raczej nic im się nie stało. Jajka spokojnie mogą trochę poleżeć. Nawet jajka wielkanocne, przeważnie są gotowane w sobotę, a jedzenie w niedzielę i poniedziałek, i wszyscy mają sie dobrze.
      • aqua48 Re: Ważność gotowanych jajek 16.11.12, 15:28
        Niektórzy twierdzą, że w skorupkach trzymają się tydzień, ja nie jestem przekonana, ale trzy dni to na pewno będą dobre.
        • eurytka Re: Ważność gotowanych jajek 17.11.12, 08:44
          Jeśli już stare były przed ugotowaniem,
          to po ugotowaniu nie będą świeże.
          Czasami się zdarza, że strasznie cuchną siarkowodorem.

Za dawnych czasów, ludzie brali gotowane jajka w podróż,
          gdyż to był pokarm bezpieczny i szybko się nie psujący.
          W jakiejś jednej książce wyczytałam,
          że nawet 10 dni zdatności do spożycia wytrzymywały.
          • mhr2 Re: Ważność gotowanych jajek 17.11.12, 09:30
            nawet wiecej, ale kto az tyle gotuje i je codziennie,
    • kamik2 Re: Ważność gotowanych jajek 19.11.12, 00:50
      jeśli były trzymane tylko dzień, to na pewno nic złego im się nie stało. ja trzymam max trzy dni i to w lodówce, więcej bym się bała.
      • Gość: Edi800 Re: Ważność gotowanych jajek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.12, 11:21
        A surowe ile trzymasz? Z tego, co pamiętam, to mają chyba miesięczny termin przydatności.
        Uważasz zatem, że ugotowanie jajek przyśpiesza procesy gnilne w środku?
        Mnie się wydaje, że przechowując w lodówce możesz się śmiało sugerować terminem przydatności na opakowaniu po surowych jajkach.
        Ja trzymam czasem tydzień - dwa po ugotowaniu i są dobre.

• Gość: Marek Re: Ważność gotowanych jajek IP: *.37.53.200.dyn.user.ono.com 19.11.12, 15:06
        Genialna odpowiedz!
        Z jednej strony ... "to na pewno nic złego im się nie stało" a z drugiej, .. "max trzy dni i to w lodówce, więcej bym się bała".
    • emmarej Re: Ważność gotowanych jajek 19.11.12, 13:07
      bez skorupki szybciej się psują, więc lepiej przechowywać w skorupce.
    • Gość: kkk Re: Ważność gotowanych jajek IP: *.199-178.cust.bluewin.ch 19.11.12, 15:59
      w szwajcarii mozna kupic w sklepach gotowane jajka, leza na polkach, nawet nie w lodowce. pare razy kupilismy, trzymalismy potem w lodowce
    • Gość: beata_ Re: Ważność gotowanych jajek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.12, 22:27
      W skorupkach mogą spokojnie poleżeć kilka dni, w lodówce nawet ponad tydzień...
      Istotne, żeby nie wyschły - na dłużej niż kilka dni wkładam w foliową torebkę, ale nie zamykam całkowicie dostępu powietrza lodówkowego.
      No i ważne żeby były świeże przed gotowaniem

ps
      Musisz się liczyć z ciemną obwódką wokół żółtka... pojawia się przeważnie od zbyt długiego gotowania, ale i leżakowanie może ją (obwódkę) spowodować. A może się mylę - z tym leżakowaniem? W każdym razie może się coś takiego zdarzyć - z wyjątkiem pewnego mankamentu estetycznego nie ma to żadnego znaczenia :-)
    • Gość: wuwu Re: Ważność gotowanych jajek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 07:05
      ja trzymam jajka na twardo raczej do tygodnia w lodówce ale im dłużej trzymane, tym mniej smaczne
      najlepsze są ugotowane tego samego dnia, lub poprzedniego, później wytwarza się małoapetyczna zielonkawa otoczka żółtka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka