Dodaj do ulubionych

Faceci nie potrafią gotować?

02.04.13, 22:03
przyznaję bez bicia, że w kuchni czuję się jak słoń w składzie porcelany. Ale nie chce mi się mimo wszystko wierzyć, że faceci gorzej gotują. Kobiety raczej gotują, bo od zawsze to one zajmowały się domem. Ale nie chcę mi się wierzyć, że to je stawia na piedestale. Myle się?
Obserwuj wątek
    • Gość: pasqda Re: Faceci nie potrafią gotować? IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.13, 22:28
      Nikt się nie rodzi z umiejętnością gotowania - ani kobiety ani mężczyźni. Tę umiejętność się nabywa, rozwija i pielęgnuje, jeśli się chce oczywiście. Niektórzy oprócz tego mają jeszcze odrobinę talentu i fantazję.
      Ot, cała tajemnica :)
      • tomekreich1 Re: Faceci nie potrafią gotować? 02.04.13, 22:31
        wiesz, co to wszystko niby racja, ale tak słyszałem. Moja matka zawsze mówiła, ze faceci są lepszymi kucharzami. A ja cieszę, że moja kobieta robi to za mnie.
        • bene_gesserit Re: Faceci nie potrafią gotować? 02.04.13, 22:55
          To rozpowszechniony, ale nieprawdziwy pogląd. Wział się stąd, ze kiedyś praca w kuchni - zawodowej - wymagała olbrzymiej siły fizycznej i dyspozycyjności do późna w nocy. Obie sprawy niedostępne dla 90% kobiet - dlatego legendarnymi kucharzami zostawali mężczyźni. W tej chwili pierwszy wymóg jest nieaktualny, a drugi - do zorganizowania (w sensie zorganizowania zycia prywatnego kucharek tak, zeby nie praca z nim nie kolidowała). Kucharzenie nadal jest męskim zawodem, bo taka jest tradycja, i kobietom trudniej się przebić, ale coraz częściej się to udaje.

Natomiast jeśli chodzi o biologiczne przesłanki, to lepiej rozwinięty smak mają - statystycznie - kobiety oraz Azjaci - wychodzi więc na to, ze najlepszymi kucharzami są Azjatki.
          • tomekreich1 Re: Faceci nie potrafią gotować? 02.04.13, 22:59
            ładne, to matki mają dużo racji. Moje poglądy nie spodobają się feministkom. One raczej uważają, że faceci je wykorzystują. A to bzdura, same chciały parytetów itp
            • bene_gesserit Re: Faceci nie potrafią gotować? 03.04.13, 00:44
              Twoje poglądy są tu raczej wyrażone dość niejasno, żeby nie powiedzieć mętnie. Poza tym mają niewiele wspólnego z tematem forum.
          • bucefal_macedonski Re: Faceci nie potrafią gotować? 04.04.13, 21:00
            > Natomiast jeśli chodzi o biologiczne przesłanki, to lepiej rozwinięty smak mają
            > - statystycznie - kobiety oraz Azjaci - wychodzi więc na to, ze najlepszymi ku
            > charzami są Azjatki.

Statystycznie rzecz biorąc to kobiety bywają bardziej humorzaste, a to zakłóca konsystencję wyrobów. :o)

Zdolności gustatorskie być może odgrywają niebagatelne znaczenie w pracy... kulinarnego krytyka, ale już kucharza niekoniecznie. To jest przede wszystkim krojenie cebuli, obieranie ziemniaków, nalewanie wody do garów, zmywanie, szorowanie podłóg, wnoszenie dostaw, obcowanie z ogniem i ostrymi narzędziami, niejednokrotnie w atmosferze nerwowego pośpiechu. Janse, że na większych kuchniach ta niewdzięczna część gastrofachu przypada kiczen porterom i młodszym kucharzom, ale i sam szef szefów musi czasem zakasać rękawy. Trzeba umieć zaiwaniać, albo tak sobie zorganizować warsztat, załogę, wychować klientelę i ułożyć menu, że się da ogarnąć kuchnię, nawet podczas yebnięcia i z kacem-gigantem pod czaszką. No i przyzwyczaić się trzeba do monotonii, bo jako robota kucharzenie polega na gotowaniu tego samego, niejednokrotnie latami. To nie jest natchniony blog z przepisami na każdy dzień roku, niestety...

Praca w kuchni nadal wymaga może nie olbrzymiej, ale siły fizycznej, prędkości i zręczności. Oczywiście różne może być natężenie zadań i organizacja pracy w gastronomicznych placówkach: od podawania gotowych wypieków i parzenia kawy przez jedną, przeszkoloną w dwa dni osobę, poprzez ulicznych sprzedwaców dwóch, trzech dań, za to przygotowywanych błyskawicznie, na poczekaniu, na prestiżowych restauracjach kończąc, takich z pełną brygadą, zarówno w kuchni, jak i na sali, gdzie wszystko lub prawie wszystko wykonywane jest from scratch i na najwyższym poziomie. Ale w każdym z tych miejsc kiedy się zlecą klienci i jest jazda, to i czterech rąk czasem za mało. Tak więc to rozpatrując, to najlepszymi kucharzami nie są ani mężczyźni, ani kobiety, tylko dobrze zsynchronizowane bliźniaki syjamskie, najlepiej zrośnięte plecami. Ale to tak traktując gotowanie jako pracę zawodową, bo w domu, na spokojnie, bez pośpiechu to ani płeć, ani fizyczne walory nie odgrywają większego znaczenia. Liczy się przede wszystkim mnóóóóóóstwo doświadczenia i szczerej miłości do godnego karmienia zarówno siebie, jak i bliskich. Nawet smaku się można nauczyć.
        • scoutek Re: Faceci nie potrafią gotować? 23.04.13, 12:13
          tomekreich1 napisał:

> wiesz, co to wszystko niby racja, ale tak słyszałem. Moja matka zawsze mówiła,
          > ze faceci są lepszymi kucharzami.

coś w tym jest, bo wszyscy wielcy i najsłynniejsi szefowie kuchni to właśnie mężczyźni
          biologicznie też się da wyjaśnić, panowie bowiem nie mają takich wahań smaków jak mają kobiety (wiąże się to z cyklem miesięcznym)
          nie wiem ile w tym prawdy, ale chyba coś w tym jest

-
          • Gość: gosc Re: Faceci nie potrafią gotować? IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 12:25
            Kłamiesz albo jesteś niedouczony,poczytaj o wielkich szefach kuchni-kobietach jak Elena Arzak czy Anne Sophie Pic albo Nadia Santini zanim się znów ośmieszysz.
            • scoutek Re: Faceci nie potrafią gotować? 23.04.13, 12:57
              Gość portalu: gosc napisał(a):

ani nie kłamię ani nie jestem niedouczona
              nie twierdzę, że nie ma kobiet szefów kuchni i do tego wybitnych i słynnych
              ale prawda jest taka, że WIĘKSZOŚĆ najsławniejszych to mężczyźni
              • Gość: gosc Re: Faceci nie potrafią gotować? IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 13:13
                " wszyscy wielcy i najsłynniejsi szefowie kuchni to właśnie mężczyźni"-zdecyduj się bo tylko się pogrążasz,palnęłaś,zdarza się
                • scoutek Re: Faceci nie potrafią gotować? 23.04.13, 19:37
                  a jest inaczej?
                  tych najsławniejszych, właśnie mężczyzn, znają wszyscy a nie tylko kucharze czy związani z gastronomią, szeroko rozumianą
                  nawet w Polsce jedyny z gwiazdką Michelina jest Wojciech Amaro, facet:)

a kobiety, które wymieniłeś znane są raczej w węższym gronie

oczywiście, mogę się mylić, ale to nie jest powód aby czepiać się jednego słowa

EOT

• bene_gesserit Re: Faceci nie potrafią gotować? 23.04.13, 19:58
                scoutek napisała:

> Gość portalu: gosc napisał(a):
                >
                > ani nie kłamię ani nie jestem niedouczona
                > nie twierdzę, że nie ma kobiet szefów kuchni i do tego wybitnych i słynnych
                > ale prawda jest taka, że WIĘKSZOŚĆ najsławniejszych to mężczyźni

Tyle, ze to nie ma nic wspólnego z tym, ze faceci nie mają okresu. Dostrzegasz fakt, ale interpretujesz go mizoginistycznie. Jeszcze trochę, a usłyszymy, ze kobiety nie mogą służyć w wojsku czy pełnić funkcji kapłańskich, bo raz na miesiąc nasz organizm zatrzymuje wodę i mózg nam puchnie :/
                • scoutek Re: Faceci nie potrafią gotować? 23.04.13, 20:13
                  bene, nie tak, trochę inaczej: zwróciłam uwagę na taką teorię i do tego zaznaczyłam, że nie do końca jej wierzę (nie wiem ile w tym prawdy, ale chyba coś w tym jest),
                  twierdzenie, że tak to interpretuję to nadużycie
                  • jeepwdyzlu Re: Faceci nie potrafią gotować? 23.04.13, 21:13
                    większość wspaniałych kucharzy to faceci
                    ponieważ kariera w kuchni wymaga bardzo ciężkiej pracy
                    kobiety częsty wypadają - przytłoczone godzinami pracy, duchotą, noszeniem ciężarów...
                    i nękaniem seksualnym

Facetom w kuchni jest łatwiej - ot i cała tajemnica...
                    I więcej luzu niektórym Dyskutantom życzę
                    jeep
                    • bene_gesserit Re: Faceci nie potrafią gotować? 02.05.13, 23:42
                      Ale to nie ma nic wspólnego z luzem.
                      Kuchnię polską ukonstytuowały kucharki, to raz - napisały wszystkie klasyczne dzieła na ten temat. Dwa - droga do kariery była jeszcze całkiem niedawno dla kobiet zamknięta. Często nadal jest, bo to kobiety rodzą dzieci i nadal odczuwają społeczną presję, zeby się nimi zajmować. Ale to się powoli zmienia i powoli pojawiają się w tym zawodzie wybitne kobiety. Nie dlatego, ze w kuchni jest duszno, ale przestało, ale dlatego, ze mogą robić to, co chcą i w czym są dobre. Statystycznie rzecz ujmując, większość supertasters to kobiety - dlatego bajki o okresie i smaku to bzdura.
      • tomekreich1 Re: Faceci nie potrafią gotować? 02.04.13, 22:38
        Też tak mi się wydawało, ale moja matka zawsze powtarzała - bez baby zginiesz - no to mam, żeby nie zginąć. :)
        • aqua48 Re: Faceci nie potrafią gotować? 03.04.13, 10:36
          tomekreich1 napisał:

> Też tak mi się wydawało, ale moja matka zawsze powtarzała - bez baby zginiesz

A powinna była nauczyć podstawowej obsługi...Moi synowie (oraz ich koledzy) radzą sobie w kuchni całkiem nieźle. Mimo tego, że ja gotuję w domu na co dzień. Potrafią zrobić domową pizzę (nie z pudełka) i upiec ciasteczka. Mąż też umie ugotować obiad dla rodziny, może z lepieniem pierogów mieliby wszyscy mały problem, ale z naleśnikami już nie. Radzę poćwiczyć i znaleźć przyjemność z gotowania.
    • jhbsk Re: Faceci nie potrafią gotować? 03.04.13, 11:07
      Potrafią. Mój małżonek na przykład. Ciasto drożdżowe w jego wykonaniu bije moje na głowę.
      Różne rzeczy obiadowe też robi świetnie.
      • smutas13 Re: Faceci nie potrafią gotować? 03.04.13, 12:24
        Faceci potrafią gotować, jeśli tylko mają minimalne chęci. Mój, zawsze daje sobie radę, kiedy sytuacja go zmusi.
      • tomekreich1 Re: Faceci nie potrafią gotować? 03.04.13, 13:03
        Ja umiem zrobić sałatkę, sałaty. Moja wypowiedź już nie spodobała się feministce.
    • budzik11 Re: Faceci nie potrafią gotować? 03.04.13, 13:39
      Faceci mogą gotować tak samo dobrze, jak kobiety, to przecież kwestia umiejętności i doświadczenia, a nie predyspozycji biologicznych. I jeszcze żeby im się chciało... Mój mąż, jego ojciec, mój ojciec - gotują b. bardzo dobrze. Powiedziałabym nawet, że lepiej od pań, bo są bardziej skłonni do eksperymentów i ryzyka. Ja np. wolę sprawdzone przepisy, bo są... sprawdzone. Mój mąż lubi improwizować. On idzie bardziej w stronę dań mięsnych, ja lubię piec. Każdy coś dobrego robi, żadne lepiej czy gorzej.
    • squirk Re: Faceci nie potrafią gotować? 03.04.13, 13:50
      Też uważam, że brak umiejętności zrobienia sobie prostego posiłku to wada żenująca i dyskryminująca mężczyznę/kobietę jako partnera życiowego, to jak mieć dodatkowe dziecko do obsłużenia, podziekowałabym serdecznie za takiego wygodnickiego księciunia o lewych rękach.
      • 83kimi Re: Faceci nie potrafią gotować? 03.04.13, 14:51
        Popieram. Zwłaszcza, że przygotowanie prostego obiadu w dobie półproduktów nie jest trudne i każdy myślący człowiek jest to w stanie ogarnąć.
    • 83kimi Re: Faceci nie potrafią gotować? 03.04.13, 14:48
      Potrafią gotować. Mój tata nie dopuszcza mojej mamy do kuchni, sam wszystko robi. Mój mąż też potrafi gotować, mojej siostry mąż też, mój brat też itp. itd. Jak nie umiesz, to się naucz, w czym problem?
    • triismegistos Re: Faceci nie potrafią gotować? 03.04.13, 15:59
      To nie żaden link, tylko sygnaturka z obrazkiem. Jakbyś wiedział co oznacza "img" sam byś się domyślił.
    • marghe_72 Re: Faceci nie potrafią gotować? 03.04.13, 16:24
      Potrafią. Tylko często gęsto im się nie chce, nieprawdaż Tomkureich1 (czy jak to się tam odmienia)
      • smutas13 Re: Faceci nie potrafią gotować? 03.04.13, 18:16
        Znam pana, który nie chce się nauczyć gotować, z obawy przed późniejszym wykorzystywaniem do tego celu.
        • Gość: en Re: Faceci nie potrafią gotować? IP: *.static.chello.pl 03.04.13, 20:03
          Znam kobiety, które gotują okropnie, znam facetów, którzy gotują świetnie - i na odwrót. To kwestia wprawy, chęci, zapału do nauki i - na wyższym poziomie - talentu. Który polega nie tylko na umiejętności robienia dań wyrafinowanych, ale i prostych.
    • Gość: asiakusy nz Re: Faceci nie potrafią gotować? IP: 119.157.219.* 04.04.13, 10:42
      np w Pakistanie cała uliczna kuchnia jest prowadzona przez mężczyzn - świetna jest
      ale kuchnia domowa - przez kobiety, i też świetna jest ;)
    • jeepwdyzlu TYLKO faceci potrafią gotować 23.04.13, 10:50
      kobiety są niezłe w prostych kwestiach typu pokroić warzywa, albo włączyć mikrofalówkę
      Natomiast PRAWDZIWE GOTOWANIE wymaga inteligencji, zręczności, umiejętności planowania, poczucia smak, ba! Artyzmu wręcz! Czyli - tylko my - faceci sobie radzimy z tą nader złożoną materią...
      :-)
      jeep
      • Gość: gosc Re: TYLKO faceci potrafią gotować IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 11:59
        To szkoda że tak się z tym ukrywaja i większość to lenie z wielkimi brzuchami potrafiące najwyżej otworzyć paczkę chipsów przed TV,jakoś im sie udaje ukryć przed światem tę inteligencję i zręczność za to świetnie udają tępaków dla których ideał posiłku to zamówiona pizza i cola...
      • bene_gesserit Nie, nie 23.04.13, 12:09
        Tylko faceci potrafią żartować - i to świetnie <sarkazm>.
    • vandikia Re: Faceci nie potrafią gotować? 23.04.13, 21:22
      tomekreich1 napisał:

> przyznaję bez bicia, że w kuchni czuję się jak słoń w składzie porcelany.

mój m tez tak twierdził póki nie przyrządził mi na okolicznościową kolację krewetek w awokado :>
      tyle, że ja lubię rządzić w kuchni i mu tej miejscówy nie oddam
      a ogólnie uważam, że w kuchni panuje pełne równouprawnienie jeśli chodzi o płeć, nie wszystkie kobiety tak jak nie wszyscy mężczyźni lubią/potrafią gotować

a poza tematem to pracę licencjacką piszesz i odpowiedzi potrzebujesz prawda? czy inna ankietka?
    • Gość: gosc Re: Faceci nie potrafią gotować? IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 01:23
      na kolejnym forum będziesz reklamowała ten ohydny syf z torebki?co za desperacja

forum.gazeta.pl/forum/w,718,135920249,144058372,Pomysly_na_szybkie_obiady_w_30_minut_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,718,135920249,144217461,Re_Pomysly_na_szybkie_obiady_w_30_minut_.html
      - trzeba być naprawdę tępym żeby liczyć na to że się ktoś nabierze na aż dwa trolle żebrzące w wątku na ten sam temat, założyło biedactwo dwa konta i myśli że jest sprytne,hehe
    • mhr2 Re: Faceci nie potrafią gotować? 03.05.13, 10:23
      karolinaa1985 napisała:

> ale do zawartości saszetki dodał szpinak i łososia więc zaliczam jako własnej
      > roboty :))

zna produkty wiec nastepnym razem zrobi sam:)
    • kk.skazka Re: Faceci nie potrafią gotować? 03.05.13, 12:00
      Potrafią! I dobrze im idzie. Faceci lubią improwizowac w kuchni, nie gotują "z obowiązku" . Mój mąż zawsze porywał się do gotowania. Jak tylko zamieszkaliśmy razem on zaskakiwał mnie takimi rarytasami, jak zupa, do której nie zmieścili się ziemniaki, czy twarozek z keczupem i rzodkiewkami. Ba, próbował sił nawet w wypiemach drożdżowych (czyn ledwo nie spalił domu). Nigdy mu nie przeszkadzałam i nie mówiłam że on czegoś nie potrafi. Facet się nauczył i gotuje na prawdę dobrze! Moim zdaniem, w dzisiejszych czasach, kiedy kobiety pracują na równie z facetami nie można kuchni traktować jako tylko babską działkę:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka