Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      grimma

grimma

(8 wyników)
    • Witam, czy wiecie może które wydanie baśni braci Grimm na rynku polskim jest oryginalnym tyłumaczeniem baśni. Wiem, że z wielu wydań adresowanych dla dzieci usunięto niektóre "makabryczne" szczegóły. A mi zależy na oryginalnej wersji. Z góry dziękuję, Agata
    • Witam Wiem, że już był podobny wątek ale raczej w sensie sentymentalnym. Szukam ładnego ale pełnego (a nie skrótowca Disneya) wydania baśni tych panów. Takiego, żeby małe dziecko (poniżej 3) miało jakąś ucztę dla oka. Pozdrawiam przemek
    • Czy ktokolwiek zna taką baśń Grimmów? W dwutomowym wydaniu jej nie ma, ale jest w zbiorku dla dzieci z lat 50-ych. Czy teraz tłumaczona jest pod innym tytułem? Jak nazywa się w oryginale?
    • Bracia Grimm
    • od jakiegoś czasu próbuję przypomniec sobie tytuł książki, którą zaczytywałam się w dzieciństwie i nie mogę... :/ książka jest niby dla dzieci, ale straszna. pamietam, była w formie kwadratu, okładka czarna z jakimiś białymi konturami. a ksiązka była o dziewczynce z koslawym biodrem, która wskoczyła do rzeki żeby wodnik ja uleczył. sceny dantejskie: wodnik co wieczór każe jej czesac swoje zielone wlosy z sitowia, a sam... ostrzy wielki nóż. do dziewczynki przychodzą jakieś posta...
    • a co sądzicie o tej kolekcji? Nie podaję autorów, bo z pewnością wszyscy znają. Ja bym dorzuciła jeszcze "Pan Samochodzik" ! "20 000 mil Podwodnej żeglugi" "Lord Jim" Baśnie Grimm 'Ania z Zielonego Wzgórza" "Winnetou" "Trzej Muszkieterowie" "Wesołe Przygody Robin Hooda" "Tajemniczy Ogród" "Jeździec bez głowy" "Zew Krwi" "Przygody Tomka Sawyera" "Czarnoksiężnik z krainy Oz" "W pustyni i w puszczy" "Pollyanna" "Ostatni Mohikanin" "Pięcioro dzieci i 'coś' " "Ivanhoe" z...
    • Moje to seria o ludzikach TapaTiki "Stacja nigdy w życiu" "Dzieci z Bullerbyn" "Muminki" Oprócz tego baśnie Puszkina, a nieco pozniej Braci Grimm - sama zastanowiłabym sie grubo zanim zaczęłabym czytac to swoim dzieciom, ale do dziś pamiętam, jak chodziły mi ciarki po plecach z emocji:)))
    • Witam, ostatnio jak bylam w domu przywiozlam ze soba cala pake ksiazek z mlodosci, niektore moje ukochane a wcale tak nie znane: "Zboj", o starym koniu i jego przyjazni z kulawym chlopcem; "Drugi Wojtus" o przygodach przedszkolaka i "Rostik i Kiesza" rosyjskiego autora, ksiazke ktora dostalam na swoje szoste urodziny, o psie i chlopcu na koloniach. Nie wspominam o calej serii Muminkow ktora tez byla wielka czescia mojego dziecinstwa. A moze ktos jeszcze zna powyzsze ksiazki, napis...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się