Dodaj do ulubionych

"Jagódka" braci Grimm

IP: *.aster.pl 23.01.06, 20:55
Czy ktokolwiek zna taką baśń Grimmów? W dwutomowym wydaniu jej nie ma, ale
jest w zbiorku dla dzieci z lat 50-ych. Czy teraz tłumaczona jest pod innym
tytułem? Jak nazywa się w oryginale?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kawka Re: "Jagódka" braci Grimm IP: *.avamex.krakow.pl 24.01.06, 09:40
      Witam. Tytuł oryginalny tej baśni to "Rapunzel " (czyli Roszpunka; skądinąd
      znany także i w Polsce gatunek sałaty).
      "Jagódka" brzmiało zapewne bardziej sympatycznie i znajomo dla polskiego
      czytelnika i zapewne stąd takie a nie inne tłumaczenie.Zresztą mnie też się
      bardziej podoba , a w latach mego dziecięctwa słowo "roszpunka" kojarzyłoby mi
      się bardziej z "ropuszką" niż z piekną dziewczyna o najdłuższych i
      najpiękniejszych na świecie włosach.
      Jeśli potrzebny jest Ci tekst tej baśni - mogę przesłać skan (mam wydanie z
      1980 roku, w znakomitym tlumaczeniu Marcelego Tarnowskiego ).Sądzę ,że w
      bibliotekach dla dzieci też dostaniesz taki właśnie zbiór- to wciąz jest
      lektura!
      Pozdrawiam.
      • Gość: Jaaa Re: "Jagódka" braci Grimm IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 09:47
        Jaaa podziwiam Cię, Kawko. Zawsze wszystko wiesz i życzliwie śpieszysz każdemu
        z pomocą :)
      • Gość: Kawka Re: "Jagódka" braci Grimm IP: *.avamex.krakow.pl 24.01.06, 09:47
        Witam raz jeszcze. Ciekawostka : na podstawie tej baśni powstał film animowany
        z serii "Barbie jako..."- tym razem "Barbie jako Roszpunka". Oczywiście jest to
        adaptacja baaardzo odbiegająca od oryginału. Jak to zwykle w takich adaptacjach
        bywa, niestety...Pozdr.
      • Gość: grrrzz Re: "Jagódka" braci Grimm IP: *.aster.pl 24.01.06, 09:57
        Dziękuję bardzo. "Roszpunkę" mam w w/w wydaniu. Nigdy bym nie wpadł na to, że
        "Roszpunka" to "Jagódka".
      • Gość: grrrzz Re: "Jagódka" braci Grimm IP: *.aster.pl 24.01.06, 10:43
        "Roszpunka" zaczyna się od tego, że pewna kobieta zapragnęła sałaty z ogrodu
        czarownicy. Czy w wersji pt. "Jagódka" kobiecie zachciało sie zakazanych jagód?
        Może ja bym jednak poprosił o ten skan.
        grzegorzjanusz@o2.pl
    • Gość: lulu Re: "Jagódka" braci Grimm IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.06, 10:53
      ja nauczylam sie czytac w wieku 5 lat na Jagódce, niestety na skróconej
      wiwerszowanej wersji. Książeczka byla duza z kolorowymi obrazkami troche
      obszarpana, pewnie juz wiekowa i zaczynala sie: Byl raz maz i zona z basni i
      choc was to troche zdziwi ze w..............byli bardzo nieszczesliwi". Umialam
      caly tekst na pamiec bardzo dlugo i nawet teraz pamietam obszerne fragmenty.
      Pamietam że zal mi bylo potulnego meza spalniajacego zachcianki grymasnej zony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka