Gość: grrrzz IP: *.aster.pl 23.01.06, 20:55 Czy ktokolwiek zna taką baśń Grimmów? W dwutomowym wydaniu jej nie ma, ale jest w zbiorku dla dzieci z lat 50-ych. Czy teraz tłumaczona jest pod innym tytułem? Jak nazywa się w oryginale? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kawka Re: "Jagódka" braci Grimm IP: *.avamex.krakow.pl 24.01.06, 09:40 Witam. Tytuł oryginalny tej baśni to "Rapunzel " (czyli Roszpunka; skądinąd znany także i w Polsce gatunek sałaty). "Jagódka" brzmiało zapewne bardziej sympatycznie i znajomo dla polskiego czytelnika i zapewne stąd takie a nie inne tłumaczenie.Zresztą mnie też się bardziej podoba , a w latach mego dziecięctwa słowo "roszpunka" kojarzyłoby mi się bardziej z "ropuszką" niż z piekną dziewczyna o najdłuższych i najpiękniejszych na świecie włosach. Jeśli potrzebny jest Ci tekst tej baśni - mogę przesłać skan (mam wydanie z 1980 roku, w znakomitym tlumaczeniu Marcelego Tarnowskiego ).Sądzę ,że w bibliotekach dla dzieci też dostaniesz taki właśnie zbiór- to wciąz jest lektura! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaa Re: "Jagódka" braci Grimm IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 09:47 Jaaa podziwiam Cię, Kawko. Zawsze wszystko wiesz i życzliwie śpieszysz każdemu z pomocą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: "Jagódka" braci Grimm IP: *.avamex.krakow.pl 24.01.06, 09:47 Witam raz jeszcze. Ciekawostka : na podstawie tej baśni powstał film animowany z serii "Barbie jako..."- tym razem "Barbie jako Roszpunka". Oczywiście jest to adaptacja baaardzo odbiegająca od oryginału. Jak to zwykle w takich adaptacjach bywa, niestety...Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrrzz Re: "Jagódka" braci Grimm IP: *.aster.pl 24.01.06, 09:57 Dziękuję bardzo. "Roszpunkę" mam w w/w wydaniu. Nigdy bym nie wpadł na to, że "Roszpunka" to "Jagódka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrrzz Re: "Jagódka" braci Grimm IP: *.aster.pl 24.01.06, 10:43 "Roszpunka" zaczyna się od tego, że pewna kobieta zapragnęła sałaty z ogrodu czarownicy. Czy w wersji pt. "Jagódka" kobiecie zachciało sie zakazanych jagód? Może ja bym jednak poprosił o ten skan. grzegorzjanusz@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: "Jagódka" braci Grimm IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.06, 10:53 ja nauczylam sie czytac w wieku 5 lat na Jagódce, niestety na skróconej wiwerszowanej wersji. Książeczka byla duza z kolorowymi obrazkami troche obszarpana, pewnie juz wiekowa i zaczynala sie: Byl raz maz i zona z basni i choc was to troche zdziwi ze w..............byli bardzo nieszczesliwi". Umialam caly tekst na pamiec bardzo dlugo i nawet teraz pamietam obszerne fragmenty. Pamietam że zal mi bylo potulnego meza spalniajacego zachcianki grymasnej zony. Odpowiedz Link Zgłoś