Dodaj do ulubionych

słodki gulasz??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 22:21
Witam, jestem niedoświadczoną kuchareczką wiec póki co wszystko co ugotuje to metoda prób i błędów. Ugotowałam gulasz juz którys raz z kolei i wychodzi mi taki dziwny, słodki....nie wiem czy to przypadkiem nie po dodaniu mąki(?). nie lubie tego smaku i nie wiem co powoduje ten słodkawy smak. Składniki: indyk, cebula, przyprawa grill, ziele ang, lisc laurowy i na koncu mąka. Nie wiem co robie nie tak ale smak wychodzi nie ten. Mąka "królowa". Jesli nie mąką to czym mam zagęścic?
Obserwuj wątek
    • lustroo Re: słodki gulasz?? 29.11.10, 22:32
      Pokrojone mięso obtoczyć w mące, potem przesmażyć, do tego dopiero dodać cebulę przesmażyć i potem dusić. Zastosuj taką kolejność.
    • Gość: pasqda Re: słodki gulasz?? IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 22:32
      A ta przyprawa grill z czego się składa? Ile ma cukru i innych "polepszaczy"?
      Wywal ją na początek, a zamiast tego daj sól, pieprz i paprykę. A zamiast mąki, odparuj sos na małym ogniu do zgęstnienia.
      • fettinia Re: słodki gulasz?? 29.11.10, 22:35
        duuzo papryki-i zamiast maki od poczatku sporo cebuli-zageszcza,dodaje smaku i maka niepotrzebna
    • roseanne Re: słodki gulasz?? 29.11.10, 22:52
      cebula ?
      2 cale na kg miesa nie powinny dac slodkiego posmaczku

przeczytaj dokladnie co wchodzi w sklad przyprawy grilowej - czesto dodawany jest cukier
    • Gość: agniesia Re: słodki gulasz?? IP: *.adsl.alicedsl.de 30.11.10, 09:30
      a dlaczego dajesz przyprawe do grillowanego miesa do gulaszu z indyka?

poczytaj najpierw jakie przyprawy stosuje sie do jakiego miesa bo nie do wszystkiego pasuje to samo. mam znajomych ktorzy wszystko przyprawiaja 'vegeta' i przyprawa gyros - prawie kazda potrawa smakuje tak samo.

a co do techniki robienia gulaszu - mieso obtoczone w mace, pozniej obsmazone, do tego cebula i sos powinien byc odpowiednio gesty (o ile nie doleje sie do miesa duzej ilosci wody by zwiekszyc ilosc sosu)
    • figgin1 Re: słodki gulasz?? 30.11.10, 10:51
      Pewnikiem ta tajemnicza "przyprawa grill"
    • quba Re: słodki gulasz?? 30.11.10, 11:31
      Pipi, dodawaj świeżej papryki, 2-3 strąki, przynajmniej 1 musi być zielony
      nadmiar cebuli (zależy też JAKA to cebula) może spowodować ślodkość sosu. jest przecież cebula cukrowa i byc może nawet nie wiesz, ze to ona zmienia smak Twego sosu.
      Pozdrawiam
      quba

----------------------------

Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba
      pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
    • krzysztofsf Re: słodki gulasz?? 30.11.10, 12:29
      Dodaj koncentratu pomidorowego i jeszcze troche cukru i bedzie pycha :)
    • Gość: . Re: słodki gulasz?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.10, 20:00
      ja zamiast mąki zagęszczam czerstwym chlebem razowym i wychodzi pycha :):

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka