gianter 16.01.05, 14:49 Poszukuję ciekawych przepisów na potrawy z mięsa koziego, oraz najlepszy przepis na koguta w winie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: kogut, mięso kozie 16.01.05, 15:13 kogut w winie Wykonanie: Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz. 1 mlody kogut wagi ok. 1750 g lub kura podobnej wielkosci, 90 g chudego boczku, 20 malych cebulek, 1 obrany i bardzo drobno posiekany zabek czosnku, 150 g swiezych smardzow, 4 lyzki masla, 1 lyzka maki, 500 ml bialego wytrawnego wina, 50 ml calvadosu, bouquet garni, sol, pieprz, 1 lyzka siekanej zielonej pietruszki. 1. Koguta sprawic, oczyscic, usunac nadmiar tluszczu, umyc i podzielic na 6 porcji. Cebulki obrac. Boczek pokroic w cienkie plasterki. Smardze oplukac starannie w zimnej biezacej wodzie. Wieksze przekroic na pol. 2. Boczek przesmazyc krotko na 3 lyzkach masla. Dodac cebulki i smazyc ok. 15 min, az sie zazloca. Dodac kawalki koguta, czosnek oraz bouquet garni i smardze. Smazyc pod przykryciem ok. 20 min. Odkryc, polac calvadosem i zapalic. Zalac winem i gotowac pod przykryciem 1 godz. 15 min. 3. Porcje koguta wyjac i odstawic w cieple miejsce. Do sosu dodac lyzke masla roztartego z maka. Wymieszac i zagotowac. 4. Kawalki koguta ulozyc na polmisku, polac sosem i posypac zielona pietruszka. Podawac z grzankami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik no to raczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 16:39 nie do zrobienia teraz. sezon na smardze poki co jeszcze sie nei zaczal Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: kogut, mięso kozie 16.01.05, 15:57 Koźlina, koźlęcina: szukałem przepisów w polskim Internecie i jakoś nic. Natomiast po angielsku - przeobfitość. Mięso to jest popularne w regionie śródziemnomorskim, a także w Indiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emenem Re: kogut, mięso kozie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 16:07 lodz.tvp.pl/Conieco/menu0404.htm Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Co ma piernik do wiatraka? 16.01.05, 16:26 To znaczy oscypek z wołowiną do koguta i koźliny???A może tępy się stałem przeokrutnie i nic już nie rozumiem???...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emenem Re: Co ma piernik do wiatraka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 17:18 wystarczy ciut przewinąć stronę,sa 2 przepisy na kozę.Czepiasz się:) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Mylisz czepianie się ze zdziwieniem 16.01.05, 17:22 ..klikam na link i mam oscypek z wołowiną - to jak mam się nie dziwić???...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emenem errare humanum est IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 17:27 Bo to trzeba całą stronę obejrzeć, a nie tylko to co się na ekranie mieści. "czepiasz się" było z uśmiechem;) Odpowiedz Link Zgłoś