27.04.05, 11:36
Jest taki zapomniany grzyb - smardz, jest on niestety pod ochroną, ale czasami
mimo wszystko się skuszę i zbiorę trochę, a akurat zaczął się sezon na nie
(UWAGA jak nie znasz to nie zbieraj, bo można pomylić z piestrzenicą
kasztanowatą !).
Grzyb ten dawniej nazywano "polską truflą" choć nie rośnie pod ziemią - chodzi
o walory smakowe.
Próbowałem - naprawdę smaczny !

Mam pytanie - czy zna ktoś jakieś ciekawe przepisy na ten grzyb - chodzi mi
także o przetwory ?!

Pozdrawiam !]
Yamaneko
Obserwuj wątek
    • default Re: Smardze 27.04.05, 11:43
      To ja też poproszę, bo u mnie sporo ich rośnie w ogródku, a w zeszłym roku
      udusiłam na maśle i jakieś takie nijakie wyszły. Albo nie umiem ich zrobić,
      albo to grzybki nie na mój smak.
    • marghot Re: Smardze 27.04.05, 11:46
      smardz:
      www.grzyby.pl/gatunki/Morchella_esculenta.htm
      piestrzenica
      www.grzyby.pl/gatunki/Gyromitra_esculenta.htm
      Byłabym na Twoim miejscu daleka od nawoływania, do niejedzenia! :) Należy
      przypatrzeć się dokładnie,porównać z obrazkiem i podjąć decyzję.
      U mnie w ogrodzie rosną smardzę :) niedlugo będa okazałe.
      Nie robię rpzetworó, a jedynie risotto, spaghetti lub jako dodatek do mięs -
      tak jak wspomniane przez Ciebie trufle.
      Smacznego :)
      • yamaneko Re: Smardze 27.04.05, 13:04
        nie nawołuję boń Boże do niejedzenia ! ...ajedynie do ostrożności przy zbieraniu
        - choć faktycznie pomylić raczej ciężko, bo wygląd inny i stanowisko inne !

        Ale czekam cały czas niecierpliwie na jakoweś przepisiki, bo nie wierzę, żęby
        się nie zachowały z tego co wiem to był on dawniej bardzo ceniony, więc przepisy
        jakoweś musza być !
        Z tego co mi się obiło o uszyska, to chyba nasi bracia z południa gustują w tych
        grzybach, podobnie jak za oceanem (nazywając je, o ile nie przekręce "morel
        mushroom")

        Pozdrawiam i z niecerpiwością czekam !
        Yamaneko :-D
          • jacek1f i jeden "historyczny"... 27.04.05, 13:11
            Re: kogut, mięso kozie
            dispell 16.01.2005 15:13 + odpowiedz


            kogut w winie
            Wykonanie:
            Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
            1 mlody kogut wagi ok. 1750 g lub kura podobnej wielkosci,
            90 g chudego boczku,
            20 malych cebulek,
            1 obrany i bardzo drobno posiekany zabek czosnku,
            150 g swiezych smardzow,
            4 lyzki masla,
            1 lyzka maki,
            500 ml bialego wytrawnego wina,
            50 ml calvadosu,
            bouquet garni,
            sol, pieprz,
            1 lyzka siekanej zielonej pietruszki.

            1. Koguta sprawic, oczyscic, usunac nadmiar tluszczu, umyc i podzielic na 6
            porcji. Cebulki obrac. Boczek pokroic w cienkie plasterki. Smardze oplukac
            starannie w zimnej biezacej wodzie. Wieksze przekroic na pol.
            2. Boczek przesmazyc krotko na 3 lyzkach masla. Dodac cebulki i smazyc ok. 15
            min, az sie zazloca. Dodac kawalki koguta, czosnek oraz bouquet garni i
            smardze. Smazyc pod przykryciem ok. 20 min. Odkryc, polac calvadosem i zapalic.
            Zalac winem i gotowac pod przykryciem 1 godz. 15 min.
            3. Porcje koguta wyjac i odstawic w cieple miejsce. Do sosu dodac lyzke masla
            roztartego z maka. Wymieszac i zagotowac.
            4. Kawalki koguta ulozyc na polmisku, polac sosem i posypac zielona pietruszka.
            Podawac z grzankami.
            • marghot ja Was... 27.04.05, 13:29
              kiedyś utłukę ;)))
              takiego mi smaka narobiliscie, zę prawie klawiature ośliniłam ;)))
              a smardze pewnie nei wcześniej niż za tydzień będa gotowe....
    • Gość: nancy Re: Smardze IP: 193.111.166.* 27.04.05, 15:22
      Smardze nie smakują grzybami, w ogóle smak mają bardzo nikły i raczej
      nieprzyjemny. Zapach zresztą też. I takie są jakieś chrząstkowate w gryzieniu.
      Nie ma to jak normalne grzyby - prawdziwki, kurki, podgrzybki, maślaki itd. Ja
      też miewam w ogródku, nawet sporo. ale nie zbieram tego paskudztwa. Bardzo
      dekoracyjne za to.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka