GoĹÄ: Di4n4 IP: *.48.jawnet.pl 22.02.07, 12:13 Bardzo dziwny przepis ... :/ Zastanawiam się ile kopytek zrobię z dwóch ziemniaków :] Raczej nie starczy dla dwuosobowej rodziny - no i to żółtko. Co to ma być ??? 3/4 żółtka ??? Bezsensu !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: gogaar Kopytka IP: 89.16.71.* 27.04.07, 23:54 tez sie nad tym zastanawiam,tym bardziej ze moj zwierzak to z 2 ziemniaczkow chyba by mial tylko na przekaske. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia456 Re: Kopytka 06.05.07, 15:34 dziwny ten przepis, ani soli, ani zwyklej maki. Powiem, ze on tak mocno akademicki jest:) Totalne cięcie kosztów:] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sylwia Kopytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.07, 14:16 Te kopytka to takie całkiem całkiem by były,gdybyśmy je trochę ulepszyli,bo 2 ziemniaki to za mało nawet dla mojej córeczki... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jola Kopytka IP: *.chello.pl 09.01.08, 12:33 przepis na jedna osobe:) ale dodala bym make pszenna bo z ziemniaczanej to wyjda slaskie-nieprawdaz??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: A Kopytka IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.08, 10:09 CIEKAWY PRZEPIS MAM 4 OSOBOWĄ RODZINĘ CIEKAWE ILE KLUSEK WYJDZIE 5 NAPRAĘ ZAPMIAST DWÓCH ZIEMNIAKÓW LEPIEJ 20 :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: osoba pracująca Kopytka IP: *.gprs.plus.pl 11.06.08, 22:22 ta wielka porcja to chyba dla ludzi w obozach pracy a nie dla ludzi dorosłych Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: amik Re: Kopytka IP: *.smrw.lodz.pl 08.10.08, 01:42 glupie skojarzenie i nie na miejscu. super gotowanie + oboz, barwo! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kalina Kopytka IP: 92.10.185.* 03.07.08, 13:35 fajowa strona i barzzo mi pomogła. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magda Kopytka IP: *.tomaszow.mm.pl 18.09.08, 20:02 Bardziej przypomina to przepis na kluski śląskie,kopytka robię z mąki pszennej,kartofli i jajek. Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Kopytka 19.09.08, 09:18 To jakiś żart? Do kopytek daje się mąkę pszenną. Ja dodaję jeszcze trochę ziemniaczanej. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia19788 Re: Kopytka 22.09.08, 15:12 faktycznie przepis doc dziwny ja robie kopytka z conajmniej 1,5 kg ziemniakow i dodaje maka zwykla nie ziemniaczana i jajko ,ziemniaki po ugotowaniu ostudzeniu i zemleniu w maszynce zasypuje maka ( na oko dodaje make)jajko i zagniatam podsypujac maka zeby ciasto nie przylepialo sie do stolnicy ani do rak,za duzo maki nie dodaje bo bedzie ciasto twarde, jak juz nie bedzie cie przylepiac formuje w male paseczki i kroje ukosnie oczywiscie ... najlepsza kopytka sa z sosem i odsmazone na kolacje z obu ston ( ale juz bez sosu)ah palce lizac. Nigdy z 2 srednich ziemniakow nie robilabym kopytek bo to na jedna osobe i to jeszcze taka malutka porcyjka by byla z tych ziemniakow poprostu smiechu warte ,pozrawiam wszystkich lubiacych kopytka ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
agata322 Re: Kopytka 24.09.08, 13:55 Spróbujcie dodać ser miały półtłusty. Kompytka wychodza palce lizac! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: Kopytka IP: *.59.jawnet.pl 16.10.08, 14:01 To już raczej podchodzi pod kluski leniwe. Niektórzy właśnie dodają do nich ziemniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Kopytka IP: *.gprs.plus.pl 27.10.08, 12:26 Jeśli ma sie duza rodzine to moze smiechu warte, ale jesli mieszka sie w dwie osoby, albo nawet samotnie to przepis mysle,ze w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agi26 Re: Kopytka IP: *.cable.ubr15.haye.blueyonder.co.uk 01.03.09, 20:14 ja tez tak robie, nie jak w przepisie:D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ammkop Kopytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 12:58 Te prawie wszystkie przepisy, to wariacje na temat kopytek. Z ziemniaków i mąki kartoflanej robi się kluski śląskie. Ale nie dodaje się jajka bo i po co. Natomiast kopytka robi się z ziemniaków (najlepiej ciepłe, świeżo ubite po ugotowaniu) mąki pszennej i jajka. Jajek nie można dać dużo, bo będą twarde. Ja na ok 1 kg ugotowanych ziemniaków daję 1 jajko. Mąki tyle, ile koniecznie trzeba, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Należy wszystko robić bardzo szybko, ponieważ ciasto z czasem robi się coraz wolniejsze, a dodawanie mąki nie służy późniejszemu smakowi. Takie kluseczki są bardzo pulchne i pyszne pod warunkiem, że je się świeże. Odgrzewane nie są już tak pyszne. Pozdrawiam i smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: maka Re: Kopytka IP: *.cable.ubr03.pert.blueyonder.co.uk 24.10.08, 14:03 w sumie nie kluski tylko pierogi leniwe. kopytka robi sie z ugotowanych ziemniakow i podaje sie je do mies a pierogi leniwe sa "na slodko" i glownym ich skladnikiem jest twarog. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: HR Re: Kopytka IP: 81.219.157.* 22.11.10, 17:15 kopytka sa tylko z zmielonych ziemniakow a leniwe sa z ziemniakow zmielonych i sera bialego(twarog) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bozka53 Re: Kopytka IP: *.play-internet.pl 29.08.11, 13:29 Kopytka robi się z dodatkiem maki pszennej wyłącznie,a leniwe z dodatkiem sera białego i mąki pszennej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gwiazdka Kopytka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.09, 02:29 Może porzepis napisała jedna osoba z rodziny, w której nie żreją kopytek na obiad i na kolację :))) Ale w sklepie z ciuszkami to ty masz problem :))) A kopytka pyszne były .. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ...albo.nie... Re: Kopytka IP: *.lupro.net 16.02.09, 12:27 Faktycznie, jest to raczej przepis na kluski śląskie. Ale ja, właśnie z takiego ciasta robię kopytka. Mam pewność, że zawsze mi się udają. (dla większj ilości osób, wystarczy zwiększyć proporcje) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: boom Kopytka IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.02.09, 19:38 to przepis na kluski ziemniaczane... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nika Kopytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 12:49 przepis jest zły.nie da się zrobić z jednej łyżki maki ziemniaczanej dwóch ziemniaków i 2 jajek kopytek ..przecież to oczywiste nawet na oko. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mama Kopytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 22:37 leniwe sa z białego sera ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosposia Kopytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 14:09 ja do ziemniaków daję całe jajko mąkę zwykłą i łyżeczkę masła Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rozrzutna Skąpytka? IP: 77.236.0.* 21.11.09, 18:41 Z mąki ziemniaczanej i ziemniaków robi się kluski śląskie. Moim zdaniem lepiej wziąć 7/18 jajka i 12/19 średniego ziemniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: juhas Re: Skąpytka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 01:33 ludzie - gdzie ten akademik? w Sudanie czy Malawi? bardziej skromnie nie mogłaś tego zrobić - co za żenada.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jola Kopytka IP: *.chello.pl 15.01.10, 10:04 Do kopytek dodajemy mąke pszenną z ziemniaczaną mamy kluski śląskie:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karolina Kopytka IP: *.mobile.net.pl 04.02.10, 12:59 mnie to najbardziej zastanawia wyrabianie łyzką?? ja wyrabiam łapami, w sumie proporcje na wiecej osob wyjdą ok czyli 6 ziemniaków, jedno jajko i mąka (na oko). Conchit - leniwe są z białym serem zamiast ziemniaków. Podawane z bułką tartą, cukrem i cynamonem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Daga Kopytka IP: 178.56.29.* 29.03.10, 12:11 Ja tez daję całe jajko, ale mąki bardzo mało do ciasta, by było miękkie, za to otaczam dokładnie kazdą juz odkrojoną kluseczkę mąką by mi sie nie rozpłynęła w garnku i nie kleiła. Do garnka warto wlać odrobinę oleju i każdą kluskę wrzucac w miarę osobno. Po wyjęciu zahartować kopytka polewając zimną przegotowaną wodą w durszlaku by znów się nie posklejały, za to odgrzać na patelni na masełku aż uzyskają śliczną zrumienioną skorupkę - z cebulką i pokrojonym boczkiem. Mmmmmm. A leniwe robi się z twarogu, tu też mozna dodać dla smaku - ciasto jest delikatniejsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pejot Kopytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.10, 13:17 1/3 żółtka ?? a co z resztą żółtka? a te dwa ziemniaki to duże, małe czy ogromne żebym się najadł ?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Kopytka IP: 188.33.148.* 16.09.10, 13:15 to zadanie matematyczne czy konkurs na najwiecej wpisow na forum? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: akali@kwom.com Kopytka IP: *.max1.mixedsignal.net 08.01.11, 15:30 Dlaczego tak wiele polskich przepisow, tak jak ten, sa niedokonczone.....jak podawac to jedzenie? Sos ? maslo? sery? Z czym ? Ucze sie polskiej kuchni, ale z tego przepisu, jak mozna? Odpowiedz Link Zgłoś