IP: *.48.jawnet.pl 22.02.07, 12:13
Bardzo dziwny przepis ... :/ Zastanawiam się ile kopytek zrobię z dwóch
ziemniaków :] Raczej nie starczy dla dwuosobowej rodziny - no i to żółtko. Co
to ma być ??? 3/4 żółtka ??? Bezsensu !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: gogaar Kopytka IP: 89.16.71.* 27.04.07, 23:54
      tez sie nad tym zastanawiam,tym bardziej ze moj zwierzak to z 2 ziemniaczkow
      chyba by mial tylko na przekaske.
      • klaudia456 Re: Kopytka 06.05.07, 15:34
        dziwny ten przepis, ani soli, ani zwyklej maki. Powiem, ze on tak mocno
        akademicki jest:) Totalne cięcie kosztów:]
    • Gość: sylwia Kopytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.07, 14:16
      Te kopytka to takie całkiem całkiem by były,gdybyśmy je trochę
      ulepszyli,bo 2 ziemniaki to za mało nawet dla mojej córeczki...
    • Gość: jola Kopytka IP: *.chello.pl 09.01.08, 12:33
      przepis na jedna osobe:) ale dodala bym make pszenna bo z ziemniaczanej to wyjda
      slaskie-nieprawdaz???
    • Gość: A Kopytka IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.08, 10:09
      CIEKAWY PRZEPIS MAM 4 OSOBOWĄ RODZINĘ CIEKAWE ILE KLUSEK WYJDZIE 5
      NAPRAĘ ZAPMIAST DWÓCH ZIEMNIAKÓW LEPIEJ 20 :)
    • Gość: osoba pracująca Kopytka IP: *.gprs.plus.pl 11.06.08, 22:22
      ta wielka porcja to chyba dla ludzi w obozach pracy a nie dla ludzi dorosłych
      • Gość: amik Re: Kopytka IP: *.smrw.lodz.pl 08.10.08, 01:42
        glupie skojarzenie i nie na miejscu. super gotowanie + oboz, barwo!
    • Gość: kalina Kopytka IP: 92.10.185.* 03.07.08, 13:35
      fajowa strona i barzzo mi pomogła.
    • Gość: magda Kopytka IP: *.tomaszow.mm.pl 18.09.08, 20:02
      Bardziej przypomina to przepis na kluski śląskie,kopytka robię z mąki pszennej,kartofli i jajek.
      • genova51 Re: Kopytka 19.09.08, 09:18
        To jakiś żart? Do kopytek daje się mąkę pszenną. Ja dodaję jeszcze trochę
        ziemniaczanej.
    • agusia19788 Re: Kopytka 22.09.08, 15:12
      faktycznie przepis doc dziwny ja robie kopytka z conajmniej 1,5 kg
      ziemniakow i dodaje maka zwykla nie ziemniaczana i jajko ,ziemniaki
      po ugotowaniu ostudzeniu i zemleniu w maszynce zasypuje maka ( na
      oko dodaje make)jajko i zagniatam podsypujac maka zeby ciasto nie
      przylepialo sie do stolnicy ani do rak,za duzo maki nie dodaje bo
      bedzie ciasto twarde, jak juz nie bedzie cie przylepiac formuje w
      male paseczki i kroje ukosnie oczywiscie ... najlepsza kopytka sa z
      sosem i odsmazone na kolacje z obu ston ( ale juz bez sosu)ah palce
      lizac. Nigdy z 2 srednich ziemniakow nie robilabym kopytek bo to na
      jedna osobe i to jeszcze taka malutka porcyjka by byla z tych
      ziemniakow poprostu smiechu warte ,pozrawiam wszystkich lubiacych
      kopytka ;-))
      • agata322 Re: Kopytka 24.09.08, 13:55
        Spróbujcie dodać ser miały półtłusty. Kompytka wychodza palce lizac!
        • Gość: Gość Re: Kopytka IP: *.59.jawnet.pl 16.10.08, 14:01
          To już raczej podchodzi pod kluski leniwe. Niektórzy właśnie dodają do nich
          ziemniaki.
      • Gość: gosc Re: Kopytka IP: *.gprs.plus.pl 27.10.08, 12:26
        Jeśli ma sie duza rodzine to moze smiechu warte, ale jesli mieszka sie w dwie
        osoby, albo nawet samotnie to przepis mysle,ze w sam raz.
      • Gość: agi26 Re: Kopytka IP: *.cable.ubr15.haye.blueyonder.co.uk 01.03.09, 20:14
        ja tez tak robie, nie jak w przepisie:D
    • Gość: ammkop Kopytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 12:58
      Te prawie wszystkie przepisy, to wariacje na temat kopytek. Z
      ziemniaków i mąki kartoflanej robi się kluski śląskie. Ale nie
      dodaje się jajka bo i po co. Natomiast kopytka robi się z ziemniaków
      (najlepiej ciepłe, świeżo ubite po ugotowaniu) mąki pszennej i
      jajka. Jajek nie można dać dużo, bo będą twarde. Ja na ok 1 kg
      ugotowanych ziemniaków daję 1 jajko. Mąki tyle, ile koniecznie
      trzeba, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Należy wszystko
      robić bardzo szybko, ponieważ ciasto z czasem robi się coraz
      wolniejsze, a dodawanie mąki nie służy późniejszemu smakowi. Takie
      kluseczki są bardzo pulchne i pyszne pod warunkiem, że je się
      świeże. Odgrzewane nie są już tak pyszne. Pozdrawiam i smacznego.
    • conchit Re: Kopytka 22.10.08, 20:11
      A cyzm od kopytek różnią się kluski leniwe?
      • Gość: maka Re: Kopytka IP: *.cable.ubr03.pert.blueyonder.co.uk 24.10.08, 14:03
        w sumie nie kluski tylko pierogi leniwe. kopytka robi sie z ugotowanych
        ziemniakow i podaje sie je do mies a pierogi leniwe sa "na slodko" i glownym ich
        skladnikiem jest twarog.
      • Gość: bb Re: Kopytka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.09, 17:07
        serem
      • Gość: HR Re: Kopytka IP: 81.219.157.* 22.11.10, 17:15
        kopytka sa tylko z zmielonych ziemniakow a leniwe sa z ziemniakow zmielonych i sera bialego(twarog)
      • Gość: bozka53 Re: Kopytka IP: *.play-internet.pl 29.08.11, 13:29
        Kopytka robi się z dodatkiem maki pszennej wyłącznie,a leniwe z dodatkiem sera białego i mąki pszennej
    • Gość: gwiazdka Kopytka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.09, 02:29
      Może porzepis napisała jedna osoba z rodziny, w której nie żreją
      kopytek na obiad i na kolację :))) Ale w sklepie z ciuszkami to ty
      masz problem :))) A kopytka pyszne były ..
    • qat-ro Re: Kopytka 16.02.09, 11:55
      Mi nie wyszły. Dlaczego?
      • Gość: ...albo.nie... Re: Kopytka IP: *.lupro.net 16.02.09, 12:27
        Faktycznie, jest to raczej przepis na kluski śląskie.
        Ale ja, właśnie z takiego ciasta robię kopytka. Mam pewność, że
        zawsze mi się udają.

        (dla większj ilości osób, wystarczy zwiększyć proporcje)
    • Gość: boom Kopytka IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.02.09, 19:38
      to przepis na kluski ziemniaczane...
    • Gość: nika Kopytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 12:49
      przepis jest zły.nie da się zrobić z jednej łyżki maki ziemniaczanej dwóch
      ziemniaków i 2 jajek kopytek ..przecież to oczywiste nawet na oko.
    • Gość: mama Kopytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 22:37
      leniwe sa z białego sera !
    • Gość: gosposia Kopytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 14:09
      ja do ziemniaków daję całe jajko mąkę zwykłą i łyżeczkę masła
    • Gość: rozrzutna Skąpytka? IP: 77.236.0.* 21.11.09, 18:41
      Z mąki ziemniaczanej i ziemniaków robi się kluski śląskie. Moim zdaniem lepiej wziąć 7/18 jajka i 12/19 średniego ziemniaka.
      • Gość: juhas Re: Skąpytka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 01:33
        ludzie - gdzie ten akademik? w Sudanie czy Malawi? bardziej skromnie
        nie mogłaś tego zrobić - co za żenada....
    • Gość: Jola Kopytka IP: *.chello.pl 15.01.10, 10:04
      Do kopytek dodajemy mąke pszenną z ziemniaczaną mamy kluski śląskie:)
    • Gość: karolina Kopytka IP: *.mobile.net.pl 04.02.10, 12:59
      mnie to najbardziej zastanawia wyrabianie łyzką?? ja wyrabiam łapami, w sumie
      proporcje na wiecej osob wyjdą ok czyli 6 ziemniaków, jedno jajko i mąka (na
      oko).

      Conchit - leniwe są z białym serem zamiast ziemniaków. Podawane z bułką tartą,
      cukrem i cynamonem
    • Gość: nnn Kopytka IP: 80.51.115.* 11.02.10, 20:44
      1/3 zoltka, dziwne haha
    • Gość: Daga Kopytka IP: 178.56.29.* 29.03.10, 12:11
      Ja tez daję całe jajko, ale mąki bardzo mało do ciasta, by było miękkie, za to otaczam dokładnie kazdą juz odkrojoną kluseczkę mąką by mi sie nie rozpłynęła w garnku i nie kleiła.
      Do garnka warto wlać odrobinę oleju i każdą kluskę wrzucac w miarę osobno. Po wyjęciu zahartować kopytka polewając zimną przegotowaną wodą w durszlaku by znów się nie posklejały, za to odgrzać na patelni na masełku aż uzyskają śliczną zrumienioną skorupkę - z cebulką i pokrojonym boczkiem. Mmmmmm.

      A leniwe robi się z twarogu, tu też mozna dodać dla smaku - ciasto jest delikatniejsze :)
    • Gość: Pejot Kopytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.10, 13:17
      1/3 żółtka ??
      a co z resztą żółtka?

      a te dwa ziemniaki to duże, małe czy ogromne żebym się najadł ??
    • Gość: gość Kopytka IP: 188.33.148.* 16.09.10, 13:15
      to zadanie matematyczne czy konkurs na najwiecej wpisow na forum? ;)
    • Gość: akali@kwom.com Kopytka IP: *.max1.mixedsignal.net 08.01.11, 15:30
      Dlaczego tak wiele polskich przepisow, tak jak ten, sa niedokonczone.....jak podawac to jedzenie? Sos ? maslo? sery? Z czym ? Ucze sie polskiej kuchni, ale z tego przepisu, jak mozna?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka