IP: 196.203.226.* 18.03.06, 18:10
Mniam, mniam wyglada i z pewnoscia smakuje bosko. Ale bardzo pracochlonne...
Obserwuj wątek
    • Gość: WaleryChochla Bzdura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 18.03.06, 19:43
      Nie wnikam i nie neguje przepisu. Moze i dobra receptura - nie wiem.
      Ale na boga ludzie nie dajcie sie manipulowac, nie myslcie i nie piszcie, ze
      wyglada pysznie. Popatrzcie na zdjecie. To nie jest zdjecie tej kremowki.
      Popatrzcie na spod. Kto jest spostrzegawczy zaraz zobaczy, ze na zdjeciu spod
      kremowki nie jest z ciasta z przepisu, tylko z gotowych, kupionych biszkoptow.
      Ktos tu oszukuje, tylko kto?
      Pozdrawiam.
      W.M.
      • Gość: ja Re: Bzdura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.olkusz.pl / 83.238.85.* 18.03.06, 23:51
        fakt, masz racje. Brawo za spostrzegawczość. Dlaczego ludzi robią w balona?
        • Gość: Elżbieta Re: Bzdura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.03.06, 18:19
          Nie ma czegoś takiego jak kremówka, to nazwa lokalna (na południu Polski) ciastka, które nazywa się "napoleonka". To jest to samo. Odsyłam do pierwszej lepszej Kuchni Polskiej.
          • Gość: hihot Re: Bzdura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 12:44
            Kochana, ty nie odróżniasz kremówki od napoleonki?
          • Gość: hihot Kremówka to nie napoleonka!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 12:47
            Napoleonka jest z masą z masłem??????
            Co ty kobieto pleciesz :/
            Napoleonka jest z pianką i wysoka na min. 10 cm :P
            Przyjedź na "Południe" a nie klep farmazonów w necie :/
            • Gość: Mad Re: Kremówka to nie napoleonka...a jednak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 16:16
              Ja stanę w obronie kolezanki, bo na przykład u nas na Sląsku kremówka to właśnie
              napoleonka, a to ciastko takie piankowe wlasnie nazywamy kremówką. Po prostu
              odwrócone nazwy, wiec po co się pieklić i obrażać?
    • sankanda Re: Kremówka 19.03.06, 11:51
      niesamowite ! kremowka wyglada zupelnie jak napoleonka ! kto zwalil z kogo ?
      • Gość: my Re: Kremówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 16:13
        To ty chyba napoleonka nie widziałaś, napoleonek ma msę budyniową nie kremową:)
        • sankanda Re: Kremówka 19.03.06, 17:24
          Budyniowa to mial za Gomulki !
          • sankanda Re: Kremówka 19.03.06, 17:26
            i za Gierka tez, ale nie wszedzie.
        • anomander_rake Re: Kremówka 21.07.06, 13:47
          heh, a u 'nas' na południu napoleonki mają różową masę (to chyba jest pianka
          malinowa), są cholernie słodkie i gigantyczne (wysokość ~10 cm)
    • Gość: hania Re: Kremówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 21:10
      no pewnie ze to jest najnormalniejsza napoleonka z kremem budyniowym , ktory
      robi sie samemu a nie z budyniu w proszku a na spodzie faktycznie sa ciastka a
      nie ciasto
      • Gość: hihot Re: Kremówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 12:45
        Jak na focie jest "napoleonka" to ty w życiu nie widziałaś prawdziwej napoleonki :/
    • linn_linn Re: Kremówka 01.06.06, 09:28
      Ilosc masla skutecznie odstrasza.
    • Gość: Ania Re: Kremówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 22:59
      a jakie kaloryczne...
    • Gość: Celina Re: Kremówka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.09.06, 16:46
      Powiedzialam,ze w slupsku nigdzie na swiecie nie ma lepszych.
    • Gość: kaska Kremówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 13:30
      Czasochłonne ale naprawde warte zachodu
    • guzik131 To jest dobra manipulacja natomiast przepis 14.03.08, 10:56
      Prawda jest taka że zdjęcie jest kremówki natomiast jeśli ktoś ma
      blade pojęcie o ciastach to od razu załapie że po zagotowaniu
      składników nie otrzymamy puszystej masy lecz budyń i jest to raczej
      przepis napoleonki ale w takiej sytuacji lepiej unikać tego typu
      przepisów bo to może być dobry kant w tym przypadku na sto procent
      nie jest kremówka
    • Gość: hgfd Kremówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 22:46
      co to znaczy 1/2 jajka?? niech mi ktos odpisze!!
    • Gość: elwa Kremówka IP: 213.192.88.* 08.01.09, 15:44
      Nie,no na to trzeba miec czas..tznzero dzeci i zero pracy;)))nie robie!
    • Gość: Eliza Kremówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 00:43
      Rację ma Elżbieta, że przepis dotyczy ciastka, które z wyjątkiem
      Małopolski nazywa się "napoleonka". Pochodzę z centralnej Polski,mój
      mąż z Małopolski i kiedy fundujemy sobie to ciastko:-On je kremówkę
      a ja napoleonkę i mamy świetną zabawę; podobnie:- On je pierogi z
      borówkami a ja z jagodami.Kochani,kultura kulinarna Polski jest
      bardzo bogata , także w sferze nazewnictwa.
      Dla uzupełnienia dodam, że małopolska napoleonka to ciastko z ciasta
      francuskiego przełożonego kremem, który robi się przez zaparzenie
      gorącym syropem (cytrynowym, malinowym)sztywno ubitej piany z białek.
      Pozdrawiam.
    • Gość: anita Kremówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 14:50
      KREMÓWKI jadłam z mężem wWadowicach były prrzepyszne
    • guzik131 Re: Kremówka 30.05.09, 22:15
      Kto choć trochę ma wyobraźni to już ze składników można wiedzieć że to zdjęcie
      nie jest do podanego przepisu ponieważ z podanych składników wychodzi tzw. budyń
      co w użyciu ciasto jest napoleonką,zdjęcie pokazuje kremówkę,autor tego przepisu
      niech więcej się nie wykazuje takimi głupotami jeśli ktoś nie wierzy proponuję
      upiec szkoda zachodu totalna bzdura pozdrawiam
      • diabel.pl zrobilam wiec... 02.10.09, 19:18
        chyba moge sie wypowiedziec,to tak ciasto super ale co do masy to naprawde
        typowy budyn wiec nie polecam masy!a co do skladnikow wkurzalo mnie to ze
        wszystko napisane w dag nie lepiej napisac w gramach i w mililitrach
      • Gość: KUCHARECZKA Re: Kremówka IP: *.149.246.27.zdnet.com.pl 02.11.09, 12:26
        Ciasto Kremówka jest ok.W przepisie pominięto paczkę masła lub
        margaryny.Ciasto francuskie przepis w porządku.Budyń na krem w
        porzadku , tylko ten wystudzony bubyń należy utrzwc z paczką masła
        lub margaryny. A dalej jak w przpisie i jest naprawdę ok.
    • Gość: waldek Kremówka i Napoleonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 14:41
      to dwa różne ciasta.Krem ze spirytusem lub rumem,to
      kremówka.Waniliowo-śmietankowy(bez alk.)to Napoleonka.Zakonotujcie
      to sobie raz na zawsze.Papież jadał Kremówki,czyli ciastka z
      alkoholem.
      • Gość: ciachara Jeszcze Kremówka i Napoleonka IP: 77.236.0.* 21.11.09, 18:34
        Kremówka to ciastko z kremem waniliowym, lub waniliowo-śmietankowym. Napoleonka to ciastko dwa razy wyższe z bardzo słodkim różowym kremem z ubitych białek. Tak jest w Krakowie i okolicach, a więc papież na pewno nie jadł innych kremówek.
    • Gość: bartek grzywacz Kremówka IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.09, 22:10
      Polecam dwie rzeczy - pierwsze - ciasto do kremówek tylko francuskie - drugie - krem robimy na bazie zasmażki,żadnej mąki ziemniaczanej, zasmażka dodajemy mleko, ciągle mieszając na ogniu, na koniec zółtka i po wystygnięciu ubite białka. W zestawieniu z ciastem francuskim taki krem cudownie robi go wilgotnym, ale to wszystko zalezy od grubości ciasta francuskiego.
      polecam i pozdrawiam
    • Gość: kastep Kremówka IP: *.mofnet.gov.pl 26.10.09, 07:22
      Dokładnie tak! klasyczna napoleonka ze zdjęciem kremówki!
    • Gość: violka Kremówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.09, 22:57
      mój przepis na kremówkę :
      kupione ciasto francuskie rozwijam i piekę w/g przepisu,po
      upieczeniu kroję na połowę .Na jedną układam krem:
      1,5 budyniu śmietankowego ugotowanego w 0,5l mleka z dodatkiem cukru
      (do smaku ) i pół kostki masła wystudzić .W tym czasie ubić krem dr
      Oetkera waniliowy ze śmietaną 30%(schłodzona ok. 1 szklanki), do
      ubitego kremu dodawać po łyżce ugotowany, zimny budyń i dalej
      ubijać ,gdy wszystkie grudki znikną gotowe .Wyłożyć krem na połowę
      ciasta ,przykryć drugą ,posypać cukrem pudrem i smacznego!
    • Gość: e. Kremówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.10, 21:07
      W cieście maślanym za dużo masła, radzę zmniejszyć jego ilość o 1/3. Piec
      należy 20 min, a po upieczeniu nie otwierać piekarnika, żeby nie opadło.
      Masa budyniowa wychodzi bardzo rzadka, proponuję zwiększyć ilość mąki dwukrotnie.
    • alyra11 uauu :-O Kremówka 26.08.10, 17:12
      czy napoleonka mmmm mieszkalam kiedys w wielkopolsce i jadlam napoleonki,
      kremowek wlasnie nie znam. od tematu jestem psiakrew oddalona 900 km. po tych
      postach mozna przytyc ze 2 kilo! hmm,gdzie ja tu w tej hesji zlapie od zaraz
      jeno albo drugie, zmilujcie sie...:-((
    • Gość: gosc Re: Kremówka IP: *.adsl.alicedsl.de 26.08.10, 20:05
      A jak robi sie kremowki papieskie?
      • Gość: dorotkah Re: Kremówka IP: *.hsd1.il.comcast.net 03.09.10, 07:46
        Ja znam:
        kremowka wiedenska-bita smietana
        kremowka francuska-bita smietana i zolty krem budyniowy pol na pol
        napoleonka-zolty krem budyniowy
    • Gość: the stig Kremówka IP: *.chello.pl 13.11.10, 19:19
      Myślałem, że wyjdzie coś ciekawego, ale się zawiodłem, całość wygląda jak kawałek suchego placka w budyniowej kałuży. Oryginału nie da się zastąpić; ...budyniem:/
    • Gość: zosia Bzdury ten przepis to napoleonka IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.11, 15:47
      tez przepis to można wmówić komuś co nie ma bladego pojecia o ciastach,szkoda że nie nazwali jako makowca
    • Gość: Ania Kremówka-porażka.... IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.12, 13:10
      Wypróbowałam i żałuję straconego czasu i nerwów... Ciasto super ale tylko zaraz po upieczeniu - potem robi się w środku twarde i gumowate. Masa nie nadaje się w ogóle do przełożenia ciasta - wychodzi zwykły i to dość rzadki budyń. Próba zagęszczenia go i tak nie dała oczekiwanego rezultatu. Szkoda zachodu :-(
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka