Gość: a IP: 196.203.226.* 18.03.06, 18:10 Mniam, mniam wyglada i z pewnoscia smakuje bosko. Ale bardzo pracochlonne... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: WaleryChochla Bzdura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 18.03.06, 19:43 Nie wnikam i nie neguje przepisu. Moze i dobra receptura - nie wiem. Ale na boga ludzie nie dajcie sie manipulowac, nie myslcie i nie piszcie, ze wyglada pysznie. Popatrzcie na zdjecie. To nie jest zdjecie tej kremowki. Popatrzcie na spod. Kto jest spostrzegawczy zaraz zobaczy, ze na zdjeciu spod kremowki nie jest z ciasta z przepisu, tylko z gotowych, kupionych biszkoptow. Ktos tu oszukuje, tylko kto? Pozdrawiam. W.M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Bzdura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.olkusz.pl / 83.238.85.* 18.03.06, 23:51 fakt, masz racje. Brawo za spostrzegawczość. Dlaczego ludzi robią w balona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: Bzdura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.03.06, 18:19 Nie ma czegoś takiego jak kremówka, to nazwa lokalna (na południu Polski) ciastka, które nazywa się "napoleonka". To jest to samo. Odsyłam do pierwszej lepszej Kuchni Polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihot Re: Bzdura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 12:44 Kochana, ty nie odróżniasz kremówki od napoleonki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihot Kremówka to nie napoleonka!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 12:47 Napoleonka jest z masą z masłem?????? Co ty kobieto pleciesz :/ Napoleonka jest z pianką i wysoka na min. 10 cm :P Przyjedź na "Południe" a nie klep farmazonów w necie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mad Re: Kremówka to nie napoleonka...a jednak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 16:16 Ja stanę w obronie kolezanki, bo na przykład u nas na Sląsku kremówka to właśnie napoleonka, a to ciastko takie piankowe wlasnie nazywamy kremówką. Po prostu odwrócone nazwy, wiec po co się pieklić i obrażać? Odpowiedz Link Zgłoś
sankanda Re: Kremówka 19.03.06, 11:51 niesamowite ! kremowka wyglada zupelnie jak napoleonka ! kto zwalil z kogo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: my Re: Kremówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 16:13 To ty chyba napoleonka nie widziałaś, napoleonek ma msę budyniową nie kremową:) Odpowiedz Link Zgłoś
anomander_rake Re: Kremówka 21.07.06, 13:47 heh, a u 'nas' na południu napoleonki mają różową masę (to chyba jest pianka malinowa), są cholernie słodkie i gigantyczne (wysokość ~10 cm) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: Kremówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 21:10 no pewnie ze to jest najnormalniejsza napoleonka z kremem budyniowym , ktory robi sie samemu a nie z budyniu w proszku a na spodzie faktycznie sa ciastka a nie ciasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihot Re: Kremówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 12:45 Jak na focie jest "napoleonka" to ty w życiu nie widziałaś prawdziwej napoleonki :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Kremówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 22:59 a jakie kaloryczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Celina Re: Kremówka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.09.06, 16:46 Powiedzialam,ze w slupsku nigdzie na swiecie nie ma lepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Kremówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 13:30 Czasochłonne ale naprawde warte zachodu Odpowiedz Link Zgłoś
guzik131 To jest dobra manipulacja natomiast przepis 14.03.08, 10:56 Prawda jest taka że zdjęcie jest kremówki natomiast jeśli ktoś ma blade pojęcie o ciastach to od razu załapie że po zagotowaniu składników nie otrzymamy puszystej masy lecz budyń i jest to raczej przepis napoleonki ale w takiej sytuacji lepiej unikać tego typu przepisów bo to może być dobry kant w tym przypadku na sto procent nie jest kremówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgfd Kremówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 22:46 co to znaczy 1/2 jajka?? niech mi ktos odpisze!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwa Kremówka IP: 213.192.88.* 08.01.09, 15:44 Nie,no na to trzeba miec czas..tznzero dzeci i zero pracy;)))nie robie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eliza Kremówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 00:43 Rację ma Elżbieta, że przepis dotyczy ciastka, które z wyjątkiem Małopolski nazywa się "napoleonka". Pochodzę z centralnej Polski,mój mąż z Małopolski i kiedy fundujemy sobie to ciastko:-On je kremówkę a ja napoleonkę i mamy świetną zabawę; podobnie:- On je pierogi z borówkami a ja z jagodami.Kochani,kultura kulinarna Polski jest bardzo bogata , także w sferze nazewnictwa. Dla uzupełnienia dodam, że małopolska napoleonka to ciastko z ciasta francuskiego przełożonego kremem, który robi się przez zaparzenie gorącym syropem (cytrynowym, malinowym)sztywno ubitej piany z białek. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Kremówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 14:50 KREMÓWKI jadłam z mężem wWadowicach były prrzepyszne Odpowiedz Link Zgłoś
guzik131 Re: Kremówka 30.05.09, 22:15 Kto choć trochę ma wyobraźni to już ze składników można wiedzieć że to zdjęcie nie jest do podanego przepisu ponieważ z podanych składników wychodzi tzw. budyń co w użyciu ciasto jest napoleonką,zdjęcie pokazuje kremówkę,autor tego przepisu niech więcej się nie wykazuje takimi głupotami jeśli ktoś nie wierzy proponuję upiec szkoda zachodu totalna bzdura pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
diabel.pl zrobilam wiec... 02.10.09, 19:18 chyba moge sie wypowiedziec,to tak ciasto super ale co do masy to naprawde typowy budyn wiec nie polecam masy!a co do skladnikow wkurzalo mnie to ze wszystko napisane w dag nie lepiej napisac w gramach i w mililitrach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KUCHARECZKA Re: Kremówka IP: *.149.246.27.zdnet.com.pl 02.11.09, 12:26 Ciasto Kremówka jest ok.W przepisie pominięto paczkę masła lub margaryny.Ciasto francuskie przepis w porządku.Budyń na krem w porzadku , tylko ten wystudzony bubyń należy utrzwc z paczką masła lub margaryny. A dalej jak w przpisie i jest naprawdę ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Kremówka i Napoleonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 14:41 to dwa różne ciasta.Krem ze spirytusem lub rumem,to kremówka.Waniliowo-śmietankowy(bez alk.)to Napoleonka.Zakonotujcie to sobie raz na zawsze.Papież jadał Kremówki,czyli ciastka z alkoholem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciachara Jeszcze Kremówka i Napoleonka IP: 77.236.0.* 21.11.09, 18:34 Kremówka to ciastko z kremem waniliowym, lub waniliowo-śmietankowym. Napoleonka to ciastko dwa razy wyższe z bardzo słodkim różowym kremem z ubitych białek. Tak jest w Krakowie i okolicach, a więc papież na pewno nie jadł innych kremówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek grzywacz Kremówka IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.09, 22:10 Polecam dwie rzeczy - pierwsze - ciasto do kremówek tylko francuskie - drugie - krem robimy na bazie zasmażki,żadnej mąki ziemniaczanej, zasmażka dodajemy mleko, ciągle mieszając na ogniu, na koniec zółtka i po wystygnięciu ubite białka. W zestawieniu z ciastem francuskim taki krem cudownie robi go wilgotnym, ale to wszystko zalezy od grubości ciasta francuskiego. polecam i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kastep Kremówka IP: *.mofnet.gov.pl 26.10.09, 07:22 Dokładnie tak! klasyczna napoleonka ze zdjęciem kremówki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: violka Kremówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.09, 22:57 mój przepis na kremówkę : kupione ciasto francuskie rozwijam i piekę w/g przepisu,po upieczeniu kroję na połowę .Na jedną układam krem: 1,5 budyniu śmietankowego ugotowanego w 0,5l mleka z dodatkiem cukru (do smaku ) i pół kostki masła wystudzić .W tym czasie ubić krem dr Oetkera waniliowy ze śmietaną 30%(schłodzona ok. 1 szklanki), do ubitego kremu dodawać po łyżce ugotowany, zimny budyń i dalej ubijać ,gdy wszystkie grudki znikną gotowe .Wyłożyć krem na połowę ciasta ,przykryć drugą ,posypać cukrem pudrem i smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e. Kremówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.10, 21:07 W cieście maślanym za dużo masła, radzę zmniejszyć jego ilość o 1/3. Piec należy 20 min, a po upieczeniu nie otwierać piekarnika, żeby nie opadło. Masa budyniowa wychodzi bardzo rzadka, proponuję zwiększyć ilość mąki dwukrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alyra11 uauu :-O Kremówka 26.08.10, 17:12 czy napoleonka mmmm mieszkalam kiedys w wielkopolsce i jadlam napoleonki, kremowek wlasnie nie znam. od tematu jestem psiakrew oddalona 900 km. po tych postach mozna przytyc ze 2 kilo! hmm,gdzie ja tu w tej hesji zlapie od zaraz jeno albo drugie, zmilujcie sie...:-(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kremówka IP: *.adsl.alicedsl.de 26.08.10, 20:05 A jak robi sie kremowki papieskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Kremówka IP: *.hsd1.il.comcast.net 03.09.10, 07:46 Ja znam: kremowka wiedenska-bita smietana kremowka francuska-bita smietana i zolty krem budyniowy pol na pol napoleonka-zolty krem budyniowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the stig Kremówka IP: *.chello.pl 13.11.10, 19:19 Myślałem, że wyjdzie coś ciekawego, ale się zawiodłem, całość wygląda jak kawałek suchego placka w budyniowej kałuży. Oryginału nie da się zastąpić; ...budyniem:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Bzdury ten przepis to napoleonka IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.11, 15:47 tez przepis to można wmówić komuś co nie ma bladego pojecia o ciastach,szkoda że nie nazwali jako makowca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Kremówka-porażka.... IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.12, 13:10 Wypróbowałam i żałuję straconego czasu i nerwów... Ciasto super ale tylko zaraz po upieczeniu - potem robi się w środku twarde i gumowate. Masa nie nadaje się w ogóle do przełożenia ciasta - wychodzi zwykły i to dość rzadki budyń. Próba zagęszczenia go i tak nie dała oczekiwanego rezultatu. Szkoda zachodu :-( Odpowiedz Link Zgłoś