Gość: Jozik IP: *.marsoft.com.pl / 213.17.178.* 25.08.04, 16:17 Witam. Zna ktos moze przepis na te ciasto? Szukalem troche w necie ale nie bardzo moge znalezc. Bede wdzieczny za jakies informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Kremówki Wadowickie 25.08.04, 16:18 Może na stronie Watykanu coś będzie ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
yuna123 Re: Kremówki Wadowickie 25.08.04, 17:07 W majowym numerze " Mojego Gotowania"(5/2004) był artykuł pt.: " Z Janem Pawłem II przy stole". Tam podano przepis na ulubione kremówki Papieża, ale czy są to "Te" Wadowickie, nie gwarantuję, bo tego niestety nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozik Re: Kremówki Wadowickie IP: *.marsoft.com.pl / 213.17.178.* 25.08.04, 17:25 A masz moze ten numer, jesli tak to czy mogla bys mi przepisac? bede wdzieczny Odpowiedz Link Zgłoś
yuna123 Re: Kremówki Wadowickie 25.08.04, 19:12 Składniki na 12 sztuk: ciasto kluskowe i maślane: zółtko 1 1/2 szklanki mąki 1 1/4 kostki masła (25 dag) sok z 1/2 cytryny sól Krem: 4 szklanki mleka szklanka mąki krupczatki 3/4 szklanki cukru 4 żółtka laska wanilii cukier puder do posypania Ciasto maślane: masło posiekać z połową mąki. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na ok. 30 min. Ciasto kluskowe: z reszty mąki, żółtka, soku z cytryny, szczypty soli i niewielkiej ilości wody zagnieść ciasto. Rozwałkować je na kwadrat o boku 30 cm. Ciasto maślane rozwałkować na kwadrat o boku 15 cm i ułożyć na cieście kluskowym. Brzegi ciasta kluskowego zawinąć do środka w kopertę, rozwałkować na cienki placek.Złożyć go na 3 części, chłodzić w lodówce 5 min. Wałkowanie, składanie i chłodzenie powtórzyć jeszcze 3 razy. Placek przekroić na pół, odłożyć w chłodne miejsce na godzinę. Piec 20 min. w piekarniku rozgrzanym do tmp. 250 stopni. Krem: żółtka utrzeć z cukrem, mąką i szklanką mleka. Resztę mleka podgrzać na małym ogniu z masłem i rozkrojoną laską wanilii.Gdy mleko zacznie wrzeć, zdjąć garnek z ognia, wyjąć wanilię. Cały czas mieszając, wlewać powoli przygotowaną masę. Gotować mieszając, aż krem zgęstnieje. Wystudzić. Ostudzone placki ciasta przełożyć kremem i ostrym nożem pokroić w kwadraty. Wierzch posypać c.pudrem. (Tekst M. Gotowanie 05/2004) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Kremówki Wadowickie IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 25.08.04, 20:59 Niestety, nie istnieja. Kilka lat temu przejezdzalismy przez Wadowice i zatrzymalismy sie w rynku, zeby kupic kilka "papieskich" kremowek. Przeszlam sie po kilku cukierniach-w kazdej mowili, ze to wlasnie te a nie inne, a wszystkie wygladaly i smakowaly inaczej/bo kupilismy w koncu w kilku roznych miejscach dla porownania/. Coz, teraz to juz nikt nie dojdzie jak je robiono kilkadziesiat lat temu.Ale milo, ze zostala kolejna legenda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozik Re: Kremówki Wadowickie IP: *.marsoft.com.pl / 213.17.178.* 26.08.04, 11:01 Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magosiaa Re: Kremówki Wadowickie IP: *.man.olsztyn.pl 25.08.04, 21:35 Przepisu nie znam, ale najlepsze na świecie kremówki jadłam w Zagrzebi, a właściwie w małej miejscowości koło Zagrzebia. Niestety nie pamiętam nazwy, ale kremówki są w folderach Zagrzebia, a ktoś kto tam mieszka wie na pewno gdzie to jest. W każdym razie rewelacja, naprawdę polecam jak będziecie mieć okazję tam być. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_tomala Re: Kremówki Wadowickie 26.08.04, 11:14 a bo to było tak , Papież powiedział ze chodzili na kremówki no to wszycy cukiernicy myyyk i robią kremówki każdy oczywiście wg. własnego przepisu. jak by Papież powiedział że jakdał gdzieś w jakimś barze groch z kapustą to całe wadowice jechały by kapuchą. i tyle. przez przypadek zrobił najbardziej skuteczną reklame wyrobu cukierniczego w historii marketingu światowego. Odpowiedz Link Zgłoś