Dodaj do ulubionych

Kremówki Wadowickie

IP: *.marsoft.com.pl / 213.17.178.* 25.08.04, 16:17
Witam. Zna ktos moze przepis na te ciasto? Szukalem troche w necie ale nie
bardzo moge znalezc. Bede wdzieczny za jakies informacje.
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Kremówki Wadowickie 25.08.04, 16:18
      Może na stronie Watykanu coś będzie ;)))
    • yuna123 Re: Kremówki Wadowickie 25.08.04, 17:07
      W majowym numerze " Mojego Gotowania"(5/2004) był artykuł pt.: " Z Janem Pawłem
      II przy stole". Tam podano przepis na ulubione kremówki Papieża, ale czy są to
      "Te" Wadowickie, nie gwarantuję, bo tego niestety nie wiem.
      • Gość: Jozik Re: Kremówki Wadowickie IP: *.marsoft.com.pl / 213.17.178.* 25.08.04, 17:25
        A masz moze ten numer, jesli tak to czy mogla bys mi przepisac? bede wdzieczny
        • yuna123 Re: Kremówki Wadowickie 25.08.04, 19:12
          Składniki na 12 sztuk:
          ciasto kluskowe i maślane:
          zółtko
          1 1/2 szklanki mąki
          1 1/4 kostki masła (25 dag)
          sok z 1/2 cytryny
          sól
          Krem:
          4 szklanki mleka
          szklanka mąki krupczatki
          3/4 szklanki cukru
          4 żółtka
          laska wanilii
          cukier puder do posypania
          Ciasto maślane:
          masło posiekać z połową mąki. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na ok.
          30 min.
          Ciasto kluskowe: z reszty mąki, żółtka, soku z cytryny, szczypty soli i
          niewielkiej ilości wody zagnieść ciasto. Rozwałkować je na kwadrat o boku 30 cm.
          Ciasto maślane rozwałkować na kwadrat o boku 15 cm i ułożyć na cieście
          kluskowym. Brzegi ciasta kluskowego zawinąć do środka w kopertę, rozwałkować na
          cienki placek.Złożyć go na 3 części, chłodzić w lodówce 5 min. Wałkowanie,
          składanie i chłodzenie powtórzyć jeszcze 3 razy. Placek przekroić na pół,
          odłożyć w chłodne miejsce na godzinę. Piec 20 min. w piekarniku rozgrzanym do
          tmp. 250 stopni.
          Krem: żółtka utrzeć z cukrem, mąką i szklanką mleka. Resztę mleka podgrzać na
          małym ogniu z masłem i rozkrojoną laską wanilii.Gdy mleko zacznie wrzeć, zdjąć
          garnek z ognia, wyjąć wanilię. Cały czas mieszając, wlewać powoli przygotowaną
          masę. Gotować mieszając, aż krem zgęstnieje. Wystudzić.
          Ostudzone placki ciasta przełożyć kremem i ostrym nożem pokroić w kwadraty.
          Wierzch posypać c.pudrem. (Tekst M. Gotowanie 05/2004)
          • Gość: Camille Re: Kremówki Wadowickie IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 25.08.04, 20:59
            Niestety, nie istnieja. Kilka lat temu przejezdzalismy przez Wadowice i
            zatrzymalismy sie w rynku, zeby kupic kilka "papieskich" kremowek. Przeszlam
            sie po kilku cukierniach-w kazdej mowili, ze to wlasnie te a nie inne, a
            wszystkie wygladaly i smakowaly inaczej/bo kupilismy w koncu w kilku roznych
            miejscach dla porownania/. Coz, teraz to juz nikt nie dojdzie jak je robiono
            kilkadziesiat lat temu.Ale milo, ze zostala kolejna legenda.
          • Gość: Jozik Re: Kremówki Wadowickie IP: *.marsoft.com.pl / 213.17.178.* 26.08.04, 11:01
            Dziękuję
    • Gość: magosiaa Re: Kremówki Wadowickie IP: *.man.olsztyn.pl 25.08.04, 21:35
      Przepisu nie znam, ale najlepsze na świecie kremówki jadłam w Zagrzebi, a
      właściwie w małej miejscowości koło Zagrzebia. Niestety nie pamiętam nazwy, ale
      kremówki są w folderach Zagrzebia, a ktoś kto tam mieszka wie na pewno gdzie to
      jest. W każdym razie rewelacja, naprawdę polecam jak będziecie mieć okazję tam
      być.
      • johnny_tomala Re: Kremówki Wadowickie 26.08.04, 11:14
        a bo to było tak , Papież powiedział ze chodzili na kremówki no to wszycy
        cukiernicy myyyk i robią kremówki każdy oczywiście wg. własnego przepisu. jak
        by Papież powiedział że jakdał gdzieś w jakimś barze groch z kapustą to całe
        wadowice jechały by kapuchą. i tyle. przez przypadek zrobił najbardziej
        skuteczną reklame wyrobu cukierniczego w historii marketingu światowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka