Gość: ala IP: *.pr.radom.net 19.04.07, 20:58 mam mrożone ciasto francuskie,a nie moge znaleźc przepisu na krem kremówkowy. Kiedys robiłam z karpatkowym, ale nie bardzo przypomina kremowkę i jest za słodkie. Podzielcie się jakimś fajnym przepisem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Do mnie przemawiają takie: 19.04.07, 22:22 pychotka.pl/przepisy-kulinarne/desery/krem-do-krem%F3wek.html i takie z GP: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59685080.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: Do mnie przemawiają takie: IP: *.ptr.terago.ca 20.04.07, 00:15 Banita - toz to profanacja! Moze ktos zna ten prawdziwy i jedyny jak kremowki z 'Cracovii'? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:To chyba czasy...zwalczane? 20.04.07, 00:32 Ale prawdę powiedziawszy co zawsze podkreślam w słodkościach jestem kompletnym ignorantem.))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re:To chyba czasy...zwalczane? IP: *.ptr.terago.ca 20.04.07, 17:29 Tak prawde powiedziawszy tego przepisu to chyba nikt nie zna. Jak przyjezdam do PL i Krakowa to najpierw wale do Cracovii (ewentualnie Karmelicka). Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re:To chyba czasy...zwalczane? 20.04.07, 18:16 hihi, robie dokladnie tak jak ty, pedze do cracovii albo na karmelicka, na najlepsze od zawsze kremowki na swiecie!!! i chyba dlatego sekret ich robienia jest tak pilnie strzezony, a szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re:To chyba czasy...zwalczane? 20.04.07, 19:50 No ale teraz w Cracovii już nie ma tych właśnie kremówek, o których mowa wcześniej. Niestety, to już nie ten smak, widać, że nie ma już tam pana Stefana. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Do mnie przemawiają takie: 20.04.07, 19:46 Nie tylko z Cracovii, ale i z Holidaya, a robione były przez pana Stefana Przebindowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: Do mnie przemawiają takie: IP: *.ptr.terago.ca 20.04.07, 20:04 A cukiernia w Cracovii dalej funkcjonuje? Oj czuje ze jakies ciastka dzisiaj kupie. Odpowiedz Link Zgłoś
chynia Re: kremówki 20.04.07, 00:52 Ja mam taki 500ml mleka. 6żółtek, 100g cukru pudru, 30g mąki kartoflanej, 1/2laski wanilii. Mleko gotować 10min z wanilią , żółtka utrzeć z cukrem ,dodać mąkę wymieszać ,wyjąc wanilię mieszając dolewać powoli gorące mleko. Gotować na małym ogniu nie przerywając mieszania .Krem najpierw zgęstnieje a potem nieco zrzednie . Wtedy zdjąć z ognia i ostudzić. Wylac na upieczony blat ciasta . Do kremu można dodac po ostudzeniu 200ml ubitej śmietanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etna Do chyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 06:54 Piszesz "wylac na upieczony blat". Czy to się utrzyma, tzn.nie spłynie? A kremówka usztywnia go jakoś czy tylko jest dla smaku? Odpowiedz Link Zgłoś
chynia Re: Do chyni 20.04.07, 10:43 Kremówka dla smaku, może byc, ale nie musi.Masa nie spłynie, ale kroic po zastygnięciu,tzn.górę pokroic nożyczkami w kwadraty 7na 7,a po zastygnięciu kremu kroic całośc. Robię jeszcze podobną masę ,ale do ciasta ptysiowego mniej żółtek i mleka ,wiecej smietanki ,moje dzieci bardzo lubią; 4żółtka. 10 dkg cukru, 6 dkg mąki,2(niepełne) szkl, mleka,2 (niepelne szklanki kremówki,cukier waniliowy20g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etna Re: Do chyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 11:51 Dziękuję! Może się w końcu odważę na kremówki, choć boję się, że krem się zwarzy w trakcie gotowania (raz mi się tak zrobiło i nie wiem czemu), może więc ten przepis jako wypróbowany będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: kremówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 10:18 do masy karpatkowej dodaj bitą smietane rum lub zamiast smietany serek naturalny homogenizowany smacznego Odpowiedz Link Zgłoś