Dodaj do ulubionych

kruche ciasto

IP: *.zchpolice.com 23.10.06, 13:22
zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście. Ciasto najpierw podpiekłam,później
jabłka i resztę ciasta. Na ciepło była wspaniała. Ale poźniej ciasto zrobiło
się strasznie twarde i nie takie wcale kruche. Dlaczego?.
Obserwuj wątek
    • Gość: zadumana Re: kruche ciasto IP: 83.238.166.* 23.10.06, 13:50
      Zaryzykuj napisać nam przepis. Wbrew pozorom przepisów na kruche jest z tuzin,
      a wykonań tuzin tuzinów:)
    • Gość: ala przepis IP: *.radom.pl 23.10.06, 15:19
      2 szklanki mąki,3- 4 lyżki cukru,5 żółtek,3 łyżeczki proszku do pieczenia
      1 kostka margaryny.To jest proporcja na spod i wierzch
      Szybko wyrobić i niech odpocznie z pól godziny w lodowce.ZApewniam Cie ,że jest
      kruchutkie. Piekę na nim serniki i szarlotki
      • sinistra80 to nie jest ciasto kruche! n.t 25.10.06, 23:08

• hania55 Re: przepis 26.10.06, 10:34
        Trudno mi sobie wyobrazić, żeby z takich proporcji wyszło kruche ciasto.
    • illiterate Re: kruche ciasto 23.10.06, 18:29
      Kruche ciasto przestaje byc kruche, jesli doda sie do niego zbyt duzo bialek
      (teoretycznie nie powinno sie dodawac bialek w ogole, niektore przepisy
      dopuszczaja cale jajko na pol kilo maki - spod jest trwalszy i dobrze sprawuje
      sie np w transporcie, chociaz rzeczywiscie nie jest juz tak dobry), albo jesli
      dodalo sie do ciasta cieply tluszcz lub tluszcz rozgrzal sie w trakcie obrobki
      (czyli np surowe ciasto bylo dlugo zagniatane cieplymi lapami). Rozgrzany
      tluszcz laczy sie z maka i ciasto wychodzi spoiste (po wystygnieciu twarde), a
      nie kruche.
    • michal.brys Re: kruche ciasto 24.10.06, 09:27
      Sprawdzony przeze mnie i godnu polecenia przepis wg. Gordona Ramsey:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50783029,50791807.html
    • Gość: mała Re: kruche ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 16:10
      oto przepis wynaleziony w starej książce:
      1kg krupczatki,1 masło, 1/2 kostki smalcu,2 żółtka, jajko,cukier waniliowy,4 łyżki kwaśnej śmietany,2 lyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl.pudru.Zagniotłam,schłodziłam w lodówce,a poźniej tak jak pisałam.
      • illiterate Re: kruche ciasto 24.10.06, 20:18
        Ejze - proszek do pieczenia? To nie kruche, tylko polkruche. Zupelnie inna
        bajka.
        • Gość: zadumana Re: kruche ciasto IP: 83.238.166.* 25.10.06, 09:45
          Jeśli przepis tak wygląda, to czy schłodziłaś składniki 'przed' robieniem
          ciasta, a nie tylko 'po'. Ja do malaksera wrzucam zimne masło i zimne żółtka. W
          wersji kruchej dwie łyżki zimnej wody, w wersji z proszkiem do pieczenia plus
          śmietana też trudno mieć twarde ciasto.
    • Gość: mała Re: kruche ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 20:48
      oczywiście ,schłodziłam ciasto w lodówce. Może za dużo cukru? Na wierzchu starte ciasto było kruche ale to na spodzie to twarde jak deska.
      • illiterate Re: kruche ciasto 25.10.06, 22:38
        A moze - jesli zrobilas wszystko dobrze - po prostu zbytnio wysuszylas ciasto?

Uzywasz termoobiegu? Wstawilas blaszke ze spodem do nienagrzanego piekarnika i
        w zwiazku z tym pieczenie sie wydluzalo? Nastawilas za mala temperature i
        pieklas i pieklas?

Albo przeciwnie - moze spod byl niedopieczony i sok z jablek wsiakl w niego,
        zapiekl sie i zamiast ciasta zrobila sie podeszwa?
        • Gość: zorientowana Re: kruche ciasto IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.10.06, 01:56
          Mój przepis na dużą blachę[cały piekarnik]- 80dag mąki tortowej ,-1 niecała
          margaryna,-1/2masła,-3jajka,-cukier wanil.,-proszek do pieczenia 1szt,-1łyżka
          śmietany,-2/3 szkl. cukru pudru. Masło i margar. mocno schładzam, mieszam na
          stolnicy mąkę z proszkiem .Na tarce o grubych oczkach ścieram masło i margar.
          równocześnie mieszając z mąką robię "dołek"w mące z tłuszczem i dodaję
          jaja,cukier puder i wanil.oraz śmietanę. Zagniatam,dzielę na 2 części i
          schładzam z godz. Pierwszą część ścieram prosto na wysmarowaną tłuszczem blachę,
          ugniatam i wykładam usmażone wcześniej jabłka[ok.3kg wcale tzn.jabłek nie
          słodzę]ścieram 2-gą część ciasta tym razem nic nie ugniatając.Piekę
          ok.50-60min.na złoty kolor.temp.pieczenia180-200 stopni.Jak wystygnie można
          posypać lekko cukrem pudrem [przez sitko].SUPER KRUCHE.
          • Gość: zorientowana Re: kruche ciasto IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.10.06, 01:59
            nie zapomnijcie oczywiście posypać jabłka cynamonem.Smacznego!!!!!!!!
          • hania55 Re: kruche ciasto 26.10.06, 10:39
            Tyle margaryny i masła i tak mało mąki i jeszcze 3 CAŁE jajka??
            • Gość: zorientowana Re: kruche ciasto IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.10.06, 09:25
              80 dag mąki to nie jest mało i na to tyle tłuszczu ile napisałam.uwierzcie i
              sprawdzcie.Jest super kruche trzeba jeść łyżeczką,bo to tłuszcz daje
              kruchość.Mam ten przepis od cioci jest wypróbowany,tylko jak pisałam na b.dużą
              blachę.
    • hania55 proszę bardzo 26.10.06, 10:50
      Przepis na to ciasto podawałam nie raz. Pochodzi z książki Neli
      Rubinstein "Kuchnia Neli":

120 g masła w pokojowej temperaturze
      3 łyżki stołowe cukru
      2 złółtka
      200 g i 1 łyżka mąki
      1/2 łyżeczki soli

Masło rozetrzeć łyżką lub rękami. Nie musi być ono utarte na puch, ale na tyle,
      by było miękkie i łatwo łączyło się z pozostałymi ingrediencjami. Następnie,
      połączyć je kolejno z cukrem, żółtkami, mąką i solą. Gdy wszystkie składniki
      zostaną już wymieszane, ciasto zebrać w kulę. Można schłodzić w lodówce, można
      piec od razu w temp. 200C (12 minut).

Ostatnio wypróbowałam kruche ciasto w/g przepisu ze strony Nigelli Lawson, jako
      spód do tarty wytrawnej:

250 g plain flour
      100 g diced cold butter
      1 egg yolk
      3 tbsp water

Mix the butter and the flour until you get a crumbly mixture and then add the
      egg yolk and the water. Stir by hand or using a blender until the ingredients
      are well combined, form a ball with the pastry, wrap
      it into clingfilm and let in the fridge to rest for half an hour.

Preheat the oven to 200°C and line a circular mould with butter and flour and
      cover it with the pastry. Put some oven paper on the pastry and pour over some
      dried pulses. Put in the oven and cook for 10 mins, then take the pastry out of
      the oven, remove the oven paper and the pulses and put it back in the oven
      again for 10 minutes.
      When it's done, take the base of the quiche out of the oven and let it cool.
      • Gość: ala Re: proszę bardzo IP: *.radom.pl 26.10.06, 11:00
        to rzeczywiscie fantastyczny przepis na kruche ciasto . Szczegolnie na
        szrlotke. Na 20 dag mąki - 1/2 łyżeczki soli.Możesz mi wierzyc albo nie , ale
        z podanego przeze mnie przepisu, wychodzi doskonale, kruche ciasto
        • jswm Re: proszę bardzo 26.10.06, 11:45
          "Możesz mi wierzyc albo nie"

ja wybieram "nie"

dziwi cię 1/2 łyżeczki soli 200g mąki, a 3 łyżeczki proszku w dwóch szl. nie?
          gratuluję i smacznego

i wiesz, nazywaj sobie swoje ciasta jak chcesz, ale nie wprowadzaj ludzi w błąd
          podając takie nazewnictwo na forum
          • Gość: ala Re: proszę bardzo IP: *.radom.pl 26.10.06, 13:09
            i niech każdy piecze sobie według własnych przepisow. Po co probowac nowe , le
            uznac ,że niedobre.
            3 łyżeczki proszku na pół kilo mąki, mnie nie dziwi. Natomiast w przciwieństwie
            do Ciebie, dziwi mnie pół łyzeczki soli na szklanke mąki( zwlaszcza pod
            szarlotkę)Ale o gustach , tak jak i o smakach się nie dyskutuje
        • hania55 Re: proszę bardzo 26.10.06, 12:23
          Jakoś bardziej dowierzam talentom kucharskim N. Rubinstein i swoim
          doświadczeniom z jej przepisami, niż 3 łyżeczkom proszku w kruchym cieście.

No ale, jeśli Tobie smakuje ciasto z przepisu, który podałaś, na pewno nie będę
          Cię przekonywać, że powinnaś robić inne. Ja będę robić dalej po swojemu.
    • Gość: mała Re: kruche ciasto IP: *.zchpolice.com 27.10.06, 08:25
      niewiele mi pomogłyście.
      • Gość: zadumana Re: kruche ciasto IP: 83.238.166.* 27.10.06, 10:08
        Myślę, że jednak po przeanalizowaniu tego co sama zrobiłaś plus uwagi z postów
        do jakiegoś wniosku dojdziesz. Cała zabawa z ciastami ma ta wesoła steronę, że
        ten sam przepis potrafi dać w każdym domu inny wynik.
        Wystarczy bardziej mokry "wkład" owocowy do ciasta, inna temperatura w każdej
        kuchni, inna wbrew pozorom temperatura i właściwości piekarnika, inny sposób
        przechowywania resztek ciasta do drugiego dnia i będziesz miała inny finał.
        Nabranie wyczucia wymaga czasem paru nieudanych prób - co nie jest wcale takie
        przyjemne.
        Nie wiem czy cię to pocieszy, ale pomyśl tylko ile jest sposobów na
        schrzanienie jajecznicy, a co dopiero wieloskładnikowe ciasto:)
        • Gość: zorientowana Re: kruche ciasto IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.10.06, 23:35
          Masz rację,dasz jabłka" antonówki"jest mokry,dasz inne co się nie rozsmażają
          będzie inny. Przykrywając ciastem trzeba pamiętać że najlepiej jak są w nim
          szczeliny.Wręcz można zrobić z ciasta niegrube wałeczki i ułożyć je na jabłkach
          w fantazyjną ukośną kratkę,lub zrobić otworki "dziobiąc"ciasto widelcem,żeby
          zbyt szczelnie nie przykrywało jabłek lub zetrzeć[można schłodzić nawet w
          zamrażace przez pół do 1godz.]na tarce.Kiedyś przykryłam po upieczeniu za szybko
          folią i zrobił się zbyt
          mokry,teraz jak całkiem ostygnie przykrywam tylko ściereczką i nie chowam do
          lodówki bo i tak w ciągu 2 dni zjedzą.
        • jagoda85 Re: kruche ciasto 28.10.06, 14:08
          Masz racje. Moja koleżanka piecze wyśmienitą szarlotkę. Wzięłam od niej
          przepis, trzymam sie go sciśle i efekt, szarlotka jest niespecjalna, a jej
          wyśmienita.
      • Gość: ala Re: kruche ciasto IP: *.radom.pl 27.10.06, 10:21
        jak nie pomogłyśmy. Każdy podał Ci swój przepis , Kazdy przez niego sprawdzony.
        Teraz próbuj po kolei
    • Gość: GPS Re: kruche ciasto IP: *.crowley.pl 27.10.06, 21:38
      Ten przepis pochodzi z tego forum.
      Teraz piekę tylko wg niego.Nic nie trzeba podpiekać prze nałożeniem owoców.
      0,5 kg krupczatki
      1 kostka margaryny
      2 żółtka
      0,5 szklanki cukru pudru
      2 łyzki kwaśnej śmietany
      2 łyzeczki proszku do pieczenia.
      Zagnieść kruche ciasto.Jeżeli jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę śmietany.
      Wstawić na 2 godziny do lodówki.Podzielić i część rozwałkować na spód ,a drugą
      część na wierzch owoców .Na wierzchu może być rozwałkowane lub w postaci kruszonki.
      W przepisie jest podane,że można zrobić bez proszku.
      • Gość: zorientowana Re: kruche ciasto IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.10.06, 23:38
        Ja daję mąkę tortową.
        • hopciap Re: kruche ciasto 29.10.06, 14:23
          Moim zdaniem cały sekret kruchego (półkruchego) ciasta na szarlotkę tkwi w mące - musi to być krupczatka. Z mąki tortowej wyjdzie ci podeszwa, a nie kruche ciasto.
          Podaję mój przepis na (pół) kruche ciasto - które ZAWSZE wychodzi i jest kruche i pyszne i od razu to jest na podwójną porcję, bo robię praktycznie dwie szarlotki na raz - dzień po dniu, bo tak szybko znika.

2 szklanki mąki krupczatki
          2 żółtka
          1 margaryna (250 gram)
          2-3 łyżki śmietany 12% ( w zależności od konsystencji ciasta - albo mniej albo więcej)
          szczypta soli
          1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cieniutki placek wkładam do formy i nakłuwam widelcem w paru miejscach, podpiekam spód 15 minut w temp 200 stopni. Potem jabłka, pianę z jajek i trę na góre jeszcze trochę ciasta na tarce - dla ładnej dekoracji.

Zawsze wychodzi
          • Gość: marbor1 Re: kruche ciasto IP: *.npgo.pl 29.10.06, 18:36
            W kruchym cieście bardzo ważne są proporcje składników.
            Na jedną wagową porcję cukru dajemy dwie porcje masła i trzy porcje mąki oraz
            same żółtka.
            Na kruche ciasto najlepiej nadaje się krupczatka i cukier puder.
            Takie ciasto można przyrządzić na wiele dni wcześniej, trzymając je w
            zamrażalniku. Wystarczy póżniej pokroić je nożem w cienkie plastry [ok. 5 mm]
            i wyłożyć blaszkę. Takiego ciasta nie trzeba zapiekać przed nałożeniem jabłek.
    • karrat30 Re: kruche ciasto 02.11.06, 12:26
      Jesli wlozylas ciasto do lodowki to po wyjeciu bedzie twarde - przynajmniej
      moje tak ma. Wystarczy wiec wyjac wczesniej. A szarlotke robie tak:

1 kostka masła
      500 g mąki
      5 żółtek
      150 g cukru pudru
      szczypta soli

jabłka
      cukier
      cukier waniliowy
      cynamon

Długim i szerokim nożem siekamy masło z mąką (masło ma mieć kawałki wielkości
      groszku), dodajemy żółtka i cukier puder i szybko zagniatamy ciasto, które
      wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.
      Połowę ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na blachę, nakłuwamy gęsto widelcem
      i podpiekamy (piekarnik ma być bardzo gorący 230-250 stopni). Na to nakładamy
      starte jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Rozwałkowujemy resztę ciasta,
      przykrywamy nim jabłka i wkładamy do piekarnika jeszcze na godzinę (w razie
      potrzeby przykrywamy ciasto folią aluminiową).
      Po upieczeniu lukrujemy.
      Jest to przepis z klasycznej Kuchni Polskiej - tylko tam sa zotlka gotowane a
      ja daje surowe (bo nigdy nie chcialo mi sie ich gotowac a ciasto wychodzi
      dobre).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka