dziewiec 12.07.03, 19:42 prosze poradzcie jak zrobic kruche ciasto, zeby bylo kruche a nie twarde? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hooda Re: kruche ciasto 13.07.03, 11:43 3 szklanki mąki 4 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 miękka margaryna albo masło (dla mnie najlepsza jest Maryna) Posiekać wszystkie składniki a potem krótko wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę a potem używać zgodnie z przeznaczeniem np: kruche babeczki, szarlotka, ciasteczka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziunia Re: kruche ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.03, 11:56 Przede wszystkim stosować tylko cukier puder a nie zwykły cukier,proporcje mąki do masła 2:1 i jak najkrócej wyrabiać najlepiej bez udziału rąk-nożem lub widelcem,albo takim ucierakiem który można kupić w Ikei(opisywałam go w poście o cieście do kwaśnych owoców).Poźniej schłodzić w lodówce i po uformowaniu (szybkim)piec w nagrzanym do 180-200st.piekarniku nie za długo bo cukier się skarmelizuje i ciasto będzie twarde.A i mąka:pół na pół krupczatka z tortową.Bo z samej krupczatki wydaje mi się zbyt 'sypkie'. Moje proporcje na ciasto kruche: -1 kostka masła -1,5 szkl.krupczatki -1,5 szkl.mąki tortowej - 3/4 szkl.cukru pudru - szczypta soli Jak jest zbyt suche w trakcie wyrabiania to skrapiam zimną wodą tak żeby dało się zagnieść w całość.Takie ciasto stosuję jako podstawę do wszelkich 'wariacji'z owocami. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: kruche ciasto 13.07.03, 15:14 Wielokrotnie wypróbowany b. prosty przepis: 120 g masła czubata szklanka mąki pół łyżeczki soli 3-4 łyżki cukru (jeśli ciasto ma nie być słodkie to bez cukru) 2 żółtka Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać żółtka i utrzeć razem. Dodać sól i cukier, wymieszać. Dosypać mąkę. Wyrobić ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na min. pół godziny. Wyłożyć na tortownicę o średnicy max. 20 cm i piec około 12 minut (na jasnozłoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 220 C. Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: kruche ciasto 13.07.03, 15:49 przepisow na kruche ciasto moze byc wiele, jednak mysle ze problem tkwi w sposobie wyrabiania (przychylam sie tu do wypowiedzi dziuni). zawsze skladniki siekam nozem, az kawalki masla sa wielkosci polowek grochu, i wtedy dopiero szybciutko zagniatam i do lodowki wrzucam, i nie mam problemu z twardoscia. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
dziewiec Re: kruche ciasto 13.07.03, 16:22 dzieki wszystkim! Bede probowac. Ostatnio wyrobilam wlasnie nozem i potem szybko zagniotlam, ale moze za dlugo pieklam... Odpowiedz Link Zgłoś
drozdika Re: kruche ciasto 13.07.03, 18:44 A ja tak robie kiedyś już podawałam 375 g mąki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny-ja zawsze robię z kasią na innej jest jakieś nie takie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia to szybciutko usiekać na grubszą kruszonkę i dodać 1 jajko szybko zagnieść i do zamrażarki lub lodówki jak masz więcej czasu-z tego przepisu robię ciasteczka z różnymi dodatkami i placek z wiśmiami i jaszcze szarlotkę i zawsze ale to zawsze jest kruche drozdika Odpowiedz Link Zgłoś
silie Re: kruche ciasto 14.07.03, 11:22 Moje kruche jest wręcz szlachetne:)Fantastyczne w smaku, przepyszne. W oryginalnym przepisie jest to spód sernika, też jedynego w swoim rodzaju. Wczoraj zrobiłam tenże spód z aktualnymi owocami, zalałam galaretką; wyszło bardziej owoce z ciastem, niż ciasto z owocami.: 3 szklanki mąki tortowej 1 paczka Kasi (miękka) 3 zółtka 1,5 lyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Zagniatam błyskawicznie i do lodówki. Tę "szlachetność " w smaku zyskuje to ciasto dzięki samym żółtkom i mące tortowej, a nie zwykłej. s. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: kruche ciasto 14.07.03, 12:24 Z moich obserwacji wynika, że to czy wyjdzie ciasto kruche czy twarde zależy od rodzaju dodawanej margaryny. Podobny wpływ ma mąka, choć nie tak duży jak margaryna. Dla mnie idealną margaryną jest Maryna, choć trudna do dostania w okolicznych sklepach - zawsze przywożę sobie zapas z hipermarketu. Mąkę używam szymanowską (tortową). I oczywiście trzeba schłodzić ciasto, z tym, że ja schładzam już uformowane, tzn. wykładam blaszkę i całą blaszkę chowam do lodówki. Temperatura pieczenia powinna być wysoka (ok. 200 stopni). Te wszystkie detale wpływają na jakość i smak ostateczny kruchego ciasta, mimo, ze wyjściowy przepis jest za każdym razem taki sam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: kruche ciasto IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 20:40 Z uporem, maniaka będę powtarzała, że do ciasta kruchego należy używać tylko mąki krupczatki i cukru pudru, wtedy ciasto będzie naprawde super kruche. Moja proporcja to: 50 dag mąki krupczatki 25 dag masła 1 szklanka cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej śmietany szczypta soli Twarde masło posiekać z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, następnie dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść podsypując cukier puder. Uformować kulę i włożyć do zamrażalnika, co najmniej na 1 godzinę. Takie ciasto można trzymać w zamrażalniku nawet jeden miesiąc. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziunia Re: kruche ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.03, 21:27 Wszystko fajnie ale ciasto wg Twojego przepisu to ciasto półkruche a nie kruche- z powodu proszku do pieczenia.Ciasto kruche składa się z mąki,tłuszczu,cukru w wersji słodkiej i ewentualnie odrobiny lodowatej wody lub zimnej śmietany.Można dodać też żółtka,ale nie proszek do pieczenia,bo to będzie już ciasto półkruche.Co nie zmienia faktu że może być równie dobre.Sorry za wykład:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: kruche ciasto 15.07.03, 10:04 Ja nie lubię piec ciasta kruchego z mąki krupczatki. Wychodzi mi zbyt sypkie ciasto. Jako spód ujdzie ale ja głównie piekę kruche ciasteczka. A co do dodatków to czasem dodaję zimnego jogurtu lub ostatnio soku grejfrutowego. Ale to tylko wtedy kiedy ciasto z podstawowych składników (mąka, cukier puder, margaryna, żółtka) nie chce się zagnieść. Aha, i ciasto wyrabiam w malakserze. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: kruche ciasto 15.07.03, 13:01 Gość portalu: Maria napisał(a): > Z uporem, maniaka będę powtarzała, że do ciasta kruchego należy używać tylko > mąki krupczatki i cukru pudru, wtedy ciasto będzie naprawde super kruche. > Moja proporcja to: > 50 dag mąki krupczatki > 25 dag masła > 1 szklanka cukru pudru > 5 żółtek > 1 łyżeczka proszku do pieczenia > 3 łyżki gęstej śmietany > szczypta soli > Twarde masło posiekać z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, > następnie dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść podsypując cukier puder. > Uformować kulę i włożyć do zamrażalnika, co najmniej na 1 godzinę. > Takie ciasto można trzymać w zamrażalniku nawet jeden miesiąc. > Pozdrawiam - Maria A ja z uporem maniaka potwierdzam, że wspaniałe KRUCHE ciasto można zrobić ze zwykłej mąki i cukru kryształ :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: kruche ciasto IP: *.chello.pl 15.07.03, 14:03 hania_76 napisała: > Gość portalu: Maria napisał(a): > > > Z uporem, maniaka będę powtarzała, że do ciasta kruchego należy używać tyl > ko > > mąki krupczatki i cukru pudru, wtedy ciasto będzie naprawde super kruche. > > Moja proporcja to: > > 50 dag mąki krupczatki > > 25 dag masła > > 1 szklanka cukru pudru > > 5 żółtek > > 1 łyżeczka proszku do pieczenia > > 3 łyżki gęstej śmietany > > szczypta soli > > Pozdrawiam - Maria > > A ja z uporem maniaka potwierdzam, że wspaniałe KRUCHE ciasto można zrobić ze > zwykłej mąki i cukru kryształ :-) I ja też. (czy to kłótnia? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: kruche ciasto IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.07.03, 15:18 Haniu i Bef absolutnie to nie jest kłótnia, szanuję Wasze zdanie. Zgadzam się z Dziunią co do tego, że do ciasta kruchego nie dodaje się środków spulchniających. Zeby ciasto było bardziej kruche dodaje się więcej tłuszczu, w proporcji nawet 1:1 plus żółtka gotowane. Pozdrawiam serdecznie - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: kruche ciasto 15.07.03, 17:03 Gość portalu: Maria napisał(a): > Haniu i Bef absolutnie to nie jest kłótnia, szanuję Wasze zdanie. > Zgadzam się z Dziunią co do tego, że do ciasta kruchego nie dodaje się środków > spulchniających. Zeby ciasto było bardziej kruche dodaje się więcej tłuszczu, > w proporcji nawet 1:1 plus żółtka gotowane. > Pozdrawiam serdecznie - Maria Mario, chyba nikt nie zamierzał się kłócić :-) Środki spulchniające do kruchego ciasta - broń Boże! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: kruche ciasto IP: *.chello.pl 15.07.03, 19:15 Gość portalu: Maria napisał(a): > Haniu i Bef absolutnie to nie jest kłótnia, szanuję Wasze zdanie. > Zgadzam się z Dziunią co do tego, że do ciasta kruchego nie dodaje się środków > spulchniających. Zeby ciasto było bardziej kruche dodaje się więcej tłuszczu, > w proporcji nawet 1:1 plus żółtka gotowane. > Pozdrawiam serdecznie - Maria O tej kłótni to żart, oczywiście (popatrz na goracą dyskusję na temat cukru i cukru pudru!) Dodam dla porządku, że te żółtka gotowane należy przetrzeć przez sitko lub inaczej rozetrzeć (np z masłem). Ale po co, żeby nie dawało sie tego donieść do ust? Tak, jak mówisz, mówiła i moja Babcia - że kruche ciasto jest kruche, gdy ma dużo tłuszczu. Pozdrawiam (też Hanię76 i przy okazji Limbę) -bef Aha, do Limby: Myślę o tym, co pisałaś, że kryształ nie ma w czym rozpuścić sie w kruchym cieście. Może w moim (dotąd) jednak się rozpuszczał po prostu, bo używałam masła roślinnego zawsze? Może ono z czymś płynnym jest? Niedługo godzina próby wybije, bo usunęłam wszelkie margaryny z kuchni i teraz będzie kruche (i tak niezbyt często je robię) na dobrym maśle, może czasem z dodatkiem smalcu. Zobaczę, czy puder nie okaże się niezbędny... Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: kruche ciasto 15.07.03, 20:21 Gość portalu: bef napisał(a): >> > Aha, do Limby: > Myślę o tym, co pisałaś, że kryształ nie ma w czym rozpuścić sie w kruchym > cieście. Może w moim (dotąd) jednak się rozpuszczał po prostu, bo używałam > masła roślinnego zawsze? Może ono z czymś płynnym jest? Niedługo godzina próby > wybije, bo usunęłam wszelkie margaryny z kuchni i teraz będzie kruche (i tak > niezbyt często je robię) na dobrym maśle, może czasem z dodatkiem smalcu. > Zobaczę, czy puder nie okaże się niezbędny... Ja dodaję cukru typu kryształ do utartej masy z masła i żółtek i ucieram cukier z tą masą. Zapewniam, że rozpuszcza się w stopniu dostatecznym :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: kruche ciasto IP: *.mos.gov.pl 18.07.03, 17:47 Witam, witam BEF! Tak myślałam, że „spotkamy się” w innym wątku! Bardzo się cieszę, ale nie sądziłam, że dyskusja na temat cukru przeniesie się jeszcze na inny wątek! Ale to ma korzyści, bo ten wątek wskazuje na to, że nie jestem odosobniona w poglądach na temat stosowania cukru pudru – jako niezbędnego - do ciasta kruchego. Bowiem domniemywam, że mimo, iż zacytowałaś (post z 15-07-2003 14:03) dwie wypowiedzi, to przychylasz się do tego, co napisała HANIA_76 cyt.:„A ja z uporem maniaka potwierdzam, że wspaniałe KRUCHE ciasto można zrobić ze zwykłej mąki i cukru kryształu”. Ale niestety, nie wpłynie to zupełnie na zachwianie moich poglądów, ponieważ HANIA_76 we wcześniejszej wypowiedzi (13-07-2003 15:14) podała taki sposób sporządzania ciasta kruchego: „Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać żółtka i utrzeć razem. Dodać sól i cukier, wymieszać...”. Z tego dobitnie wynika, że HANIA_76 robi ciasto ucierane (lub półkruche), a nie kruche. Nigdy, ale to nigdy do ciasta kruchego nie uciera się tłuszczu – lecz sieka, tak aby były wyczuwalne jego grudki i nie połączył się całkowicie z mąką. Notabene, przepis podobny do tego co podała Hania-76 (chociaż z nieco inną ilością składników) stosuję do ciasta z owocami, ale nigdy nie ośmieliłabym się twierdzić, że jest to ciasto kruche – chociaż rzeczywiście jest dużo gęściejsze niż klasyczna babka z ciasta ucieranego (żeby owoce nie szły całkiem na dno). A teraz przyznaję, że z uporem maniaka będę podtrzymywała swój pogląd : 1. CUKIER KRYSZTAŁ NIE ROZPUSZCZA SIĘ W CIEŚCIE KRUCHYM, PONIEWAŻ JEGO SKŁADNIKI SĄ ZBYT SUCHE, A BARDZO WYSOKA TEMPERATURA PIECZENIA SPRAWIA, ŻE CUKIER KRYSZTAŁ KARMELIZUJE SIĘ (ZGODNIE ZE SWOIMI WŁAŚCIWOŚCIAMI) I CIASTO JEST TWARDE I MA CIEMNY KOLOR. Droga BEF, możesz mnie uważać za uparciucha, ale pozwolę sobie przypomnieć, że to Ty - tak jak w wątku o cukrze - upierasz się, że cukier kryształ w Twoim kruchym cieście rozpuszcza się – ALE ... ALE... nie piszesz : czy do swojego ciasta stosujesz inne dodatki np. śmietanę i proszek do pieczenia. Na razie dowiedziałam się tylko, że używasz masła roślinnego. I to jest chyba argument, aby przypuszczać, że prawdopodobnie nie pieczesz ciasta kruchego, lecz inny gatunek ciasta. A`propos masła roślinnego. Ponieważ nie jesteś o tym przekonana, podpowiem Ci, że margaryny i masła roślinne w pojemniczkach, to tłuszcze, w których skład wchodzi: woda, oleje i tłuszcze roślinne oraz inne składniki - zestalane w procesie emulgacji. Dlatego nawet po wyjęciu z lodówki są miękkie, a gdy się ogrzeją, to są prawie płynne. Mają też mniejszą zawartość tłuszczu (i tak, smalec to prawie 100% tłuszcz, masło ok.82 %, a margaryna w pojemniczku dużo, dużo mniej - jak wynika z podanego składu - 40 g na 100 g wyrobu). A ciasto kruche ... napiszę to jeszcze raz, bo przeczytałam wątek o cieście do tarty, w którym GOŚĆ DZIEWIEC (post z 18-07-2003 05:02) pisze, że jej nie wychodzi ciasto kruche ... Przy okazji dorzucę do wypowiedzi innych tego wątku Gości (podali tylko proporcje tłuszczu do mąki), że KLASYCZNE ILOŚCI PRODUKTÓW DO CIASTA KRUCHEGO TO: 1 : 2 : 3, CO OZNACZA 1 CZĘŚĆ CUKRU PUDRU, 2 CZĘŚCI TŁUSZCZU TWARDEGO I 3 CZĘŚCI MĄKI. A ponadto: 1. BARDZO WAŻNE JEST TO, ŻE CIASTO KRUCHE JEST SPORZĄDZANE TYLKO Z TŁUSZCZU TWARDEGO I NA DODATEK MOCNO OZIĘBIONEGO - ALE BEZ PROSZKU I BEZ SKŁADNIKÓW PŁYNNYCH !!! (w wersjach bardziej oszczędnych – chodzi nie tylko o kasę lecz i cholesterol - może to być margaryna). Ale ważne jest, żeby to była margaryna twarda – w kostkach. 2. Rodzaj mąki, czyli na pewno krupczatka sprawia, że ciasto jest bardzo kruche, lecz nie jest to najistotniejszy element (dlatego uważam, że można odstąpić od stosowania mąki krupczatki lub jeszcze lepiej mieszać ją ze zwykłą w proporcji 1 szkl.krupczatki na 2 szkl.zwykłej). 3. NAJWAŻNIEJSZY JEST PROCES WYRABIANIA: SIEKANIE – A NIE ZAGNIATANIE LUB UCIERANIE TŁUSZCZU - B.SZYBKO I BEZ UŻYCIA RĄK, żeby tłuszcz się nie połączył się z mąką całkowicie (po sporządzeniu ciasto przechowywane powinno być w lodówce ciasto - żeby tłuszcz nie rozpuszczał się i nie wsiąkał w mąkę - oraz wstawiane do nagrzanego do odpowiedniej temperatury piekarnika. 4. PIECZENIE W B.WYSOKIEJ TEMPERATURZE (ok. 200 stopni) Chodzi o to, że w zbyt niskiej temperaturze tłuszcz będzie się wytapiał i zlepiał mąkę, a to spowoduje, że ciasto straci kruchość. Nie zgadzam się też z Twoim twierdzeniem, że nie da się tego donieść do ust, ponieważ samego kruchego ciasta raczej nie podaje się (zbyt suche). Jest zwykle jest przyrządzane z nadzieniem, które to ciasto scala – tak jak nadzienie śmietankowe - babeczki, czy też jabłkowe - szarlotki, lukier lub inne masy - mazurki, serowe – serniki, itd.... Natomiast, jeśli chodzi o to, żeby nie kruszyło się podczas krojenia, to tajemnica tkwi w tym, że ciasta kruchego nie wyjmuje się z blachy przed wystygnięciem (trzeba pozwolić, aby trochę stężało) – a jednocześnie nie powinno się kroić go przed wystygnięciem (zimne kruszy się podczas krojenia). Dlatego, wygodnym jest wyłożenie formy do ciasta papierem do pieczenia (raczej nie filią aluminiową, która rwie się podczas krojenia i przywiera do ciasta). A małe ciasteczka piecze się najczęściej z ciasta półkruchego. I tak jak regułą jest, że do ciasta kruchego nie dodaje się proszku, bo spulchnia je rozdrobniony tłuszcz, tak ważnym jest, aby do ciasta półkruchego dodać spulchniacz (np. proszek do pieczenia, drożdże, amoniak, itp.) – bo ponieważ płynny składnik np. śmietana zlepia cząsteczki ciasta i bez - chociaż odrobiny - spulchniacza byłoby twarde. Oczywiście, że ciasto półkruche jest też świetne np. do szarlotki (szczególnie w wersji z drożdżami zamiast proszku) i innych ciast przekładanych. Różni się tez proporcją tłuszczu do mąki – a poza tym jest łatwiejsze (robi się szybko) do wykonania. Jednak do babeczek śmietankowych oraz podobno do tart stosuje się klasyczne ciasto kruche, ponieważ spulchniacze źle wpływają na smak nadzienia. Przyznam, że nie piekłam jeszcze tarty (ciągle mam zapotrzebowanie na same tradycyjne kruche wypieki), ale np. w babeczkach przetestowałam to – kwaśny węglan sodu (składnik proszku) lub kwaśny węglan amonu (amoniak) przenika do kremu i zmienia jego smak, a także kolor. Pozdrawiam serdecznie na upalny weekend! Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: kruche ciasto 18.07.03, 18:05 Gość portalu: limba napisał(a): > HANIA_76 robi ciasto ucierane (lub półkruche), a nie kruche. Nigdy, ale to > nigdy do ciasta kruchego nie uciera się tłuszczu – lecz sieka, tak aby by > ły > wyczuwalne jego grudki i nie połączył się całkowicie z mąką. Kurcze, ale to ciasto naprawdę jest kruche!!!! I nawet robię z niego kruche ciasteczka, spód do mazurków, a bez użycia cukru - spody to tart z nadzieniem typu grzyby, różne rodzaje serów, itd. Przepis można znaleźć w książce "Kuchnia Neli" Anieli Rubinstein. W życiu nie wychodziło mi tak dobre i KRUCHE ciasto, jak to robione według jej przepisu. Wszelkie siekania, mąki krupczatki, itd. najczęściej dawały efekt podeszwy. > Notabene, przepis podobny do tego co podała Hania-76 (chociaż z nieco inną > ilością składników) stosuję do ciasta z owocami, ale nigdy nie ośmieliłabym się > > twierdzić, że jest to ciasto kruche – chociaż rzeczywiście jest dużo gęśc > iejsze > niż klasyczna babka z ciasta ucieranego (żeby owoce nie szły całkiem na dno). No ale to moje ciasto naprawdę, naprawdę, naprawdę jest kruche. Przepraszam, że ośmielam się je tak nazywać, ale ono takie jest :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: kruche ciasto IP: *.chello.pl 18.07.03, 18:55 Gość portalu: limba napisał(a): > Witam, witam BEF! Też witam! > Ale niestety, nie wpłynie to zupełnie na zachwianie moich poglądów, Nie sądzę, by Hania76 (a za siebie mogę ręczyć) koniecznie chciała zmienić Twoje poglądy nt kruchego ciasta. > to Ty - tak jak w wątku o cukrze - upierasz się, że cukier kryształ w Twoim > kruchym cieście rozpuszcza się – ALE ... ALE... nie piszesz : czy do swoj > ego > ciasta stosujesz inne dodatki np. śmietanę i proszek do pieczenia. Mylisz się, forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=77&w=6794227&a=6983983 > A`propos masła roślinnego. Ponieważ nie jesteś o tym przekonana, podpowiem Ci, > że margaryny i masła roślinne w pojemniczkach, to tłuszcze, w których skład > wchodzi: woda, oleje i tłuszcze roślinne oraz inne składniki - zestalane w > procesie emulgacji. Dlatego nawet po wyjęciu z lodówki są miękkie, a gdy się > ogrzeją, to są prawie płynne. Mają też mniejszą zawartość tłuszczu (i tak, > smalec to prawie 100% tłuszcz, masło ok.82 %, a margaryna w pojemniczku dużo, > dużo mniej - jak wynika z podanego składu - 40 g na 100 g wyrobu). Czy naprawdę podejrzewasz, że przeciętnie przytomna osoba tego nie wie??!! Owszem, użyłam powyżej trybu przypuszczającego - ot, licentia poetica. > 1. BARDZO WAŻNE JEST TO, ŻE CIASTO KRUCHE JEST SPORZĄDZANE TYLKO Z TŁUSZCZU > TWARDEGO (w wersjach bardziej oszczędnych – chodzi nie tylko o kasę l > ecz i > cholesterol - może to być margaryna). Ale ważne jest, żeby to była margaryna > twarda – w kostkach. Tłuszcze roślinne utwardzone stymulują procesy miażdżycowe silniej, niż nasycone tłuszcze zwierzęce. Lepiej to wiedzieć, zamiast jeść "oszczędnie" i "bez cholesterolu" margarynę. Z tego właśnie powodu zrezygnowałam z masła roślinnego do pieczenia (była to jedyna margaryna jakiej używałam, ale z tym koniec). > Nie zgadzam się też z Twoim twierdzeniem, że nie da się tego donieść do ust, > ponieważ samego kruchego ciasta raczej nie podaje się (zbyt suche). zwykle > jest przyrządzane z nadzieniem, które to ciasto scala – tak jak nadzienie > śmietankowe - babeczki, czy też jabłkowe - szarlotki, lukier lub inne masy - > mazurki, serowe – serniki, itd.... Polecam ciasteczka (suche!) z kruchego ciasta (wybacz, nie skontrolowałam, czy przepis spełnia kryteria prawidłowości o proporcjach składników): 1/4 kg tłuszczu, 10 dag cukru, 4 żółtka, mąka - ok 1/2 kg, skórka z cytryny (starta) lub aromat waniliowy. Zagnieść, formować przy pomocy nakładki na maszynkę do mięsa wprost na blachę. Z tego samego przepisu - babeczki (i one właśnie bywają ZA kruche, jeśli są niezbyt grube, a takowe właśnie powinny być) do wypełniania przez jedzących samodzielnie różnościami. Widzisz, nie tylko krem! > Pozdrawiam serdecznie na upalny weekend! Czas skończyć to (już tak to nazwałam, i powtórzę, bo nazwa dobra) bicie piany. Powtórzę jeszce raz, że wszystkie (wszyscy) gotujemy wedle swoich umiejętności, posiadanego czasu i upodobań, na forum wymieniamy się myślami na ten temat i nie spodziewajmy się, że inni będą koniecznie kopiować nasze myślenie. Dziękuję Ci, Limbo, za Twoje uwagi merytoryczne o ciastach, to cenne, że ktoś coś takiego czasem tu wrzuci. Ostatecznie jednak nasze wypieki smakują lub nie domownikom w słabym związku z ich poprawnością. Pozdrawiam serdecznie, miłego weekendu! Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: kruche ciasto 18.07.03, 20:55 Gość portalu: bef napisał(a): >> > Nie sądzę, by Hania76 (a za siebie mogę ręczyć) koniecznie chciała zmienić > Twoje poglądy nt kruchego ciasta. O, nie, z całą pewnością nie :-) Ja w ogóle mało wpływowa jestem :-) > > Tłuszcze roślinne utwardzone stymulują procesy miażdżycowe silniej, niż > nasycone tłuszcze zwierzęce. Lepiej to wiedzieć, zamiast jeść "oszczędnie" > i "bez cholesterolu" margarynę. Z tego właśnie powodu zrezygnowałam z masła > roślinnego do pieczenia (była to jedyna margaryna jakiej używałam, ale z tym > koniec). Święta prawda. Poza tym masła roślinne są ohydne w smaku (jak dla mnie). > Powtórzę jeszce raz, że wszystkie (wszyscy) gotujemy wedle swoich umiejętności, > > posiadanego czasu i upodobań, na forum wymieniamy się myślami na ten temat i > nie spodziewajmy się, że inni będą koniecznie kopiować nasze myślenie. Święta prawda! > Pozdrawiam serdecznie, miłego weekendu! Ja również wszystkim lubiącym dobre jedzenie miłego weekendu ze smakołykami życzę i pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: kruche ciasto IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 20:04 Ciasto kruche to mąka, tłuszcz, cukier! Z tymi dodatkami jak mleka, proszki, kefiry to półkruche! może być również dobre ale nie kruche! jestem tradycjonalistką - biszkopt tylko bez proszku! / ale piekę z proszkiem bo tradycyjny nie udaję mi się/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: kruche ciasto IP: *.play-internet.pl 03.04.24, 15:57 Rozumiem Twoje podejście tradycjonalistyczne w kwestii wypieków, ale czasami dostosowanie receptury jest nieuniknione, szczególnie jeśli chcemy uzyskać pożądane efekty. Z pewnością istnieją różne warianty ciast, a każdy ma swoje zalety. Podobnie jest z narzędziami do zarządzania czasem pracy. Worktracker.pl może być świetnym wsparciem dla osób, które chcą śledzić swoją produktywność, efektywność i kontrolować czas pracy. Dzięki niemu można generować raporty czasu pracy i lepiej zarządzać projektami. To narzędzie, które może pomóc w efektywnym wykorzystaniu czasu, co jest kluczowe w dzisiejszym świecie biznesu. Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: kruche ciasto 18.07.03, 19:05 Mąka, niezależnie od przepisu, musi być przesiana przez sito. Nie chodzi od oddzielenie potencjalnych pasożytów (!!!) zbożowych, a o stopień rozdrobnienia mąki i jej częciowe "napowietrzenie". Taka mąka łatwiej łączy się w trakcie siekania z tłuszczem - koniecznie masło i cukrem (pudrem, też przesianym) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś